Μακεδόνες (Έλληνες): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γιατί;
βλέπε σελίδα συζήτησης
Γραμμή 31: Γραμμή 31:
[[File:Bust Alexander BM 1857.jpg|thumb|left|180px|Ο Μέγας Αλέξανδρος]]
[[File:Bust Alexander BM 1857.jpg|thumb|left|180px|Ο Μέγας Αλέξανδρος]]
[[File:Filip II Macedonia.jpg|thumb|right|180px|Φίλιππος ο Β’]]
[[File:Filip II Macedonia.jpg|thumb|right|180px|Φίλιππος ο Β’]]
Κοιτίδα των [[Έλληνες|Ελλήνων]] είναι η Δυτική Μακεδονία. Ελληνικοί πληθυσμοί έχουν κατοικήσει την περιοχή της Μακεδονίας από την αρχαιότητα, ήδη από το [[2600 π.Χ.]]<ref>[https://books.google.gr/books?id=614pd07OtfQC&pg=PA62&lpg=PA62&dq=Hammond+Macedonia+2600+B.C.&source=bl&ots=UA83D80Dbe&sig=St70oEUC-VxsUD6dIQnDg6BdSzY&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjx14uzwN7YAhVBfiwKHdpYDMcQ6AEIVTAL#v=onepage&q=Hammond%20Macedonia%202600%20B.C.&f=false In the Shadow of Olympus The Emergence of Macedon, Eugene N. Borza, Editions Paperback, 1992, ISBN 9780691008806, σελ. 62]</ref> Η άνοδος της [[Μακεδονική Αυτοκρατορία|Μακεδονίας]], από ένα μικρό [[Μακεδονικό Βασίλειο|βασίλειο]] στην περιφέρεια των κλασσικών [[Αρχαία Ελλάδα|ελληνικών]] πόλεων-κρατών, σε ένα που κυριάρχησε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο, έλαβε χώρα κάτω από τη βασιλεία του [[Φίλιππος Β'|Φιλίππου Β ']]. Ο γιος του Φίλιππου, ο [[Μέγας Αλέξανδρος]] (356-323 π.Χ.) κατάφερε να επεκτείνει για λίγο τη μακεδονική εξουσία όχι μόνο πάνω στα κεντρικά ελληνικά [[Ασία|αστικά]] κράτη αλλά και σε ολόκληρη την περσική αυτοκρατορία την οποία κατέστρεψε, συμπεριλαμβανομένης της [[Αρχαία Αίγυπτος|αιγύπτου]], στα ανατολικά ως τα σύνορα της [[Ινδία|Ινδίας]], και στο σήμερινό [[Πακιστάν]]. Η υιοθέτηση από τον Αλέξανδρο των μορφών κυβέρνησης των κατακτημένων περιοχών συνοδεύτηκε από την εξάπλωση του [[ελληνικός πολιτισμός|ελληνικού πολιτισμού]] και τη μάθηση μέσα από την τεράστια αυτοκρατορία του. Αν και η αυτοκρατορία διαλύθηκε σε πολλά ελληνικά κράτη λίγο μετά το θάνατό του, οι κατακτήσεις του άφησαν μόνιμη κληρονομιά, κυρίως στις νέες ελληνόφωνες πόλεις που ιδρύθηκαν στα δυτικά εδάφη της [[Πέρσικη Αυτοκρατορία|Περσίας]], προανήγγειλαν την [[ελληνιστική περίοδος|ελληνιστική περίοδο]]. Στη διαίρεση της αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου μεταξύ των Διαδοχών, η Μακεδονία έπεσε στην Αντιπατριδική δυναστεία, η οποία ανατράπηκε από τη δυναστεία των Αντιγονιδών μετά από λίγα μόνο χρόνια, το 294 π.Χ. Η [[Αρχαία μακεδονική γλώσσα]], είτε ήταν ελληνική διάλεκτος είτε γλώσσα συγγενής με τα ελληνικά, αντικαταστάθηκε σταδιακά από την [[αττική ελληνική γλώσσα]].
Ελληνικοί πληθυσμοί έχουν κατοικήσει την περιοχή της Μακεδονίας από την αρχαιότητα, ήδη από το [[2600 π.Χ.]]<ref>[https://books.google.gr/books?id=614pd07OtfQC&pg=PA62&lpg=PA62&dq=Hammond+Macedonia+2600+B.C.&source=bl&ots=UA83D80Dbe&sig=St70oEUC-VxsUD6dIQnDg6BdSzY&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjx14uzwN7YAhVBfiwKHdpYDMcQ6AEIVTAL#v=onepage&q=Hammond%20Macedonia%202600%20B.C.&f=false In the Shadow of Olympus The Emergence of Macedon, Eugene N. Borza, Editions Paperback, 1992, ISBN 9780691008806, σελ. 62]</ref> Η άνοδος της [[Μακεδονική Αυτοκρατορία|Μακεδονίας]], από ένα μικρό [[Μακεδονικό Βασίλειο|βασίλειο]] στην περιφέρεια των κλασσικών [[Αρχαία Ελλάδα|ελληνικών]] πόλεων-κρατών, σε ένα που κυριάρχησε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο, έλαβε χώρα κάτω από τη βασιλεία του [[Φίλιππος Β'|Φιλίππου Β ']]. Ο γιος του Φίλιππου, ο [[Μέγας Αλέξανδρος]] (356-323 π.Χ.) κατάφερε να επεκτείνει για λίγο τη μακεδονική εξουσία όχι μόνο πάνω στα κεντρικά ελληνικά [[Ασία|αστικά]] κράτη αλλά και σε ολόκληρη την περσική αυτοκρατορία την οποία κατέστρεψε, συμπεριλαμβανομένης της [[Αρχαία Αίγυπτος|αιγύπτου]], στα ανατολικά ως τα σύνορα της [[Ινδία|Ινδίας]], και στο σήμερινό [[Πακιστάν]]. Η υιοθέτηση από τον Αλέξανδρο των μορφών κυβέρνησης των κατακτημένων περιοχών συνοδεύτηκε από την εξάπλωση του [[ελληνικός πολιτισμός|ελληνικού πολιτισμού]] και τη μάθηση μέσα από την τεράστια αυτοκρατορία του. Αν και η αυτοκρατορία διαλύθηκε σε πολλά ελληνικά κράτη λίγο μετά το θάνατό του, οι κατακτήσεις του άφησαν μόνιμη κληρονομιά, κυρίως στις νέες ελληνόφωνες πόλεις που ιδρύθηκαν στα δυτικά εδάφη της [[Πέρσικη Αυτοκρατορία|Περσίας]], προανήγγειλαν την [[ελληνιστική περίοδος|ελληνιστική περίοδο]]. Στη διαίρεση της αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου μεταξύ των Διαδοχών, η Μακεδονία έπεσε στην Αντιπατριδική δυναστεία, η οποία ανατράπηκε από τη δυναστεία των Αντιγονιδών μετά από λίγα μόνο χρόνια, το 294 π.Χ. Η [[Αρχαία μακεδονική γλώσσα]], είτε ήταν ελληνική διάλεκτος είτε γλώσσα συγγενής με τα ελληνικά, αντικαταστάθηκε σταδιακά από την [[αττική ελληνική γλώσσα]].


===Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδος===
===Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδος===

Έκδοση από την 14:05, 10 Φεβρουαρίου 2018

Αυτό το λήμμα αφορά την ελληνική υποομάδα. Για το αρχαίο ελληνικό φύλο, δείτε: Αρχαίοι Μακεδόνες.
Μακεδόνες
Η σημαία της Μακεδονίας
Συνολικός πληθυσμός
π. 2,8 εκατομμύρια
Περιοχές με σημαντικούς πληθυσμούς
Ελλάδα2.500.000
ΑυστραλίαΠάνω από 100.000 (εκτίμηση του 1965)
Ηνωμένες Πολιτείες ΑμερικήςΠάνω από 100.000 (εκτίμηση του 1965)
Γλώσσες
Ελληνικά
Αγγλικά (στη διασπορά)
Θρησκεία
Ορθοδοξία
Το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας

Οι Μακεδόνες είναι μια περιφερειακή και ιστορική πληθυσμιακή ομάδα Ελλήνων που κατοικούν ή προέρχονται από την Μακεδονία στη Βόρεια Ελλάδα.

Ονομασία

Το όνομα Μακεδονία προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη μακεδνός (Μακεδόνος). Συνήθως εξηγείται ότι είχε αρχικά νόημα "ψηλός" ή "ορεινός".

Ιστορία

Αρχαία χρόνια

Ο Μέγας Αλέξανδρος
Φίλιππος ο Β’

Ελληνικοί πληθυσμοί έχουν κατοικήσει την περιοχή της Μακεδονίας από την αρχαιότητα, ήδη από το 2600 π.Χ.[1] Η άνοδος της Μακεδονίας, από ένα μικρό βασίλειο στην περιφέρεια των κλασσικών ελληνικών πόλεων-κρατών, σε ένα που κυριάρχησε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο, έλαβε χώρα κάτω από τη βασιλεία του Φιλίππου Β '. Ο γιος του Φίλιππου, ο Μέγας Αλέξανδρος (356-323 π.Χ.) κατάφερε να επεκτείνει για λίγο τη μακεδονική εξουσία όχι μόνο πάνω στα κεντρικά ελληνικά αστικά κράτη αλλά και σε ολόκληρη την περσική αυτοκρατορία την οποία κατέστρεψε, συμπεριλαμβανομένης της αιγύπτου, στα ανατολικά ως τα σύνορα της Ινδίας, και στο σήμερινό Πακιστάν. Η υιοθέτηση από τον Αλέξανδρο των μορφών κυβέρνησης των κατακτημένων περιοχών συνοδεύτηκε από την εξάπλωση του ελληνικού πολιτισμού και τη μάθηση μέσα από την τεράστια αυτοκρατορία του. Αν και η αυτοκρατορία διαλύθηκε σε πολλά ελληνικά κράτη λίγο μετά το θάνατό του, οι κατακτήσεις του άφησαν μόνιμη κληρονομιά, κυρίως στις νέες ελληνόφωνες πόλεις που ιδρύθηκαν στα δυτικά εδάφη της Περσίας, προανήγγειλαν την ελληνιστική περίοδο. Στη διαίρεση της αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου μεταξύ των Διαδοχών, η Μακεδονία έπεσε στην Αντιπατριδική δυναστεία, η οποία ανατράπηκε από τη δυναστεία των Αντιγονιδών μετά από λίγα μόνο χρόνια, το 294 π.Χ. Η Αρχαία μακεδονική γλώσσα, είτε ήταν ελληνική διάλεκτος είτε γλώσσα συγγενής με τα ελληνικά, αντικαταστάθηκε σταδιακά από την αττική ελληνική γλώσσα.

Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδος

Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση των βαλκανίων, οι Μακεδόνες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του λαού της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας. Κάτω από τον ρωμαϊκό έλεγχο και αργότερα στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η περιοχή είδε επίσης την εισροή πολλών εθνικοτήτων (Αρμένιων, Σλάβων, Αρμάνων και αργότερα Τούρκων) που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή όπου ζούσαν οι γηγενείς αρχαίοι Μακεδόνες. Η περιοχή είχε από αρχαιοτάτων χρόνων και σημαντικό πληθυσμό εβραίων Ρωμανιωτών. Από το 1204 μΧ, μεγάλο μέρος της κεντρικής Μακεδονίας κυβερνιόταν από ένα λατινικό σταυροφόρο κράτος με έδρα τη Θεσσαλονίκη όπου μετά από πέντε δεκαετείες θα επανενώθει στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία με κέντρο την Κωνσταντινούπολη. Το έδαφος της δυτικής Μακεδονίας αμφισβητήθηκε στη συνέχεια μεταξύ των κυρίων δυνάμεων της περιοχής, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, του Δεσποτάτου της Ηπείρου, των ηγεμόνων της Θεσσαλίας, της Σερβικής Αυτοκρατορίας και της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας.

Οθωμανική περίοδος

Η σημαία των Μακεδόνων επαναστατών του 1807

Μετά την οθωμανική κατάκτηση και προς το τέλος της οθωμανικής εποχής, ο όρος Μακεδονία ήρθε να υποδηλώσει μια περιοχή στα βόρεια της ελληνικής χερσονήσος διαφορετική από το βυζαντινό θέμα. Στην Οθωμανική Μακεδονία, οι Αλβανοί, Έλληνες, Εβραίοι, Βούλγαροι και οι Τούρκοι ζούσαν μαζί, αλλά σε αυτοδύναμες κοινότητες, ενώ στη Δυτική Μακεδονία υπήρχαν μεγάλοι πληθυσμοί ελληνικών μουσουλμάνων, όπως οι Βαλαλάδες. Το θέμα της πολυπολιτισμικής σύνθεσης του λαού της Μακεδονίας έγινε γνωστό ως το Μακεδονικό Ερώτημα. Η Θεσσαλονίκη παρέμεινε η μεγαλύτερη πόλη στην οποία κατοικούσε το μεγαλύτερο μέρος των Μακεδόνων.

Οι Μακεδόνες επαναστάστησαν κατά των Οθωμανών, συνεργαζόμενοι με τους λοιπούς Έλληνες το 1807 και υψώθηκε στον Όλυμπο για πρώτη φορά η λευκή σημαία με το γαλάζιο σταυρό, σύμβολο που έμελλε να διαδοθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα και να αποτελέσει αργότερα, τη βάση της Ελληνικής σημαίας του νέου Ελληνικού κράτους.

Συμβολή στην Ελληνική επανάσταση

Η σημαία των Χαλκιδικιωτών κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Με τον όρο Ελληνική Επανάσταση αναφερόμαστε στις προσπάθειες των Ελλήνων να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, την περίοδο που η Ελλάδα ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η επανάσταση σχεδιάστηκε και οργανώθηκε αρχικά μέσα από μυστικές οργανώσεις, όπως η Φιλική Εταιρεία, που ενεργούσε στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές περιοχές εκτός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Μακεδόνες συμμετείχαν ενεργά σε αυτά τα πρώιμα επαναστατικά κινήματα. Μεταξύ των πρώτων ήταν ο Γρηγόριος Ζαλύκης, συγγραφέας, ο οποίος ίδρυσε το Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο, πρόδρομο της Φιλικής Εταιρείας. Ακόμη και μετά το τέλος της ελληνικής επανάστασης, υπήρξαν αρκετές εξεγέρσεις στη Μακεδονία.

Η επαναστατική σημαία της Νάουσας
Η σημαία των Ολύμπιων επαναστατών το 1821 (του Μακεδόνα αρχηγού Νικόλαου Τσάμη).

Η ελληνική επανάσταση στη Μακεδονία ξεκίνησε στη Χαλκιδική, όπου ο πληθυσμός ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου Έλληνικός. Την εποχή που τα στρατεύματά του έφτασαν στον Πολύγυρο, οι τοπικοί αντάρτες και μοναχοί από το Άγιο Όρος εκλεψαν και σκότωσαν τον Τουρκικό στρατό και τους φρουρούς του, αναγκάζοντας τους Οθωμανούς να αποσυρθούν στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιουσούφ Μπέης πήρε την εκδίκηση με αποκεφαλισμό ενός επίσκοπου. Οι Οθωμανοί επίσης γύρισαν τους μουσουλμάνους και τους Εβραίους εναντίον των Ελλήνων, δηλώνοντας ότι οι τελευταίοι σκόπευαν να εξοντώσουν τους μη χριστιανικούς πληθυσμούς. Αυτό ήταν το πρώτο επίτευγμα της ελληνικής πλευράς υπό τον Εμμανουήλ Παππάς, ο οποίος είχε τότε αναλάβει τον τίτλο του «στρατηγού της Μακεδονίας». Κατάφερε να συλλάβει τη Χαλκιδική και να απειλεί τη Θεσσαλονίκη, αλλά τον Ιούνιο οι ελληνικές δυνάμεις υποχώρησαν. Τα γράμματα από την εποχή δείχνουν ότι ο Παππάς είτε απευθύνθηκε είτε υπογράφηκε ως "ηγέτης και υπερασπιστής της Μακεδονίας" και σήμερα θεωρείται Έλληνας ήρωας μαζί με τους ανώνυμους Μακεδόνες που πολέμησαν μαζί του. Η επανάσταση στη Χαλκιδική ολοκληρώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου.

Το Λάβαρο των Μακεδόνων κατά την Ελληνική Επανάσταση το 1821.

Ενώ οι εξεγέρσεις που έμειναν για κάποιο διάστημα στη Μακεδονία, όπως η Νάουσα με αξιόλογες προσωπικότητες όπως ο Αναστάσιος Καρατάσος, ο Άγγελος Γάτσος και ο Ζαφειράκης Θεοδοσίου, η ήττα του Παππά ήταν η καμπή στην καταπίεση της μακεδονικής εξέγερσης στην Ελληνική επανάσταση εκείνη την εποχή. Ενώ η επανάσταση οδήγησε στην ίδρυση του ανεξάρτητου νεοελληνικού κράτους στο νότο, το οποίο κέρδισε διεθνή αναγνώριση το 1832, τα ελληνικά κινήματα αντίστασης συνέχισαν να λειτουργούν στα εδάφη που παρέμεναν υπό τον οθωμανικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης της Μακεδονίας καθώς και της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Κρήτης. Τα γεγονότα του Ρωσοτουρκικού πολέμου το 1854 πυροδότησαν μια νέα μακεδονική εξέγερση που ξεκίνησε στη Χαλκιδική. Ένας από τους πρωταρχικούς εμπνευστές της εξέγερσης ήταν ο Δημήτριος Καρατάσος, γιος του Αναστασίου Καρατάσου, γνωστός ως Τσάμης Καρατάσος ή Γέρος Τσάμης. Οι εξεγέρσεις των Μακεδόνων είχαν την υποστήριξη του βασιλιά Όθωνα της Ελλάδας, που πίστευε ότι η απελευθέρωση της Μακεδονίας και άλλων περιοχών της Ελλάδας ήταν εφικτή, ελπίζοντας στη στήριξη της Ρωσίας. Ωστόσο, η εξέγερση απέτυχε στο γεγονός ότι έχει επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για τα επόμενα χρόνια.

Η επαναστατική σημαία της Δυτικής Μακεδονίας το 1878

Η επανάσταση του 1878 προετοιμάστηκε τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τους κορυφαίους μακεδόνες επαναστάτες και έλαβε χώρα στη νότια Μακεδονία, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αγωνιστών από τις ελληνικές και βλάχικες κοινότητες. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε το Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας, το οποίο μαζί με την βουλγαρική Εξαρχία άρχισε να ασχολείται με τους σλαβόφωνους πληθυσμούς της Μακεδονίας, με την ίδρυση των βουλγαρικών σχολείων και τη συμμετοχή των τοπικών εκκλησιών στην Εξαρχία. Τα ελληνικά, σέρβικα και ρουμανικά σχολεία ιδρύθηκαν επίσης σε διάφορα μέρη. Μετά την ήττα της Ελλάδας στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, ενθαρρύνθηκε η βουλγαρική εμπλοκή στα μακεδονικά ζητήματα και οι ομάδες τους εισέβαλαν στην περιοχή, τρομοκρατώντας τους ελληνικούς πληθυσμούς.

Αρχές 20ου αιώνα

Την παραμονή του 20ού αιώνα, οι Μακεδόνες ήταν ελληνική μειονότητα σε αρκετές περιοχές μέσα στην πολυεθνική περιοχή της Μακεδονίας, πολύ πιο μακριά από την ακτή. Ζούσαν παράλληλα με σλαβόφωνους πληθυσμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν έρθει να αναγνωριστούν ως Σέρβοι και άλλες εθνότητες όπως οι Εβραίοι, οι Τούρκοι και οι Αλβανοί. Ωστόσο, οι Έλληνες ήταν ο κυρίαρχος πληθυσμός στη νότια ζώνη της περιοχής. Οι βουλγαρικές ενέργειες για την εκμετάλλευση του βουλγαρικού πληθυσμού της Μακεδονίας με την ίδρυση του Εσωτερικού Μακεδονικού Επαναστατικού Οργανισμού και η επιρροή της Βουλγαρικής Εξαρχίας στην περιοχή οδήγησαν στην εξέγερση του Ιλίντεν. Αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν την Ελλάδα να βοηθήσει τους Μακεδόνες να αντισταθούν τόσο στις οθωμανικές όσο και στις βουλγαρικές δυνάμεις, στέλνοντας στρατιωτικούς που συγκρότησαν συγκροτήματα αποτελούμενα από Μακεδόνες και άλλους Έλληνες εθελοντές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον Μακεδονικό Αγώνα από το 1904-1908. Σύμφωνα με την απογραφή του 1904, που διενεργήθηκε από τον Hüseyin Hilmi Pasha για τις οθωμανικές αρχές, οι Έλληνες ήταν ο κυρίαρχος πληθυσμός των βιλαετιών της Θεσσαλονίκης και του Μοναστηρίου, αριθμημένοι στο βιλαέτι του κοσσυφοπεδίου από τους Βούλγαρους που αποτελούσαν την πλειοψηφία.

Η σημαία του Μακεδονικού Αγώνα

Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, η Θεσσαλονίκη έγινε η πόλη βραβείων για τα αγωνιζόμενα κόμματα, στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Η Ελλάδα διεκδίκησε τη νότια περιοχή που αντιστοιχούσε σε εκείνη της αρχαίας Μακεδονίας, η οποία αποδόθηκε ως μέρος της ελληνικής ιστορίας και είχε έντονη ελληνική παρουσία. Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, η Ελλάδα απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των βιλαετιών της Θεσσαλονίκης και του Μοναστηριού, που είναι τώρα το Γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας, από την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για αμοιβαία ανταλλαγή πληθυσμών το 1919, ενισχύθηκε το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή της ελληνικης Μακεδονίας, η οποία απέκτησε υψηλό βαθμό εθνοτικής ομοιογένειας. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών του 1923 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, υπήρξε μαζική αποχώρηση μουσουλμάνων και ορισμένων φιλοβουλγαρικών στοιχείων από τη Μακεδονία, με την ταυτόχρονη άφιξη των Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την ανατολική Θράκη, κυρίως πόντιοι Έλληνες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κοινωνίας των Εθνών το 1926, οι Έλληνες αποτελούσαν το 88,8% του συνολικού πληθυσμού, οι Σλάβοι 5,1%, ενώ οι υπόλοιποι αποτελούσαν κυρίως Μουσουλμάνοι και Εβραίοι. Οι Μακεδόνες πολέμησαν παράλληλα με τον κανονικό ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια του αγώνα για την Μακεδονία, με πολλά θύματα από τον τοπικό πληθυσμό, να αντισταθούν στον βουλγαρικό επεκτατισμό και τον πανσλαβικό κίνδυνο. Στην Μακεδονία υπάρχουν μνημεία που τιμούν τους Μακεδονομάχους και άλλους Έλληνες μαχητές, που συμμετείχαν στους πολέμους και πέθαναν για να απελευθερώσουν τη Μακεδονία από την οθωμανική κυριαρχία, επισήμως μνημονεύονται ως ήρωες. Αρκετοί Μακεδόνες επαναστάτες, που βοήθησαν στον πόλεμο, αργότερα έγιναν πολιτικοί του νεοελληνικού κράτους. Οι πιο αξιοσημείωτοι ήταν ο συγγραφέας και ο διπλωμάτης Ίωνας Δραγούμης και ο πατέρας του Στέφανος Δραγούμης, δικαστής που έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1910. Η οικογένεια Δραγούμη, που προέρχεται από το Βογατσικό, στην περιοχή της Καστοριάς, είχε μακρά ιστορία συμμετοχής στις ελληνικές Επαναστάσεις με τον Μάρκο Δραγούμη να είναι μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Οι ηρωικές ιστορίες από τον Μακεδονκό Αγώνα καταγράφηκαν σε πολλά από τα μυθιστορήματα της ελληνίδας συγγραφέα Πηνελόπη Δέλτα, από αφηγήσεις που συγκέντρωσε το 1932-1935 η γραμματέας της Αντιγόνη Μπέλλου-Θηψιάδη, η οποία ήταν κόρη μακεδονικού μαχητή. Ο Ίωνας Δεαγούμης έγραψε επίσης για τις προσωπικές του αναμνήσεις του μακεδονικού αγώνα στα βιβλία του. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας οι Έλληνες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν κυρίως στη Μακεδονία. Οι Έλληνες πρόσφυγες από την Τουρκία αποτελούσαν το 45% του πληθυσμού της ελληνικής Μακεδονίας το 1928.

Β Παγκόσμιος Πόλεμος

Κατά τη διάρκεια της κατοχής του Άξονα στην Ελλάδα κατά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Μακεδονία υπέστη χιλιάδες θύματα λόγω της αντιπαραταγματικής δραστηριότητας των γερμανικών δυνάμεων κατοχής και της εθνικής πολιτικής καθαρισμού των βουλγαρικών αρχών. Ο Βουλγαρικός Στρατός εισήλθε στην Ελλάδα στις 20 Απριλίου 1941 και τελικά κατέλαβε ολόκληρη τη βορειοανατολική Ελλάδα ανατολικά του ποταμού Στρυμώνα (Ανατολική Μακεδονία και Δυτική Θράκη), εκτός από το νομό Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, η οποία ήταν Καταλαμβάνεται από τους Γερμανούς. Σε αντίθεση με τη Γερμανία και την Ιταλία, η Βουλγαρία επισήμως επισύναψε τα κατεχόμενα εδάφη, τα οποία από καιρό ήταν στόχος του βουλγαρικού αλυτρωτισμού, στις 14 Μαΐου 1941. Στη Μακεδονία, η πολιτική της Βουλγαρίας ήταν αυτή της εξόντωσης ή της απέλασης, με σκοπό να βουλγαρώνει όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες και να εκδιώκει ή να σκοτώνει τους υπόλοιπους. Από την αρχή ξεκίνησε μια μαζική εκστρατεία, η οποία απελάλησε όλους τους Έλληνες αξιωματούχους (δημάρχους, δικαστές, δικηγόρους και χωροφύλακες). Οι Βούλγαροι έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία και απέβαλαν τους δασκάλους, αντικατέστησαν τους Έλληνες κληρικούς με ιερείς από τη Βουλγαρία και κατέστρεψαν δραματικά τη χρήση της ελληνικής γλώσσας: τα ονόματα των πόλεων και των τόπων άλλαξαν στις μορφές παραδοσιακής στα βουλγαρικά. Οι ελληνικές επιγραφές υποβαθμίστηκαν.

Πολλοί Έλληνες απελάθηκαν και άλλοι στερήθηκαν το δικαίωμα να εργαστούν με σύστημα αδειών που απαγόρευε την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας χωρίς άδεια. Η αναγκαστική εργασία εισήχθη και οι αρχές κατέσχεσαν την ελληνική επιχειρηματική περιουσία και την έδωσαν σε Βουλγάρους αποίκους. Στα τέλη του 1941, περισσότεροι από 100.000 Έλληνες είχαν απελαθεί από τη βουλγαρική ζώνη κατοχής. Οι Βούλγαροι άποικοι ενθαρρύνθηκαν να εγκατασταθούν στη Μακεδονία με κυβερνητικές πιστώσεις και κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών και γης που κατασχέθηκαν από τους ντόπιους. Σε αυτή την κατάσταση ξέσπασε μια εξέγερση στις 28 Σεπτεμβρίου 1941, γνωστή ως εξέγερση της Δράμας. Ξεκίνησε από την πόλη της Δράμας και γρήγορα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Μακεδονία. Στη Δράμα, το Δοξάτο, στη Χωριστή και πολλές άλλες πόλεις και χωριά ξέσπασαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής. Στις 29 Σεπτεμβρίου τα βουλγαρικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν στη Δράμα και στις άλλες επαναστατικές πόλεις για να καταστείλουν την εξέγερση. Εκτιμάται ότι δεκαπέντε χιλιάδες Έλληνες σκοτώθηκαν από τον βουλγαρικό στρατό κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και στην ύπαιθρο ολόκληρα χωριά είχαν λεηλατίθηκαν. Στο Δοξάτο έχει στηθεί ειδικό μνημείο εις μνήμην των 300 θυμάτων. Οι σφαγές προκάλεσαν μαζική έξοδο Ελλήνων από τη Βουλγαρία στη γερμανική κατοχική ζώνη. Τα βουλγαρικά αντίποινα συνεχίστηκαν μετά την επανάσταση του Σεπτεμβρίου, πετώντας στο χείμαρρο τους πρόσφυγες. Τα χωριά καταστράφηκαν για να προστατεύσουν τους «παρτιζάνους» που στην πραγματικότητα ήταν μόνο οι επιζώντες χωριών που είχαν καταστραφεί προηγουμένως. Ο τρόμος και η πείνα έγιναν τόσο έντονες ώστε η κυβέρνηση των Αθηνών εξέταζε τα σχέδια για την εκκένωση ολόκληρου του πληθυσμού στην κατεχόμενη από τη Γερμανική κατοχή. Η Μεγάλη Πείνα που διέκοψε το 1941, που κοστησε τη ζωή εκατοντάδες χιλιάδες στην κατεχόμενη χώρα, ακύρωσε αυτά τα σχέδια, αφήνοντας τον πληθυσμό να υπομείνει αυτές τις συνθήκες για άλλα τρία χρόνια. Τον Μάιο του 1943 άρχισε και η απέλαση Εβραίων από τη βουλγαρική ζώνη κατοχής. Την ίδια χρονιά ο βουλγαρικός στρατός επέκτεινε τη ζώνη ελέγχου του στην Κεντρική Μακεδονία υπό γερμανική εποπτεία, παρόλο που η περιοχή αυτή δεν ήταν επισήμως συνημμένη ούτε διοικούμενη από τη Βουλγαρία.

Δύο από τα ηγετικά μέλη της ελληνικής αντίστασης ήταν οι Μακεδόνες Ο Ευριπίδης Μπακιρτζής, βετεράνος των βαλκανικών πολέμων, ήταν διοικητής των μακεδονικών δυνάμεων του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού κατά τη διάρκεια της κατοχής του Άξονα στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1941-1944. Έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης - που αναφέρεται επίσης ως "κυβέρνηση του βουνού" - μια κυβέρνηση αντιπολίτευσης χωρισμένη στη βασιλική εξόριστη κυβέρνηση της Ελλάδας. Ο Μπακιρτζής διαδέχθηκε από τον δεύτερο πρόεδρο, τον, δικηγόρος Αλέξανδρος Σβώλος (αρμάνιος). Ο Σβώλος ήταν που παρακολούθησε το συνέδριο του Λιβάνου το 1944, όταν η οργάνωση διαλύθηκε μετά τον σχηματισμό της εθνικής κυβέρνησης ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου, με τον Σβώλο αργότερα να γίνει υπουργός. Αργότερα, κατά τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, η περιοχή της Μακεδονίας υπέφερε πολύ από τις μάχες μεταξύ του Ελληνικού Στρατού και του Δημοκρατικού Στρατού.

Ταυτότητα

Προέλευση

Υπάρχει τεκμηριωμένη συνεχής ελληνική παρουσία στην Μακεδονία από την αρχαιότητα, η οποία σημάδεψε την περιοχή, παράλληλα με την παρουσία πολλών άλλων ομάδων που πέρασαν από το έδαφός της μέσα στους αιώνες, όπως οι Ρωμαίοι, Θρακιώτες, Πέρσες, Λατίνους, Σλάβοι και Οθωμανοί. Σήμερα, λόγω της μακράς και πλούσιας ιστορίας της περιοχής, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές μικρές γλωσσικές κοινότητες αρμάνιων και σλαβόφωνων. Αυτές οι κοινότητες χρησιμοποιούν τις διάφορες διαλέκτους τους σε ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις, ενώ αναγνωρίζονται ως Έλληνες. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι μισοί από τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

Πολιτισμός

Οι Μακεδόνες έχουν τη δική τους ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά, η οποία χαρακτηρίζεται ως υποομάδα του εθνικού ελληνικού πολιτισμού. Θαυμάζουν, μαζί με τους αρχαίους Μακεδόνες (ιδίως τον Μέγα Αλέξανδρο), τους μαχητές του Μακεδονικού Αγώνα ως τους πρωταρχικούς τους ήρωες, σε αντίθεση με τους Έλληνες του Νότου που επαινούν κυρίως τους νότιους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Η χρήση της σημαίας της Μακεδονίας είναι πολύ συνηθισμένη στον μακεδονικό πληθυσμό, που απεικονίζει τον περιφερειακό σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας, ενώ η «Μακεδονία Ξακουατή» είναι ένας ανεπίσημος ύμνος και εμβατήριο. Έχουν λαϊκούς χορούς που φέρουν το όνομα της περιοχής, τη Μακεδονία και τα Μακεδονίτικα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Μακεδόνων μιλά μια παραλλαγή της ελληνικής γλώσσας, που ονομάζεται Μακεδονική (Μακεδονίτικα) ή Βορειοελλαδίτικα. Ανήκει στη βόρεια ομάδα διαλέκτων, με φωνολογικές και λίγες συντακτικές διαφορές που διακρίνονται από τα τυπικά Ελληνικά που μιλιούνται στη νότια Ελλάδα. Μία από αυτές τις διαφορές είναι ότι η μακεδονική διάλεκτος χρησιμοποιεί την υπόθεση της κατηγορίας αντί για γενική για να αναφερθεί σε ένα έμμεσο αντικείμενο. Οι Μακεδόνες έχουν επίσης μια χαρακτηριστικότερη βαρύτερη έμφαση, που αναγνωρίζει εύκολα έναν ομιλητή ότι έρχεται από τη Μακεδονία. Υπάρχει επίσης μια μειοψηφία των σλαβικών ομιλητών που κατά κύριο λόγο αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες Μακεδόνες, που βρισκονται κυρίως στη Δυτική Μακεδονία.

Πολιτική

Η έντονη αίσθηση της μακεδονικής ταυτότητας μεταξύ των Ελλήνων Μακεδόνων έχει σημαντικές επιπτώσεις στο πλαίσιο της διαμάχης ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η διαμάχη για το ηθικό δικαίωμα στη χρήση του ονόματος Μακεδονία και των παραγώγων της εντοπίζει την προέλευσή της στο μακεδονικό ζήτημα του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα μεταξύ Ελλάδας, Γιουγκοσλαβίας και Βουλγαρίας. Οι Έλληνες Μακεδόνες αντιτίθενται σε αυτές τις έννοιες αρχικά φοβούμενοι εδαφικούς ισχυρισμούς, όπως σημειώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Edward Stettinius το 1944 υπό τον πρόεδρο Franklin D. Roosevelt.

Η διαμάχη απέκτησε διεθνές εκτάσεις μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όταν οι ανησυχίες των Ελλήνων Μακεδόνων αυξήθηκαν. Στις 14 Φεβρουαρίου 1992, περίπου ένα εκατομμύριο Μακεδόνες βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για να διαδηλώσουν για το όνομα της ΠΓΔΜ χρησιμοποιώντας το σύνθημα «Μακεδονία είναι Ελληνική». Μετά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα άλλο συλλαλητήριο στις 31 Μαρτίου 1994, ενώ δύο μεγάλες συγκεντρώσεις, οργανώθηκαν από την μακεδονική κοινότητα στην Αυστραλία, πραγματοποιήθηκαν στη Μελβούρνη το 1992 και 1994, με περίπου 100.000 Άτομα συμμετέχουν σε καθεμιά από αυτές. Ο ρητός αυτοπροσδιορισμός ως "Μακεδόνας" είναι μια τυπική στάση και ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας για τους Έλληνες που προέρχονται από τη Μακεδονία. Απαντώντας σε θέματα σχετικά με τη διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Κώστας Καραμανλής - σε μια χαρακτηριστική έκφραση αυτής της στάσης - ανέφερε λέγοντας με έμφαση: «Εγώ είμαι Μακεδόνας, όπως άλλοι 2,5 εκατομμύρια Έλληνες είναι Μακεδόνες» Στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο τον Ιανουάριο του 2007. Τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο θείος του, πρώην πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, είναι Μακεδόνες από τις Σέρρες. Ως Πρόεδρος της Ελλάδος.

Διάσημοι Μακεδόνες

Διαβάστε επίσης