Κοσσυφοπέδιο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ διορθ. θέσης πυκν.
TalibNB (συζήτηση | συνεισφορές)
Προσθήκη με πηγή για τη μερική αναγνώριση του κράτους κατά τα πρότυπα της αγγλίκης έκδοσης
Γραμμή 57: Γραμμή 57:
}}
}}
<!-- Τέλος πληροφοριών χώρας-->
<!-- Τέλος πληροφοριών χώρας-->
Το '''Κοσσυφοπέδιο''' ή '''Κόσοβο''' ([[αλβανικά]]: ''Kosova'', [[σερβικά]]: Косово / Kosovo) είναι μια αμφισβητούμενη περιοχή των Βαλκανίων στη Σερβία, με την πλειονότητα των κατοίκων να είναι [[Αλβανοί]], η οποία από το [[1999]] βρίσκεται υπό την προσωρινή διοίκηση του [[ΟΗΕ]] και τη στρατιωτική προστασία του [[ΝΑΤΟ]].
Το '''Κοσσυφοπέδιο''' ή '''Κόσοβο''' ([[αλβανικά]]: ''Kosova'', [[σερβικά]]: Косово / Kosovo) είναι μια αμφισβητούμενη περιοχή και ένα μερικώς αναγνωρισμένο κράτος<ref>{{Cite web|url=https://www.kosovothanksyou.com/|title=Kosovo Thanks You – Thank you from the Kosovar people!|website=www.kosovothanksyou.com|language=en-US|accessdate=2018-03-05}}</ref> στα Βαλκάνια το οποίο ανακύρηξε την ανεξαρτησία του από τη [[Σερβία]] το Φεβρουάριο του 2008 με το όνομα '''Δημοκρατία του Κόσοβο'''<ref>{{Cite web|url=https://www.webcitation.org/5rRB9e3bz?url=http://www.icj-cij.org/docket/files/141/15987.pdf|title=WebCite query result|website=www.webcitation.org|language=en|accessdate=2018-03-05}}</ref>. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι [[Αλβανοί]] και η χώρα από το [[1999]] βρίσκεται υπό την προσωρινή διοίκηση του [[ΟΗΕ]] και τη στρατιωτική προστασία του [[ΝΑΤΟ]].


Η λέξη Κοσσυφοπέδιο<ref>Λεξικό Νέας Ελληνικής γλώσσας Γ.Μπαμπινιώτη,σελ:938,λήμμα:Κοσσυφοπέδιο</ref> προέρχεται από το αρχ. ελλ. ''κόσσυφος'' (κοτσύφι) και ''πεδίο'' (πεδιάδα, έκταση). Αποτελεί το πεδίο της [[μάχη του Κοσσυφοπεδίου|μάχης του Κοσσυφοπεδίου]] του 1389 όπου ηττήθηκαν οι Σέρβοι από τους Τούρκους.
Η λέξη Κοσσυφοπέδιο<ref>Λεξικό Νέας Ελληνικής γλώσσας Γ.Μπαμπινιώτη,σελ:938,λήμμα:Κοσσυφοπέδιο</ref> προέρχεται από το αρχ. ελλ. ''κόσσυφος'' (κοτσύφι) και ''πεδίο'' (πεδιάδα, έκταση). Αποτελεί το πεδίο της [[μάχη του Κοσσυφοπεδίου|μάχης του Κοσσυφοπεδίου]] του 1389 όπου ηττήθηκαν οι Σέρβοι από τους Τούρκους.

Έκδοση από την 19:16, 5 Μαρτίου 2018

Το «Κοσσυφοπέδιο» ανακατευθύνει εδώ. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κοσσυφοπέδιο (αποσαφήνιση).

Συντεταγμένες: 42°35′N 21°00′E / 42.583°N 21.000°E / 42.583; 21.000

Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου
Republika e Kosovës
Република Косово
Republika Kosovo

Σημαία

Εθνόσημο
Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο
και μεγαλύτερη πόληΠρίστινα
42°40′N 21°10′E / 42.667°N 21.167°E / 42.667; 21.167
Αλβανικά, Σερβικά
Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία
Χασίμ Θάτσι
Ραμούς Χαραντίναϊ
Νομοθετικό σώμα
Συνέλευση
Ανεξαρτησία
από τη Σερβία
Διεθνής αναγνώριση

17 Φεβρουαρίου 2008
περιορισμένη
 • Σύνολο
10.908 km2
Πληθυσμός
 • Εκτίμηση 2016 
 • Απογραφή 1991 
 • Πυκνότητα 

1.783.531[1] (150η) 
1.956.196  
163,5 κατ./km2 (76η) 
ΑΕΠ (ΙΑΔ)
 • Ολικό  (2007)
 • Κατά κεφαλή 

$5 δισ.  
$2.300  
ΑΕΠ (ονομαστικό)
 • Ολικό  (2007)
 • Κατά κεφαλή 

€3,804 δισ.  
€1,759  
ΝόμισμαΕυρώ (EUR)
 • Θερινή ώρα(UTC +1)
(UTC +2)
Internet TLD.ks
Κωδικός κλήσης+383

Το Κοσσυφοπέδιο ή Κόσοβο (αλβανικά: Kosova, σερβικά: Косово / Kosovo) είναι μια αμφισβητούμενη περιοχή και ένα μερικώς αναγνωρισμένο κράτος[2] στα Βαλκάνια το οποίο ανακύρηξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το Φεβρουάριο του 2008 με το όνομα Δημοκρατία του Κόσοβο[3]. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί και η χώρα από το 1999 βρίσκεται υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ.

Η λέξη Κοσσυφοπέδιο[4] προέρχεται από το αρχ. ελλ. κόσσυφος (κοτσύφι) και πεδίο (πεδιάδα, έκταση). Αποτελεί το πεδίο της μάχης του Κοσσυφοπεδίου του 1389 όπου ηττήθηκαν οι Σέρβοι από τους Τούρκους.

Την 17η Φεβρουαρίου 2008, η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε, μονομερώς, την ανεξαρτησία του από τη Σερβία,[5] η οποία όμως δεν αποδέχθηκε την απόσχισή του, θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο αυτόνομη επαρχία της Σερβίας και προσέφυγε στον ΟΗΕ. Το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίσθηκε άμεσα από κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των τεσσάρων μεγάλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία) μεταξύ άλλων, ενώ κάποιες άλλες, όπως η Ρωσία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, θεωρούν την απόσχισή του παράνομη. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει επίσης, το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Επί του παρόντος 109 χώρες-μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς επίσης το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας, η Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν), οι Νήσοι Κουκ και το Νιούε.[6]

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε στις 8 Οκτωβρίου του 2008 το αίτημα της Σερβίας να παραπέμψει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της μονομερούς απόφασης του Κοσσυφοπεδίου να κηρύξει την ανεξαρτησία του.[7] Από τις 19 Απριλίου 2013 οι δύο χώρες συνήψαν συμφωνία στις Βρυξέλλες, η οποία καταρτίστηκε υπό την αιγίδα της ΕΕ. Στη συμφωνία προβλέπεται ένας ορισμένος βαθμός αυτονομίας για τους Σέρβους του βορείου Κοσόβου, με υπαγωγή τους όμως στην Πρίστινα, ενώ Βελιγράδι και Πρίστινα συμφώνησαν πως καμία από τις δύο χώρες δε θα έχει δικαίωμα βέτο σε πιθανή ένταξη μιας από τις δύο χώρες σε διεθνή οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ. Παρά τη συμφωνία η Σερβία δεν αναγνωρίζει την αποσχισθείσα Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητη.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει έκταση 10.908 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνορεύει με το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, τη Σερβία και με την ΠΓΔΜ. Ο πληθυσμός του είναι 1.783.531[1] κάτοικοι, εκ των οποίων το 92% αποτελούν Αλβανοί, ενώ το υπόλοιπο 8% αποτελούν Σέρβοι. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη στο Κόσοβο είναι η Πρίστινα.

Στις 8 Μαΐου του 2009 έγινε δεκτό το αίτημα του Κοσόβου να γίνει μέλος του ΔΝΤ.[8] Από τις 29 Ιουνίου του 2009 είναι μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Γεωγραφία του Κοσσυφοπεδίου
Εορτασμοί στην Πρίστινα για την πρώτη επέτειο της ανεξαρτησίας του Κοσόβου (17 Φεβρουαρίου 2009)

Πολιτική

Κυβέρνηση

Τη διοίκηση ασκεί η Προσωρινή Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο (UNMIK) με τη βοήθεια της προσωρινής Τοπικής Αυτοδιοίκησης (PISG), ενώ για την ασφάλεια είναι αρμόδια η υπό τη διοίκηση του NATO Δύναμη του Κοσόβου (KFOR). Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αναλάβει την συνέχιση του έργου και τη σταδιακή αντικατάσταση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ καθώς και τη συμμετοχή στη διακυβέρνηση της χώρας μέσω αποστολής 2000 διοικητικού, στρατιωτικού και δικαστικού προσωπικού.

Μείζον - πιθανώς διεθνούς σημασίας - ζήτημα αποτελεί το πολιτικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, καθώς σοβεί η διαμάχη (πολιτική και εδαφική) ανάμεσα στη σερβική (πρώην γιουγκοσλαβική) κυβέρνηση και στους αλβανοφώνους του Κοσόβου. Οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης ξεκίνησαν το 2006 με στόχο να δώσουν τέλος στο θέμα του προσωρινού καθεστώτος για το Κοσσυφοπέδιο. Στις 28 Νοεμβρίου του 2007 η διεθνής τρόικα ανακοίνωσε την αποτυχία των συνομιλιών στο Μπάντεν της Αυστρίας [9]. Στις 10 Δεκεμβρίου 2007 τερματίστηκε η εντολή του ΟΗΕ.

Εκλογές

Κύριο λήμμα: Εκλογές στο Κόσοβο

Στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν στις 17 Νοεμβρίου του 2007 αναδείχθηκε νικητής ο Χασίμ Θάτσι, ο οποίος ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας από τη Σερβία. Οι περισσότεροι Σέρβοι αρνήθηκαν να ψηφίσουν στις εκλογές αυτές, οι οποίες συνέπεσαν με τις δημοτικές.

Σύνταγμα

Στις 9 Απριλίου του 2008 υιοθετήθηκε το πρώτο Σύνταγμα, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 15 Ιουνίου του ιδίου έτους, χωρίς όμως να το αναγνωρίσει η Σερβία.

Στις 28 Ιουνίου του 2008 οι Σέρβοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου προχώρησαν στη σύσταση εθνοσυνέλευσης, ανήμερα της επετείου της μάχης του Κοσσυφοπεδίου, ιστορικής επετείου που εορτάζεται από όλους τους Σέρβους.[10] Η εθνοσυνέλευση θα συσταθεί στα βόρεια της πόλης Μιτρόβιτσα, όπου κατοικούν οι Σέρβοι και θα αποτελείται από εκπροσώπους του σερβικού πληθυσμού από ολόκληρο το Κόσοβο. Το όργανο δεν θα έχει νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες αλλά σκοπός του είναι ο συντονισμός του αγώνα για την διατήρηση του Κοσόβου στην επικράτεια της Σερβίας. Η εθνοσυνέλευση απαρτίζεται από 45 αντιπροσώπους που εξελέγησαν στις τοπικές εκλογές του Μαΐου.

Διεθνής αναγνώριση

Χάρτης των χωρών που αναγνωρίζουν το Κόσοβο

Στις 15 Ιανουαρίου 2008 το Κουβέιτ έγινε η πρώτη αραβική χώρα που διά του ηγέτη της (του εμίρη) δήλωσε έτοιμη να αναγνωρίσει[11] ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο. Τον ίδιο μήνα η ηγεσία των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου δήλωσαν πως θα προχωρήσουν σε μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, μετά εντόνων αντιδράσεων τόσο από τη Σερβία όσο και από τη Ρωσία. Ένα σημαντικό μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είχαν εκ των προτέρων δηλώσει τη πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν το νέο κράτος. Στις 18 Φεβρουαρίου 2008 η Ρωσία καταδίκασε την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, ονομάζοντάς το 'ψευδοκράτος'. Η σερβική κυβέρνηση, παρ' ότι απέκλεισε τη χρήση βίας δήλωσε πως θα εμποδίσει την ένταξη του αυτοαποκαλούμενου κράτους του Κοσσυφοπεδίου στους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και δήλωσε τη μη αναγνώριση του. Παράλληλα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία και Σλοβακία εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τη σημασία που η παράτυπη αποδοχή της μονομερούς απόσχισης από μέρος της διεθνούς κοινότητας ενδέχεται να έχει για άλλα κινήματα που προσδοκούν στην μονομερή ανεξαρτητοποίηση περιοχών ανά τον κόσμο και δήλωσαν πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το νέο κράτος. Η Γαλλία επανέλαβε τη πρόθεσή της να αναγνωρίσει άμεσα το νέο κράτος, ενώ το ίδιο έπραξαν το Αφγανιστάν, η Αυστραλία, η Αλβανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Η Γερμανία, εν διαμέσου του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δήλωσε επίσης πως θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο στο προσεχές μέλλον. Τέλος η Κίνα, η Ινδονησία και η Σρι Λάνκα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στη περιοχή[12] Τα νησιά Μάρσαλ αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου στις 17 Απριλίου του 2008[13] και η Λιθουανία στις 6 Μαΐου του 2008.[14] Ακολούθησαν δεκάδες άλλες χώρες, με πιο πρόσφατη τις Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

Κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών

Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών που έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο:

Χώρα[15] Ημερομηνία αναγνώρισης
1 Αφγανιστάν [16] 02008-02-18 18 Φεβρουαρίου 2008
2 Κόστα Ρίκα Κόστα Ρίκα [17] 02008-02-18 18 Φεβρουαρίου 2008[18]
3 Αλβανία Αλβανία [19] 02008-02-18 18 Φεβρουαρίου 2008[20]
4 Γαλλία[21] 02008-02-18 18 Φεβρουαρίου 2008
5 Σενεγάλη Σενεγάλη [22][23] 02008-02-18 18 Φεβρουαρίου 2008
6  Τουρκία [24] 02008-02-18 18 Φεβρουαρίου 2008
7 Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο [25] 02008-02-18 18 Φεβρουαρίου 2008
8  ΗΠΑ[26] 02008-02-18 18 Φεβρουαρίου 2008
9 Αυστραλία[27] 02008-02-19 19 Φεβρουαρίου 2008
10  Λετονία[28] 02008-02-20 20 Φεβρουαρίου 2008
11  Γερμανία[29] 02008-02-20 20 Φεβρουαρίου 2008
12 Εσθονία Εσθονία [30] 02008-02-21 21 Φεβρουαρίου 2008
13 Ιταλία[31] 02008-02-21 21 Φεβρουαρίου 2008
14  Δανία[32] 02008-02-21 21 Φεβρουαρίου 2008
15  Λουξεμβούργο [33] 02008-02-21 21 Φεβρουαρίου 2008
16  Περού [34] 02008-02-22 22 Φεβρουαρίου 2008
17 Βέλγιο Βέλγιο [35] 02008-02-24 24 Φεβρουαρίου 2008
18 Πολωνία[36] 02008-02-26 26 Φεβρουαρίου 2008
19 Ελβετία Ελβετία[37] 02008-02-27 27 Φεβρουαρίου 2008
20 Αυστρία Αυστρία [38] 02008-02-28 28 Φεβρουαρίου 2008
21  Ιρλανδία[39] 02008-02-29 29 Φεβρουαρίου 2008
22 Σουηδία[40] 02008-03-04 4 Μαρτίου 2008
23 Ολλανδία[41] 02008-03-04 4 Μαρτίου 2008
24 Ισραήλ Ισλανδία [42] 02008-03-05 5 Μαρτίου 2008
25 Σλοβενία[43] 02008-03-05 5 Μαρτίου 2008
26  Φινλανδία[44] 02008-03-07 7 Μαρτίου 2008
27 Ιαπωνία Ιαπωνία [45] 02008-03-18 18 Μαρτίου 2008
28 Καναδάς Καναδάς [46] 02008-03-18 18 Μαρτίου 2008
29 Μονακό Μονακό [47] 02008-03-19 19 Μαρτίου 2008
30  Ουγγαρία [48] 02008-03-19 19 Μαρτίου 2008
31 Κροατία Κροατία[49] 02008-03-19 19 Μαρτίου 2008
32 Βουλγαρία Βουλγαρία [50] 02008-03-20 20 Μαρτίου 2008
33 Λίχτενσταϊν Λίχτενσταϊν [51] 02008-03-25 25 Μαρτίου 2008
34 Νότια Κορέα Νότια Κορέα [52] 02008-03-28 28 Μαρτίου 2008
35 Νορβηγία Νορβηγία [53] 02008-03-28 28 Μαρτίου 2008
36 Νήσοι Μάρσαλ Νήσοι Μάρσαλ [54] 02008-04-17 17 Απριλίου 2008
37 Μπουρκίνα Φάσο Μπουρκίνα Φάσο [55][56] 02008-04-23 23 Απριλίου 2008
38  Ναουρού[57] 02008-04-23 23 Απριλίου 2008
39  Λιθουανία[58] 02008-05-06 6 Μαΐου 2008
40 Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος [59] 02008-05-12 12 Μαΐου 2008
41  Τσεχία[60] 02008-05-21 21 Μαΐου 2008
42 Λιβερία Λιβερία [61] 02008-05-30 30 Μαΐου 2008
43 Σιέρα Λεόνε Σιέρα Λεόνε [62][63] 02008-06-11 11 Ιουνίου 2008
44 Κολομβία Κολομβία [64] 02008-08-04 4 Αυγούστου 2008
45 Μπελίζ Μπελίζ [65] 02008-08-07 7 Αυγούστου 2008
46 Μάλτα[66] 02008-08-22 22 Αυγούστου 2008
47 Σαμόα Σαμόα [67][68] 02008-09-15 15 Σεπτεμβρίου 2008
48 Πορτογαλία Πορτογαλία [69] 02008-10-07 7 Οκτωβρίου 2008
49 Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο[70] 02008-10-09 9 Οκτωβρίου 2008
50  Βόρεια Μακεδονία[71] 02008-10-09 9 Οκτωβρίου 2008
51 Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα [72] 02008-10-14 14 Οκτωβρίου 2008
52 Μαλαισία Μαλαισία [73][74] 02008-10-30 30 Οκτωβρίου 2008
53 Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας Μικρονησία [75][76] 02008-12-05 5 Δεκεμβρίου 2008
54 Παναμάς Παναμάς [77][78] 02009-01-16 16 Ιανουαρίου 2009
55 Μαλδίβες Μαλδίβες [79] 02009-02-19 19 Φεβρουαρίου 2009
56 Παλάου Παλάου [80] 02009-03-06 6 Μαρτίου 2009
57 Γκάμπια Γκάμπια [81] 02009-04-07 7 Απριλίου 2009
58 Σαουδική Αραβία Σαουδική Αραβία [82] 02009-04-20 20 Απριλίου 2009
59 Κομόρες Κομόρες [83][84] 02009-05-14 14 Μαΐου 2009
60 Μπαχρέιν Μπαχρέιν [85] 02009-05-19 19 Μαΐου 2009
61  Ιορδανία [86] 02009-07-07 7 Ιουλίου 2009
62 Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανή Δημοκρατία [87][88] 02009-07-10 10 Ιουλίου 2009
63 Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία [89] 02009-11-09 9 Νοεμβρίου 2009
64 Μαλάουι Μαλάουι [90] 02009-12-14 14 Δεκεμβρίου 2009
65 Μαυριτανία Μαυριτανία [91] 02010-01-12 12 Ιανουαρίου 2010
66 Εσουατίνι Εσουατίνι [92][93] 02010-04-12 12 Απριλίου 2010
67 Βανουάτου Βανουάτου [94] 02010-04-28 28 Απριλίου 2010
68 Τζιμπουτί Τζιμπουτί [95] 02010-05-08 8 Μαΐου 2010
69 Σομαλία Σομαλία [96] 02010-05-19 19 Μαΐου 2010
70 Ονδούρα Ονδούρα [97] 02010-09-03 3 Σεπτεμβρίου 2010
71 Κιριμπάτι Κιριμπάτι [98][99] 02010-10-21 21 Οκτωβρίου 2010
72 Τουβαλού Τουβαλού [100] 02010-11-18 18 Νοεμβρίου 2010
73  Κατάρ [101] 02011-01-07 7 Ιανουαρίου 2011
74 Γουινέα-Μπισσάου Γουινέα-Μπισσάου [102][103] 02011-01-10 10 Ιανουαρίου 2011
75 Ομάν Ομάν [104][105] 02011-02-04 4 Φεβρουαρίου 2011
76 Ανδόρρα Ανδόρρα [106] 02011-06-08 8 Ιουνίου 2011
77 Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Κεντροαφρικανική Δημοκρατία [107][108] 02011-07-22 22 Ιουλίου 2011
78 Γουινέα Γουινέα [109][110] 02011-08-12 12 Αυγούστου 2011
79 Νίγηρας Νίγηρας [109][111] 02011-08-15 15 Αυγούστου 2011
80 Μπενίν Μπενίν [112] 02011-08-18 18 Αυγούστου 2011
81 Αγία Λουκία Αγία Λουκία [113] 02011-08-19 19 Αυγούστου 2011
82 Γκαμπόν Γκαμπόν [114][115] 02011-09-15 15 Σεπτεμβρίου 2011
83 Ακτή Ελεφαντοστού Ακτή Ελεφαντοστού [116][117] 02011-09-16 16 Σεπτεμβρίου 2011
84 Κουβέιτ Κουβέιτ [118] 02011-10-11 11 Οκτωβρίου 2011
85 Γκάνα Γκάνα [119][120] 02012-01-23 23 Ιανουαρίου 2012
86 Αϊτή Αϊτή [121] 02012-02-10 10 Φεβρουαρίου 2012
87 Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Σάο Τομέ και Πρίνσιπε [122][123][124][125][126][127] 02012-03-13 13 Μαρτίου 2012
88 Μπρουνέι Μπρουνέι [128] 02012-04-25 25 Απριλίου 2012
89 Τσαντ Τσαντ [129] 02012-06-01 1 Ιουνίου 2012
90 Ανατολικό Τιμόρ Ανατολικό Τιμόρ [130][131] 02012-09-20 20 Σεπτεμβρίου 2012
91  Παπούα Νέα Γουινέα [132][133][134] 02012-10-03 3 Οκτωβρίου 2012
92 Μπουρούντι Μπουρούντι [135] 02012-10-16 16 Οκτωβρίου 2012
93 Φίτζι Φίτζι [136][137] 02012-11-19 19 Νοεμβρίου 2012
94 Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Άγιος Χριστόφορος και Νέβις [138] 02012-11-28 28 Νοεμβρίου 2012
95 Ντομίνικα Δομινίκα [139] 02012-12-11 11 Δεκεμβρίου 2012
96 Πακιστάν Πακιστάν [140][141] 02012-12-24 24 Δεκεμβρίου 2012
97 Γουιάνα Γουιάνα [142] 02013-03-16 16 Μαρτίου 2013
98 Τανζανία Τανζανία [143] 02013-05-29 29 Μαΐου 2013
99 Υεμένη Υεμένη [144][145] 02013-06-11 11 Ιουνίου 2013
100  Αίγυπτος [146] 02013-06-26 26 Ιουνίου 2013
101 Ελ Σαλβαδόρ Ελ Σαλβαδόρ [147][148][149] 02013-06-29 29 Ιουνίου 2013
102 Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη [150][151] 02013-09-24 24 Σεπτεμβρίου 2013
103 Γρενάδα Γρενάδα [152][153] 02013-09-25 25 Σεπτεμβρίου 2013
104 Λιβύη Λιβύη [154][155] 02013-09-25 25 Σεπτεμβρίου 2013
105 Τόνγκα Τόνγκα [156] 02014-01-15 15 Ιανουαρίου 2014
106 Λεσότο Λεσότο [157][158]

02014-02-11 11 Φεβρουαρίου 2014

107 Τόγκο Τόγκο [159] 02014-07-02 2 Ιουλίου 2014
108  Νήσοι Σολομώντα [160][161] 02014-08-13 13 Αυγούστου 2014
109 Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Αντίγκουα και Μπαρμπούντα [162] 02015-05-20 20 Μαΐου 2015
110 Σουρινάμ Σουρινάμ 02016-07-22 22 Ιουλίου 2016
111 Μπανγκλαντές Μπανγκλαντές 02016-12-02 2 Δεκεμβρίου 2016
112 Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη 02017-02-27 27 Φεβρουαρίου 2017

Άλλες χώρες/οντότητες

Όνομα Ημερομηνία αναγνώρισης
Ταϊβάν Ταϊβάν (Δημοκρατία της Κίνας) [163] 18 Φεβρουαρίου 2008
Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας[164] 2009 (Μόνιμος Παρατηρητής των Ηνωμένων Εθνών)
Νήσοι Κουκ[165] 02015-05-18 18 Μαΐου 2015
Νιούε[166] 02015-06-23 23 Ιουνίου 2015


Το 2013 το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή περιοχή από το Facebook ενώ πριν αναγνωριζόταν ως τμήμα της Σερβίας. Για το γεγονός, ο Petrit Selimi, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε "εκστασιασμένος", καθώς αυτό ήταν το αποτέλεσμα "μεγάλου μέρους των διπλωματικών προσπαθειών ενός νέου κράτους".[167]

Οικονομία

Νόμισμα στο Κοσσυφοπέδιο είναι, de facto, το ευρώ.[168] Στα μέρη που κατοικούνται από Σέρβους χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές το Δηνάριο της Σερβίας.

Άμυνα

Στις 21 Ιανουαρίου του 2009 το Κοσσυφοπέδιο απέκτησε δικό του στρατό, με την ονομασία Δύναμη Ασφαλείας του Κοσόβου (KSF). Ο στρατός απαρτίζεται κυρίως από πρώην μέλη του αντάρτικου στρατού UCK.[169]

Διοικητική διαίρεση

Η επαρχία διαιρείται σε 7 περιφέρειες:

  • Τζιακόβα (Đakovica/ Gjakovë)
  • Γκίλαν (Gnjilane/ Gjilan)
  • Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου (Kosovska Mitrovica/ Mitrovicë)
  • Πέγια (Peć/ Pejë)
  • Πριστίνα (Priština/ Prishtinë)
  • Πρίζρεν (Prizren)
  • Ουρόσεβατς/ Φεριζάι (Uroševac/ Ferizaj)

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 Επίσημη εκτίμηση
  2. «Kosovo Thanks You – Thank you from the Kosovar people!». www.kosovothanksyou.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2018. 
  3. «WebCite query result» (PDF). www.webcitation.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2018. 
  4. Λεξικό Νέας Ελληνικής γλώσσας Γ.Μπαμπινιώτη,σελ:938,λήμμα:Κοσσυφοπέδιο
  5. ΕΡΤ, Το Κόσοβο γιορτάζει για την ανεξαρτησία του, 17 Φεβρουαρίου 2008]
  6. «Recognition Information and Statistics - Who Recognized Kosova? The Kosovar people thank you - Who Recognized Kosovo and Who Recognizes Kosovo». Kosovothanksyou.com. 1-5-2007. Ανακτήθηκε στις 20-7-2009.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
  7. in.gr, Υπέρ της παραπομπής του θέματος του Κοσόβου στη Χάγη ψήφισε ο ΟΗΕ, 8 Οκτωβρίου 2008.
  8. Press Release: IMF Offers Membership to Republic of Kosovo
  9. Κατέρρευσε η διαδικασία λύσης για το Κόσοβο, kathimerini.gr, 29-11-2007.
  10. in.gr, Εθνοσυνέλευση συνέστησαν οι Σέρβοι στο Κόσοβο αψηφώντας Πρίστινα και ΟΗΕ, 28 Ιουνίου 2008
  11. Ελευθεροτυπία, 16 Ιανουαρίου 2008
  12. ΕΡΤ, Αντιδράσεις και ανησυχία για το Κόσοβο, 18 Φεβρουαρίου, 2008
  13. Islands-has-recognized-Kosovo.html New Kosova Report, 17/04/2008
  14. Baltic Times
  15. Χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη Δημοκρατία του Κοσόβου, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου
  16. The Statement of Islamic Republic of Afghanistan on the Recognition of Independence of Kosovo, Ministry of Foreign Affairs, Afghanistan, 2008-02-18
  17. Ministerio de Relaciones Exteriores y Culto Memoria Institucional 2007-2008 (στα ισπανικά) p.93
  18. 17 February 2008 local time
  19. Statement of Prime Minister of Albania Mr. Sali Berisha on Recognition of Independence of Kosova, Republic of Albania Council of Ministers, 2008-02-18
  20. Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο της αναγνώρισης και το νόμο του 1991 η Λαϊκή Συνέλευση της Αλβανίας αναγνώρισε τη Δημοκρατία του Κοσόβου, βασιζόμενη στο νόμο του 1991, με τον οποίο αναγνωρίστηκε η Δημοκρατία του Κοσόβου στις 01991-10-21 21 Οκτωβρίου 1991. Στις 18 Φεβρουαρίου 2008, η Αλβανία αποφάσισε την πλήρη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και έστειλε διαπιστευμένο πρεσβευτή στην Πρίστινα.
  21. Kosovo declares independence, Ministry of Foreign Affairs, France, 2008-02-18
  22. Senegal – Kosovo, Dakar reconnaît le nouvel Etat, Agence de Presse Sénégalaise 2008-02-18 (στα γαλλικά)
  23. Senegal recognises Kosovo's independence: ministry, haaba.com, 2008-02-19
  24. Statement of H.E. Mr. Ali Babacan, Minister of Foreign Affairs of the Republic of Turkey, Regarding the Recognition of Kosovo by Turkey, Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Turkey, 2008-02-18
  25. UK recognises Kosovo independence, Reuters.
  26. U.S. Recognizes Kosovo as Independent State, U.S. Department of State, 2008-02-18
  27. Australia Recognises the Republic of Kosovo, Australia Department of Foreign Affairs and Trade, 2008-02-19
  28. Announcement by Minister of Foreign Affairs of Republic of Latvia on recognition of Kosovo's independence, Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Latvia, 2011-02-20
  29. Germany recognises Kosovo, German Federal Government, 2008-02-20
  30. Estonia recognises Republic of Kosovo, Estonian Ministry of Foreign Affairs, 2008-02-21
  31. Consiglio dei Ministri n. 93 del 21 febbraio 2008, Italian Council of Ministers, 2008-02-21 (στα ιταλικά)
  32. Denmark recognizes Kosovo as an independent state, Ministry of Foreign Affairs of Denmark, 2008-05-12
  33. Le Luxembourg reconnaît formellement le Kosovo, Le Gouvernement du Grande-Duché de Luxembourg, 2008-02-21 (στα γαλλικά)
  34. Perú decide reconocer independencia de Kósovoe, Peruvian Ministry of External Relations, 2008-02-22 (στα ισπανικά)
  35. Koninklijk besluit betreffende de erkenning van de Republiek Kosovo, Kosovo Thanks You, 2008-02-18 (in Dutch and French)
  36. Government has recognised the independence of Kosovo, The Chancellery of the Prime Minister of the Republic of Poland, 2008-02-26
  37. Bilateral relations between Switzerland and Kosovo, Federal Department of Foreign Affairs of the Swiss Confederation, 2008-02-27
  38. Plassnik: "Letter on Kosovo's recognition signed", Federal Ministry for European and International Affairs of the Republic of Austria, 2008-02-28
  39. Minister for Foreign Affairs Dermot Ahern TD Announces Ireland's recognition of the Republic of Kosovo, Department of Foreign Affairs, 2008-02-29
  40. Sweden recognises the Republic of Kosovo, Swedish Ministry for Foreign Affairs, 2008-03-04
  41. The Netherlands recognises Kosovo, Government of the Netherlands, 2008-03-04
  42. The Government of Iceland formally recognizes Kosovo, Iceland Foreign Ministry, 2008-03-05
  43. Slovenia Recognizes Kosovo, Slovenian Press Agency, 5 March 2008
  44. Finland recognised the Republic of Kosovo, Ministry for Foreign Affairs of Finland, 2008-03-07
  45. Statement by Foreign Minister Masahiko Koumura on the Recognition of the Republic of Kosovo, Ministry of Foreign Affairs of Japan, 2008-03-18
  46. Canada-Kosovo Relations, Government of Canada, 2010-07-12
  47. Principata e Monakos njohu Republikën e Kosovës, President of the Republic of Kosovo, 2008-03-19 (στα αλβανικά)
  48. Hungary recognizes Kosovo's Independence, Ministry of Foreign Affairs of Hungary, 2008-03-19
  49. Croatia recognises Kosovo, Government of the Republic of Croatia, 2008-03-19
  50. Sergei Stanishev: Bulgarian Government’s decision to recognize the independence of Kosovo is fully complied with the country’s national interests and our commitment to the future of the region, Council of Ministers of the Republic of Bulgaria, 2008-03-20
  51. Liechtenstein anerkennt den Kosovo, Liechtenstein government, 2008-03-28 (in German)
  52. Recognition of the Republic of Kosovo, Ministry of Foreign Affairs and Trade of the Republic of Korea, 2008-03-28
  53. Norway recognises Kosovo as an independent state, Norway – Ministry of Foreign Affairs, 2008-03-28
  54. Republic of the Marshall Islands has recognized Kosovo, New Kosova Report, 2008-04-17
  55. Burkina Faso recognizes Kosovo, New Kosova Report, 2008-04-24
  56. Déclaration de la reconnaissance de l'État du Kossovo, Kosovo Thanks You
  57. Republika e Naurusë njohu Republikën e Kosovës, President of the Republic of Kosovo, 2008-04-23 (στα αλβανικά)
  58. Seimas of the Republic of Lithuania Resolution on the Recognition of the Republic of Kosovo, Chancellery of the Parliament of Lithuania, 2008-05-06
  59. Delibera n. 8 del 12/05/2008 - Riconoscimento della Repubblica del Kosovo da parte della Re-pubblica di San Marino, Secretary of State for Internal Affairs of the Republic of San Marino
  60. The Czech Republic has recognized independence of Kosovo, Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic, 2008-05-21[νεκρός σύνδεσμος]
  61. Liberia Recognizes Kosovo, Liberian Daily Observer, 2011-02-20
  62. Sierra Leone Recognized Kosovo, Press Release of the Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2008-06-13
  63. Sierra Leone request to transmit recognition of Kosovo independence, American Embassy, Freetown (released by Wikileaks), 2008-06-12
  64. Colombia reconoció formalmente la República de Kosovo, Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Colombia, 2008-08-04 (στα ισπανικά)
  65. Belize njeh pavarësinë e Kosovës, President of the Republic of Kosovo, 2008-08-07 (στα αλβανικά)
  66. Malta Recognizes Kosovo as an Independent State, Ministry of Foreign Affairs of Malta, 2008-08-22
  67. Samoa njeh pavarësinë e Kosovës, Ministry of Foreign Affairs of Kosovo, 2008-09-15 (στα αλβανικά)
  68. Samoa recognizes independent Kosovo, New Kosova Report, 2008-09-15
  69. Ministério dos Negócios Estrangeiros: Comunicado de Imprensa – Kosovo, 2008-10-07 (στα πορτογαλικά)
  70. Joint Statement of the Government of Montenegro and the Government of the Republic of Macedonia, Government of Montenegro, 2008-10-09
  71. Macedonia recognizes Kosovo, Macedonian Information Agency, 2008-10-09
  72. UAE recognises Kosovo, Emirates News Agency, 2008-10-14
  73. Press Statement by the Minister of Foreign Affairs of Malaysia on the recognition of Kosovo's independence, Ministry of Foreign Affairs, Malaysia, 2008-11-01[νεκρός σύνδεσμος]
  74. Verbal Note, Kosovo Thanks You
  75. Micronesia recognizes independence of Republic of Kosovo, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2008-12-05
  76. FSM Recognizes Kosovo Act of Self-Determination, Government of the Federated States of Micronesia, 2008-12-05
  77. Comunicado de prensa sobre reconocimiento de la República de Kosovo, Presidencia de la República de Panamá, 2009-01-16 (στα ισπανικά)[νεκρός σύνδεσμος]
  78. Panama recognized independent state of Kosovo, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2009-01-16
  79. Maldives extends full diplomatic recognition to the Republic of Kosovo, Ministry of Foreign Affairs, Republic of Maldives, 2009-02-19
  80. Official recognition letter by President of Palau, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου
  81. Gambia recognizes Kosovo's independence, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2009-04-07
  82. The Kingdom of Saudi Arabia recognizes the Republic of Kosovo, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2009-04-20
  83. Union of the Comoros recognizes the Republic of Kosovo, as an independent and sovereign state, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2009-05-19
  84. Note verbale, Le Ministère des Relations Extérieures, de la Coopération, chargé de la Diaspora de la Francophonie et du Monde Arabe de l'Union des Comores, Kosovo Thanks You, 2009-05-14 (στα γαλλικά)
  85. Bahrain recognizes Kosovo, Bahrain News Agency, 2009-05-19
  86. Jordan recognizes the Republic of Kosovo, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2009-07-08
  87. Dominican Republic recognized the Republic of Kosovo, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2009-07-11
  88. Comunicado, Kosovo Thanks You (στα ισπανικά)
  89. New Zealand recognizes the Republic of Kosovo, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2009-11-09
  90. Republic of Malawi recognizes Kosovo as independent and sovereign state, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2009-12-16
  91. The Islamic Republic of Mauritania recognized the Republic of Kosovo, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2010-01-14
  92. Recognition of the Republic of Kosovo by the Kingdom of Swaziland, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2010-04-12
  93. Verbal Note, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου
  94. Official recognition letter by Ministry of Foreign Affairs and External Trade of the Republic of Vanuatu, Kosovo Thanks You, 2010-04-28
  95. Recognition is confirmed by Djibouti, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2010-05-12
  96. Somalia recognized the Republic of Kosovo, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2010-05-21
  97. Honduras recognises the Republic of Kosovo, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2010-09-03
  98. Kiribati recognises the Republic of Kosovo, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2010-10-25
  99. Verbal Note, New Kosovo Alliance
  100. Tuvalu recognises Republic of Kosovo, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2010-11-19
  101. Qatar recognized the Republic of Kosovo, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2011-01-07
  102. The Republic of Guinea-Bissau Recognized the Republic of Kosovo, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2011-01-10
  103. Verbal Note, Lajme Shqip, 2011-09-08 (στα γαλλικά)
  104. Republic of Kosovo Established Diplomatic Relations with Sultanate of Oman, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2011-02-04
  105. Recognition from the Sultanate of Oman is reconfirmed, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2011-10-20
  106. The Principality of Andorra recognizes Kosovo's independence, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2011-06-08
  107. Central African Republic recognized Kosovo independence, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2011-07-22
  108. Verbal Note, First Deputy Prime Minister of the Republic of Kosovo, 2011-07-22 (στα γαλλικά)
  109. 109,0 109,1 The Republic of Niger and the Republic of Guinea Conakry recognize Kosovo’s independence, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2011-08-16
  110. Note, First Deputy Prime Minister of the Republic of Kosovo, 2011-08-12 (στα γαλλικά)
  111. Verbal Note, First Deputy Prime Minister of the Republic of Kosovo, 2011-08-15 (στα γαλλικά)
  112. The Republic of Benin is the 80th state to recognize Kosovo’s independence, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2011-08-18
  113. Santa Lucia is the 81st UN member state to recognize the Republic of Kosovo, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2011-08-22
  114. Kosovo’s recognition confirmed by the Republic of Gabon, Ministry of Foreign Affairs of Kosovo, 2011-10-13
  115. Verbal Note, First Deputy Prime Minister of the Republic of Kosovo 2011-09-15 (στα γαλλικά)
  116. Ivory Coast recognizes Kosovo, Top Channel, 2011-09-21
  117. Déclaration par la Côte d'Ivoire de la reconnaissance de l'État du Kossovo, Ministère des Affires Etrangères de la Républic du Côte d'Ivoire, released First Deputy Prime Minister of the Republic of Kosovo (στα γαλλικά)
  118. Kuwait formally recognizes the Republic of Kosovo, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2011-10-11
  119. Ghana Republic – the 86th country recognising the Independence of Kosovo, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2012-01-23
  120. Verbal Note, KosovaTimes, 2012-01-24
  121. Haiti’s recognition of Kosovo confirmed during Minister Hoxhaj’s visit to this state, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2012-02-10
  122. Resolução sobre o Reconhecimento Internaticonal da República do Kosovo, República Democrática de São Tomé e Príncipe Ministério da Justiça e Reforma do Estado, released First Deputy Prime Minister of the Republic of Kosovo (στα πορτογαλικά)
  123. Comunicado
  124. O πρόεδρος του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Μανουέλ Πίντο ντα Κόστα κήρυξε άκυρη την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την προηγούμενη κυβέρνηση, επειδή δεν έγινε από το κοινοβούλιο.
  125. Presidência santomense desmente reconhecimento de Kosovo
  126. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Ενβέρ Χοτζάι, επέμεινε ότι η αναγνώριση παραμένει σε ισχύ, ενώ ο πρώτος αντιπρόεδρος Μπεγκιέτ Πατσόλι δήλωσε ότι παρέλαβε προφορική νότα που αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο από τον πρώην πρωθυπουργό Πατρίς Τροβοάντα και η αναγνώριση θεωρείται λήξαν θέμα.
  127. Sao Tome, çështje e mbyllur, Telegrafi, 2012-01-11 (στα αλβανικά)
  128. Brunei Darussalam recognizes Kosovo independence, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2012-04-25
  129. Chad recognizes the Republic of Kosovo, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2012-06-01
  130. Timori Lindor njeh pavarësinë e Kosovës, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2012-11-09 (στα αλβανικά)
  131. Note verbale, Timor-Leste Ministry of Foreign Affairs, 2012-09-20
  132. PNG links with Kosovo, Post-Courier Online, 2012-10-03
  133. Papua New Guinea confirms recognition of Kosovo, M-Mag, 2012-10-03
  134. Papua Guinea e Re konfirmon zyrtarisht njohjen e Kosovës, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2012-10-28 (στα αλβανικά)
  135. Déclaration par la Républic du Burundi de la reconnaissance de l'État du Kossovo, Ministère des relations extérieures et de la coopération internationale de la Républic du Burundi, 2012-10-16 (στα γαλλικά)
  136. Prime Minister Thaçi: Kosovo’s membership in EBRD testified that the process of the recognition of the Kosovo as a democratic and sovereign country has taken an irreversible up-turn and is recognized as an historical fact, Office of the Prime Minister of the Republic of Kosovo, 2012-11-19
  137. Fiji’s verbal note recognizing Kosovo arrives, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2012-11-22
  138. Saint Kitts dhe Nevis njeh zyrtarisht pavarësinë e Kosovës, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2012-11-28 (στα αλβανικά)
  139. Dominica recognizes Kosovo’s independence, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2012-12-11
  140. Recognition of the Republic of Kosovo, Ministry of Foreign Affairs of the Islamic Republic of Pakistan, 2012-24-12
  141. Arrin nota verbale e njohjes së Kosovës nga Pakistani, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2012-12-28 (στα αλβανικά)
  142. Guajana njeh shtetin e pavarur dhe sovran të Kosovës, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2013-03-16 (στα αλβανικά)
  143. CKA 699/755/01, Ministry of Foreign Affairs and International Cooperation of the United Republic of Tanzania, 2013-06-05
  144. Yemen recognizes Kosovo, Saba Net, 2013-06-11
  145. Verbal Note, The official facebook page of Enver Hoxhaj
  146. قرار حكومة جمهورية مصر العربية الاعتراف بجمهورية كوسوفو كدولة مستقلة وذات سيادة, Ministry of Foreign Affairs of Egypt, 2013-06-26 (in Arabic)
  147. El Salvador njeh Kosovën, Telegrafi, 2013-06-29
  148. June, month of record recognitions, Kosovo's New Diplomat, Ministry of Foreign Affairs of Republic of Kosovo, June/August 2013
  149. Arrin nota verbale nga El Salvadori, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2013-10-04 (στα αλβανικά)
  150. Prime Minister Thaçi officially receives Thailand recognition of Kosovo in a meeting with Thailand Deputy Prime Minister Dr. Surapong Tovichakchaikul, Prime Minister of Kosovo, 2013-09-26
  151. การรับรองโคโซโวโดยการสถาปนาความสัมพันธ์ทางการทูตกับโคโซโว, ข่าวออนไลน์ RYT9, 2013-09-25 (στα ταϊλανδέζικα)
  152. Estimates of Revenue and Expenditure 2014, Government of Grenada, σελ. 136, http://www.gov.gd/egov/docs/budget_speech/est_revenue_expenditur_2014.pdf 
  153. Prime Minister Thaçi meets the Foreign Minister of Grenada, Nickolas Steele – he officially accepts recognition of Kosovo by Grenada, Prime Minister of Kosovo, 2013-09-25
  154. Today, in New York, the Prime Minister of the Republic of Kosovo, Hashim Thaçi met the Prime Minister of Libya, Ali Zeidan in a private meeting, Prime Minister of Kosovo, 2013-09-25
  155. Libya officially recognises Kosovo, Libya Herald, 2013-09-26
  156. Arrin nota verbale e njohjes nga Mbretëria e Tongës, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2014-01-20 (στα αλβανικά)
  157. Pas njohjes nga Lesoto, Hoxhaj vazhdon lobimin në Afrikë, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2014-02-11 (στα αλβανικά)
  158. Kosovo: Lesotho riconosce indipendenza, 106/mo Paese a farlo, ansa.it, 24-02-11 (στα ιταλικά)
  159. Togo recognized Kosovo,Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου, 2014-07-02
  160. Solomon Islands recognise Kosovo`s Independence, Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Kosovo, 2014-08-15
  161. Solomon Islands recognizes Kosovo as independent state, Solomon Star, 2014-08-13
  162. #Antigua and Barbuda just recognized #Kosovo as sovereign and independent. #Kosovo's recognition is #onewaystreet. , Twitter, 2015-05-20
  163. MOFA Statements, Ministry of Foreign Affairs, Republic of China
  164. Deputy Prime Minister Selimi received in a meeting Malta’s Order of Templars, Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Κοσόβου
  165. Kosovo Establishes Diplomatic Relations with Cook Islands, Koha Ditore
  166. Kosova njihet nga Niue, Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Kosovo
  167. Trending: Facebook recognises Kosovo as a region. BBC, 26 Νοεμ. 2013
  168. http://www.euinkosovo.org/uk/invest/invest.php
  169. Καθημερινή, Το Κόσοβο απέκτησε δικό του στρατό, 22 Ιανουαρίου 2009.

Βιβλιογραφία

  • B. Kαρακωστάνογλου – K. Kεντρωτής – E. Mαντά – Σ. Σφέτας, Tο Kόσοβο και οι αλβανικοί πληθυσμοί της Βαλκανικής,εκδ.IMXA, Θεσσαλονίκη 2000
  • Dušan T. Bataković, The Kosovo Chronicles, Plato Books, Belgrade 1992.
  • R. Petrović, M. Blagojević, The Migration of the Serbs and Montenegrins from Kosovo and Metohija, SASA, Belgrade 1992,
  • Dušan T. Bataković, Kosovo. La spirale de la haine, L'Age d'Homme, Lausanne 1998.
  • Kosovo-Kosova. Confrontation or Coexistence, Nijmegen: University of Nijmegen & Political Cultural Centre 042 1996.
  • Kosovo. Avoiding Another Balkan War,Thanos Veremis & Evangelos Kofos, (eds.), Athens:Eliamep & University of Athens, 1998.
  • Kosovo. Contending Voices on Balkan Interventions, William Joseph Buckley, ed.,William B. Eerdmans, Grand Rapids, Michigan & Cambridge U. K 2000
  • Kosovo and Metohija. Living in the Enclave, D. T. Bataković (ed.), Institute for Balkan Studies, Belgrade 2007, 314 p. ISBN 978-86-7179-052-9
  • Jean-Arnault Dérens, Kosovo. Année zéro, préface de Marek Antoni Nowick,i Paris: Paris-Méditerranée, 2004.
  • Dušan T. Bataković, Kosovo. Un conflit sans fin? Lausanne: L'Age d'Homme 2008. 322 p. ISBN 978-2-8251-3875-5
  • Dušan T. Bataković, Serbia's Kosovo Drama. A Historical Perspective, Belgrade: Čigoja Štampa, 2012, 369 p. ISBN 978-86-7558-903-7

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kosovo της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).