Οίκος των Ετσονιδών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Οίκος των Ετσονιδών''', γερμ. Haus von Ezzonen είναι ένας Οίκος της Λοθαριγγίας (Λωρραίνης), με διάρκεια από τον 9ο αι. ως τον 19ο. Ένας κλάδος αργότερα απέκτησε το Μπερκ (Berg), που συνεχίστηκε ως Οίκος του Λίμπουρκ, παράλληλα με τον πλάγιο κλάδο [[Οίκος του Λα Μαρκ|κλάδο του Λα Μαρκ]].
Ο '''Οίκος των Ετσονιδών''', γερμ. Haus von Ezzonen είναι ένας Οίκος της Λοθαριγγίας (Λωρραίνης), με διάρκεια από τον 9ο αι. ως τον 19ο. Ένας κλάδος αργότερα απέκτησε το Μπερκ (Berg), που συνεχίστηκε ως Οίκος του Λίμπουρκ, παράλληλα με τον πλάγιο [[Οίκος του Λα Μαρκ|κλάδο του Λα Μαρκ]].


==Ιστορία του Οίκου==
==Ιστορία του Οίκου==
Αρχηγέτης του Οίκου είναι ο [[Έρενφρητ Α΄]] κόμης του Μπλης, Μάας, Κέλνταχ & Μπονν (απεβ. 904). Ίσως ήταν απόγονος των Καρολιδών ή των βασιλέων της Θουριγγίας. Τον 11ο αι. μέλη του Οίκου ήλθαν σε επιγαμία με τον Οίκο των Οθωνιδών βασιλέων της Γερμανίας και έτσι έγιναν επιφανείς. Ο τρισεγγονός του Έρενφρητ Α΄, ο Έτσο παλατινός κόμης της Λοθαριγγίας, έδωσε το όνομα στον Οίκο. Στο 2ο ήμισυ του 12ου αι. αύξησαν τις κομητείες τους, κάτι που αντανακλά την πολιτική τους άνοδο. Κυβέρνησαν τις περισσότερες κομητείες του Ρήνου και τελικά τους δόθηκε ο τίτλος του παλατινού κόμη (δούκα) και για τις υπόλοιπες κομητείες τις περιοχής. Οι Ετσονίδες κυριάρχησαν στην πολιτική του μέσω και κάτω Ρήνου και συνήθως εκπροσωπούσαν τους βασιλείς. Όταν στη Γερμανία βασίλευαν οι Σάλιοι, οι Ετσονίδες απέκτησαν τα δουκάτα της Σουαβίας, Καρινθίας και Βαυαρίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Αν και είχαν στρατιωτικές επιτυχίες υπηρετώντας τους Γερμανούς βασιλείς, ωστόσο δεν παγίωσαν την εξουσία τους σε μία εδαφική ενότητα στη Λοθαριγγία.
Αρχηγέτης του Οίκου είναι ο [[Έρενφρητ Α΄]] κόμης του Μπλης, Μάας, Κέλνταχ & Μπονν (απεβ. 904). Ίσως ήταν απόγονος των Καρολιδών ή των βασιλέων της Θουριγγίας. Τον 11ο αι. μέλη του Οίκου ήλθαν σε επιγαμία με τον Οίκο των Οθωνιδών βασιλέων της Γερμανίας και έτσι έγιναν επιφανείς. Ο τρισεγγονός του Έρενφρητ Α΄, ο Έτσο παλατινός κόμης της Λοθαριγγίας, έδωσε το όνομα στον Οίκο. Στο 2ο ήμισυ του 12ου αι. αύξησαν τις κομητείες τους, κάτι που αντανακλά την πολιτική τους άνοδο. Κυβέρνησαν τις περισσότερες κομητείες του Ρήνου και τελικά τους δόθηκε ο τίτλος του παλατινού κόμη (δούκα) και για τις υπόλοιπες κομητείες τις περιοχής. Οι Ετσονίδες κυριάρχησαν στην πολιτική τού μέσου και κάτω Ρήνου και συνήθως εκπροσωπούσαν τους βασιλείς. Όταν στη Γερμανία βασίλευαν οι Σάλιοι, οι Ετσονίδες απέκτησαν τα δουκάτα της Σουαβίας, Καρινθίας και Βαυαρίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Αν και είχαν στρατιωτικές επιτυχίες υπηρετώντας τους Γερμανούς βασιλείς, ωστόσο δεν παγίωσαν την εξουσία τους σε μία εδαφική ενότητα στη Λοθαριγγία.


==Γενεαλογία των Ετσονιδών==
==Γενεαλογία των Ετσονιδών==

Έκδοση από την 10:28, 5 Δεκεμβρίου 2017

Ο Οίκος των Ετσονιδών, γερμ. Haus von Ezzonen είναι ένας Οίκος της Λοθαριγγίας (Λωρραίνης), με διάρκεια από τον 9ο αι. ως τον 19ο. Ένας κλάδος αργότερα απέκτησε το Μπερκ (Berg), που συνεχίστηκε ως Οίκος του Λίμπουρκ, παράλληλα με τον πλάγιο κλάδο του Λα Μαρκ.

Ιστορία του Οίκου

Αρχηγέτης του Οίκου είναι ο Έρενφρητ Α΄ κόμης του Μπλης, Μάας, Κέλνταχ & Μπονν (απεβ. 904). Ίσως ήταν απόγονος των Καρολιδών ή των βασιλέων της Θουριγγίας. Τον 11ο αι. μέλη του Οίκου ήλθαν σε επιγαμία με τον Οίκο των Οθωνιδών βασιλέων της Γερμανίας και έτσι έγιναν επιφανείς. Ο τρισεγγονός του Έρενφρητ Α΄, ο Έτσο παλατινός κόμης της Λοθαριγγίας, έδωσε το όνομα στον Οίκο. Στο 2ο ήμισυ του 12ου αι. αύξησαν τις κομητείες τους, κάτι που αντανακλά την πολιτική τους άνοδο. Κυβέρνησαν τις περισσότερες κομητείες του Ρήνου και τελικά τους δόθηκε ο τίτλος του παλατινού κόμη (δούκα) και για τις υπόλοιπες κομητείες τις περιοχής. Οι Ετσονίδες κυριάρχησαν στην πολιτική τού μέσου και κάτω Ρήνου και συνήθως εκπροσωπούσαν τους βασιλείς. Όταν στη Γερμανία βασίλευαν οι Σάλιοι, οι Ετσονίδες απέκτησαν τα δουκάτα της Σουαβίας, Καρινθίας και Βαυαρίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Αν και είχαν στρατιωτικές επιτυχίες υπηρετώντας τους Γερμανούς βασιλείς, ωστόσο δεν παγίωσαν την εξουσία τους σε μία εδαφική ενότητα στη Λοθαριγγία.

Γενεαλογία των Ετσονιδών

Έρενφρητ Α΄
κόμης του Μπλης, Μάας, Κέλνταχ, Μπονν, Σαρμουά
ΟΙΚΟΣ ΕΤΣΟΝΙΔΩΝ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Έμπερχαρτ Α΄
κόμης του Μπόννγκαου
 
Χέρμαν Α΄
αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας
 
 
 
Έρενφρητ Β΄
κόμης του Κέλνταχ, Μπονν, Τσούλπιχ, κά
 
 
 
Χέρμαν Α΄
παλατινός κόμης της Λοθαριγγίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Έτσο
παλατινός κόμης της Λοθαριγγίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Χεζελίν Α΄
κόμης του Τσούλπιχ
 
 
 
 
 
Αδόλφος Α΄
κόμης του Κέλνταχ
ΚΛΑΔΟΣ ΜΠΕΡΚ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Λιούντολφ
κόμης του Τσούτφεν
 
Όθων Β΄
δούκας της Σουαβίας
 
Χέρμαν
αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας
 
Ερρίκος Α΄
παλατινός κόμης της Λοθαριγγίας
 
Κορράδος Γ΄
δούκας της Καρινθίας
 
Αδόλφος Β΄
κόμης του Κέλνταχ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κορράδος Α΄
δούκας της Βαυαρίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αδόλφος Α΄
κόμης του Μπερκ