Εκκλησία (αρχιτεκτονική): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ο Glorious 93 μετακίνησε τη σελίδα Χριστιανικός ναός στην Εκκλησία (αρχιτεκτονική): επικρατέστερη ονομασία + προσθήκη διευκρίνισης σε παρ...
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 4: Γραμμή 4:


==Αρχιτεκτονική==
==Αρχιτεκτονική==
Οι χριστιανικοί ναοί έχουν χτιστεί σε διάφορους ρυθμούς. Τυπικά παραδείγματα σε ελληνικές εκκλησίες η ''βασιλική'' και ο [[βυζαντινός ρυθμός]].
Οι χριστιανικοί ναοί έχουν χτιστεί σε διάφορους ρυθμούς. Τυπικά παραδείγματα σε [[Έλληνες|ελληνικές]] [[Ορθοδοξία|ορθόδοξες]] εκκλησίες είναι η ''βασιλική'' και ο [[βυζαντινός ρυθμός]].


Στους ορθόδοξους ναούς, όταν μπεις συναντάς αριστερά και δεξιά τα δύο προσκυνητάρια με τις εικόνες του Χριστού και της Παναγίας. Όταν προχωρήσεις θα δεις σκάμνους, τον άμβωνα, τα ψαλτήρια και τον μητροπολιτικό ή δεσποτικό θρόνο. Στο βάθος βρίσκεται το τέμπλο (εικονοστάσι) με την [[Ωραία Πύλη]] και τις εικόνες. Πίσω από το τέμπλο βρίσκεται το ''ιερό'', που περιλαμβάνει την Αγία Τράπεζα, τη Θεία Προσκομιδή και καθίσματα, όπου μπορεί να εισέλθει και να καθίσει μόνο το αρσενικό φύλο.
Στους ορθόδοξους ναούς γενικότερα, όταν μπαίνει κανείς συναντάει αριστερά και δεξιά τα δύο προσκυνητάρια με τις εικόνες του [[Χριστός|Χριστού]] και της [[Παναγία]]ς. Όταν προχωρήσει θα δει σκάμνους, τον άμβωνα, τα ψαλτήρια και τον μητροπολιτικό ή δεσποτικό θρόνο. Στο βάθος βρίσκεται το τέμπλο (εικονοστάσι) με την [[Ωραία Πύλη]] και τις εικόνες. Πίσω από το τέμπλο βρίσκεται το ''ιερό'', που περιλαμβάνει την Αγία Τράπεζα, τη Θεία Προσκομιδή και καθίσματα, όπου εκεί μπορεί να εισέλθει και να καθίσει μόνο το [[Άνδρας|αρσενικό]] [[φύλο]].


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==

Έκδοση από την 10:08, 6 Δεκεμβρίου 2017

Χριστιανικός ναός

Ο χριστιανικός ναός, που αναφέρεται συχνά ως εκκλησία, είναι ο τόπος συνάθροισης και λατρείας των πιστών στον Χριστιανισμό.

Αρχιτεκτονική

Οι χριστιανικοί ναοί έχουν χτιστεί σε διάφορους ρυθμούς. Τυπικά παραδείγματα σε ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες είναι η βασιλική και ο βυζαντινός ρυθμός.

Στους ορθόδοξους ναούς γενικότερα, όταν μπαίνει κανείς συναντάει αριστερά και δεξιά τα δύο προσκυνητάρια με τις εικόνες του Χριστού και της Παναγίας. Όταν προχωρήσει θα δει σκάμνους, τον άμβωνα, τα ψαλτήρια και τον μητροπολιτικό ή δεσποτικό θρόνο. Στο βάθος βρίσκεται το τέμπλο (εικονοστάσι) με την Ωραία Πύλη και τις εικόνες. Πίσω από το τέμπλο βρίσκεται το ιερό, που περιλαμβάνει την Αγία Τράπεζα, τη Θεία Προσκομιδή και καθίσματα, όπου εκεί μπορεί να εισέλθει και να καθίσει μόνο το αρσενικό φύλο.

Παραπομπές