Νομός Αττικής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 24: Γραμμή 24:


Ήταν ένας από τους 51 [[νομοί της Ελλάδας|νομούς]] της [[Ελλάδα]]ς και ανήκει στην [[περιφέρειες της Ελλάδας|περιφέρεια]] της [[περιφέρεια Αττικής|Αττικής]] και ήταν ο μόνος νομός που χωριζόταν σε 4 νομαρχίες, λόγω του τεράστιου πληθυσμού που συγκέντρωνε. Πρωτεύουσά του νομού ήταν η [[Αθήνα]].
Ήταν ένας από τους 51 [[νομοί της Ελλάδας|νομούς]] της [[Ελλάδα]]ς και ανήκει στην [[περιφέρειες της Ελλάδας|περιφέρεια]] της [[περιφέρεια Αττικής|Αττικής]] και ήταν ο μόνος νομός που χωριζόταν σε 4 νομαρχίες, λόγω του τεράστιου πληθυσμού που συγκέντρωνε. Πρωτεύουσά του νομού ήταν η [[Αθήνα]].

==Γεωγραφία==
Η Αττική συνορεύει στα δυτικά με το νομό [[Νομός Κορινθίας|Κορινθίας]], στα βόρεια με το νομό [[Νομός Βοιωτίας|Βοιωτίας]] και στα νοτιοδυτικά με το νομό [[Νομός Αργολίδας|Αργολίδας]], ενώ στα νότια και ανατολικά βρέχεται από τον [[Σαρωνικός κόλπος|Σαρωνικό κόλπο]] και τον [[Νότιο Ευβοϊκός κόλπος|Νότιο Ευβοϊκό κόλπο]] και στα δυτικά από τον [[Κορινθιακός κόλπος|Κορινθιακό]].


===Πολιτική ιστορία===
===Πολιτική ιστορία===

Έκδοση από την 13:10, 6 Ιουνίου 2018

Νομός Αττικής
Διοίκηση
Χώρα:Ελλάδα
Περιφέρεια:Αττικής
Πρωτεύουσα:Αθήνα
Η φερόμενη ως σημαία του Νομού Αττικής

Ο Νομός Αττικής αποτελούσε για πολλά χρόνια νομό της Ελλάδας. Αρχικά υπήρξε μέρος του νομού Αττικής και Βοιωτίας που συστάθηκε με την διοικητική διαίρεση του 1833. Αποτέλεσε ξεχωριστό νομό για πρώτη φορά στο διάστημα 1899-1909 και για δεύτερη φορά το 1943 με τον οριστικό διαχωρισμό του νομού Αττικής και Βοιωτιάς (ΦΕΚ 223Α/26-7-1943).[1] Το 1964 αποσπάστηκε από τον νομό ο δήμος Πειραιώς με τους γειτονικούς του δήμους καθώς και τα νησιά του Αργοσαρωνικού και συγκρότησαν μαζί με την Τροιζηνία και τα νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα τον νομό Πειραιώς. Το 1972 ο νομός Πειραιώς καταργήθηκε και ενώθηκε ξανά με τον νομό Αττικής (ΦΕΚ 66Α - 08/05/1972).[2] με αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν πλέον στα όρια της Αττικής η Τροιζηνία και τα νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα.

Ήταν ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας και ανήκει στην περιφέρεια της Αττικής και ήταν ο μόνος νομός που χωριζόταν σε 4 νομαρχίες, λόγω του τεράστιου πληθυσμού που συγκέντρωνε. Πρωτεύουσά του νομού ήταν η Αθήνα.

Γεωγραφία

Η Αττική συνορεύει στα δυτικά με το νομό Κορινθίας, στα βόρεια με το νομό Βοιωτίας και στα νοτιοδυτικά με το νομό Αργολίδας, ενώ στα νότια και ανατολικά βρέχεται από τον Σαρωνικό κόλπο και τον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο και στα δυτικά από τον Κορινθιακό.

Πολιτική ιστορία

Διοικητικά η Αττική χωριζόταν μέχρι το 1997 σε επτά επαρχίες Οι 4 επαρχίες (Αίγινας, Αττικής, Μεγαρίδας και Πειραιώς) ανήκαν γεωγραφικά στην Στερεά Ελλάδα, οι άλλες 2 (Τροιζηνίας και Ύδρας) ανήκαν γεωγραφικά στην Πελοπόννησο ενώ η Επαρχία Κυθήρων ανήκε γεωγραφικά στα Επτάνησα. Αναλυτικά:

Επαρχία Έδρα Επαρχίας
Αίγινας Αίγινα
Αττικής Αθήνα
Κυθήρων Χώρα Κυθήρων
Μεγαρίδας Μέγαρα
Πειραιώς Πειραιάς
Τροιζηνίας Πόρος
Ύδρας Ύδρα

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Αττική της Ελληνικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. «Αττική - infomust.gr». infomust.gr - Ανακαλύψτε τις ομορφιές της Ελλάδας!. http://infomust.gr/%CE%B1%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/. Ανακτήθηκε στις 2018-01-13.