Οσίν της Αρμενίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
CHE (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πληροφορίες προσώπου}}
{{πληροφορίες προσώπου}}
'''Οσίν της Αρμενίας''' ([[1282]] - [[20 Ιουλίου]] [[1320]]) βασιλιάς της [[Αρμενικό Βασίλειο της Κιλικίας|Αρμενικής Κιλικίας]] ([[1307]] - [[1320]]) μικρότερος γιος του βασιλιά της Αρμενικής Κιλικίας [[Λέων Γ΄ της Αρμενίας|Λέοντα Β']] έγινε βασιλιάς μετά την δολοφονία του μεγαλύτερου αδελφού του [[Χετούμ Β' της Αρμενίας|Χετούμ]] και του ανιψιού του Λέοντος Γ' από τον Μογγόλο στρατηγό Βιλαγρού, ο Μογγόλος αρχηγός Ιλκάν τον υποστήριξε διατάζοντας την εκτέλεση του Βιλαγρού για την δολοφονία τον διαδέχθηκε ο μικρός γιος του [[Λέων Δ' της Αρμενίας|Λέων Δ']] πληροφορίες λένε ότι πιθανώς δηλητηριάστηκε από τον ανιψιό του Οσίν του Κορίκος.
'''Οσίν της Αρμενίας''' (''Օշին Ա'', [[10 Ιανουαρίου]] [[1283]] - [[20 Ιουλίου]] [[1320]]) βασιλιάς της [[Αρμενικό Βασίλειο της Κιλικίας|Αρμενικής Κιλικίας]] ([[1307]] - [[1320]]) μικρότερος γιος του βασιλιά της Αρμενικής Κιλικίας [[Λέων Γ΄ της Αρμενίας|Λέοντα Β']] έγινε βασιλιάς μετά την δολοφονία του μεγαλύτερου αδελφού του [[Χετούμ Β' της Αρμενίας|Χετούμ]] και του ανιψιού του Λέοντος Γ' από τον Μογγόλο στρατηγό Βιλαγρού, ο Μογγόλος αρχηγός Ιλκάν τον υποστήριξε διατάζοντας την εκτέλεση του Βιλαγρού για την δολοφονία τον διαδέχθηκε ο μικρός γιος του [[Λέων Δ' της Αρμενίας|Λέων Δ']] πληροφορίες λένε ότι πιθανώς δηλητηριάστηκε από τον ανιψιό του Οσίν του Κορίκος.


==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 06:54, 18 Ιανουαρίου 2018

Οσίν της Αρμενίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10  Ιανουαρίου 1283
Θάνατος20  Ιουλίου 1320
Drazark monastery
Αιτία θανάτουαπόπειρα δολοφονίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςIsabel of Korikos, Queen of Armenia
Ιωάννα του Τάραντα, βασίλισσα της Αρμενίας
ΤέκναΛέων Δ' της Αρμενίας
ΓονείςΛέων Γ΄ της Αρμενίας και Κεράν της Αρμενίας
ΑδέλφιαΡίτα της Αρμενίας
Ισαβέλλα της Αρμενίας
Χετούμ Β' της Αρμενίας
Κωνσταντίνος Γ΄ της Αρμενίας
Σμπατ της Αρμενίας
Θόρος Γ΄ της Αρμενίας
Euphemia of Armenia
Αλινάκ της Αρμενίας
ΟικογένειαΟίκος των Χετουμιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΓκαγκίκ Β΄ της Αρμενίας
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οσίν της Αρμενίας (Օշին Ա, 10 Ιανουαρίου 1283 - 20 Ιουλίου 1320) βασιλιάς της Αρμενικής Κιλικίας (1307 - 1320) μικρότερος γιος του βασιλιά της Αρμενικής Κιλικίας Λέοντα Β' έγινε βασιλιάς μετά την δολοφονία του μεγαλύτερου αδελφού του Χετούμ και του ανιψιού του Λέοντος Γ' από τον Μογγόλο στρατηγό Βιλαγρού, ο Μογγόλος αρχηγός Ιλκάν τον υποστήριξε διατάζοντας την εκτέλεση του Βιλαγρού για την δολοφονία τον διαδέχθηκε ο μικρός γιος του Λέων Δ' πληροφορίες λένε ότι πιθανώς δηλητηριάστηκε από τον ανιψιό του Οσίν του Κορίκος.

Πηγές

  • Boase, T. S. R. (1978). The Cilician Kingdom of Armenia. Edinburgh: Scottish Academic Press.
  • Stewart, Angus Donal (2001). The Armenian Kingdom and the Mamluks: War and diplomacy during the reigns of Het'um II (1289–1307).
  • Stewart, Angus (2005), "The Assassination of King Het'um II: The Conversion of The Ilkhans and the Armenians", Journal of the Royal Asiatic Society 15: 45–61


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Oshin, King of Armenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).