Ισαβέλλα των Βαλουά: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Erlina Erlina (συζήτηση | συνεισφορές)
Νέα σελίδα: {{πληροφορίες προσώπου}} Η '''Ισαβέλλα των Βαλουά''' (9 Νοεμβρίου 1389 - 13 Σεπτεμβρίου 1409) ήταν Βασίλισ...
 
Erlina Erlina (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
Η '''Ισαβέλλα των Βαλουά''' (9 Νοεμβρίου 1389 - 13 Σεπτεμβρίου 1409) ήταν Βασίλισσα της Αγγλίας ως η δεύτερη σύζυγος του βασιλιά [[Ριχάρδος Β΄ της Αγγλίας|Ριχάρδου Β΄]]. Οι γονείς της ήταν ο βασιλιάς [[Κάρολος ΣΤ΄ της Γαλλίας]] και η [[Ισαβέλλα της Βαυαρίας]]. Παντρεύτηκε τον βασιλιά σε ηλικία επτά ετών και χήρευσε τρία χρόνια αργότερα. Αργότερα παντρεύτηκε τον [[Κάρολος Α΄ της Ορλεάνης|Κάρολο, δούκα της Ορλεάνης]] και πέθανε στον τοκετό σε ηλικία των δεκαεννέα ετών.
Η '''Ισαβέλλα των Βαλουά''' (9 Νοεμβρίου 1389 - 13 Σεπτεμβρίου 1409) ήταν Βασίλισσα της Αγγλίας ως η δεύτερη σύζυγος του βασιλιά [[Ριχάρδος Β΄ της Αγγλίας|Ριχάρδου Β΄]]. Οι γονείς της ήταν ο βασιλιάς [[Κάρολος ΣΤ΄ της Γαλλίας]] και η [[Ισαβέλλα της Βαυαρίας]]. Παντρεύτηκε τον βασιλιά σε ηλικία επτά ετών και χήρευσε τρία χρόνια αργότερα. Αργότερα παντρεύτηκε τον [[Κάρολος Α΄ της Ορλεάνης|Κάρολο, δούκα της Ορλεάνης]] και πέθανε στον τοκετό σε ηλικία των δεκαεννέα ετών.


Η νεώτερη αδερφή της Ισαβέλλας, η [[Αικατερίνη της Γαλλίας, βασίλισσα της Αγγλίας|Αικατερίνη]], ήταν βασίλισσα της Αγγλίας από το 1420 μέχρι το 1422, παντρεμένη με τον [[Ερρίκος Ε΄ της Αγγλίας|Ερρίκο Ε΄]] και μητέρα του [[Ερρίκος ΣΤ΄ της Αγγλίας|Ερρίκου ΣΤ΄]]. Η Αικατερίνη ήταν επίσης γιαγιά του [[Ερρίκος Ζ΄ της Αγγλίας|Ερρίκου Ζ΄]].
Η νεώτερη αδερφή της Ισαβέλλας, η [[Αικατερίνη του Βαλουά|Αικατερίνη]], ήταν βασίλισσα της Αγγλίας από το 1420 μέχρι το 1422, παντρεμένη με τον [[Ερρίκος Ε΄ της Αγγλίας|Ερρίκο Ε΄]] και μητέρα του [[Ερρίκος ΣΤ΄ της Αγγλίας|Ερρίκου ΣΤ΄]]. Η Αικατερίνη ήταν επίσης γιαγιά του [[Ερρίκος Ζ΄ της Αγγλίας|Ερρίκου Ζ΄]].
==Ζωή==
==Ζωή==
[[File:Isabela richard2.jpg|thumb|left|Ο Ριχάρδος και η Ισαβέλλα την ημέρα του γάμου τους]]
[[File:Isabela richard2.jpg|thumb|left|Ο Ριχάρδος και η Ισαβέλλα την ημέρα του γάμου τους]]

Έκδοση από την 19:16, 1 Απριλίου 2018

Ισαβέλλα του Βαλουά
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Isabelle de France (Γαλλικά)
Γέννηση9  Νοεμβρίου 1389[1] ή 1387[2]
Παρίσι
Θάνατος13  Σεπτεμβρίου 1409 ή 1410[2]
Μπλουά
Αιτία θανάτουεπιπλοκή κατά τον τοκετό
Τόπος ταφήςΜοναστήρι των Σελεστίνων του Παρισιού
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡιχάρδος Β΄ της Αγγλίας (1396–1400)[3][4]
Κάρολος Α΄ της Ορλεάνης (1406–1409)[3][4]
ΤέκναΙωάννα των Βαλουά, δούκισσα του Αλανσόν
ΓονείςΚάρολος ΣΤ΄ της Γαλλίας[3] και Ισαβέλλα της Βαυαρίας[3]
ΑδέλφιαΜαρία της Γαλλίας
Μαργαρίτα του Βαλουά
Ιωάννα της Γαλλίας (1391-1433)
Λουδοβίκος του Γκυγιέν
Ιωάννης της Γαλλίας[3]
Κάρολος Ζ' της Γαλλίας[3]
Αικατερίνη του Βαλουά[3]
Μιχαέλα του Βαλουά[3]
ΟικογένειαΟίκος του Βαλουά
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ισαβέλλα των Βαλουά (9 Νοεμβρίου 1389 - 13 Σεπτεμβρίου 1409) ήταν Βασίλισσα της Αγγλίας ως η δεύτερη σύζυγος του βασιλιά Ριχάρδου Β΄. Οι γονείς της ήταν ο βασιλιάς Κάρολος ΣΤ΄ της Γαλλίας και η Ισαβέλλα της Βαυαρίας. Παντρεύτηκε τον βασιλιά σε ηλικία επτά ετών και χήρευσε τρία χρόνια αργότερα. Αργότερα παντρεύτηκε τον Κάρολο, δούκα της Ορλεάνης και πέθανε στον τοκετό σε ηλικία των δεκαεννέα ετών.

Η νεώτερη αδερφή της Ισαβέλλας, η Αικατερίνη, ήταν βασίλισσα της Αγγλίας από το 1420 μέχρι το 1422, παντρεμένη με τον Ερρίκο Ε΄ και μητέρα του Ερρίκου ΣΤ΄. Η Αικατερίνη ήταν επίσης γιαγιά του Ερρίκου Ζ΄.

Ζωή

Ο Ριχάρδος και η Ισαβέλλα την ημέρα του γάμου τους

Η Ισαβέλλα έζησε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πολιτικής έντασης μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας που είναι γνωστή ως ο Εκατονταετής Πόλεμος, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε από την ψυχική αστάθεια του πατέρα της.

Στις 31 Οκτωβρίου 1396, σχεδόν την ηλικία των επτά ετών, η Ισαβέλλα παντρεύτηκε τον χήρο Βασιλιά Ριχάρδο Β΄ σε κίνηση για ειρήνη με τη Γαλλία.[5] Το γεγονός ότι ήταν παιδί συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά ο Ριχάρδος απάντησε ότι ήταν ένα πλεονέκτημα που θα άρχιζαν τις σεξουαλικές τους σχέσεις όταν η Ισαβέλλα θα ήταν στην εφηβεία και ότι ήταν αρκετά νέος για να περιμένει. Η ίδια η Ισαβέλλα είπε στους Άγγλους απεσταλμένους ότι ήταν ευτυχής που ήταν βασίλισσα της Αγγλίας, επειδή της είπαν ότι αυτό θα την έκανε μεγάλη κυρία. Περιγράφεται ως όμορφη και σύμφωνα με πληροφορίες έκανε συχνά εξάσκηση για να μπορέσει να εκτελέσει το ρόλο της ως βασίλισσα. Ο βασιλιάς Ριχάρδος ταξίδεψε στο Παρίσι για να τη φέρει, όπου ο γάμος γιορτάστηκε με μεγάλες εκδηλώσεις στο γαλλικό βασίλειο. Στην Αγγλία, η επίσημη γαμήλια τελετή έλαβε χώρα στις 31 Οκτωβρίου.

Βασίλισσα της Αγγλίας

Μετά το γάμο, η βασίλισσα Ισαβέλλα ακολούθησε τον Ριχάρδο στην Αγγλία, όπου τοποθετήθηκε στο κάστρο του Ουίνσδορ με το δικό της παλάτι, υπό την εποπτεία της Λαίδης ντε Κουσί (που αργότερα αντικαταστάθηκε από την Λαίδη Μόρτιμερ). Στέφθηκε επίσημα Βασίλισσα της Αγγλίας στο Γουέστμινστερ στο Λονδίνο το 1397. Αν και η ένωση ήταν πολιτικός και διευθετημένος γάμος, ο Ριχάρδος Β΄ και η μικρή Ισαβέλλα ανέπτυξαν μια αμοιβαία σχέση σεβασμού: ο Ριχάρδος την επισκεπτόταν τακτικά στο Ουίνσδορ, όπου την αντιμετώπισε με σεβασμό και διασκέδαζε μαζί της και τις κυρίες της με αστεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ισαβέλλα απολάμβανε τη συντροφιά του και ανυπομονούσε για τις επισκέψεις του.

Από τον Μάιο του 1399, η βασίλισσα μεταφέρθηκε στο κάστρο του Portchester για προστασία, ενώ ο Ριχάρδος πραγματοποίησε στρατιωτική εκστρατεία στην Ιρλανδία. Κατά τη διάρκεια της επόμενης εξέγερσης εναντίον του Ριχάρδου, η Ισαβέλλα μεταφέρθηκε από τον Δούκα της Υόρκης πρώτα στο κάστρο Wallingford και στη συνέχεια στο Κάστρο του Λιντς. Όταν επέστρεψε στην Αγγλία ο Ριχάρδος Β΄ φυλακίστηκε και πέθανε κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του. Η Βασίλισσα Ισαβέλλα διατάχθηκε από τον νέο βασιλιά Ερρίκο Δ΄ να εγκαταλείψει το κάστρο του Ουίνσδορ και να εγκατασταθεί στο Sonning σε κατ' οίκον περιορισμό.

Μετέπειτα ζωή

Το 1400, ο εκθρονισμένος βασιλιάς σκοτώθηκε και το γαλλικό βασίλειο απαίτησε την επιστροφή της Ισαβέλλας στη Γαλλία. Ο βασιλιάς Ερρίκος Δ΄ αρνήθηκε αρχικά, αποφασίζοντας ότι η Ισαβέλλα θα παντρευόταν τον γιο του, τον μελλοντικό Ερρίκο Ε΄ της Αγγλίας, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Γνωρίζοντας ότι ο σύζυγός της ήταν νεκρός, τον πένθησε, αγνοώντας τις απαιτήσεις του Ερρίκου Δ΄. Τον Ιούνιο του 1400 την άφησε να επιστρέψει στη Γαλλία, αλλά κράτησε την προίκα της. Το 1406, ο Ερρίκος Δ΄ πρότεινε ξανά έναν γάμο μεταξύ της Ισαβέλλας και του γιου του, κάτι που απορρίφθηκε από το γαλλικό βασίλειο.

Στις 29 Ιουνίου 1406, η Ισαβέλλα παντρεύτηκε τον ξάδερφό της, Κάρολο, δούκα της Ορλεάνης.[6] Πέθανε κατά τον τοκετό στην ηλικία των 19 ετών, αφήνοντας μια κόρη, την Ιωάννα, δούκισσα της Αλανσόν. Η Ισαβέλλα θάφτηκε στο Μπλουά, στο μοναστήρι του St. Laumer, όπου το σώμα της βρέθηκε το 1624. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην εκκλησία των Celestines στο Παρίσι.

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 Charles Cawley: «Medieval Lands». (Αγγλικά) Charles Cawley, "Medieval Lands", 2006-2020. Ανακτήθηκε στις 20  Μαρτίου 2019.
  2. 2,0 2,1 2,2 «A Historical Dictionary of British Women» Routledge. 17  Δεκεμβρίου 2003. ISBN-13 978-1-85743-228-2.
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 «Kindred Britain»
  4. 4,0 4,1 p10206.htm#i102056. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  5. Jeffrey Hamilton, The Plantagenets: History of a Dynasty, (Continuum, 2010), 205.
  6. Robert Knecht, The Valois: Kings of France 1328-1589, (Hambledon Continuum, 2007), 51.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Isabella of Valois της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).