Ξιφόσουρα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Δημιουργήθηκε από μετάφραση της σελίδας "Xiphosura"
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 17:53, 1 Μαΐου 2018

Ξιφόσουρα,[1] ονομάζεται το αρθρόποδο που σχετίζεται με αραχνοειδή που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά την Ορδοβίκια περίοδο και υπάρχει μέχρι σήμερα. Επί του παρόντος, υπάρχουν μόνο 4 είδη που έχουν επιβιώσει. Είναι μέλη της τάξης Ξιφόσουρα(Xiphosura), η οποία περιλαμβάνει δύο υποκατηγορίες, Xiphosurida και Synziphosurina.

Η τάξη αυτών των ζωντανών οργανισμών έχει αλλάξει ελάχιστα σε εκατομμύρια χρόνια, καθώς η σύγχρονη ξιφόσουρα είναι σχεδόν ίδια με το προϊστορικό γένος της Ιουράσιας περιόδου με το όνομα Mesolimulus. Η πιο αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ αρχαίων και σύγχρονων μορφών είναι ότι τα κοιλιακά τμήματα στο σύγχρονο είδος είναι συγχωνευμένο σε μια ενιαία μονάδα για τις ενήλικες ξιφόσουρες.


Περιγραφή

Η σύγχρονη ξιφόσουρα φτάνει μέχρι και 60 εκατοστά σε μήκος, αλλά το είδος του Παλαιοζωικού αιώνα ήταν συχνά πολύ μικρότερο, κάποιες τόσο μικρές όσο 1 με 3 εκατοστά.

Εσωτερική ανατομία

Οι ξιφόσουρες έχουν αναπτύξει το κυκλοφορικό σύστημα, με πολλές αρτηρίες που στέλνουν το αίμα από τη μεγάλη σωληνοειδής καρδιά προς τους ιστούς του σώματος, και στη συνέχεια σε δύο διαμήκη ιγμόρεια δίπλα από τα βράγχια. Αφότου οξυγονωθεί, το αίμα ρέει μέσα στην κοιλότητα του σώματος, και πίσω στην καρδιά. Το αίμα περιέχει haemocyanin, μια μπλε χρωστική ουσία που εκτελεί την ίδια λειτουργία όπως η αιμοσφαιρίνη στους σπονδυλωτούς ζωντανούς οργανισμούς, και έχει επίσης έμμορφα στοιχεία αίματος που βοηθούν στην πήξη του.


Αναφορές

  1. «Xiphosura - Cofactor Ora». cofactor.io. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2017. 

Περαιτέρω ανάγνωση

Εξωτερικές συνδέσεις