Σταθμός Άνω Πατήσια (Μετρό Αθήνας): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
ηλεκτρικο αντι μετρο
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
{{end}}
{{end}}
}}
}}
Ο '''σταθμός Άνω Πατήσια''' είναι σταθμός του [[Μετρό Αθήνας|ηλεκτρικου της Αθήνας]], επί της [[Γραμμή Ηλεκτρικού (Μετρό Αθήνας)|γραμμής 1]], στη [[Χιλιόμετρο|χιλιομετρική]] θέση 15,269 από το σταθμό [[Σταθμός Πειραιά (Μετρό Αθήνας)|Πειραιά]]. Βρίσκεται στην [[Αθήνα]] και πήρε το όνομά του από τη συνοικία των [[Άνω Πατήσια|Άνω Πατησίων]], την οποία εξυπηρετεί. Εγκαινιάστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1956 και η σημερινή του μορφή ανάγεται στο 2004, όταν και ανακαινίστηκαν οι σταθμοί του τότε [[ΗΣΑΠ]] εν όψει των [[Ολυμπιακοί Αγώνες 2004|Ολυμπιακών της Αθήνας]]. Είναι υπέργειος, τύπου γέφυρας, και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες και γραμμή εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Ο σταθμός Άνω Πατησίων υπήρξε από τα εγκαίνιά του μέχρι την επέκταση του δικτύου προς τη [[Σταθμός Νέας Ιωνίας (Μετρό Αθήνας)|Νέα Ιωνία]], στις 13 Μαρτίου 1956, ο προς βορρά τερματικός σταθμός της γραμμής. Κατά καιρούς δρομολογούνται τις ώρες αιχμής τοπικά δρομολόγια μεταξύ Άνω Πατησίων και [[Σταθμός Θησείου (Μετρό Αθήνας)|Θησείου]], καθώς και μεταξύ Άνω Πατησίων και [[Σταθμός Ταύρου-Ελευθερίου Βενιζέλου (Μετρό Αθήνας)|Ταύρου-Ελευθερίου Βενιζέλου]].
Ο '''σταθμός Άνω Πατήσια''' είναι σταθμός του [[Μετρό Αθήνας|ηλεκτρικου της Αθήνας]], επί της [[Γραμμή Ηλεκτρικού (Μετρό Αθήνας)|γραμμής 1]], στη [[Χιλιόμετρο|χιλιομετρική]] θέση 15,269 από το σταθμό [[Σταθμός Πειραιά (Μετρό Αθήνας)|Πειραιά]]. Βρίσκεται στην [[Αθήνα]] και πήρε το όνομά του από τη συνοικία των [[Άνω Πατήσια|Άνω Πατησίων]], την οποία εξυπηρετεί. Εγκαινιάστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1956 (την ίδια μέρα με τους σταθμούς [[Σταθμός Άγιος Νικόλαος (Μετρό Αθήνας)|Άγιος Νικόλαος]] και [[Σταθμός Κάτω Πατήσια (Μετρό Αθήνας)|Κάτω Πατήσια]]) και η σημερινή του μορφή ανάγεται στο 2004, όταν και ανακαινίστηκαν οι σταθμοί του τότε [[ΗΣΑΠ]] εν όψει των [[Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2004|Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας]]. Είναι υπέργειος, τύπου γέφυρας, και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες και γραμμή εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Ο σταθμός Άνω Πατησίων υπήρξε από τα εγκαίνιά του μέχρι την επέκταση του δικτύου προς τη [[Σταθμός Νέας Ιωνίας (Μετρό Αθήνας)|Νέα Ιωνία]], στις 13 Μαρτίου 1956, ο προς βορρά τερματικός σταθμός της γραμμής. Κατά καιρούς δρομολογούνται τις ώρες αιχμής τοπικά δρομολόγια μεταξύ Άνω Πατησίων και [[Σταθμός Θησείου (Μετρό Αθήνας)|Θησείου]], καθώς και μεταξύ Άνω Πατησίων και [[Σταθμός Ταύρου-Ελευθερίου Βενιζέλου (Μετρό Αθήνας)|Ταύρου-Ελευθερίου Βενιζέλου]].


Από το 1956 και μέχρι το 2002, ο σταθμός Άνω Πατήσια αναφερόταν σε ορισμένες ενδείξεις, καθώς και στον ίδιο τον σταθμό, με την ονομασία ''Πατήσια-Αγία Βαρβάρα'', λαμβάνοντας τη δεύτερη ονομασία του από τον γειτονικό Ιερό Ναό της [[Αγία Βαρβάρα (μεγαλομάρτυς)|Αγίας Βαρβάρας]]. Επίσης, σε άλλες ενδείξεις ο σταθμός αναφερόταν με την ονομασία ''Πατήσια'', θεωρούμενος ως κεντρικός σταθμός για την περιοχή των [[Πατήσια|Πατησίων]], σε αντίθεση με τον [[Σταθμός Κάτω Πατησίων (Μετρό Αθήνας)|σταθμό των Κάτω Πατησίων]]. Η ονομασία του σταθμού επανήλθε στη μορφή ''Άνω Πατήσια'' κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής του την περίοδο 2002-2004.
Από το 1956 και μέχρι το 2002, ο σταθμός Άνω Πατήσια αναφερόταν σε ορισμένες ενδείξεις, καθώς και στον ίδιο τον σταθμό, με την ονομασία ''Πατήσια-Αγία Βαρβάρα'', λαμβάνοντας τη δεύτερη ονομασία του από τον γειτονικό Ιερό Ναό της [[Αγία Βαρβάρα (μεγαλομάρτυς)|Αγίας Βαρβάρας]]. Επίσης, σε άλλες ενδείξεις ο σταθμός αναφερόταν με την ονομασία ''Πατήσια'', θεωρούμενος ως κεντρικός σταθμός για την περιοχή των [[Πατήσια|Πατησίων]], σε αντίθεση με τον [[Σταθμός Κάτω Πατησίων (Μετρό Αθήνας)|σταθμό των Κάτω Πατησίων]]. Η ονομασία του σταθμού επανήλθε στη μορφή ''Άνω Πατήσια'' κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής του την περίοδο 2002-2004.

Έκδοση από την 10:53, 3 Ιανουαρίου 2018

Συντεταγμένες: 38°01′25″N 23°44′09″E / 38.0237°N 23.7359°E / 38.0237; 23.7359

Άνω Πατήσια
Ano Patissia
Πληροφορίες
Γραμμές
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας12 Φεβρουαρίου 1956
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα3
Τύπος δόμησηςΥπέργειος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο σταθμός Άνω Πατήσια είναι σταθμός του ηλεκτρικου της Αθήνας, επί της γραμμής 1, στη χιλιομετρική θέση 15,269 από το σταθμό Πειραιά. Βρίσκεται στην Αθήνα και πήρε το όνομά του από τη συνοικία των Άνω Πατησίων, την οποία εξυπηρετεί. Εγκαινιάστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1956 (την ίδια μέρα με τους σταθμούς Άγιος Νικόλαος και Κάτω Πατήσια) και η σημερινή του μορφή ανάγεται στο 2004, όταν και ανακαινίστηκαν οι σταθμοί του τότε ΗΣΑΠ εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Είναι υπέργειος, τύπου γέφυρας, και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες και γραμμή εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Ο σταθμός Άνω Πατησίων υπήρξε από τα εγκαίνιά του μέχρι την επέκταση του δικτύου προς τη Νέα Ιωνία, στις 13 Μαρτίου 1956, ο προς βορρά τερματικός σταθμός της γραμμής. Κατά καιρούς δρομολογούνται τις ώρες αιχμής τοπικά δρομολόγια μεταξύ Άνω Πατησίων και Θησείου, καθώς και μεταξύ Άνω Πατησίων και Ταύρου-Ελευθερίου Βενιζέλου.

Από το 1956 και μέχρι το 2002, ο σταθμός Άνω Πατήσια αναφερόταν σε ορισμένες ενδείξεις, καθώς και στον ίδιο τον σταθμό, με την ονομασία Πατήσια-Αγία Βαρβάρα, λαμβάνοντας τη δεύτερη ονομασία του από τον γειτονικό Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Επίσης, σε άλλες ενδείξεις ο σταθμός αναφερόταν με την ονομασία Πατήσια, θεωρούμενος ως κεντρικός σταθμός για την περιοχή των Πατησίων, σε αντίθεση με τον σταθμό των Κάτω Πατησίων. Η ονομασία του σταθμού επανήλθε στη μορφή Άνω Πατήσια κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής του την περίοδο 2002-2004.

Ο σταθμός Άνω Πατήσια κατασκευάστηκε στη θέση παλαιότερου σταθμού των Σιδηροδρόμων Αττικής με το ίδιο όνομα, ενώ το 1925 στη μελέτη μετρό του Βερδελή, εμφανιζόταν με την ονομασία Αλυσίδα. Μελλοντικά ο σταθμός θα ανταποκρίνεται με την γραμμή τραμ, που θα έρχεται από Σύνταγμα και Πλατεία Αιγύπτου, μέσω της οδού Πατησίων, όπως συνέβαινε από το 1882 μέχρι το 1953 με την παλαιά γραμμή τραμ 3 Πατησίων.[1]

Δομή σταθμού

Επίπεδο
Ε1
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 1 προς Πειραιά (Άγιος Ελευθέριος)
Αποβάθρα 2 προς Κηφισιά (Περισσός)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Ε
Έδαφος/Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Έξοδοι/Εισιτήρια

Παλαιός σταθμός

Ο παλαιός σταθμός των Σιδηροδρόμων Αττικής άνοιξε στις 4 Φεβρουαρίου 1885, και έκλεισε στις 8 Αυγούστου 1938, εν αναμονή της ηλεκτροδότησης.[2] Η ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση, η οποία στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με οδογέφυρα όταν η γραμμή ηλεκτροδοτήθηκε, έδωσε στη περιοχή το παλιό της όνομα, Αλυσίδα.Ο σταθμός μετατράπηκε σε κανονικού εύρους, και άνοιξε ως μέρος επέκτασης των Ελληνικών Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων προς την Κηφισιά τον Φεβρουάριο 1956.[3][4]

Παραπομπές

  1. ΤΟ ΤΡΑΜ - ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΣΤΙΚΩΝ - ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ- ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  2. Γ. Νάθενας, A. Κουρμπέλης, T. Βλαστός, Σ. Κουρουζίδης, Β. Κατσαρέας, Π. Καραμάνης, A. Κλώνος, N. Κόκκινος (2007). Από τα Παμφορεία στο Μετρό. 2. Αθήνα: Μίλητος. σελίδες 730, 756. ISBN 978-960-8460-91-1. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  3. Γ. Νάθενας, A. Κουρμπέλης, T. Βλαστός, Σ. Κουρουζίδης, Β. Κατσαρέας, Π. Καραμάνης, A. Κλώνος, N. Κόκκινος (2007). Από τα Παμφορεία στο Μετρό. 2. Αθήνα: Μίλητος. σελ. 604. ISBN 978-960-8460-91-1. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  4. 130 Χρόνια Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών-Πειραιώς Α.Ε. Η.Σ.Α.Π. 1999–2005. σελ. 115. ISBN 960-86477-0-3.