IBM: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
TalibNB (συζήτηση | συνεισφορές)
Προσθήκη ενότητας για τα ερευνητικά κέντρα της IBM
TalibNB (συζήτηση | συνεισφορές)
→‎IBM Κέντρα Προηγμένων Σπουδών (IBM CAS): Πιο κοντινό στη προφορα
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 89: Γραμμή 89:
|CAS Atlantic
|CAS Atlantic
|Καναδάς
|Καναδάς
|Φρέντρικτον
|Φρέντερικτον
|University of New Brunswick
|University of New Brunswick
|-
|-

Έκδοση από την 03:42, 4 Μαρτίου 2018

IBM Corp.
Νομική μορφήPublic
Εισηγμένη
  • NYSE: IBM
  • DJIA Component
  • S&P 100 Component
  • S&P 500 Component
ISINUS4592001014
ΚλάδοςΤεχνολογία
Ίδρυση16 Ιουνίου 1911 (ως CTR)
Έντικοτ, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.[1]
ΙδρυτήςΤσαρλς Ράνλετ Φλιντ
ΈδραArmonk, Armonk και Νέα ΥόρκηΆρμονκ, Η.Π.Α.
Υπάλληλοι380.300 (2017)[2]
Ιστότοποςwww.ibm.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα

Η IBM (International Business Machines Corporation) είναι πολυμετοχική εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η IBM ιδρύθηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης το 1911. Αρχικά, η εταιρεία ονομαζόταν Computing-Tabulating-Recording Company (CTR), αλλά το 1924 μετονομάσθηκε σε IBM. Τα προϊόντα της περιελάμβαναν από ζυγαριές και συσκευές χρονομέτρησης για βιομηχανική χρήση μέχρι υπολογιστικές μηχανές και διάτρητες κάρτες. Σήμερα είναι μια πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας υπολογιστών με κεντρικά γραφεία στο Armonk στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η επιχείρηση είναι μια από τις λίγες επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφοριών με μια συνεχή ιστορία που χρονολογείται από το 19ο αιώνα (ιδρύθηκε το 1888). Kατασκευάζει και πωλεί υπολογιστές, το λογισμικό των υπηρεσίων υποδομής και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για κεντρικούς υπολογιστές. Έχει σχεδόν 330.000 υπαλλήλους παγκοσμίως και θεωρείται η μεγαλύτερη επιχείρηση τεχνολογίας πληροφοριών στον κόσμο.

Η ιστορία της IBM

Η αρχή

Οι ρίζες της IBM βρίσκονται στο τέλος του 19ου αιώνα. Το 1911, μετά τη συγχώνευση αρκετών μικρών τεχνικών εταιρειών, ιδρύθηκε η Computing-Tabulating-Recording Company (C-T-R). Η C-T-R συνέχισε να διατηρεί ηγετική θέση στον τομέα της έρευνας και της εφαρμοσμένης μηχανικής, ώσπου το 1924 μετονομάσθηκε σε International Business Machines Corporation. Ο Thomas Watson ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή της C-T-R στις 4 Μαΐου 1914, ημερομηνία που θεωρείται ως η ημερομηνία ίδρυσης της IBM. Η IBM ιδρύθηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ανάμεσα στα πρώτα προϊόντα υπήρχαν επίσης υπολογιστικές μηχανές και διάτρητες κάρτες, μια τεχνολογία που επέτρεπε στους πελάτες στους κλάδους των σιδηροδρομικών μεταφορών, της χημικής βιομηχανίας, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των ασφαλειών ζωής να αυτοματοποιήσουν τις λογιστικές διαδικασίες.

Στις δεκαετίες ´20 και ´30

Στις δεκαετίες του ´20 και του ´30, η IBM διέθετε στην αγορά ολοκληρωμένες, προσαρμοσμένες λύσεις υπολογιστικών μηχανών για επιχειρήσεις. Το 1935, με το νόμο περί κοινωνικής ασφάλισης (Social Security Act), η IBM σύναψε με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, μια σημαντική συμφωνία με την οποία αναλάμβανε τη διαχείριση των αρχείων 26 εκατομμυρίων ανθρώπων, ένα δύσκολο έργο που έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο λογιστικό έργο όλων των εποχών.

Στην διάρκεια του πόλεμου

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η IBM έκανε τα πρώτα της βήματα προς τη σύγχρονη επιστήμη των υπολογιστών με τις βελτιώσεις που ανέπτυξε στα συστήματά της, όπως το Automatic Sequence Controlled Calculator (γνωστό ως Mark I). Το Mark I, που ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ήταν η πρώτη μηχανή που μπορούσε να εκτελέσει αυτόματα σύνθετους υπολογισμούς. Επίσης, τεχνολογία που ανέπτυξε η IBM χρησιμοποιήθηκε στην κατηγοριοποίηση των κρατούμενων στη ναζιστική Γερμανία με τη χρήση μηχανών ταξινόμησης.[3]

Δεκαετία του ´50

Στη δεκαετία του 1950, η IBM παρουσίασε τα ακόλουθα συστήματα:

  • IBM 701 (1952) - Ο πρώτος υπολογιστής μεγάλης κλίμακας της IBM που βασιζόταν σε λυχνίες κενού.
  • IBM 305 Random Access Method of Accounting and Control (RAMAC) (1957) - Το πρώτο σύστημα αποθήκευσης δεδομένων σε δίσκο.
  • FORTRAN (FORmula TRANslation) - Η IBM δημιούργησε επίσης τη FORTRAN, μια γλώσσα υπολογιστών που βασιζόταν σε κανόνες της άλγεβρας, της γραμματικής και του συντακτικού. Η FORTRAN εξελίχθηκε σε μια από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες υπολογιστών για τεχνικές εργασίες.

Το 1959, το IBM 7090 ήταν ένα από τα πρώτα συστήματα mainframe που βασιζόταν αποκλειστικά στη χρήση τρανζίστορ. Το IBM 7090 μπορούσε να εκτελέσει 229.000 υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Στη δεκαετία του 1960, η IBM συνέχισε να εστιάζει το ενδιαφέρον της στην ανάπτυξη λύσεων που θα επέτρεπαν στους υπολογιστές να φέρουν μια νέα εποχή στις επιχειρήσεις. Η τεχνολογία της ΙΒΜ εφαρμόστηκε σε μια σειρά εφαρμογών, από τη διαχείριση των κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων σε πραγματικό χρόνο, μέχρι την προσσελήνωση του πρώτου ανθρώπου στο φεγγάρι. Το System/360, που παρουσιάστηκε το 1964, ήταν η πρώτη οικογένεια υπολογιστών μεγάλης κλίμακας που μπορούσε να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά προϊόντα λογισμικού και περιφερειακές συσκευές. Αυτή η προσέγγιση υπήρξε η αφετηρία για μια νέα εποχή που ξέφευγε από τη φιλοσοφία του «ένα σύστημα για όλους».

Δεκαετίες ´80 και ´90

Στις δεκαετίες του '80 και του '90, η IBM συνέχισε να καινοτομεί δημιουργώντας νέα προϊόντα, όπως:

  • Τη σχεσιακή βάση δεδομένων που αποτελεί τη βάση όλων των σύγχρονων αρχιτεκτονικών βάσεων δεδομένων.
  • Την αρχιτεκτονική συνόλου εντολών RISC (Reduced Instruction Set Computer) που αύξησε σημαντικά την ταχύτητα των υπολογιστών με τη χρήση απλοποιημένων εντολών μηχανής για τις λειτουργίες που χρησιμοποιούνται περισσότερο.
  • Τη μικροσκοπία σάρωσης (scanning tunneling microscopy) με την οποία ελήφθησαν οι πρώτες τρισδιάστατες εικόνες της επιφάνειας ατόμων.
  • Τους μικρότερους και φθηνότερους προσωπικούς υπολογιστές ΙΒΜ Personal Computer, οι οποίοι ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο του 1981.

Το 1992 κάνει την εμφάνιση του ο πρώτος φορητός υπολογιστής ThinkPad 700C με έγχρωμη οθόνη TFT (Thin Film Transistor) 10.4" ιντσών και συσκευή κατάδειξης TrackPoint.

H IBM Ελλάς A.E.

Η ΙΒΜ είναι παρούσα στην Ελλάδα από το 1937. Η ΙΒΜ έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα σαν υποκατάστημα της IBM Corporation. Η πρώτη ολοκληρωμένη εγκατάσταση Πληροφοριακού Συστήματος έγινε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – τότε Γενική Διεύθυνση Δημοσίου Λογιστικού – τον Αύγουστο του 1939, με πρώτη εφαρμογή τις Συντάξεις.

Πρώτος μεταπολεμικός πελάτης της εταιρείας ήταν το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) και ακολούθησαν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο. Στην προσπάθεια της να ενημερώνει το Ελληνικό Δημόσιο και τους Έλληνες επιχειρηματίες η ΙΒΜ παρουσίασε στην Έκθεση Μηχανών Γραφείου της Ανωτάτης Εμπορικής την υπολογιστική μηχανή ΙΒΜ 604 (Δεκέμβριος 1956).

Η πρώτη 604 εγκαταστάθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το 1957 και αμέσως μετά, μηχανογραφήθηκαν οι ΣΕΚ (σημερινός ΟΣΕ) το 1957 και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο το 1958. Το 1959, η ΙΒΜ ανήγγειλε τον πρώτο υπολογιστή που χρησιμοποιούσε μόνο τρανζίστορ, τον ΙΒΜ 1401.

Το 1962 η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος εγκαθιστούν τους πρώτους ΙΒΜ 1401. Ανάμεσα στους πρώτους που εγκατέστησαν ΙΒΜ 1401 είναι η Ολυμπιακή Αεροπορία, τα Ελληνικά Ναυπηγεία και η Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος. Η επεξεργασία στοιχείων της απογραφής του 1961 έγινε στον υπολογιστή 1401. Στο ίδιο σύστημα έγιναν – για πρώτη φορά σε υπολογιστή – η εκκαθάριση των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος και η επεξεργασία των πρώτων πανελλήνιων εξετάσεων.

Από το 1972 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Εμπορική Τράπεζα προχώρησαν σε προμήθεια συστημάτων τηλεπεξεργασίας που γρήγορα επεκτάθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Είναι οι πρώτοι πελάτες που χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα ελέγχου τηλεπεξεργασίας (transaction monitor) CICS.

Στις 8 Αυγούστου 1989 η ΙΒΜ Ελλάδος έγινε Ανώνυμος Εταιρεία (Α.Ε.)

Σήμερα, τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στην Αθήνα ενώ παράλληλα διαθέτει γραφεία τεχνικής υποστήριξης στην Πάτρα και το Ηράκλειο όπως και Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών στη Θεσσαλονίκη.

IBM Κέντρα Προηγμένων Σπουδών (IBM CAS)

Η ΙΒΜ συνεργάζεται με πανεπιστήμια και ερευνητικά εργαστήρια ανά τον κόσμο για διεξαγωγή έρευνας μέσω των IBM Κέντρων Προηγμένων Σπουδών CAS (Centers of Advanced Studies)[4]. Υπάρχουν 20 IBM Κέντρα Προηγμένων Σπουδών και κάθε χρόνο, διοργανώνεται ένα ακαδημαϊκό συνέδριο στο οποίο μετέχουν και παρουσιάζουν την έρευνά τους. Το συνέδριο λέγεται CASCON (Centre for Advanced Studies Conference) και τυπικά λαμβάνει χώρα στην πόλη Μάρκαμ της επαρχίας Οντάριο του Καναδά (30 λεπτά περίπου από το Τορόντο) για 3-4 μέρες στο τέλος Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη[5][6].

Κέντρο Χώρα Πόλη Πανεπιστήμιο/Ερευνητικό Κέντρο
CAS Alberta Καναδάς Αλμπέρτα University of Alberta
CAS Atlantic Καναδάς Φρέντρικτον University of New Brunswick
CAS Austin Η.Π.Α. Όστιν IBM Research
CAS Barcelona Ισπανία Μπαρσελόνα Barcelona Supercomputing Center
CAS Benelux Ολλανδία Λουξεμβούργο
CAS Budapest Ουγγαρία Βουδαπέστη Budapest University of Technology and Economics
CAS Cairo Αίγυπτος Κάιρο Nile University
CAS Canada Καναδάς Τορόντο IBM Toronto Software Lab
CAS Chicago Η.Π.Α. Σικάγο
CAS Rome Ιταλία Ρώμη
CAS Trento Ιταλία Τρέντο Trento University Campus
CAS Japan Ιαπωνία
CAS NYC Η.Π.Α. Νέα Υόρκη
CAS Paris Γαλλία Παρίσι
CAS Portugal Πορτογαλία Πόρτο Universidade of Porto
CAS Poland Πολωνία Γκντανσκ Gdańsk University of Technology
CAS RTP Η.Π.Α. Ράιλι North Carolina State University
CAS Rochester Η.Π.Α. Ρότσεστερ University of Rochester
CAS San Francisco Η.Π.Α. Σαν Φρανσίσκο IBM Watson
CAS Tuscon Η.Π.Α. Τουσόν University of Arizona

Παραπομπές

  1. Certificate of Incorporation of Computing-Tabulating-Recording-Co, 14th day of June 1911
  2. «IBM Corporation Financials Statements». United States Securities and Exchange Commission. 
  3. Edwin Black, IBM and the Holocaust: The Strategic Alliance between Nazi Germany and America's Most Powerful Corporation. Washington, DC: Dialog Press, 2009.
  4. «IBM University Research and Collaboration - Faculty Innovation 2016». www.research.ibm.com (στα Αγγλικά). 7 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2018. 
  5. «Event: CASCON». dl.acm.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2018. 
  6. «CASCON 2018». www-01.ibm.com (στα Αγγλικά). 26 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι