Σεισμός στην Αλάσκα το 1964: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Ο '''Σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής''', επίσης γνωστός ως ο '''Μεγάλος σεισμός της Αλάσκας''', σημει...
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 09:56, 9 Απριλίου 2018

Ο Σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής, επίσης γνωστός ως ο Μεγάλος σεισμός της Αλάσκας, σημειώθηκε στις 5:36 μ.μ. ώρα Αλάσκας τη Μεγάλη Παρασκευή, 27 Μαρτίου 1964.[1] Σε όλη την κεντρική-νότια Αλάσκα, ρωγμές στο έδαφος, γκρεμισμένα κτίρια και τσουνάμι που προέκυψαν από το σεισμό προκάλεσαν 139 θανάτους.[2]

Η διάρκεια του σεισμού ήταν τέσσερα λεπτά και τριάντα οκτώ δευτερόλεπτα και το μέγεθος του 9.2 Ρίχτερ και ήταν ο πιο ισχυρός που καταγράφτηκε στη Βόρεια Αμερικανική ιστορία, και ο δεύτερος πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία. Ρευστοποίηση του εδάφους, ρωγμές, κατολισθήσεις και άλλα πλήγματα προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε αρκετές κοινότητες και μεγάλη απώλεια περιουσιών. Το Άνκορεϊτζ υπέστη μεγάλη καταστροφή και ζημιά σε πολλά ανεπαρκώς αντισεισμικά κατασκευασμένα σπίτια, κτίρια και υποδομές (πλακόστρωτα, πεζοδρόμια, νερό και αποχετευτικό δίκτυο, ηλεκτρικά συστήματα, και άλλος ανθρωπογενείς εξοπλισμός).

  1. «Historic Earthquakes». 25 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2018. 
  2. Center, National Geophysical Data. «Tsunami Events Full Search, sort by Date, Country». www.ngdc.noaa.gov. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2018.