Δράμα (πόλη): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Αναίρεση έκδοσης 6814778 από τον 2A02:587:3A07:3600:FDCD:D2F:3766:D0C2 (Συζήτηση)
Ετικέτα: Αναίρεση
Αναίρεση έκδοσης 6814779 από τον 2A02:587:3A07:3600:FDCD:D2F:3766:D0C2 (Συζήτηση)
Ετικέτα: Αναίρεση
Γραμμή 24: Γραμμή 24:
}}
}}


Η '''Δράμα''' είναι [[Ελλάδα|ελληνική]] [[πόλη]], έδρα του [[δήμος Δράμας|ομώνυμου δήμου]] και πρωτεύουσα του [[Νομός Δράμας|ομώνυμου νομού]] της ανατολικής [[Μακεδονία (διαμέρισμα)|Μακεδονίας]]. Πρόκειται για πόλη με μακραίωνη ιστορία, καθώς η περιοχή της κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το «Υδράμα»-«Δύραμα», λόγω της αφθονίας των νερών που αναβλύζουν στην περιοχή.<ref>Αλέξης Γ.Κ. Σαββίδης, ''Η ιστορία της Δράμας στα πρακτικά ενός συνεδρίου του 1989. Βιβλιογραφικό δοκίμιο'', Βυζαντινός Δόμος, τόμος 7 (1994), σελίδα 149</ref>
Η '''Δράμα''' είναι [[πόλη]], έδρα του [[δήμος Δράμας|ομώνυμου δήμου]], πρωτεύουσα του [[Νομός Δράμας|ομώνυμου νομού]] της ανατολικής [[Μακεδονία (διαμέρισμα)|Μακεδονίας]] και το βορειότερο μείζον οικονομικό και πολιτικό κέντρο της [[Ελλάδα]]ς. Πρόκειται για πόλη με μακραίωνη ιστορία, καθώς η περιοχή της κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το «Υδράμα»-«Δύραμα», λόγω της αφθονίας των νερών που αναβλύζουν στην περιοχή.<ref>Αλέξης Γ.Κ. Σαββίδης, ''Η ιστορία της Δράμας στα πρακτικά ενός συνεδρίου του 1989. Βιβλιογραφικό δοκίμιο'', Βυζαντινός Δόμος, τόμος 7 (1994), σελίδα 149</ref>


==Ιστορία==
==Ιστορία==

Έκδοση από την 15:13, 7 Ιανουαρίου 2018

Συντεταγμένες: 41°09′05″N 24°08′21″E / 41.1514°N 24.1392°E / 41.1514; 24.1392

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Δράμα (αποσαφήνιση).
Δράμα
Πόλη
Εικόνα
Πηγές της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα
Δράμα is located in Greece
Δράμα
Δράμα
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑνατολικής Μακεδονίας και Θράκης
ΔήμοςΔράμας
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςΧριστόδουλος Μαμσάκος
Υψόμετρο110 m
Πληθυσμός44.257[1]
Ταχυδρομικός κώδικας66100 από το 2016 66131 66132 66133
Τηλεφωνικός κωδικός25210
ΠολιούχοςΑγία Βαρβάρα
ΙστοσελίδαΔήμος Δράμας

Η Δράμα είναι πόλη, έδρα του ομώνυμου δήμου, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της ανατολικής Μακεδονίας και το βορειότερο μείζον οικονομικό και πολιτικό κέντρο της Ελλάδας. Πρόκειται για πόλη με μακραίωνη ιστορία, καθώς η περιοχή της κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το «Υδράμα»-«Δύραμα», λόγω της αφθονίας των νερών που αναβλύζουν στην περιοχή.[2]

Ιστορία

Κεφαλή του θεού Διονύσου, Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, στην περιοχή Δράμας φαίνεται πως κατοικήθηκε ο οικισμός Αρκαδικού. Προς το τέλος των κλασικών ή στις αρχές της ελληνιστικών χρόνων (τέλη τετάρτου ή αρχές τρίτου αιώνα π.Χ.) στη θέση της Δράμας δημιουργήθηκε πολίχνη, οι κάτοικοι της οποίας καλλιεργούσαν την άμπελο και λάτρευαν τον θεό Διόνυσο, σε ιδιαίτερο ιερό.

Στους ρωμαϊκούς χρόνους η πολίχνη αναφέρεται (από την Tabula Peutingeriana, VII), με την ονομασία Daravescos, ως ρωμαϊκός σταθμός μιας διακλάδωσης της Εγνατίας οδού, η οποία ξεκινούσε από τους Φιλίππους και, αφού περνούσε τον χείμαρρο της Αγίας Βαρβάρας και πιο πέρα τον Αγγίτη ποταμό, έφερνε στις Σέρρες και στη συνέχεια στην αρχαία Ηράκλεια Σιντική (σημ. Σιδηρόκαστρο Σερρών). Με την ίδρυση της ρωμαϊκής αποικίας των Φιλίππων (42 π.Χ.) ο Daravescos υπαγόταν διοικητικά σε αυτήν.[3]

Η πολίχνη παρέμεινε δραστήρια και κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1371 (ή το 1383). Το 1530 είχε 143 χριστιανικά και 96 μουσουλμανικά νοικοκυριά. Στην επανάσταση του 1821 οι Δραμινοί προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον εθνικό αγώνα, παρά τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονταν, καθώς η Δράμα αποτελούσε στρατιωτικό κέντρο των Οθωμανών στη νότια Βαλκανική. Αξιομνημόνευτοι είναι ο γραμματικός του Δράμαλη Μανασής που έπαιξε διπλό ρόλο στη Μάχη των Δερβενακίων, η οικογένεια του Δήμου Νικολάου, ο οποίος πολέμησε σε πολλές μάχες, ο Μιχαήλ Δράμαλης, καθώς και ο οπλαρχηγός Δημήτριος Δράμαλης που πολέμησε στην Κρήτη.[4] Σπουδαίος αγωνιστής του 1821, ήταν επίσης, ο υπαξιωματικός Νικόλαος Δράμαλης[5].

Ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας στην περιοχή, δημιουργήθηκαν και τα πρώτα εργατικά κινήματα στον ελληνικό χώρο. Η πρώτη απεργία εργατών έλαβε χώρα τον Μάιο του 1888 στη Δράμα με κύριο αίτημα τις δέκα ώρες εργασίας, καθώς εκέινη την εποχή οι εργάτες εργάζονταν από δώδεκα έως και δεκατρείς ώρες ημερησίως.[6][7]

Αρχείο:Paulos Melas Statue, Drama.jpg
Άγαλμα του Παύλου Μελά.

Κατά τον Μακεδονικό αγώνα, με πρωτοστάτη και συντονιστή τον Μητροπολίτη Δράμας Χρυσόστομο (μετέπειτα μάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης), έδρασαν σπουδαίοι Δραμινοί οπλαρχηγοί Μακεδονομάχοι, όπως ο Κωνσταντίνος Ρίζος,[8][9] ο Χρυσόστομος Παπαγεωργίου[10] και ο Νικόλαος Πετρίκης[11]. Ηγετική μορφή ήταν επίσης ο Κωνσταντίνος Δοβέλλας[12][13]. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1905 ο εικοσάχρονος Μακεδονομάχος Άρμεν Κούπτσιος οδηγήθηκε από τους Τούρκους στον πλάτανο της πλατείας της Δράμας, όπου και εκτελέστηκε με απαγχονισμό.

Η Δράμα περιήλθε στους Βουλγάρους κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο από τον Οκτώβριο του 1912 τον Ιούνιο του 1913 (Α' Βουλγαρική Κατοχή). Απελευθερώθηκε και ενώθηκε με το ελληνικό κράτος την 1η Ιουλίου 1913, κατά τη διάρκεια του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου.

Από το 1913 και τα επόμενα έτη άρχισαν να εγκαθίστανται στη Δράμα πολλοί Έλληνες πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της Ανατολικής Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας καθώς υφίσταντο διώξεις και βιαιότητες. Έτσι, Θρακιώτες από το Ορτάκιοϊ δημιούργησαν στη Δράμα τον συνοικισμό Ορτακινά, ενώ Θρακιώτες από τη Στενήμαχο δημιούργησαν τον συνοικισμό Νέα Στενήμαχος.

Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (το 1916) καταλήφθηκε για δεύτερη φορά από τους Βουλγάρους. Στη διάρκεια της Β' Βουλγαρικής Κατοχής (1916-1918) ο ελληνικός πληθυσμός υπέστη διώξεις, λιμοκτονία, ομηρίες καθώς και συλλήψεις και βασανισμούς από τη μυστική βουλγαρική αστυνομία και τον κατοχικό βουλγαρικό στρατό. Ακόμη κλάπηκαν, και κρατούνται έως σήμερα στη Βουλγαρία, τα κειμήλια και οι θησαυροί της Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης της Μητροπόλεως Δράμας.[14]. Ταυτόχρονα εφαρμόστηκε από τους Βούλγαρους ένα σκληρό μέτρο εξόντωσης του πληθυσμού: η εκτόπιση και η ομηρία χιλιάδων Ελλήνων κατοίκων, μεταξύ αυτών και του συνόλου σχεδόν των ιερέων, της Ανατολικής Μακεδονίας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκαστικά έργα στη Βουλγαρία. Πάνω από το 1/4 των εκπατρισθέντων έχασαν τη ζωή τους από τις στερήσεις, τα βασανιστήρια και την εξοντωτική εργασία και δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους. [15][16][17][18][19][20] Ο βουλγαρικός κατοχικός στρατός αποχώρησε το 1918, με τη λήξη του πολέμου.

Μετά από τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922 και την Ανταλλαγή πληθυσμών το 1923-1924, εγκαταστάθηκαν στη Δράμα πολλοί Έλληνες πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της Ανατολικής Θράκης, της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Μικράς Ασίας (Ιωνία, Βιθυνία, Καππαδοκία, Πόντος, Λυκαονία, κ.ά.)

Με την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικά και βουλγαρικά στρατεύματα κατέλαβαν την Aνατολική Μακεδονία. Οι Βούλγαροι ξεκίνησαν τότε συστηματική επιχείρηση εκβουλγαρισμού του πληθυσμού της Δράμας και της περιοχής της, η οποία όμως συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση των κατοίκων της.

Η πρώτη μαζική λαϊκή εξέγερση στον ελλαδικό χώρο που έλαβε καθαρά μαχητικό και επαναστατικό χαρακτήρα συνέβη στην περιοχή της Δράμας και συγκεκριμένα στις 28 προς 29 Σεπτεμβρίου 1941, οπότε ο λαός της Δράμας και των γύρω χωριών εξεγείρεται και καταλύει τις βουλγαρικές αρχές. Η αυθόρμητη αυτή εξέγερση, καταπνίγεται βίαια από τους Βούλγαρους. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1941, οι βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής εφαρμόζοντας σκληρά αντίποινα, εκτέλεσαν ομαδικά 3.000 πατριώτες στην πόλη της Δράμας, στην Προσοτσάνη, τη Χωριστή, το Δοξάτο αλλά και στα χωριά Κύργια, Κουδούνια, Αδριανή, Άγιος Αθανάσιος, Κοκκινόγεια, Μικρόπολη, Χαριτωμένη, Φωτολίβος, Σιταγροί, Μικρόκαμπος, Μυλοπόταμος και Μαυρότοπος[21][22][23]. Τα γεγονότα αυτά είχαν συγκλονιστική επίδραση σε ολόκληρο τον υπόδουλο ελληνικό λαό. Οι Βούλγαροι εγκατέλειψαν τελικά τη Δράμα τον Οκτώβριο του 1944.

Πολιτισμός

Εκδηλώσεις-φεστιβάλ

Στη Δράμα λαμβάνουν χώρα διάφορα πολιτιστικά γεγονότα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ένα από αυτά είναι το «Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους» κάθε Σεπτέμβριο. Άλλο σημαντικό είναι το φεστιβάλ τραγουδιού «Dramaica Youth Festival» που πραγματοποιείται ετησίως στο χώρο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας και παίρνουν μέρος τοπικά συγκροτήματα αλλά και άλλα συγκροτήματα απ' όλη την Ελλάδα.

Επίσης όλο το Δεκέμβριο λαμβάνει χώρα στη Δράμα, η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή της χώρας, η «Ονειρούπολη», ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο χωριό, που θυμίζει έντονα τα αντίστοιχα Χριστουγεννιάτικα χωριά της Κεντρικής Ευρώπης.Τέλος, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου διοργανώνεται η «ΔραμΟΙΝΟγνωσία», με αντικείμενο το κρασί και την τέχνη της παρασκευής, αλλά και της απόλαυσής του, καθώς και την πλούσια τοπική γαστρονομία σε μία κατεξοχήν οινοποιητική περιοχή της χώρας.

Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία

Βυζαντινά τείχη στην πόλη της Δράμας.
Ο βυζαντινός Ναός της Αγίας Σοφίας στη Δράμα (10ος αιώνας).
  • Ο βυζαντινός Ναός της Αγίας Σοφίας (10ος αιώνας).
  • Ο βυζαντινός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών (14ος αιώνας).
  • Ο παλαιός Μητροπολιτικός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου (18ος αιώνας).
  • Στον λόφο του Κορυλόβου υφίστανται κατάλοιπα βυζαντινής μονής, που πιθανώς να ταυτίζεται με τη γνωστή από πηγές μονή της Παναγιάς της Κοριλιώτισσας, που αποτελούσε Βατοπεδινό μετόχι[24].
  • Τα βυζαντινά τείχη της πόλης.

Αξιοθέατα

  • Ο δημοτικός κήπος. Σε κεντρικό σημείο του κήπου βρίσκεται το άγαλμα της Ελευθερίας της Δράμας. Στον κήπο βρίσκονται επίσης: το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, το μνημείο-κοινοτάφιο των μαρτύρων της Σφαγής της Δράμας, η προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και το Μνημείο των Ηρώων του Πολυτεχνείου.
  • Ο λόφος του Κορυλόβου που προσφέρει πανοραμική θέα όλης της πόλης. Κοντά στην κορυφή βρίσκεται ο σταυρός που ανεγέρθηκε το 1995 προς τιμήν των Μικρασιατών Προσφύγων.[25].
  • Ο Ναός του Αγίου Νικόλαου. Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Επί τουρκοκρατίας ήταν τζαμί και ονομαζόταν Εσκί τζαμί (αρχαίο τζαμί) ή Τσαρσί τζαμί (τζαμί της αγοράς). Χτίστηκε από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β' (1481-1512).
  • Το Αράπ Τζαμί του 1875 που βρίσκεται στην οδό Λαμπριανίδη με Παλαιολόγου.
Εκθέματα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Δράμας.
Το Μνημείο των Ηρώων του Πολυτεχνείου στον δημοτικό κήπο Δράμας.
  • Η Πλατεία Ελευθερίας. Είναι η κεντρική πλατεία της πόλης, πού πήρε τη σημερινή της μορφή το 1915, όταν κάηκαν ξύλινες παράγκες που καταλάμβαναν το χώρο της. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1905 ο εικοσάχρονος Μακεδονομάχος Άρμεν Κούπτσιος οδηγήθηκε από τούς Τούρκους στον πλάτανο της πλατείας και εκτελέστηκε με απαγχονισμό. Το 1916 οι Βούλγαροι έκοψαν τον μεγάλο πλάτανο της πλατείας, για να μην υπάρχει τίποτα πού να θυμίζει στους Δραμινούς την θυσία του νεώτερου σε ηλικία Έλληνα Μακεδονομάχου. Αργότερα, μετά την Απελευθέρωση, στον τόπο τη θυσίας στην πλατεία ανεγέρθηκε η προτομή του Άρμεν Κούπτσιου και δίπλα φυτεύτηκε εκ νέου ένας πλάτανος σε ανάμνηση του μαρτυρίου του.
  • Το πάρκο αγαλμάτων Διοικητηρίου και το άγαλμα της Νίκης που έγινε από τον Κουγιουμτζή το 2013 με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την ενσωμάτωση της πόλης στην Ελλάδα.
  • Το μνημείο Μικρασιατών - Μνήμης Μικρασιατικής Καταστροφής, έναντι του επισκοπείου, που ανεγέρθηκε το 2009 από τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Δράμας.
  • Ο ανδριάντας του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Δράμας και Σμύρνης, δίπλα από το επισκοπείο (ανεγέρθηκε το 1959).
  • Ο διαμορφωμένος χώρος στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας.
  • Η καπναποθήκη του Ελβετοεβραίου καπνεμπόρου Έρμαν Σπήρερ, διατηρητέο κτίριο του 1924, αρχιτεκτονικό 4όροφο δημιούργημα του αυστριακού αρχιτέκτονα Konrad von Vilas (Πηγές Αγίας Βαρβάρας).
  • Η οικία και η καπναποθήκη του Αθανασιάδη (το μαρμάρινο σπιτι) χτίστηκε το 1875.
  • η Ταξιαρχία ή οικία Τζήμου (1925).
  • Ο μύλος των Ζώνκε, παλιός μουσουλμανικός μύλος (1780 τα αρχικά θεμέλια), με διατηρημένους το χώρο άλεσης πάνω από τον υπόγειο μηχανισμό κίνησης, το χώρο αποθήκευσης στο ισόγειο και δίπλα τη διώροφη κατοικία του μυλωνά.
  • Οι τοιχογραφίες στο Σαδριβάν τζαμί που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Άρμεν και Αγαμέμνονος (πίσω από το Ι.Κ.Α.), οι οποίες απεικονίζουν πιθανώς την πόλη της Δράμας την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  • Το σπήλαιο Αγγίτη (σπήλαιο του Μααρά), λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.
  • Τα παλιά κτίρια που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη και ιδιαίτερα στον χώρο της Αγίας Βαρβάρας.
  • Οι πηγές Βοϊράνης
  • Η παλιά πόλη (εκατέρωθεν της οδού Βενιζέλου) με εστιατόρια και μπαρ, ιδίως το καλοκαίρι
  • Τα Οινοποιεία της περιοχής
  • Το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού: Ο σταθμός της Δράμας θεωρείτο η ναυαρχίδα των σιδηροδρομικών σταθμών της Jonction. Κατασκευάστηκε το 1895 από την εταιρεία Ενωτικός Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης (Jonction Salonique - Constantinople) στην όποια συμμετείχαν η Οθωμανική Αυτοκρατορική Τράπεζα (Banque Imperiale Ottomane) και διάφοροι βελγικοί και γαλλικοί οίκοι. Η κατασκευή και εκμετάλλευση του δικτύου, ανετέθη με σύμβαση που υπεγράφη εκ μέρους της εταιρείας από το Γάλλο τραπεζίτη Rene Baudouy (Κωνσταντινούπολη 10.9.1892). Το 1896 η εταιρεία εγκαινίασε τη γραμμή, συνδέοντας έτσι τη Θεσσαλονίκη με το Δεδεάγατς (Αλεξανδρούπολη) και κατ' επέκταση με την Κωνσταντινούπολη. Η επίσημη εξαγορά από το ελληνικό δημόσιο των δικτύων που περιήλθαν στην κατοχή του, μετά την απελευθέρωση του βορειοελλαδικού χώρου, πραγματοποιήθηκε ως το 1925. και οι εγκαταστάσεις του περιλάμβαναν αποθήκες, μηχανοστάσιο, περιστροφική πλάκα, υδατόπυργο και διάφορα άλλα κτίσματα, τα οποία διασώζονται μέχρι σήμερα στην αρχική τους μορφή. το Μουσείο Τρένων Δράμας, που με πολύ φροντίδα δημιούργησε ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Σιδηροδρομικών Υπαλλήλων «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», πλέον λειτουργεί κι ως μοχλός αναβίωσης μνήμης από μία άλλη εποχή. Μια εποχή που η Δράμα γνώριζε την ανάπτυξη στην οποία συνέβαλε κατά πολύ και ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Δράμας.

Μουσεία

Αρχαία μαρμάρινα ευρήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.
Κατακόρυφο ηλιακό ρολόι του 1069 μ.Χ. στο Αρχαιολογικό μουσείο Δράμας.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο. Καλύπτει χρονικά την ανθρώπινη παρουσία στον νομό Δράμας από την Μέση Παλαιολιθική εποχή (50.000 χρόνια πριν) μέχρι και τους Νεότερους Χρόνους (το 1913).
  • Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας. Σε αυτό εκτείθενται αντικείμενα λατρευτικής ζωής της ορθοδόξου εκκλησίας που προέρχονται από ναούς και μονές της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται κειμήλια προσφύγων από τις Αλησμόνητες Πατρίδες της Μικράς Ασίας και τη Θράκης καθώς επίσης και αντικείμενα του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Δράμας (και μετέπειτα εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης).
  • Tο Μουσείο Τραίνων Δράμας, που δημιούργησε ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Σιδηροδρομικών Υπαλλήλων «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», πλέον λειτουργεί κι ως μοχλός αναβίωσης μνήμης από μία άλλη εποχή. Μια εποχή που η Δράμα γνώριζε την ανάπτυξη στην οποία συνέβαλε κατά πολύ και ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Δράμας.
  • Το Λαογραφικό Μουσείο Δράμας.

Συνοικίες

Τοιχογραφία στο Τέμενος Σαδριβάν (στη συμβολή των οδών Άρμεν και Αγαμέμνονος), που απεικονίζει την πόλη της Δράμας την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ακολουθούν οι συνοικίες της πόλης:[26]

  • Αγία Βαρβάρα
  • Αγία Τριάδα
  • Αγία Σοφία
  • Καμινάκια
  • Προφήτης Ηλίας
  • Πέντε Δρόμοι
  • Λαϊκή
  • Μητρόπολη
  • Ορτακινά (οι κάτοικοι προέρχονταν από το Ορτάκιοϊ της Ανατολικής Ρωμυλίας)
  • Κρατικά
  • Αμπελόκηποι
  • Σαράντα Εκκλησιές
  • Νέα Στενήμαχος
  • Σταθμός
  • Σαράντα Εκκλησιές
  • Κομνηνοί
  • Νεα Κρώμνη
  • Περιθάλψεως
  • Διοικητήριο
  • Δικαστηρίων
  • Αδριανουπόλεως
  • Φιλίππου
  • Βορειομακεδόνων
  • Γηροκομείο
  • Αρρένων
  • Νοσοκομείο
  • Πυροσβεστική
  • Προάστιο
  • Σπαρτάκος
  • Παπανδρέου
  • Άγιος Παντελεήμονας
  • Δώδεκα Απόστολοι
  • Άγιοι Ανάργυροι
  • Άγιος Τρύφωνας
  • Ινστιτούτο
  • Στρατιωτικό Νοσοκομείο
  • Ταξιαρχία
  • Εργατικές Κατοικίες Αεροδρομίου
  • Εργατικές Κατοικίες Προαστίου
  • Εργατικές Κατοικίες Αγίου Σάββα

Αθλητισμός

Αθλητικά σωματεία

Η πόλη είναι έδρα για δύο βασικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, τη Δόξα Δράμας και τον Πανδραμαϊκό. Στη Δράμα υπάρχουν δύο καλαθοσφαιρικά σωματεία, ο ΚΑΟΔ και οι Τιτάνες.

Αθλητικές εγκαταστάσεις

Στην πόλη υπάρχουν δύο μεγάλα γήπεδα και άλλα μικρότερα. Το ένα μεγάλο γήπεδο είναι της Δόξας Δράμας και έχει χωρητικότητα 7.000. Το άλλο μεγάλο γήπεδο είναι το Δημοτικό (πρώην Εθνικό) Στάδιο Δράμας. Το δημοτικό κλειστό γυμναστήριο "Κραχτίδη", χωρητικότητας 1.600 θέσεων, έχει εξυπηρετήσει προκριματικούς της εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ, ενώ αποτελεί την έδρα της ομάδας μπάσκετ της πόλης (Κ.Α.Ο.Δ.).

Πληθυσμός

Η εξέλιξη του πληθυσμού της Δράμας έχει ως εξής:

Έτος Κάτοικοι
1940 33.816
1951 33.166
1961 33.536
1971 30.627
1981 37.118
1991 40.495
2001 44.916
2011 45.828

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Στην πόλη της Δράμας λειτουργούν τα παρακάτω Μέσα ενημέρωσης[27]:

Εφημερίδες Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΛΦΑ Tηλεόραση ALPHA NEWS 95.5 (συνεργάτης Alpha 98.9)
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ DCI (Ενημέρωση) DCI FM 94.7 (Ενημέρωση και Αθλητισμός)
ΑΠΟΨΗ ΔΡΑΜΙΝΟ ΚΑΝΑΛΙ ΔΡΑΜΙΝΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ 92.3 FM Stereo
ΔΡΑΜΙΝΗ STAR TV Δράμας STAR FM 93.5 Δράμας (Ενημέρωση)
ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ TV ΔΕΛΤΑ ΡΥΘΜΟΣ 96.8 (πρώην Ράδιο Ζήτα)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΚΡΙΤΑΣ 108FM Stereo (Ποντιακά)
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝ ΔΙΑΥΛΟΣ ΔΡΑΜΑΣ 93 FM (Λαϊκά)
ΗΧΩ ΡΑΔΙΟ ΗΧΩ 92 FM (Ενημέρωση)
ΗΩΣ FM 100: Δημοτικό ραδιόφωνο Νευροκοπίου
ΝΕΑ ΤΩΝ ΚΥΡΓΙΩΝ Energy Radio 88.9 (συνεργάτης Nitro Radio)
ΝΕΑΠΟΛΙΣ MELODY 100.5 MHz (η Μελωδία της Δράμας)
ΞΥΡΑΦΙ Sound Radio 93.8 (συνεργάτης Libero 107.4)
ΠΡΟΒΟΛΗ SUN RADIO 97.1 FM (πρώην Στυλ FM / Style)
ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ SUPER FM 89.8 (συνεργάτης Metropolis 95.5)
ΣΙΤΑΓΡΟΙ ΡΑΔΙΟ ΔΡΑΜΑ 99.1 (συνεργάτης Kiss FM 92.9)
ΧΡΟΝΙΚΑ Ρ/Σ Ιεράς Μητρόπολης Δράμας 98.3 FM Stereo
ΨΙΘΥΡΟΙ ΨΙΘΥΡΟΙ 90.3 MHz (συνεργάτης Real FM 97.8)

Τηλεόραση

Στην πόλη εκπέμπουν όλοι οι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ λειτουργούν και 3 ντόπιοι τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής εμβέλειας, οι 3 εκ των οποίων προσφέρουν ολοήμερο πρόγραμμα: ALFA TV, STAR Βορείου Ελλάδας και TVΔ.

Αναλυτικά:

Κανάλι Έδρα
ALFA TV Τέρμα 1ης Ιουλίου και Κοσμά Αιτωλού, Δράμα (κεντρικά)
Τέρμα Καραολή-Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη (στούντιο)
Center TV Εθνικής Αντιστάσεως 2 (Β. Παύλου), Καβάλα
Δέλτα Τηλεόραση Αλεξανδρούπολη
Δίκτυο Τηλεόραση Σέρρες
ΕΝΑ Channel Νυρεμβέργης 53 (πρώην Ερυθρού Σταυρού), Καβάλα
Επιλογές Τηλεόραση Σέρρες
Θράκη NET Αλεξανδρούπολη
Κανάλι 6 Ξάνθη
Λυδία Τηλεόραση Καβάλα
Ορεστιάδα - Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδα
R Channel Θράκης Κομοτηνή
Πόντος TV Αλεξανδρούπολη
Smile TV Θράκης Ξάνθη
Star Βορείου Ελλάδος 1ης Ιουλίου 23 (κέντρο πόλης), Δράμα
TV Δ Τέρμα Ευξείνου Πόντου, Δράμα
Xanthi Channel Ξάνθη

Ηλεκτρονικές εφημερίδες

  • DramaBlogs.gr
  • DRAMAnia.gr
  • DramaNow.gr
  • Dramini.gr
  • FollowIt.gr
  • GO DRAMA
  • MeteoDrama
  • ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

Μεταφορές

Συρμός σειράς 520 στη Δράμα.

Η Δράμα είναι συνδεδεμένη με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Καθημερινά, διέρχονται από τον σταθμό της πόλης 2 συρμοί με κατεύθυνση την Θεσσαλονίκη και άλλοι 2 με κατεύθυνση την Αλεξανδρούπολη. Η Δράμα διαθέτει έναν σταθμό ΚΤΕΛ, ο οποίος την συνδέει με τις γειτονικές πόλεις, αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Για τις μετακινήσεις εντός της πόλης ή σε κοντινά χωριά χρησιμοποιούνται αστικά λεωφορεία. Η Δράμα συνδέεται με την Εγνατία Οδό με 2 δρόμους (προς Αμφίπολη/Θεσσαλονίκη και προς Καβάλα/Θράκη). Το κοντινότερο λιμάνι είναι αυτό της Καβάλας. Στην Δράμα δεν υπάρχει αεροδρόμιο και έτσι εξυπηρετείται κυρίως από το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος στην Καβάλα, αλλά και από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

Εκπαίδευση

Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Στη Δράμα λειτουργούν 16 δημοτικά σχολεία, 6 γυμνάσια και 4 γενικά λύκεια. Επιπλέον λειτουργούν 2 επαγγελματικά λύκεια, 1 μουσικό σχολείο

Κλίμα

Κλιματικά δεδομένα Δράμας(2009-2017)
Μήνας Ιαν Φεβ Μάρ Απρ Μάι Ιούν Ιούλ Αύγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ Έτος
Μέση Μέγιστη °C (°F) 8.3 11.7 14.9 20.2 25.1 29.5 32.3 33.1 28.0 20.8 15.7 10.1 20,8
Μέση Μηνιαία °C (°F) 3.7 6.6 9.5 13.7 18.6 22.8 25.5 25.9 21.2 14.8 10.3 5.0 14,8
Μέση Ελάχιστη °C (°F) −0.2 2.0 4.3 7.5 12.0 16.4 18.5 18.9 14.8 9.7 5.6 0.4 9,2
Υετός mm (ίντσες) 71,2 63,8 74,1 37,7 53 74 32 22 44,9 74,5 41,8 71,2 660,2
Πηγή: http://meteosearch.meteo.gr/stationInfo.asp

Προσωπικότητες

Ιστορικές προσωπικότητες:

Επιστήμονες - Συγγραφείς - Ποιητές:

  • Νικόλαος Παπαδόπουλος (1945-), καθηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Γιάννης Σβορώνος (1919-1987) ζωγράφος
  • Νεκτάριος Σελαλματζίδης (1962-), θεολόγος, αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Μουσικοί - Ηθοποιοί

Αθλητές:

Εικόνες της πόλης

Παραπομπές

  1. Ελληνική απογραφή 2021.
  2. Αλέξης Γ.Κ. Σαββίδης, Η ιστορία της Δράμας στα πρακτικά ενός συνεδρίου του 1989. Βιβλιογραφικό δοκίμιο, Βυζαντινός Δόμος, τόμος 7 (1994), σελίδα 149
  3. [1] Δ. Κ. Σαμσάρης, Ιστορική γεωγραφία της Ανατολικής Μακεδονίας κατά την αρχαιότητα, Θεσσαλονίκη 1976 (Έκδοση Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών), σ. 49-50, 142, 146. ISBN 960-7265-16-5.
  4. Ιωάννη Μακρυγιάννη, Απομνημονεύματα, Βιβλίο Β΄ (1828 - 1832), Κεφάλαιο 3
  5. Οι εις τα μητρώα των αγωνιστών του '21 αναγραφόμενοι Mακεδόνες
  6. http://mareponticum.bscc.duth.gr/index_htm_files/Konstantinidis_4.pdf Πτυχές του Καπνεργατικού Κινήματος από τη Βόρειο Ελλάδα: 1879-1936
  7. Εργατική Πρωτομαγία - Ιστορία
  8. Επετηρίς Αγωνιστών Μακεδονικού Αγώνος 1903-1909, αύξων αριθμός 3554
  9. Αφανείς, γηγενείς Μακεδονομάχοι, επιστημονική επιμέλεια Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος, χορηγός Νικόλαος Μάνος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008, σ. 25
  10. Επετηρίς Αγωνιστών Μακεδονικού Αγώνος 1903-1909, αύξων αριθμός 2970
  11. Επετηρίς Αγωνιστών Μακεδονικού Αγώνος 1903-1909, αύξων αριθμός 3402
  12. Γενικό Επιτελείο Στρατού, Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, Ο Μακεδονικός Αγών και τα εις Θράκην Γεγονότα, Αθήνα 1979, σ. 119
  13. Αφανείς, γηγενείς Μακεδονομάχοι, επιστημονική επιμέλεια Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008, σ. 24
  14. Ο βουλγαρικός κατοχικός στρατός καταλήστεψε επίσης και τα κειμήλια της Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών, της Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου και της Μονής Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας Ξάνθης
  15. Τετράδια Βουλγαρικῆς Κατοχῆς, Ἀνατολική Μακεδονία 1916-1918, ἐπιμέλεια Ν. Ρουδομέτωφ, τ. 2ος, Ἱστορικό Λογοτεχνικό Ἀρχεῖο Καβάλας, Καβάλα 2008.
  16. Β.Σ. Κάρτσιου, Ἡ Γενοκτονία τοῦ Ἑλληνισμοῦ τῆς Ἀνατολικῆς Μακεδονίας κατά τή 2η Βουλαρική Κατοχή (1916-18), ἐκδ. Ἐρωδιός, Θεσσαλονίκη 2010.
  17. Δημ. Πασχαλίδη, Ἡ Ἔκθεση τοῦ Ν.Μπακόπουλου, Νομάρχη Δράμας κατά τή δεύτερη Βουλγαρική Κατοχή τῆς Ἀνατολικῆς Μακεδονίας(1916-18).
  18. Δ. Πασχαλίδη, Τά δεινοπαθήματα τῆς Χωριστῆς κατά τή δεύτερη βουλγαρική κατοχή τῆς Ἀνατολικῆς Μακεδονίας, Χωριστή 2006.
  19. Δημ. Πασχαλίδη,Ἡ Χωριστή Δράμας (Τσατάλτζα) κατά τή δεύτερη Βουλγαρική Κατοχή τῆς Ἀνατολικῆς Μακεδονίας (1916-18).
  20. Ἀρχιμ. Γαβριήλ, Ἀναμνήσεις καί Νοσταλγία, Θεσσαλονίκη 1958.
  21. 29η Σεπτεμβρίου 1941 - Τα γεγονότα στην Προσοτσάνη.
  22. Για τα γεγονότα στην περιοχή μας τον Σεπτέμβριο του 1941, που έμειναν γνωστά σαν "Σεπτεμβριανά" - Βοϊράνη Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου Δράμας.
  23. Η Δράμα τίμησε τα θύματα της βουλγαρικής θηριωδίας του 1941, Χρονικά Δράμας.
  24. http://www.pedramas.eu/index.php/menu-tourismos/2012-07-31-09-43-41/2012-08-02-06-06-00.html
  25. http://www.pedramas.eu/index.php/menu-tourismos/2012-07-31-09-43-41/2012-08-02-06-06-00.html
  26. Εγκατάσταση προσφύγων - Γραφείο Δράμας
  27. «Δήμος Δράμας». 

Αναφορές

  • Αλέξης Γ.Κ. Σαββίδης, Η ιστορία της Δράμας στα πρακτικά ενός συνεδρίου του 1989. Βιβλιογραφικό δοκίμιο, Βυζαντινός Δόμος, τόμος 7 (1994), σελίδες 149-156.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι