Έγκφριθ της Μερκίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πληροφορίες προσώπου}}
{{πληροφορίες προσώπου}}
Ο '''Έγκφριθ της Μερκίας''' (''Ecgfrith'', πέθανε το [[796]]), βασιλιάς της Μερκίας ([[796]]) ήταν γιος και διάδοχος του [[Όφα της Μερκίας]], του κορυφαίου βασιλιά της Μερκίας και της συζύγου του Κίνεθριθ.<ref>Ann Williams (1991). "Ecgfrith king of Mercia". In Ann Williams, Alfred P. Smyth, D. P. Kirby. A Biographical Dictionary of Dark Age Britain. Seaby.</ref> O Έγκφριθ στέφθηκε βασιλιάς της Αγγλίας από τον πατέρα του Όφα (787), ήταν η πρώτη γνωστή στέψη Άγγλου βασιλιά από τον πατέρα του στα πρότυπα της στέψης των γιων του [[Καρλομάγνος|Καρλομάγνου]] από τον πάπα.<ref>Ann Williams (1991). "Ecgfrith king of Mercia". In Ann Williams, Alfred P. Smyth, D. P. Kirby. A Biographical Dictionary of Dark Age Britain. Seaby.</ref><ref>Kelly, S. E. (2007). "Offa (d. 796), king of the Mercians". Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press.</ref>
Ο '''Έγκφριθ της Μερκίας''' ήταν βασιλιάς της Μερκίας το [[796]], γιος και διάδοχος του βασιλιά της Μερκίας [[Όφα της Μερκίας|Όφα]] και της συζύγου του, [[Σίνεδριδ]].


Σύμφωνα με τα Χρονικά του Κρόιλαντ προσβλήθηκε από μια ασθένεια και πέθανε 141 μέρες μετά την άνοδο του στον θρόνο.<ref>Swanton, Anglo-Saxon Chronicle, p. 50.</ref> Τον Έγκφριθ διαδέχθηκε ο μακρινός συγγενής του [[Κοένγουλφ της Μερκίας]] αφού ο πατέρας του είχε φροντίσει να θανατώσει όλους τους κοντινούς σε συγγένεια διεκδικητές του θρόνου. Σύμφωνο με τον Αλκουίν της Γιορκ έναν σύγχρονο Άγγλο ιερέα και χρονικογράφο ο Έγκφριθ έζησε πάνω από μια δεκαετία στην αυλή του Καρλομάγνου του οποίου ήταν ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους.<ref>Lapidge, "Alcuin of York", in Lapidge et al., "Encyclopaedia of Anglo-Saxon England", p. 24.</ref>
Ο πατέρας του τον είχε ορίσει συμβασιλέα από το [[787]]. Διαδέχθηκε στην [[Μερκία]] τον πατέρα του τον Ιούλιο του [[796]], μετά από 39 χρόνια βασιλείας, αλλά ο ίδιος βασίλεψε μόνο 141 μέρες. Πέθανε την ίδια χρονιά (τον Δεκέμβριο του [[796]]) πρόωρα, χωρίς να αφήσει διάδοχο, επόμενος βασιλιάς ήταν ο [[Κοένγουλφ της Μερκίας]]
Ο πατέρας του έχυσε πολύ αίμα νεαρών ευγενών για να εξασφαλίσει τον θρόνο στον γιο του με αποτέλεσμα με τον πρόωρο θάνατο του ακούστηκε η φράση ''"το αίμα του πατέρα επέστρεψε στον γιο"''.<ref>Ann Williams (1991). "Ecgfrith king of Mercia". In Ann Williams, Alfred P. Smyth, D. P. Kirby. A Biographical Dictionary of Dark Age Britain. Seaby.</ref> Ο Αλκουίν της Γιορκ σημειώνει : ''"αυτό ήταν μεγάλο κακό για την δυναστεία του"''.<ref>Letter of Alcuin to Mercian ealdorman Osbert, tr. in Whitelock, English Historical Documents, p. 787</ref>

==Παραπομπές==
<references />

==Πηγές==

*Ann Williams (1991). "Ecgfrith king of Mercia". In Ann Williams, Alfred P. Smyth, D. P. Kirby. A Biographical Dictionary of Dark Age Britain.
*Kelly, S. E. (2007). "Offa (d. 796), king of the Mercians". Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press.
*Lapidge, "Alcuin of York", in Lapidge et al., "Encyclopaedia of Anglo-Saxon England"
*Letter of Alcuin to Mercian ealdorman Osbert, tr. in Whitelock, English Historical Documents





Έκδοση από την 05:44, 22 Νοεμβρίου 2017

Έκγκφριθ της Μερκίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8ος αιώνας
Θάνατος17  Δεκεμβρίου 796[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναCyneðryð[2]
ΓονείςΌφα της Μερκίας και Κινεθρίθ
ΑδέλφιαÆlfthryth of Crowland
Έλφλιντ
Eadburh
ΟικογένειαΟίκος του Ικέλ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς της Μερκίας (Ιουλίου 796 – Δεκέμβριος 796)[1]

Ο Έγκφριθ της Μερκίας (Ecgfrith, πέθανε το 796), βασιλιάς της Μερκίας (796) ήταν γιος και διάδοχος του Όφα της Μερκίας, του κορυφαίου βασιλιά της Μερκίας και της συζύγου του Κίνεθριθ.[3] O Έγκφριθ στέφθηκε βασιλιάς της Αγγλίας από τον πατέρα του Όφα (787), ήταν η πρώτη γνωστή στέψη Άγγλου βασιλιά από τον πατέρα του στα πρότυπα της στέψης των γιων του Καρλομάγνου από τον πάπα.[4][5]

Σύμφωνα με τα Χρονικά του Κρόιλαντ προσβλήθηκε από μια ασθένεια και πέθανε 141 μέρες μετά την άνοδο του στον θρόνο.[6] Τον Έγκφριθ διαδέχθηκε ο μακρινός συγγενής του Κοένγουλφ της Μερκίας αφού ο πατέρας του είχε φροντίσει να θανατώσει όλους τους κοντινούς σε συγγένεια διεκδικητές του θρόνου. Σύμφωνο με τον Αλκουίν της Γιορκ έναν σύγχρονο Άγγλο ιερέα και χρονικογράφο ο Έγκφριθ έζησε πάνω από μια δεκαετία στην αυλή του Καρλομάγνου του οποίου ήταν ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους.[7] Ο πατέρας του έχυσε πολύ αίμα νεαρών ευγενών για να εξασφαλίσει τον θρόνο στον γιο του με αποτέλεσμα με τον πρόωρο θάνατο του ακούστηκε η φράση "το αίμα του πατέρα επέστρεψε στον γιο".[8] Ο Αλκουίν της Γιορκ σημειώνει : "αυτό ήταν μεγάλο κακό για την δυναστεία του".[9]

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 «The Wiley Blackwell Encyclopedia of Anglo-Saxon England». (Αγγλικά) The Wiley Blackwell Encyclopedia of Anglo-Saxon England. Wiley. Τσίτσεστερ. 2014. σελ. 528. ISBN-13 978-0-470-65632-7.
  2. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. Ann Williams (1991). "Ecgfrith king of Mercia". In Ann Williams, Alfred P. Smyth, D. P. Kirby. A Biographical Dictionary of Dark Age Britain. Seaby.
  4. Ann Williams (1991). "Ecgfrith king of Mercia". In Ann Williams, Alfred P. Smyth, D. P. Kirby. A Biographical Dictionary of Dark Age Britain. Seaby.
  5. Kelly, S. E. (2007). "Offa (d. 796), king of the Mercians". Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press.
  6. Swanton, Anglo-Saxon Chronicle, p. 50.
  7. Lapidge, "Alcuin of York", in Lapidge et al., "Encyclopaedia of Anglo-Saxon England", p. 24.
  8. Ann Williams (1991). "Ecgfrith king of Mercia". In Ann Williams, Alfred P. Smyth, D. P. Kirby. A Biographical Dictionary of Dark Age Britain. Seaby.
  9. Letter of Alcuin to Mercian ealdorman Osbert, tr. in Whitelock, English Historical Documents, p. 787

Πηγές

  • Ann Williams (1991). "Ecgfrith king of Mercia". In Ann Williams, Alfred P. Smyth, D. P. Kirby. A Biographical Dictionary of Dark Age Britain.
  • Kelly, S. E. (2007). "Offa (d. 796), king of the Mercians". Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press.
  • Lapidge, "Alcuin of York", in Lapidge et al., "Encyclopaedia of Anglo-Saxon England"
  • Letter of Alcuin to Mercian ealdorman Osbert, tr. in Whitelock, English Historical Documents


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ecgfrith of Mercia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).