Ο φαλακρός μαθητής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 46: Γραμμή 46:
* [[Μανώλης Δεστούνης]]... πρώτος γενικός (στην υπηρεσία του Θανάση)
* [[Μανώλης Δεστούνης]]... πρώτος γενικός (στην υπηρεσία του Θανάση)
* [[Ευαγγελία Σαμιωτάκη]]... ως φίλη της Βάσως
* [[Ευαγγελία Σαμιωτάκη]]... ως φίλη της Βάσως
* [[Λουίζα Μπατίστα]]...
* [[Λουίζα Μπατίστα]]... ως χαρτοπαίκτρια που της φέρνει γούρι ο Θανάσης
* [[Ντίνος Δουλγεράκης]]... ο αστυνομικός (που συζητά με τη Βάσω, στην πορεία)
* [[Ντίνος Δουλγεράκης]]... ο αστυνομικός (που συζητά με τη Βάσω, στην πορεία)
* [[Γιώργος Τζίφος]]... ως επιστάτης του σχολείου
* [[Γιώργος Τζίφος]]... ως επιστάτης του σχολείου

Έκδοση από την 01:20, 8 Οκτωβρίου 2017

Ο φαλακρός μαθητής
Aφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΝτίνος Κατσουρίδης
ΠαραγωγήΝτίνος Κατσουρίδης
ΣενάριοΝτίνος Κατσουρίδης
Γιώργος Λαζαρίδης
ΠρωταγωνιστέςΘανάσης Βέγγος
Βάσια Τριφύλλη
Τίτος Βανδής
Νίτσα Τσαγανέα
Δημήτρης Κοτζιάς
ΜουσικήΕπιμέλεια:
Ζακ Μεναχέμ
ΦωτογραφίαΝίκος Μήλας
ΜοντάζΝίκη Λαγκαδινού
ΣκηνογραφίαΤάσος Ζωγράφος (και ενδυματολόγος)
Πρώτη προβολή1979
Διάρκεια90΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική

Το Ο φαλακρός μαθητής (γνωστό και ως Βέγγος, ο φαλακρός μαθητής[1]) είναι ελληνική κωμική ταινία του 1979, σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Ντίνου Κατσουρίδη. Το σενάριο γράφτηκε από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, σε συνεργασία με τον Γιώργο Λαζαρίδη. Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Βέγγος, Βάσια Τριφύλλη και ο Τίτος Βανδής. Τη σεζόν που προβλήθηκε ήρθε πρώτη σε πωλήσεις, μεταξύ 26 ταινιών που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα.[2]

Το σενάριο της ταινίας επικεντρώνεται σε έναν βιοπαλαιστή, οικογενειάρχη, τον Θανάση, ο οποίος δουλεύει 17 χρόνια στο Υπουργείο Μέτρου και Σταθμού, χωρίς να έχει πάρει καμία προαγωγή, και προσπαθεί να καλύψει τα έξοδά του, κάνοντας και δεύτερη δουλειά. Εν τέλει μαθαίνει ότι επειδή δεν έχει το απολυτήριο γυμνασίου, δεν μπορεί να προαχθεί, έτσι αποφασίζει να πάει ξανά στο σχολείο.[3]

Πλοκή

Η ταινία ξεκινά στο σχολικό έτος 1961-62. Ο Θανάσης είναι ένας δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος καρτερεί να πάρει προαγωγή στο Υπουργείο, όπου εργάζεται αλλά δεν την παίρνει. Τη χρειάζεται, καθότι θα σχηματίσει οικογένεια, σύντομα, με τη Βάσω, η οποία είναι ακόμα μαθήτρια του γυμνασίου. Αφού τη βοηθά στις εξετάσεις, τελικά παίρνει το απολυτήριο και παντρεύονται. Κατόπιν αποκτούν και δύο παιδιά, τον Βασίλη και την Άννα. Ο Θανάσης έπειτα συνεχίζει να δουλεύει σκληρά, ώστε να θρέψει την οικογένεια. Έτσι, βρίσκει και μία δεύτερη δουλειά, σε μία χαρτοπαιχτική λέσχη, χωρίς να το πει στην οικογένειά του.

Σε αντίθεση με αυτόν η γυναίκα του έχει επαναστατική φύση, και ανήκει σε μία φεμινιστική οργάνωση. Κάποια στιγμή, όταν αλλάζει προϊστάμενο ο Θανάσης, εκείνη πάει και τον βρίσκει και του λέει πως ο άνδρας της εργάζεται για την υπηρεσία 17 χρόνια, χωρίς να έχει πάρει προαγωγή. Τότε εκείνος της λέει ότι θα μεριμνήσει τους θέματος. Αργότερα, καταλήγουν και οι δύο στο κρατητήριο: η γυναίκα του εξ αιτίας της πορείας που θα έκανε με την οργάνωσή της, ενώ ο Θανάσης συνελήφθη στη λέσχη, καθώς εκείνη την ώρα τον είχε βάλει μία πελάτισσα να παίξει στη θέση της, αν και αυτός ήταν το γκαρσόνι.

Ο Θανάσης την επομένη στη δουλειά ήταν σίγουρος ότι θα απολυθεί μετά από αυτό. Ειδικότερα, όταν τον φωνάζει γενικός, ο οποίος τελικά του εξηγεί γιατί δεν μπορούσε να πάρει προαγωγή τόσα χρόνια: ελλείψει απολυτήριου γυμνασίου. Όταν ενημερώνει την οικογένειά του, τότε αυτή τον πείθει να πάει στο γυμνάσιο και να το πάρει το απολυτήριο. Ο μαθηματικός του, τελικά, αποδείχθηκε πως ήταν ακριβώς ο ίδιος που είχε από όταν αυτός ήταν μαθητής, επονομαζόμενος "Βεζούβιος". Όταν, ο Θανάσης σηκώνεται για να λύσει μία πράξη στον πίνακα, τότε σταματάει, και λέει στο Βεζούβιο, ότι δεν έχει παρακάτω, γιατί εδώ μας σταμάτησε η γκεστάπο. Και μόλις θυμήθηκε ο Βεζούβιος, άρχισε να τραγουδά, το Πότε θα κάνει ξαστερία.

Τότε, αρχίζει όλη η τάξη να το τραγουδά, όμως για κακή τύχη του Θανάση, στο σχολείο εκείνη τη στιγμή βρίσκεται ένας επιθεωρητής, ο οποίος είναι ένας ένοικος της πολυκατοικίας του, που έχουν τσακωθεί. Ο Ιάσων, ο επιθεωρητής, τότε αποβάλλει τον Θανάση —ο οποίος στεκόταν δίπλα στον καθηγητή τραγουδώντας— από όλα τα γυμνάσια. Εν συνεχεία οι μαθητές του σχολείου ξεκινούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το σχολείο, για να ανακληθεί η απόφαση και ο Φαλακρός Μαθητής να επιστρέψει. Η γυναίκα του, με κάποιες φίλες της πάνε στο σπίτι του Ιάσωνα και τον πείθουν μέσω της βίας να ανακαλέσει την απόφαση. Τελικώς την ανακαλεί, με τον Θανάση, τελικά να παίρνει το απολυτήριό του, χωρίς ουσιαστικά, όμως, να αλλάξει κάτι στη ζωή του.

Διανομή

Κριτική

«Ασύνδετα κοινωνικά μηνύματα για... οτιδήποτε, σχηματικές ερμηνείες, ανύπαρκτο χιούμορ και ένας Βέγγος που προσπαθεί να χωρέσει ανάμεσα σε όλα αυτά παίζοντας τυποποιημένα τον παγιδευμένο ανθρωπάκο.»

Παραπομπές

  1. Δημήτρης Κολιοδήμος (2001). «Φ». ΛΕΞΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ. Εκδόσεις ΓΕΝΟΥΣ. σελ. 458. ISBN 960-8460-41-7. 
  2. «Ο φαλακρός μαθητής». RetroDB.gr. Ανακτήθηκε στις 17.9.2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  3. «Ο Φαλακρός Μαθητής (1979)». Cine.gr. Ανακτήθηκε στις 17.9.2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  4. «Ο Φαλακρός Μαθητής». Athinorama.gr. Ανακτήθηκε στις 18.9.2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι