Λιβαδιά Κριμαίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Vagrand (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 56: Γραμμή 56:


[[Κατηγορία:Κριμαία|Λιβαδια]]
[[Κατηγορία:Κριμαία|Λιβαδια]]
[[Κατηγορία:Χωριά της Ουκρανίας]]

Έκδοση από την 16:49, 28 Ιανουαρίου 2018

Πρότυπο:Infobox settlement

Η Λιβαδιά (στην ουκρανική Лівадія, στη ρωσικά: Ливадия‎‎, σε αμφότερες προφέρεται Λιβαντίγια) είναι ένα χωριό στην Κριμαία, που θεωρείται προάστιο της Γιάλτας, από την οποία απέχει περί τα 3 km προς τα δυτικά-νοτιοδυτικά.

Ιστορία

Προϋπήρχε κατά τον Μεσαίωνα ως μικρός οικισμός των Τατάρων της Κριμαίας και μετονομάσθηκε σε Λιβαδιά από τον συνταγματάρχη του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Στρατού (ή Ναυτικού) Λάμπρο Κατσώνη σε ανάμνηση της γενέτειράς του, της πόλης Λιβαδειάς στη Ρούμελη. Πιο συγκεκριμένα, στον Κατσώνη είχε δωρηθεί από την Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας μία πολύ μεγάλη έκταση-κτήμα εκεί (20 χιλιάδες ντιαστίνες, δηλαδή 220 χιλιάδες στρέμματα), την οποία ο Κατσώνης ονόμασε «Λιβαδιά» και από αυτή πήρε νέο όνομα η περιοχή και ο οικισμός.[1] Φαίνεται ότι ο Κατσώνης εγκαταστάθηκε εκεί τον χειμώνα 1798-1799, το πιθανότερο τον Ιανουάριο του 1799, και εκεί γεννήθηκε το 1804 ο τρίτος γιος του, ο Αλέξανδρος.[2] Στη Λιβαδιά της Κριμαίας ο Λ. Κατσώνης ασχολήθηκε με τη γεωργία, ειδικότερα με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή ενός είδους κονιάκ το οποίο διαφήμιζε ως «βότκα από σταφύλι», και το θαλάσσιο εμπόριο.[2]

Το Ανάκτορο της Λιβαδιάς διεκδικούσε από το Ανάκτορο Βοροντσόφ στην Αλούπκα τον τίτλο της πολυτελέστερης κατοικίας στην Κριμαία.

Το κτήμα του Κατσώνη πέρασε αργότερα στην κατοχή της πολωνικής οικογένειας Ποτότσκι και στη συνέχεια, το 1861, έγινε θερινή κατοικία των Ρώσων Τσάρων. Ο Αυτοκράτορας Αλέξανδρος Γ΄ της Ρωσίας πέθανε στη Λιβαδιά το 1894.

Το Ανάκτορο της Λιβαδιάς, κτισμένο το 1910-11, είναι σήμερα μουσείο. Υπήρξε ένα από τα θερινά ανάκτορα της τελευταίας ρωσικής αυτοκρατορικής οικογενείας. Το 1945 χρησίμευσε ως τόπος συναντήσεων για τη Διάσκεψη της Γιάλτας και ως η κατοικία του Αμερικανού Προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ κατά τη διάρκειά της. Σήμερα, η Λιβαδιά της Κριμαίας είναι γνωστή κυρίως για την παραγωγή κρασιού και ως λουτρόπολη, όπως και η ίδια η Γιάλτα.

Παραπομπές

  1. «Επίσημος ιστοτόπος της Λιβαδιάς» (στα Ρωσικά).  Πάνος Στάμου:. ««Εκδηλώσεις-Δραστηριότητες»». Επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου Λεβαδέων «Ο Λάμπρος Κατσώνης». 
  2. 2,0 2,1 Πάνος Ν. Στάμου (χωρίς χρονολ., περ. 2007). ««Προσέγγιση ιστορικής προσωπικότητας μέσα από Αρχειακές πηγές: Περίπτωση Λάμπρου Κατσώνη»» (.doc). Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο (Μόσχα).  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)
  3. Dictionary of Minor Planet Names, σελ. 247

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Livadiya, Ukraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).