Μπόζο της Προβηγκίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ο ArisMethymna μετακίνησε τη σελίδα Μπόσο της Προβηγκίας στην Μπόζο της Προβηγκίας: Boso
Γραμμή 30: Γραμμή 30:
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Boso of Provence}}
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Boso of Provence}}


[[Κατηγορία:Δυναστεία των Μποσονιδών]]
[[Κατηγορία:Οίκος των Μποζονιδών]]
[[Κατηγορία:Ηγεμόνες της Αυτοκρατορίας των Καρολιδών]]
[[Κατηγορία:Ηγεμόνες της Αυτοκρατορίας των Καρολιδών]]

Έκδοση από την 18:30, 29 Δεκεμβρίου 2017

Μπόζο της Προβηγκίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση844
Θάνατος11  Ιανουαρίου 887
Βιέν
Αιτία θανάτουνόσος
Τόπος ταφήςVienne Cathedral
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕρμενγάρδη της Ιταλίας[1][2]
unknown wife (?)[2]
ΤέκναΛουδοβίκος ο Τυφλός
Γκουίλα της Προβηγκίας
Ενγκελμπέργκα της Προβηγκίας
Ermengarde[3]
ΓονείςΜπιβίν του Γκόρζ και Richildis of Arles
ΑδέλφιαΡιχάρδος της Βουργουνδίας
Ριχίλδη των Αρδεννών[4]
ΟικογένειαBivinids και Οίκος των Μποζονιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπόζο της Προβηγκίας (Boson de Provence, 844 - 11 Ιανουαρίου 887), βασιλιάς της Κάτω Βουργουνδίας και της Προβηγκίας (879 - 887) Φράγκος ευγενής ήταν γιος του Μπιβίν του Γκορζ, κόμητος της Λοθαριγγίας και της Ριχίλδης του Άρλ της κόρης του Μπόσο του πρεσβύτερου και της Εγκελτρούδης. Ο Μπόσο ήταν μέλος του Οίκου των Μποζονιδών ενώ είχε συγγενικές σχέσεις και με την Δυναστεία των Καρολιδών χάρη στις οποίες έγινε βασιλιάς της Κάτω Βουργουνδίας και της Προβηγκίας. [5] Η από μητέρα θεία του ήταν η Τευτβέργα σύζυγος του Λοθαρίου Β΄ της Λοθαριγγίας, ο Μπόσο ήταν επίσης ανιψιός του Μπόσο κόμητος του Βαλουά από τον οποίο πήρε το όνομα του και του Χούκμπερτ ηγούμενο στο αβαείο του Αγίου Μαυρικίου στο οποίο τον διαδέχτηκε (869). Παντρεύτηκε σε ηλικία 35 ετών την Ερμενγάρδη της Ιταλίας, κόρη του Λουδοβίκου Β΄ της Ιταλίας και εγγονή του αυτοκράτορα Λοθαρίου Α΄. Ο βασιλιάς των Δυτικών Φράγκων Κάρολος ο Φαλακρός παντρεύτηκε την αδελφή του Μπόσο Ριχίλδη της Προβηγκίας, η θέση του σαν κουνιάδος του βασιλιά του έδωσε εξαιρετικά προνόμια, την ίδια χρονιά ορίστηκε κόμης της Λυών και της Βιέν αντικαθιστώντας τον Γεράρδο του Ρουσσιλλόν.

Ραγδαία άνοδος με την βοήθεια του Καρόλου του Φαλακρού

Το 872 ο Κάρολος τον όρισε κηδεμόνα και καγκελάριο στον γιο του Λουδοβίκο τον Τραυλό, έλαβε και την κομητεία του Μπουργκ. Ο Λουδοβίκος διορίστηκε την ίδια χρονιά βασιλιάς της Ακουιτανίας αλλά λόγω του ότι ήταν πολύ νέος ο πραγματικός κυβερνήτης του βασιλείου ήταν ο Μπόσο. To φθινόπωρο του 875 συνόδευσε τον Κάρολο στην πρώτη εκστρατεία του στην Ιταλία, στην Σύνοδο της Παβίας (876) διορίστηκε πρωθυπουργός της Ιταλίας και ανέβηκε στην τάξη του δούκα. Έγινε κυβερνήτης και κόμης της Προβηγκίας (877), αντιβασιλιάς και παντρεύτηκε την Ερμενγάρδη της Ιταλίας μοναδική κόρη του αυτοκράτορα Λουδοβίκου Β΄. Ο Μπόσο συγκρούστηκε με τον Κάρολο μετά την δεύτερη εκστρατεία στην Ιταλία και συνωμότησε με ευγενείς εναντίον του (877), με τον θάνατο του Καρόλου τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου οι ευγενείς που εξεγέρθηκαν πίεσαν τον γιο του να επιβεβαιώσει τα προνόμια και τα δικαιώματα τους. Ο Μπόσο επίσης δημιούργησε στενές σχέσεις με την παπική εκκλησία, συνόδευσε τον πάπα Ιωάννη Η΄ τον Σεπτέμβριο του 878 στο Τρουά όπου ο πάπας ζήτησε από τον βασιλιά Λουδοβίκο να τον υποστηρίξει στην Ιταλία, ο πάπας λάτρεψε τον Μπόσο σαν γιο του ενώ ακούγεται ότι ήθελε να τον στέψει αυτοκράτορα. [6] Τον Απρίλιο του 879 ο Λουδοβίκος πέθανε αφήνοντας δυο ενήλικους γιους : τον Λουδοβίκο Γ΄ της Γαλλίας και τον Καρλομάν Β΄ της Γαλλίας, ο Μπόσο μαζί με άλλους ευγενείς των Δυτικών Φράγκων υποστήριξε τον Λουδοβίκο Γ΄ σαν μόνο βασιλιά αλλά οι δυο αδελφοί έγιναν τελικά συμβασιλείς. Ο Μπόσο αρνήθηκε να συνεχίσει την υποστήριξη του στα δυο αδέλφια και απαίτησε να διεκδικήσει τα δικαιώματα του στον θρόνο επειδή ο πεθερός του τον είχε ορίσει διάδοχο του.

Βασιλιάς της Προβηγκίας

Στην Σύνοδο του Μαντάγ οι ευγενείς και οι επίσκοποι της περιοχής εξέλεξαν διάδοχο του Λουδοβίκου του Τραυλού στον θρόνο των Δυτικών Φράγκων τον Μπόσο τον πρώτο μη Καρολίδη βασιλιά των Δυτικών Φράγκων για περισσότερο από έναν αιώνα. [7] Ο τρόπος εκλογής του Μπόσο σαν βασιλιά των Φράγκων χωρίς να έχει βασιλική καταγωγή ενέπνευσε στον κλήρο νέες μεθόδους στις εκκλησιαστικές εκλογές. Το βασίλειο του Μπόσο ονομάστηκε βασίλειο της Προβηγκίας, συστήθηκε από τις αρχιεπισκοπές του Αρλ, του Αιξ-αν-Προβάνς, της Βιέν, της Λυών και πιθανότατα της Μπεζανσόν και από τις επισκοπές του Ταραντέζ, του Ουζέ και του Βιβιέ. Ο Λουδοβίκος και ο αδελφός του Καρλομάν μοίρασαν το βασίλειο του πατέρα τους στην Αμιένη τον Μάρτιο του 880 και στην συνέχεια ενώθηκαν μαζί εναντίον του Μπόσο, κατέλαβαν την Μακόν και τα βόρεια τμήματα του βασιλείου του αλλά στην συνέχεια παρά την βοήθεια του Καρόλου του Παχύ απέτυχαν στην πολιορκία της Βιέν. Τον Αύγουστο του 882 ο Μπόσο πολιορκήθηκε ξανά στην Βιέν από τον αδελφό του Ριχάρδο, δούκα της Βουργουνδίας ο οποίος την κατέλαβε τον Σεπτέμβριο. Ο Μπόσο δεν κατόρθωσε να κερδίσει ποτέ τα χαμένα τμήματα του βασιλείου του, πέθανε (887) και τον διαδέχθηκε ο γιος του Λουδοβίκος ο Τυφλός.

Οικογένεια

Με την δεύτερη σύζυγο του Ερμενγκάνδη της Ιταλίας, κόρη του αυτοκράτορα Λουδοβίκου Β΄ απέκτησε:

  • Γκίλα της Προβηγκίας, παντρεύτηκε στον πρώτο της γάμο τον Ροδόλφο Α΄ της Βουργουνδίας και στην συνέχεια σε δεύτερο γάμο της τον Ούγο της Ιταλίας
  • Ερμενγάρδη (877 - 935)
  • Εγκελμπέργκη, παντρεύτηκε στον πρώτο της γάμο τον Καρλομάν Β΄ και στην συνέχεια τον Γουλιέλμο τον Ευσεβή [8]
  • Λουδοβίκος ο Τυφλός
  • Καρλομάν

Παραπομπές

  1. Κριστιάν Σετιπανί: «La Préhistoire des Capétiens» (Γαλλικά) Βιλνέβ-ντ'Ασκ. 1993. σελ. 269-270. ISBN-13 978-2-9501509-3-6. ISBN-10 2-9501509-3-4.
  2. 2,0 2,1 p10323.htm#i103227. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. www.geni.com/people/Ermengarde-de-Bourgogne-Daughter-of-Boson/6000000004586565260.
  4. Κριστιάν Σετιπανί: «La Préhistoire des Capétiens» (Γαλλικά) Βιλνέβ-ντ'Ασκ. 1993. ISBN-13 978-2-9501509-3-6. ISBN-10 2-9501509-3-4.
  5. Bouchard, Constance Brittain (Spring 1988). The Bosonids or Rising to Power in the Late Carolingian Age. French Historical Studies. 15 (3 ed.). Society for French Historical Studies. pp. 407–431. His mother's father, Boso, provided a daughter, Tetburgis/Teutberga, Boso's aunt, to be wife of Lothair II.
  6. Caravale, Mario, ed. (2003). Dizionario Biografico degli Italiani (in Italian). LXI Guglielmo Gonzaga – Jacobini. Rome. Archived May 26, 2013, at the Wayback Machine.
  7. Bouchard, Constance Brittain (Spring 1988). The Bosonids or Rising to Power in the Late Carolingian Age. French Historical Studies. 15 (3 ed.). Society for French Historical Studies. pp. 407–431.
  8. Riché, Pierre. Les Carolingiens: Une famille qui fit l'Europe (in French). Hachette litterature. p. genealogical table XII (Bosonides)

Πηγές

  • Bouchard, Constance Brittain (Spring 1988). The Bosonids or Rising to Power in the Late Carolingian Age
  • Caravale, Mario, ed. (2003). Dizionario Biografico degli Italiani (in Italian).
  • Riché, Pierre. Les Carolingiens: Une famille qui fit l'Europe (in French). Hachette litterature. p. genealogical table XII (Bosonides).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Boso of Provence της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).