Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Πρόσθεσα την Καλλιθέα ως κατάληξη της λεωφόρου και αφαίρεσα τη Νέα Δημοκρατία από τα κόμματα που διατηρούν γραφεία στη λεωφόρο
Γραμμή 40: Γραμμή 40:
Κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού αναπτύσσεται ένας γραμμικός πυρήνας σημαντικής διοικητικής, οικονομικής και πνευματικής συμβολής, με τη συγκέντρωση μεγάλων επιχειρήσεων, κλινικών και πολιτιστικών κέντρων. Η Συγγρού φημίζεται μεταξύ άλλων για τη στέγαση των γραφείων, ασφαλιστικών ομίλων, για αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, κινηματογράφους και μουσικά θέατρα, το Ωνάσειο και το [[Ευγενίδειο Ίδρυμα]]. Το παζλ του πολιτιστικού χάρτη συμπληρώνει το [[Πάντειο Πανεπιστήμιο]].
Κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού αναπτύσσεται ένας γραμμικός πυρήνας σημαντικής διοικητικής, οικονομικής και πνευματικής συμβολής, με τη συγκέντρωση μεγάλων επιχειρήσεων, κλινικών και πολιτιστικών κέντρων. Η Συγγρού φημίζεται μεταξύ άλλων για τη στέγαση των γραφείων, ασφαλιστικών ομίλων, για αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, κινηματογράφους και μουσικά θέατρα, το Ωνάσειο και το [[Ευγενίδειο Ίδρυμα]]. Το παζλ του πολιτιστικού χάρτη συμπληρώνει το [[Πάντειο Πανεπιστήμιο]].


<gallery widths=200px heights=200px>
<gallery mode="packed" heights="170">
File:Diavasi-kallithea.jpg|Υπόγεια διάβαση στη Συγγρού
File:Diavasi-kallithea.jpg|Υπόγεια διάβαση στη Συγγρού
File:Interamerican.jpg|Τα γραφεία της Interamerican
File:Interamerican.jpg|Τα γραφεία της Interamerican

Έκδοση από την 01:18, 29 Μαρτίου 2018

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού
Μήκος5 χιλιόμετρα
Διασταύρωση μεΟδός Καλλιρρόης, Λαγουμιτζή, Λάμπρου Κατσώνη & Λεωφόρος Αμφιθέας
ΠεριοχήΑθήνα, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο
ΕκκίνησηΑθανασίου Διάκου, Αθήνα
ΤέλοςΛεωφόρος Ποσειδώνος, Παλαιό Φάληρο
Εκκίνηση κατασκευής1898
Παράδοση1932
Ολοκλήρωση1928-1932

Η Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού είναι μια σύγχρονη λεωφόρος, η οποία συνδέει την Αθήνα με το Φάληρο και την Καλλιθέα στην περιοχή Τζιτζιφιές. Κατασκευάστηκε σχεδόν ακριβώς στην ίδια ευθεία που βρισκόταν κατά την αρχαιότητα πλατιά οδός, και κατά τα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους καρόδρομος, που κάλυπταν τις ανάγκες μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών, από και προς το λιμάνι του Φαλήρου.

Ιστορικό

Η σύλληψη της ιδέας κατασκευής του σύγχρονου δρόμου έλαβε χώρα κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, περίοδο εκσυγχρονισμού και μεγάλων δημοσίων έργων, επί πρωθυπουργίας του Xαριλάου Τρικούπη (1881-1895). Η κατασκευή της λεωφόρου ξεκίνησε το 1898, βάσει σχεδίων που πραγματοποίησε ένας μηχανικός του στρατού, ο Ιωάννης Γενίσαρλης. Μεγάλο τμήμα του έργου χρηματοδοτήθηκε από κληροδοτήματα του Ανδρέα Συγγρού, του οποίου και το όνομα φέρει.

Αξιοσημείωτα κατά μήκος της τότε οδού Φαλήρου, ένα χρόνο μετά τον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, και συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου 1898, πραγματοποιήθηκε απόπειρα δολοφονίας του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ από τον Γ. Καρδίτση και Ι. Κυριακό. Στον τόπο της αποτυχημένης απόπειρας χτίστηκε σε ανάμνηση ο Ιερός Ναός του Αγίου Σώστη.

Ο Ναός του Αγίου Σώστη

Οι εργασίες της λεωφόρου ολοκληρώθηκαν πολύ αργότερα, κατά τη διακυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου (1928-1932). Με τη Μικρασιατική Καταστροφή να αποτελεί πρόσφατο παρελθόν (1922) άρχισαν να δημιουργούνται κατά μήκος της από Έλληνες της προσφυγιάς γειτονιές όπως η Νέα Σμύρνη, ο Νέος Κόσμος και η Καλλιθέα.

Η λεωφόρος Συγγρού κατά το 1890

Το φουτουριστικό στίγμα που αποδόθηκε στη λεωφόρο Συγγρού ενέπνευσε με πολλούς τρόπους τους λογοτέχνες της γενιάς του '30. Τη λεωφόρο Συγγρού έφερε στα ελληνικά γράμματα το 1929 ο συγγραφέας Γιώργος Θεοτοκάς (1905-1966) αναφέροντάς τη στο έργο του «Ελεύθερο πνεύμα». Τη «Λεωφόρο Συγγρού, 1930» - αφιερωμένη στο Θεοτοκά - θα κάνει ποίημα και ο Νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (1900-1971).

Ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος χαρακτηρίζεται ως ταχείας κυκλοφορίας. Ξεκινά από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και καταλήγει στο Φαληρικό Δέλτα, διαθέτοντας τέσσερις λωρίδες ανά κατεύθυνση συν τους βοηθητικούς παράδρομους, με πολλούς ανισόπεδους κόμβους και υπόγειες διαβάσεις. Στο πρόσφατο παρελθόν διέθετε σχετικά κακή φήμη λόγω της ύπαρξης πολλών νυχτερινών κέντρων και οίκων ανοχής, κάτι που εμπόδιζε την καθιέρωσή της ως επιχειρηματικό κέντρο. Ωστόσο τα τελευταία λίγα χρόνια το προφίλ της έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, ενώ πλέον σε αυτή έχουν δημιουργηθεί επαγγελματικοί χώροι υψηλών προδιαγραφών. Κατά μήκος της στεγάζονται το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Ιωσηφόγλειο ορφανοτροφείο, τα πολυτελή ξενοδοχεία InterContinental Athenaeum Athens, Metropolitan Hotel και Athens Ledra Hotel, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (παλαιό εργοστάσιο της ζυθοποιίας Φιξ), επιβλητικά κτίρια ιδιωτικών επιχειρήσεων όπως οι "Interamerican", "Tsakos Shipping & Trading" και "Odeοn Star City", καθώς και κέντρα πολιτισμού με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα, έχει φιλοξενήσει γραφεία πολιτικών κομμάτων (της Νέας Δημοκρατίας έως το 2016 και των Ανεξάρτητων Ελλήνων μέχρι και σήμερα).

Η λεωφόρος εξυπηρετείται συγκοινωνιακά από τη στάση του μετρό «Συγγρού-Φιξ» (τέθηκε σε λειτουργία στις 13 Δεκεμβρίου 2000), τη στάση του τραμ «Φιξ» και αρκετές γραμμές λεωφορείων.

Οικονομική και πνευματική συμβολή

Κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού αναπτύσσεται ένας γραμμικός πυρήνας σημαντικής διοικητικής, οικονομικής και πνευματικής συμβολής, με τη συγκέντρωση μεγάλων επιχειρήσεων, κλινικών και πολιτιστικών κέντρων. Η Συγγρού φημίζεται μεταξύ άλλων για τη στέγαση των γραφείων, ασφαλιστικών ομίλων, για αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, κινηματογράφους και μουσικά θέατρα, το Ωνάσειο και το Ευγενίδειο Ίδρυμα. Το παζλ του πολιτιστικού χάρτη συμπληρώνει το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Βιοκλιματικά σχέδια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ξένων ιδρυμάτων

Στις 9 Ιουνίου 2011, οι σχολές Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Παρισιού και του Στρασβούργου παρουσίασαν ένα σχέδιο ευρείας αλλαγής της όψης της λεωφόρου με μια ριζική βιοκλιματική παρέμβαση σε αυτή. Το σχέδιο περιλαμβάνει:

  • Κατεδάφιση των ανισόπεδων κόμβων στο Δέλτα και τη Δαβάκη. Ειδικά στην πρώτη περίπτωση θα εξασφαλιστούν 5 στρέμματα πρασίνου δίπλα στο συγκρότημα του τάε κβον ντο.
  • Μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας σε τρεις, από τις οποίες μία για τα μέσα μεταφοράς. Σήμερα διατίθενται έως και 5 λωρίδες, αριθμός που δεν υπάρχει ούτε σε εθνικό δρόμο.
  • Δημιουργία λωρίδων πρασίνου στο κέντρο του δρόμου και στους παράδρομους, με την πρόβλεψη ειδικού χώρου για νέα γραμμή τραμ που θα ξεκινά από την στάση τραμ «Φιξ» και θα περιλαμβάνει τις στάσεις (σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη): Καλλιρρόης, Πάντειο, Αγ. Σώστης, Αιγαίου, Δημητρακοπούλου, Αγ.Φωτεινής, Σκρα, Αμφιθέας, Ωνάσειο και στάση τραμ Δέλτα Φαλήρου.

Πηγές