Σταθμός Ομόνοια (Μετρό Αθήνας): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 36: Γραμμή 36:
== Ιστορικό ==
== Ιστορικό ==
=== Υπαίθριος σταθμός (1895) ===
=== Υπαίθριος σταθμός (1895) ===
Ο πρώτος σταθμός ''«Ομόνοια»'' εγκαινιάστηκε στις 17 Μαΐου 1895 και ήταν υπαίθριος ημιυπόγειος σταθμός, τύπου ανοικτού ορύγματος, στη διασταύρωση των οδών Λυκούργου και [[Οδός Αθηνάς|Αθηνάς]]. Κατασκευάστηκε ως νέος τερματικός σταθμός προς βορράν της τότε ατμοκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής Θησείου - Πειραιά, που θα αποτελούσε το αρχικό τμήμα της μετέπειτα [[Γραμμή Ηλεκτρικού (Μετρό Αθήνας)|γραμμής 1]] του δικτύου μετρό. Η πρώτη της επέκταση από το [[Σταθμός Θησείο (Μετρό Αθήνας)|Θησείο]] στην Ομόνοια έγινε πραγματικότητα με την βοήθεια σήραγγας που άρχισε να κατασκευάζεται το 1889 και ολοκληρώθηκε, μαζί με την κατασκευή του πρώτου, υπαίθριου σταθμού της Ομόνοιας τον Μάιο του 1895 (φωτογραφία [http://www.stasy.gr/fileadmin/galery/isap_history/PH_15.jpg εδώ]). Ο παλαιός σταθμός έχει καλυφθεί και χρησιμοποιείται ως αμαξοστάσιο, ενώ από πάνω του είναι κτισμένο το κτήριο διοίκησης της παλαιότερης εταιρείας των [[Η.Σ.Α.Π.|ΗΣΑΠ]].
Ο πρώτος σταθμός ''«Ομόνοια»'' εγκαινιάστηκε στις 17 Μαΐου 1895 (την ίδια ημέρα με τον [[Σταθμός Μοναστηράκι (Μετρό Αθήνας)|σταθμό Μοναστηράκι]]) και ήταν υπαίθριος ημιυπόγειος σταθμός, τύπου ανοικτού ορύγματος, στη διασταύρωση των οδών Λυκούργου και [[Οδός Αθηνάς|Αθηνάς]] (φωτογραφία [http://www.stasy.gr/fileadmin/galery/isap_history/PH_15.jpg εδώ]). Κατασκευάστηκε ως νέος τερματικός σταθμός προς βορράν της τότε ατμοκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής Θησείου - Πειραιά, που θα αποτελούσε το αρχικό τμήμα της μετέπειτα [[Γραμμή Ηλεκτρικού (Μετρό Αθήνας)|γραμμής 1]] του δικτύου μετρό. Η πρώτη της επέκταση από το [[Σταθμός Θησείο (Μετρό Αθήνας)|Θησείο]] στην Ομόνοια έγινε πραγματικότητα με την βοήθεια σήραγγας που άρχισε να κατασκευάζεται το 1889 και ολοκληρώθηκε, μαζί με την κατασκευή του πρώτου, υπαίθριου σταθμού της Ομόνοιας τον Μάιο του 1895. Ο παλαιός σταθμός έχει καλυφθεί και χρησιμοποιείται ως αμαξοστάσιο, ενώ από πάνω του είναι κτισμένο το κτήριο διοίκησης της παλαιότερης εταιρείας των [[Η.Σ.Α.Π.|ΗΣΑΠ]].


=== Υπόγειος σταθμός (1930) ===
=== Υπόγειος σταθμός (1930) ===
[[Αρχείο:Athens metro Omonoia station1.jpg|thumb|left|260px|Η κεντρική αποβάθρα του σταθμού μετρό της Γραμμής 1.]]
[[Αρχείο:Athens metro Omonoia station1.jpg|thumb|left|260px|Η κεντρική αποβάθρα του σταθμού μετρό της Γραμμής 1.]]


Η θέση του πρώτου σταθμού κρίθηκε ακατάλληλη για την επέκταση του δικτύου της σιδηροδρομικής γραμμής προς τα βόρεια και για τον λόγο αυτό, τον Ιανουάριο του 1928, άρχισε να κατασκευάζεται ένας νέος, υπόγειος σταθμός κάτω από την Πλατεία Ομονοίας. Ο νέος σταθμός εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό [[Ελευθέριος Βενιζέλος|Ελευθέριο Βενιζέλο]] στις 21 Ιουλίου 1930. Η κατασκευή του υπογείου σταθμού Ομονοίας το 1930 συνοδεύτηκε με ανάπλαση της ομώνυμης πλατείας. Ο ίδιος ο σταθμός δέχτηκε τότε τα επαινετικά σχόλια του Τύπου, αλλά και του ιδίου του Βενιζέλου, για την ποιότητα κατασκευής και την πολυτέλειά του.
Η θέση του πρώτου σταθμού κρίθηκε ακατάλληλη για την επέκταση του δικτύου της σιδηροδρομικής γραμμής προς τα βόρεια και, για τον λόγο αυτό, τον Ιανουάριο του 1928 άρχισε να κατασκευάζεται ένας νέος, υπόγειος σταθμός κάτω από την Πλατεία Ομονοίας. Ο νέος σταθμός εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό [[Ελευθέριος Βενιζέλος|Ελευθέριο Βενιζέλο]] στις 21 Ιουλίου 1930. Η κατασκευή του υπογείου σταθμού Ομονοίας το 1930 συνοδεύτηκε με ανάπλαση της ομώνυμης πλατείας. Ο ίδιος ο σταθμός δέχτηκε τότε τα επαινετικά σχόλια του Τύπου, αλλά και του ιδίου του Βενιζέλου, για την ποιότητα κατασκευής και την πολυτέλειά του.


Ο σταθμός Ομονοίας υπήρξε μέχρι την επέκταση του δικτύου προς το [[Σταθμός Βικτωρίας (Μετρό Αθήνας)|σταθμό ''Βικτώρια'']], την 1 Μαρτίου 1948, ο προς βορράν τερματικός σταθμός της γραμμής.
Ο σταθμός Ομονοίας υπήρξε μέχρι την επέκταση του δικτύου προς το [[Σταθμός Βικτωρίας (Μετρό Αθήνας)|σταθμό ''Βικτώρια'']], την 1 Μαρτίου 1948, ο προς βορράν τερματικός σταθμός της γραμμής.

Έκδοση από την 00:25, 5 Ιανουαρίου 2018

Συντεταγμένες: 37°59′03″N 23°43′41″E / 37.98403°N 23.72800°E / 37.98403; 23.72800

Ομόνοια
Omonoia
Πληροφορίες
ΠεριοχήΠλατεία Oμονοίας, Αθήνα, Κεντρικός Τομέας Αθηνών
ΕίδοςΜητροπολιτικός Σιδηρόδρομος
ΓραμμέςΓραμμη 1 - Γραμμη 2
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας17 Mαΐου 1895 ()
28 Ιανουαρίου 2000 ()
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα4
Τύπος δόμησηςΥπόγειος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σχεδιαστική απεικόνιση
Σταθμός Ομόνοια (Μετρό Αθήνας) is located in Αττική
Σταθμός Ομόνοια (Μετρό Αθήνας)
Η θέση του σταθμού Ομόνοια στην Αττική

Ο Σταθμός Ομόνοια είναι υπόγειος σταθμός του μετρό της Αθήνας, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της πόλης. Είναι σταθμός ανταπόκρισης της γραμμής 1 με τη γραμμή 2. Πήρε το όνομά του από την Πλατεία Ομονοίας και την ομώνυμη γύρω περιοχή.

Ιστορικό

Υπαίθριος σταθμός (1895)

Ο πρώτος σταθμός «Ομόνοια» εγκαινιάστηκε στις 17 Μαΐου 1895 (την ίδια ημέρα με τον σταθμό Μοναστηράκι) και ήταν υπαίθριος ημιυπόγειος σταθμός, τύπου ανοικτού ορύγματος, στη διασταύρωση των οδών Λυκούργου και Αθηνάς (φωτογραφία εδώ). Κατασκευάστηκε ως νέος τερματικός σταθμός προς βορράν της τότε ατμοκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής Θησείου - Πειραιά, που θα αποτελούσε το αρχικό τμήμα της μετέπειτα γραμμής 1 του δικτύου μετρό. Η πρώτη της επέκταση από το Θησείο στην Ομόνοια έγινε πραγματικότητα με την βοήθεια σήραγγας που άρχισε να κατασκευάζεται το 1889 και ολοκληρώθηκε, μαζί με την κατασκευή του πρώτου, υπαίθριου σταθμού της Ομόνοιας τον Μάιο του 1895. Ο παλαιός σταθμός έχει καλυφθεί και χρησιμοποιείται ως αμαξοστάσιο, ενώ από πάνω του είναι κτισμένο το κτήριο διοίκησης της παλαιότερης εταιρείας των ΗΣΑΠ.

Υπόγειος σταθμός (1930)

Η κεντρική αποβάθρα του σταθμού μετρό της Γραμμής 1.

Η θέση του πρώτου σταθμού κρίθηκε ακατάλληλη για την επέκταση του δικτύου της σιδηροδρομικής γραμμής προς τα βόρεια και, για τον λόγο αυτό, τον Ιανουάριο του 1928 άρχισε να κατασκευάζεται ένας νέος, υπόγειος σταθμός κάτω από την Πλατεία Ομονοίας. Ο νέος σταθμός εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο στις 21 Ιουλίου 1930. Η κατασκευή του υπογείου σταθμού Ομονοίας το 1930 συνοδεύτηκε με ανάπλαση της ομώνυμης πλατείας. Ο ίδιος ο σταθμός δέχτηκε τότε τα επαινετικά σχόλια του Τύπου, αλλά και του ιδίου του Βενιζέλου, για την ποιότητα κατασκευής και την πολυτέλειά του.

Ο σταθμός Ομονοίας υπήρξε μέχρι την επέκταση του δικτύου προς το σταθμό Βικτώρια, την 1 Μαρτίου 1948, ο προς βορράν τερματικός σταθμός της γραμμής.

Σύγχρονος σταθμός της Γραμμής 2 (2000)

Ο σταθμός μετρό της Γραμμής 2.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας δικτύου μετρό, την περίοδο 1992 - 2000, κατασκευάστηκαν τα πρώτα τμήματα δύο νέων γραμμών μετρό, της γραμμής 2 και της γραμμής 3. Η γραμμή 2 προβλέφθηκε να διέλθει από τον σταθμό της Ομονοίας της γραμμής 1, μετατρέποντάς τον σε σταθμό μετεπιβίβασης. Η σήραγγα της γραμμής 2 διέρχεται σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό της γραμμής 1. Το τμήμα του σταθμού της Ομόνοιας που εξυπηρετεί σήμερα τη γραμμή 2 εγκαινιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2000. Βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από τις αποβάθρες της γραμμής 1, ενώ διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες.

Η σημερινή μορφή του σταθμού της γραμμής 1 ανάγεται στο 2003, καθώς εκτελέστηκαν σημαντικές εργασίες αναβάθμισης του εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Τον Δεκέμβριο του 2001, λίγο πριν ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες, ο σταθμός της γραμμής 1 ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και η ανάπλαση έγινε διατηρώντας την αρχική του αρχιτεκτονική, χωρίς καμία αλλαγή από την αρχική του μορφή, με εξαίρεση την τοποθέτηση εδαφιαίου πλακόστρωτου στη θέση της παλαιότερης τσιμεντόστρωσης και την ενίσχυση του φωτισμού. Τα εγκαίνια της σημερινής μορφής του σταθμού έγιναν στις 19 Μαρτίου 2003.

Δομή σταθμού

Ε
Έδαφος
- Έξοδοι
Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε1
Πλευρική αποβάθρα, πόρτες στα δεξιά, εξωτερικό και ανταπόκριση με
Αποβάθρα 1 προς Πειραιά (Μοναστηράκι)
Κεντρική αποβάθρα, πόρτες στα αριστερά, εσωτερικό
Αποβάθρα 2 προς Κηφισιά (Βικτώρια)
Πλευρική αποβάθρα, πόρτες στα δεξιά, εξωτερικό και ανταπόκριση με
Επίπεδο
Ε2
Προς: Ανθούπολη/Ελληνικό, Πειραιάς/Κηφισιά, Έξοδοι.
Επίπεδο
Ε3
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 3 προς Ανθούπολη (Μεταξουργείο)
Αποβάθρα 4 προς Ελληνικό (Πανεπιστήμιο)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά