Εργατικές Κατοικίες Παραλίας (Αχαΐα): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
κατηγορία
Γραμμή 66: Γραμμή 66:
{{DEFAULTSORT:Εργατικες Κατοικιες Παραλιας Αχαιας}}
{{DEFAULTSORT:Εργατικες Κατοικιες Παραλιας Αχαιας}}
[[Κατηγορία:Δήμος Παραλίας]]
[[Κατηγορία:Δήμος Παραλίας]]
[[Κατηγορία:Δήμος Πατρέων]]

Έκδοση από την 13:58, 21 Δεκεμβρίου 2017

Συντεταγμένες: 38°11′32″N 21°42′43″E / 38.19222°N 21.71194°E / 38.19222; 21.71194

Εργατικές Κατοικίες Παραλίας
Εργατικές Κατοικίες Παραλίας is located in Greece
Εργατικές Κατοικίες Παραλίας
Εργατικές Κατοικίες Παραλίας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
ΔήμοςΠατρέων
Δημοτική ΕνότηταΠαραλίας
Δημοτική ΚοινότηταΠαραλίας
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΑχαΐας
Υψόμετρο15 μ.
Άποψη των Εργατικών Κατοικιών Παραλίας Πατρών.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, κοντά στα Εργατικά Εύας.

Οι Εργατικές Κατοικίες Παραλίας Πατρών, ευρέως γνωστές και ως Εργατικές Εύας (εναλλακτικά: Εργατικά Εύας), βρίσκονται στην κωμόπολη της Παραλίας στον Νομό Αχαΐας που συνορεύει με την Πάτρα και αποτελεί παράλληλα προάστιό της, στα νοτιοδυτικά της πόλης.

Γενικά στοιχεία

Κατασκευάστηκαν από τον, μη υπαρκτό πλέον, φορέα κοινωνικής κατοικίας Ο.Ε.Κ. και άρχισαν να κατοικούνται από το 1997, όταν και τελείωσε πλήρως η κατασκευή τους και παραδόθηκαν προς κατοίκηση. Αποτελούνται από πολυκατοικίες με ισόγειο και δύο ορόφους και συνολικά οκτώ διαμερίσματα και από μονώροφες κατοικίες με δύο διαμερίσματα (στο ισόγειο και στον πρώτο), ενώ επίσης όλα τα κτίσματα διαθέτουν υπόγειο. Είναι από τις πιο καινούριες εργατικές κατοικίες και κυρίως μεγάλες, τόσο σε αριθμό κατοίκων όσο και σε αριθμό κτισμάτων, που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών.

Με την εγκατάσταση τους εκεί ο πληθυσμός του οικισμού της Παραλίας σχεδόν διπλασιάστηκε αφού σύμφωνα με την απογραφή του 1991 είχε 3.122 κατοίκους και με αυτήν του 2001 είχε 6.012 κατοίκους[1].

Η έκταση που καταλαμβάνουν ως οικιστική περιοχή με στενά γεωγραφικά όρια είναι περίπου 100 στρέμματα ενώ ως ευρύτερη περιοχή περίπου 150 στρέμματα.

Πολύ κοντά στις Εργατικές Κατοικίες Παραλίας βρίσκεται ο ενοριακός Ιερός Ναός «Γενέθλιον Αγίου Ιωάννου Πρόδρομου» Παραλίας που εορτάζει κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου και από τον οποίο έχει πάρει και το όνομα του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Παραλίας «ο Άγιος Ιωάννης», που δραστηριοποιείται στην περιοχή και στεγάζεται σε δικό του κτήριο με προαύλιο χώρο και αυλή, διαθέτοντας σχολές χορού, θεάτρου, ζωγραφικής, πολεμικών τεχνών κ.ά. Στις Εργατικές Κατοικίες Παραλίας Πατρών υπάρχουν επίσης φαρμακεία, περίπτερα καθώς και διάφορα εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης.

Τοποθεσία

Οι Εργατικές Κατοικίες Παραλίας είναι χτισμένες στα νότια της Παραλίας, στην θέση Παλιουργιά, στα όρια με την θέση Τσιρογιάννη, σε μία πεδινή περιοχή κοντά στην θάλασσα, σε υψόμετρο μεταξύ 13-21 μέτρων και πλησίον της Περιμετρικής των Πατρών που διέρχεται βόρεια και η οποία συνδέει την Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου και την Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Αθηνών.

Οι Εργατικές Κατοικίες Παραλίας γειτνιάζουν με την Οβρυά και το Μιντιλόγλι, καθώς και με περιοχές (θέσεις) του ίδιου του οικισμού της Παραλίας. Σε κοντινή απόσταση ευρύτερης κλίμακας, βρίσκονται επίσης οι Ιτιές, ο Κόκκινος Μύλος, η Λεύκα, τα Δεμένικα, τα Ροΐτικα και το Μονοδένδρι. Απέχουν περίπου 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Πάτρας, μέσω του τοπικού οδικού δικτύου.

Στην περιοχή που βρίσκονται οι Εργατικές Κατοικίες Παραλίας, υπήρχε παλαιότερα το γήπεδο της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου Δόξας Παραλίας.

Υποδομές

Στις Εργατικές Κατοικίες Παραλίας Πατρών βρίσκονται το 3ο Νηπιαγωγείο Παραλίας, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας, το 2ο Γυμνάσιο Παραλίας και το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Παραλίας, σε δύο κτήρια το ένα δίπλα στο άλλο. Μέχρι το 2011 στην περιοχή λειτουργούσε τοπική μονάδα υγείας (υποκατάστημα) του Ι.Κ.Α.

Μεταφορές-Συγκοινωνίες

Οι Εργατικές Κατοικίες Παραλίας εξυπηρετούνται από τα λεωφορεία της γραμμής Νο 8 του Αστικού Κ.Τ.Ε.Λ. Πατρών με συχνά δρομολόγια σε καθημερινή βάση και από την γραμμή Νο 5 με λίγα δρομολόγια την ημέρα. Δίπλα από την κεντρική πλατεία της περιοχής υπάρχει θέση στάθμευσης οχημάτων ταξί (πιάτσα).

Δείτε επίσης

Παραπομπές

  1. Λουλούδης 2010, σελ. 184.

Πηγές

Βιβλιογραφία

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι