Πλατεία Αιγύπτου (Αθήνα): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 13: Γραμμή 13:
</gallery>
</gallery>


{{Πλατείες της Αθήνας}}
[[Κατηγορία:Πλατείες στην Αθήνα|Αιγύπτου]]
[[Κατηγορία:Πλατείες στην Αθήνα|Αιγύπτου]]

Έκδοση από την 13:33, 2 Ιανουαρίου 2018

Σωζόμενα κτίρια της πρώην Πλατείας Αιγύπτου

Η Πλατεία Αιγύπτου ήταν ιστορική πλατεία στο παλαιό βόρειο τέρμα της 1ης δημοτικής ενότητας της Αθήνας, στη διαδρομή προς τον άλλοτε εξοχικό προορισμό των Πατησίων. Η πλατεία βρισκόταν σε θέση μεταξύ της οδού Πατησίων και του Πεδίου του Άρεως, κοντά στα επιχειρηματικά και εκπαιδευτικά κτίρια τα οποία ανεγέρθηκαν από πολλούς Έλληνες Αιγυπτιώτες, άνωθεν της Ομονοίας και κατά μήκος της οδικής αρτηρίας.

Με την επέκταση του αστικού ιστού της Αθήνας βορείως και ανατολικώς της παλαιάς πόλης, η πλατεία διχοτομήθηκε με τη διάνοιξη της οδού Αλεξάνδρας όπου παλαιότερα λειτουργούσαν οι Φυλακές Αβέρωφ (σήμερα Θέμιδος Μέλαθρον) και τη διασύνδεση με τη δημοτική ενότητα των Αμπελοκήπων περιμετρικά του Λυκαβηττού. Εκείνη την εποχή άρχισε να μετατοπίζεται ο αστικός πληθυσμός στην περιοχή της Κυψέλης, ενώ παράλληλα άρχισε η δόμηση της περιοχής γύρω από το Άγιο Παντελεήμονα, στη σημερινή 6η δημοτική ενότητα. Την περίοδο 2007-2010 το εναπομείναν τμήμα της παλαιάς πλατείας μετατράπηκε σε υπόγειο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και υπέργειο αμαξοστάσιο των ΚΤΕΛ, καθέτως του υπαίθριου σταθμού της οδού Μαυροματέων.

Παραπλεύρως της πρώην πλατείας και στον οδικό άξονα της Πατησίων διασώζονται αρκετά ιστορικά κτίρια κατοικιών, αλλά και επαγγελματικών χρήσεων κυρίως εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος με στοιχεία αιγυπτιώτικου ρυθμού. Κοντινά τοπόσημα θεωρούνται το κτίριο στο οποίο διέμενε η Μαρία Κάλλας αλλά και η σωζόμενη Έπαυλη Λιβιεράτου μερικά μέτρα πιο μακριά, ενσωματώνοντας στοιχεία Μπαρόκ. Αρκετά κτίρια μέχρι και σήμερα στεγάζουν θεατρικές και καλλιτεχνικές σχολές, επιμορφωτικά ινστιτούτα και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.