CDU/CSU: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ο CubicStar μετακίνησε τη σελίδα CDU / CSU στην CDU/CSU: κενά
επιμ.
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
To '''CDU/CSU''', ανεπίσημα ''Κόμματα της Ένωσης'', είναι η Χριστιανοδημοκρατική Πολιτική Συμμαχία δυο πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας, της [[Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (Γερμανία)|Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας]] (CDU) και της [[Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας|Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας]] (CSU).
To '''CDU/CSU''', ανεπίσημα ''Κόμματα της Ένωσης'', είναι η Χριστιανοδημοκρατική Πολιτική Συμμαχία δυο πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας, της [[Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (Γερμανία)|Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας]] (CDU) και της [[Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας|Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας]] (CSU).


Και τα δυο χριστιανοδημοκρατικά κόμματα μοιράζονται μια κοινή κοινοβουλευτική ομάδα στο [[Μπούντεσταγκ|Μπούντενσταγκ]], γνωστή ως πτέρυγα CDU / CSU. Σύμφωνα με τον γερμανικό ομοσπονδιακό εκλογικό νόμο, τα μέλη μιας κοινοβουλευτικής ομάδας που έχουν τους ίδιους βασικούς πολιτικούς στόχους δεν πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο.<ref name="germanlawarchive">[http://germanlawarchive.iuscomp.org/?p=228 “Federal Electoral Law“] German Law Archive, accessed December 18, 2016</ref> Το CSU λειτουργεί και διεξάγει εκλογές μόνο στην Βαυαρία ενώ το CDU λειτουργεί στα υπόλοιπα 15 κρατίδια της Γερμανίας. Το CSU αντικατοπτρίζει επίσης τις ιδιαίτερες ανησυχίες του αγροτικού και [[Καθολική Εκκλησία|καθολικού]] νότου.<ref name="countrystudies">[http://countrystudies.us/germany/159.htm “Christian Democrat Union/Christian Social Union“] Country Studies, Germany, accessed December 18, 2016</ref>Τόσο το CDU όσο και το CSU είναι μέλη του [[Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα|Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος]] και της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης και μοιράζονται μια κοινή οργάνωση νεολαίας.
Και τα δυο χριστιανοδημοκρατικά κόμματα μοιράζονται μια κοινή κοινοβουλευτική ομάδα στο [[Μπούντεσταγκ|Μπούντενσταγκ]], γνωστή ως πτέρυγα CDU / CSU. Σύμφωνα με τον γερμανικό ομοσπονδιακό εκλογικό νόμο, τα μέλη μιας κοινοβουλευτικής ομάδας που έχουν τους ίδιους βασικούς πολιτικούς στόχους δεν πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο.<ref name="germanlawarchive">[http://germanlawarchive.iuscomp.org/?p=228 “Federal Electoral Law“] German Law Archive, accessed December 18, 2016</ref> Το CSU λειτουργεί και διεξάγει εκλογές μόνο στην Βαυαρία ενώ το CDU λειτουργεί στα υπόλοιπα 15 κρατίδια της Γερμανίας. Το CSU αντικατοπτρίζει επίσης τις ιδιαίτερες ανησυχίες του αγροτικού και [[Καθολική Εκκλησία|καθολικού]] νότου.<ref name="countrystudies">[http://countrystudies.us/germany/159.htm “Christian Democrat Union/Christian Social Union“] Country Studies, Germany, accessed December 18, 2016</ref>Τόσο το CDU, όσο και το CSU είναι μέλη του [[Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα|Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος]] και της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης και μοιράζονται μια κοινή οργάνωση νεολαίας.


== Ιστορία ==
== Ιστορία ==
Το CDU και το CSU ιδρύθηκαν μετά τον [[Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Β' Παγκόσμιο Πόλεμο]] και μοιράζονται μια προοπτική η οποία βασίζεται στην χριστιανική δημοκρατία και στον [[Συντηρητισμός|συντηρητισμό]] ενώ κατέχουν μια κυρίαρχη κεντροδεξιά θέση στο γερμανικό πολιτικό φάσμα. Το CSU θεωρείται διάδοχος του Βαυαρικού Λαϊκού Κόμματος της [[Δημοκρατία της Βαϊμάρης|Βαϊμάρης]], το οποίο αποσχίστηκε από το καθολικό Κόμμα του Κέντρου μετά τον [[Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Α' Παγκόσμιο Πόλεμο]]. Το CDU ωστόσο ήταν το αποτέλεσμα μιας μεγάλης αναδιοργάνωσης της κεντροδεξιάς συγκριτικά με την Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Αν και το CDU δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως ο διάδοχος του Κόμματος του Κέντρου, είχε ιδιαίτερη επιρροή στους μη καθολικούς χριστιανούς, πολλοί από τους οποίους συνδέονταν με το Γερμανικό Λαϊκό Κόμμα μέχρι το 1933, και έγινε με επιτυχία το μόνο σημαντικό συντηρητικό κόμμα (έξω από την Βαυαρία) που ανταγωνιζόταν τα άλλα καθολικά, προτεσταντικά ή εθνικιστικά συντηρητικά κόμματα όπως το Γερμανικό Κόμμα των πρώτων ετών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.
Το CDU και το CSU ιδρύθηκαν μετά τον [[Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Β' Παγκόσμιο Πόλεμο]] και μοιράζονται μια προοπτική η οποία βασίζεται στην χριστιανική δημοκρατία και στον [[Συντηρητισμός|συντηρητισμό]], ενώ κατέχουν μια κυρίαρχη κεντροδεξιά θέση στο γερμανικό πολιτικό φάσμα. Το CSU θεωρείται διάδοχος του Βαυαρικού Λαϊκού Κόμματος της [[Δημοκρατία της Βαϊμάρης|Βαϊμάρης]], το οποίο αποσχίστηκε από το καθολικό Κόμμα του Κέντρου μετά τον [[Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Α' Παγκόσμιο Πόλεμο]]. Το CDU ωστόσο ήταν το αποτέλεσμα μιας μεγάλης αναδιοργάνωσης της κεντροδεξιάς συγκριτικά με την Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Αν και το CDU δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως ο διάδοχος του Κόμματος του Κέντρου, είχε ιδιαίτερη επιρροή στους μη καθολικούς χριστιανούς, πολλοί από τους οποίους συνδέονταν με το Γερμανικό Λαϊκό Κόμμα μέχρι το 1933, και έγινε με επιτυχία το μόνο σημαντικό συντηρητικό κόμμα (έξω από την Βαυαρία) που ανταγωνιζόταν τα άλλα καθολικά, προτεσταντικά ή εθνικιστικά συντηρητικά κόμματα όπως το Γερμανικό Κόμμα των πρώτων ετών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.


== Πρόεδροι της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU στο Μπούντενσταγκ ==
== Πρόεδροι της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU στην Μπούντεσταγκ ==
* [[Κόνραντ Αντενάουερ]] (1949)
* [[Κόνραντ Αντενάουερ]] (1949)
* Χάινριχ φον Μπρεντάνο ντι Τρεμέτσο (1949–55)
* Heinrich von Brentano di Tremezzo (1949–55)
* Heinrich Krone (1955–61)
* Χάινρχι Κρόνε (1955–61)
* Heinrich von Brentano di Tremezzo (1961–64)
* Χάινριχ φον Μπρεντάνο ντι Τρεμέτσο (1961–64)
* Rainer Barzel (1964–73)
* Ράινερ Μπάρτζελ (1964–73)
* Karl Carstens (1973–76)
* Καρλ Κάρστενς (1973–76)
* [[Χέλμουτ Κολ]] (1976–82)
* [[Χέλμουτ Κολ]] (1976–82)
* Alfred Dregger (1982–91)
* Άλφρεντ Ντρέγκερ (1982–91)
* [[Βόλφγκανγκ Σόιμπλε]] (1991–2000)
* [[Βόλφγκανγκ Σόιμπλε]] (1991–2000)
* Friedrich Merz (2000–02)
* Φρίντριχ Μερτς (2000–02)
* [[Άνγκελα Μέρκελ]] (2002–05)
* [[Άνγκελα Μέρκελ]] (2002–05)
* Φόλκερ Κάουντερ (2005–σήμερα)
* Volker Kauder (2005–present)


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==
Γραμμή 32: Γραμμή 32:
* Wirtgen, Klaus (1997-10-13). [http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-8799032.html "The Stoiber system"]
* Wirtgen, Klaus (1997-10-13). [http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-8799032.html "The Stoiber system"]
* [https://www.cducsu.de/fraktion Members of parliament, members of parliament and political group staff - they function as a whole and ensure that the parties' policies are put into practice]
* [https://www.cducsu.de/fraktion Members of parliament, members of parliament and political group staff - they function as a whole and ensure that the parties' policies are put into practice]
[[Κατηγορία:Συνασπισμοί πολιτικών κομμάτων]]
[[Κατηγορία:Πολιτική της Γερμανίας]]
{{DEFAULTSORT:CDU/CSU}}

Έκδοση από την 08:25, 26 Σεπτεμβρίου 2017

To CDU/CSU, ανεπίσημα Κόμματα της Ένωσης, είναι η Χριστιανοδημοκρατική Πολιτική Συμμαχία δυο πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU).

Και τα δυο χριστιανοδημοκρατικά κόμματα μοιράζονται μια κοινή κοινοβουλευτική ομάδα στο Μπούντενσταγκ, γνωστή ως πτέρυγα CDU / CSU. Σύμφωνα με τον γερμανικό ομοσπονδιακό εκλογικό νόμο, τα μέλη μιας κοινοβουλευτικής ομάδας που έχουν τους ίδιους βασικούς πολιτικούς στόχους δεν πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο.[1] Το CSU λειτουργεί και διεξάγει εκλογές μόνο στην Βαυαρία ενώ το CDU λειτουργεί στα υπόλοιπα 15 κρατίδια της Γερμανίας. Το CSU αντικατοπτρίζει επίσης τις ιδιαίτερες ανησυχίες του αγροτικού και καθολικού νότου.[2]Τόσο το CDU, όσο και το CSU είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης και μοιράζονται μια κοινή οργάνωση νεολαίας.

Ιστορία

Το CDU και το CSU ιδρύθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μοιράζονται μια προοπτική η οποία βασίζεται στην χριστιανική δημοκρατία και στον συντηρητισμό, ενώ κατέχουν μια κυρίαρχη κεντροδεξιά θέση στο γερμανικό πολιτικό φάσμα. Το CSU θεωρείται διάδοχος του Βαυαρικού Λαϊκού Κόμματος της Βαϊμάρης, το οποίο αποσχίστηκε από το καθολικό Κόμμα του Κέντρου μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το CDU ωστόσο ήταν το αποτέλεσμα μιας μεγάλης αναδιοργάνωσης της κεντροδεξιάς συγκριτικά με την Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Αν και το CDU δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως ο διάδοχος του Κόμματος του Κέντρου, είχε ιδιαίτερη επιρροή στους μη καθολικούς χριστιανούς, πολλοί από τους οποίους συνδέονταν με το Γερμανικό Λαϊκό Κόμμα μέχρι το 1933, και έγινε με επιτυχία το μόνο σημαντικό συντηρητικό κόμμα (έξω από την Βαυαρία) που ανταγωνιζόταν τα άλλα καθολικά, προτεσταντικά ή εθνικιστικά συντηρητικά κόμματα όπως το Γερμανικό Κόμμα των πρώτων ετών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.

Πρόεδροι της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU στην Μπούντεσταγκ

Παραπομπές

  1. “Federal Electoral Law“ German Law Archive, accessed December 18, 2016
  2. “Christian Democrat Union/Christian Social Union“ Country Studies, Germany, accessed December 18, 2016

Εξωτερικοί σύνδεσμοι