Αγάπη, Χιονία και Ειρήνη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Jarash (συζήτηση | συνεισφορές)
links
Jarash (συζήτηση | συνεισφορές)
links
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Αρχείο:Agape, Chionia, and Irene.jpg|thumb|right|Άγιες Αγάπη, Χιονία και Ειρήνη]]
[[Αρχείο:Agape, Chionia, and Irene.jpg|thumb|right|Άγιες Αγάπη, Χιονία και Ειρήνη]]
Οι Αγίες '''Αγάπη, Χιονία και Ειρήνη''' είναι μάρτυρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η μνήμη τους εορτάζεται στις [[16 Απριλίου]]<ref name=“saint.gr”>http://www.saint.gr/276/saint.aspx</ref>.
Οι Αγίες '''Αγάπη, Χιονία και Ειρήνη''' είναι μάρτυρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η μνήμη τους εορτάζεται στις [[16 Απριλίου]]<ref name=“saint.gr”>[http://www.saint.gr/276/saint.aspx Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Αγίες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία]</ref>.
==Βίος==
==Βίος==
Ήταν αδερφές, θυγατέρες μιας ευσεβής γυναίκας ονόματι Θεοδότη<ref>https://www.koinoniaorthodoxias.org/martiria-kai-didaxi/i-omologia-twn-neomartyrwn-ekfrasi-agapis-ston-theo-kai-tous-anthropous/</ref>. Κατάγονταν από πλούσια οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη<ref>http://www.gometropolis.org/orthodox-faith/feast-days/holy-virgin-martyrs-agape-chionia-and-irene-and-their-companions/</ref>. Παρά το νόμο που απαγόρευε τα χριστιανικά βιβλία, οι αδερφές τα φύλαξαν και κατέφυγαν σε κάποιο βουνό. Εκεί της επισκέφθηκε η [[Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια]], που ενθάρρυνε τις αδερφές και υποσχέθηκε πως θα προσεύχεται για εκείνες<ref>https://sites.google.com/site/synaxari/home/oi-osioparthenomartyres-adelphes-agape-eirene-chionia-tes-thessalonikes</ref>.
Ήταν αδερφές, θυγατέρες μιας ευσεβής γυναίκας ονόματι Θεοδότη<ref>[https://www.koinoniaorthodoxias.org/martiria-kai-didaxi/i-omologia-twn-neomartyrwn-ekfrasi-agapis-ston-theo-kai-tous-anthropous/ Η ομολογία των Αγίων Νεομαρτύρων έκφραση αγάπης προς τον Θεό και τους ανθρώπους]</ref>. Κατάγονταν από πλούσια οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη<ref>[http://www.gometropolis.org/orthodox-faith/feast-days/holy-virgin-martyrs-agape-chionia-and-irene-and-their-companions/ Holy Virgin Martyrs Agape, Chionia and Irene and their companions] Greek Orthodox Metropolis of Toronto (Canada)</ref>. Παρά το νόμο που απαγόρευε τα χριστιανικά βιβλία, οι αδερφές τα φύλαξαν και κατέφυγαν σε κάποιο βουνό. Εκεί της επισκέφθηκε η [[Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια]], που ενθάρρυνε τις αδερφές και υποσχέθηκε πως θα προσεύχεται για εκείνες<ref name="synaxari">[https://sites.google.com/site/synaxari/home/oi-osioparthenomartyres-adelphes-agape-eirene-chionia-tes-thessalonikes ΟΙ ΟΣΙΟΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΔΕΛΦΕΣ ΑΓΑΠΗ, ΕΙΡΗΝΗ, ΧΙΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης (16 Απριλίου) - synaxari]</ref>.


Οι αδερφές συνελήφθησαν το 304, και ανακρίθηκαν από τον άρχοντα Δουλσήτιο<ref name=“saint.gr”/> μαζί με τον Άγιο Αγάθωνα, τις Αγίες Ευτυχία, Κασία και Φιλίππα<ref>https://sites.google.com/site/synaxari/home/oi-osioparthenomartyres-adelphes-agape-eirene-chionia-tes-thessalonikes</ref>. Η Αγάπη, η Χιονία και η Ειρήνη αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν, παρά τις προσπάθειες του Δουλσήτιου<ref name=“saint.gr”/>. Φυλάκισε την Ειρήνη<ref>https://oca.org/saints/lives/2011/04/16/101106-virginmartyr-agape-in-thessalonica</ref> και οι δύο μεγαλύτερες, η Αγάπη και η Χιονία, μαρτύρησαν δια πυρρός<ref name=“saint.gr”/>. Μετά την κατάπαυση της πυρρός, αντιλήφθηκαν ότι τα ρούχα τους δεν είχανε καεί και τα σώματά τους έμοιαζαν ειρηνικά, σαν να κοιμούνται<ref>https://oca.org/saints/lives/2011/04/16/101106-virginmartyr-agape-in-thessalonica</ref>. Η Ειρήνη στάλθηκε σε πορνείο, ωστόσο εκεί κανείς δεν την άγγιξε<ref>https://sites.google.com/site/synaxari/home/oi-osioparthenomartyres-adelphes-agape-eirene-chionia-tes-thessalonikes</ref>, μέχρι που τη σκότωσε ένας στρατιώτης<ref name=“saint.gr”/>. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 16 Απριλίου, μαζί με τη μητέρα τους Θεοδότη.
Οι αδερφές συνελήφθησαν το 304, και ανακρίθηκαν από τον άρχοντα Δουλσήτιο<ref name=“saint.gr”/> μαζί με τον Άγιο Αγάθωνα, τις Αγίες Ευτυχία, Κασία και Φιλίππα<ref name="synaxari"/>. Η Αγάπη, η Χιονία και η Ειρήνη αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν, παρά τις προσπάθειες του Δουλσήτιου<ref name=“saint.gr”/>. Φυλάκισε την Ειρήνη<ref name="oca.org">[https://oca.org/saints/lives/2011/04/16/101106-virginmartyr-agape-in-thessalonica Virginmartyr Agape in Thessalonica] Orthodox Church in America</ref> και οι δύο μεγαλύτερες, η Αγάπη και η Χιονία, μαρτύρησαν δια πυρρός<ref name=“saint.gr”/>. Μετά την κατάπαυση της πυρρός, αντιλήφθηκαν ότι τα ρούχα τους δεν είχανε καεί και τα σώματά τους έμοιαζαν ειρηνικά, σαν να κοιμούνται<ref name="oca.org"/>. Η Ειρήνη στάλθηκε σε πορνείο, ωστόσο εκεί κανείς δεν την άγγιξε<ref name="synaxari"/>, μέχρι που τη σκότωσε ένας στρατιώτης<ref name=“saint.gr”/>. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 16 Απριλίου, μαζί με τη μητέρα τους Θεοδότη.


Η Αγία Αναστασία, περήφανη για τις μαθήτριές της, έθαψε τα σώματά τους με ευλάβεια<ref>https://oca.org/saints/lives/2011/04/16/101106-virginmartyr-agape-in-thessalonica</ref>.
Η Αγία Αναστασία, περήφανη για τις μαθήτριές της, έθαψε τα σώματά τους με ευλάβεια<ref name="oca.org"/>.
{{commons category|Agape, Chionia, and Irene}}
{{commons category|Agape, Chionia, and Irene}}



Έκδοση από την 18:23, 3 Απριλίου 2018

Άγιες Αγάπη, Χιονία και Ειρήνη

Οι Αγίες Αγάπη, Χιονία και Ειρήνη είναι μάρτυρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 16 Απριλίου[1].

Βίος

Ήταν αδερφές, θυγατέρες μιας ευσεβής γυναίκας ονόματι Θεοδότη[2]. Κατάγονταν από πλούσια οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη[3]. Παρά το νόμο που απαγόρευε τα χριστιανικά βιβλία, οι αδερφές τα φύλαξαν και κατέφυγαν σε κάποιο βουνό. Εκεί της επισκέφθηκε η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια, που ενθάρρυνε τις αδερφές και υποσχέθηκε πως θα προσεύχεται για εκείνες[4].

Οι αδερφές συνελήφθησαν το 304, και ανακρίθηκαν από τον άρχοντα Δουλσήτιο[1] μαζί με τον Άγιο Αγάθωνα, τις Αγίες Ευτυχία, Κασία και Φιλίππα[4]. Η Αγάπη, η Χιονία και η Ειρήνη αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν, παρά τις προσπάθειες του Δουλσήτιου[1]. Φυλάκισε την Ειρήνη[5] και οι δύο μεγαλύτερες, η Αγάπη και η Χιονία, μαρτύρησαν δια πυρρός[1]. Μετά την κατάπαυση της πυρρός, αντιλήφθηκαν ότι τα ρούχα τους δεν είχανε καεί και τα σώματά τους έμοιαζαν ειρηνικά, σαν να κοιμούνται[5]. Η Ειρήνη στάλθηκε σε πορνείο, ωστόσο εκεί κανείς δεν την άγγιξε[4], μέχρι που τη σκότωσε ένας στρατιώτης[1]. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 16 Απριλίου, μαζί με τη μητέρα τους Θεοδότη.

Η Αγία Αναστασία, περήφανη για τις μαθήτριές της, έθαψε τα σώματά τους με ευλάβεια[5].

Σύνδεσμοι

Παραπομπές

Δείτε επίσης