Φρειδερίκος Β΄ της Έσσης-Κάσσελ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
→‎Περαιτέρω ανάγνωση: υπάρχει ήδη στις παραπομπές
Γραμμή 27: Γραμμή 27:
==Αναφορές==
==Αναφορές==
<references />
<references />

==Περαιτέρω ανάγνωση==
* Charles W. Ingrao, The Hessian Mercenary State: Ideas, Institutions, and Reform under Frederick II, 1760-1785 (2003)


==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==

Έκδοση από την 18:13, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Φρειδερίκος Β΄ της Έσσης-Κάσσελ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Friedrich II von Hessen-Cassel (Γερμανικά)
Γέννηση14  Αυγούστου 1720[1][2][3]
Κάσσελ
Θάνατος31  Οκτωβρίου 1785[1][2][3]
Κάσσελ
Αιτία θανάτουεγκεφαλικό επεισόδιο
Τόπος ταφήςKirche St. Elisabeth (Kassel, Germany)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαίρη της Μεγάλης Βρετανίας (από 1740)[4]
Φιλιππίνη του Βρανδεμβούργου-Σβετ (από 1773)[4]
ΤέκναΓουλιέλμος Α΄ της Έσσης
Κάρολος πρίγκιπας της Έσσης-Κάσσελ
Φρειδερίκος της Έσσης-Κάσσελ
Wilhelm Prinz von Hessen-Kassel[5]
ΓονείςΓουλιέλμος Η΄ της Έσσης-Κάσσελ και Δωροθέα Βιλελμίνη της Σαξονίας-Τσάιτς
ΑδέλφιαMaria Amalie of Hesse-Kassel
ΟικογένειαΟίκος της Έσσης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα της Περικνημίδας
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φρειδερίκος Β , γερμ. Friedrich II (14 Αυγούστου 1720 - 31 Οκτωβρίου 1785) από τον Οίκο της Έσσης ήταν λάντγκραβος της Έσσης-Κάσσελ (1760-1785). Έδωσε στρατό στη Βρετανία για τον πόλεμο εναντίον της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας με αντάλλαγμα χρήματα. Κυβέρνησε με τις αρχές της πεφωτισμένης δεσποτίας και τις συνδύασε με χριστιανικές αξίες, γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό και στρατιωτική προσέγγιση της διεθνούς πολιτικής[6].

Βιογραφία

Γεννήθηκε στο Κάσσελ και ήταν ο μόνος επιζήσας γιος του Γουλιέλμου Η΄ λαντγκράβου της Έσσης-Κάσσελ και της Δωροθέας-Βιλελμίνης των Βέττιν, κόρης του Μαυρικίου-Γουλιέλμου δούκα της Σαξονίας-Τσάιτς. Αδελφός του πατέρα του ήταν ο Φρειδερίκος της Σουηδίας.

Την εκπαίδευσή του εμπιστεύτηκαν οι γονείς του πρώτα στον συνταγματάρχη Άουγκουστ-Μόριτς φον Ντόνοπ συνταγματάρχη και έπειτα στον Ζαν-Πιερ ντε Κρουσάζ, Ελβετό θεολόγο και φιλόσοφο.

Νυμφεύτηκε τη Μαρία, κόρη του Γεωργίου Β΄ της Βρετανίας. Το 1745 μετέβη με στρατό στη Σκωτία για να βοηθήσει τον Προτεστάντη πεθερό του στην καταστολή των Καθολικών Ιακωβιτών. Πάντως αργότερα μεταστράφηκε στον Καθολικισμό: το 1749 ο Κλήμης-Αύγουστος Βίττελσμπαχ αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας τον δέχθηκε στην Καθολική Εκκλησία.

Ο γάμος του δεν ήταν ευτυχισμένος και παρά τις προσπάθειες του πεθερού του, ζούσαν χωριστά από το 1747 και διαζεύχθηκαν το 1755. Η Μαρία μετέβη στη Δανία, όπου είχε παντρευτεί και αποβιώσει η αδελφή της Δωροθέα και ανέλαβε την ανατροφή των ανιψιών της. Πήρε μαζί τα παιδιά της: είχε τρεις γιους, που μεγάλωσαν εκεί. Δύο γιοί της νυμφεύτηκαν με εξαδέλφες τους στη Δανία, έγιναν στρατηγοί και έζησαν εκεί.

Μετά το χωρισμό του εισήλθε στον Πρωσικό στρατό. Το 1760 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε. Αν και ήταν Καθολικός, η Έσση-Κάσσελ παρέμεινε Καλβινιστική και τα τέκνα του ανατράφηκαν στη Δανία ως Προτεστάντες. Μόνο η κομητεία του Χάναου αποσπάστηκε και κυβερνήθηκε από τον πρωτότοκο γιο του Γουλιέλμο Α΄, που επέστρεψε από τη Δανία για να την αναλάβει.

Τον 17ο και 18ο αι. ήταν διαδεδομένο τα μικρά πριγκιπάτα να μισθώνουν στράτευμα σε άλλες χώρες και η Έσση-Κάσσελ το έκανε αυτό καθ'υπερβολή: είχε το 7% του πληθυσμού της στρατευμένο[7]. Ο Φρειδερίκος Β΄ έδωσε τόσους πολλούς στρατιώτες έναντι αμοιβής στον ανιψιό της συζύγου του -τον Γεώργιο Γ΄- για να τους χρησιμοποιήσει κατά της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, που οι Αμερικανοί ονόμαζαν Έσσιαν όλους του Γερμανούς στρατιώτες του Πολέμου.

Χρησιμοποίησε τα χρήματα για να είναι προστάτης των Τεχνών και για να διατηρεί έναν πλούσιο τρόπο ζωής. Ο αρχιτέκτονάς του Σιμόν-Λουί ντυ Ρυ μετέτρεψε το Κάσσελ σε σύγχρονη πόλη. Απεβίωσε το 1785 στο κάστρο Βάισσενσταϊν του Κάσσελ και τον διαδέχθηκε ο πρωτότοκος γιος του Γουλιέλμος Α΄.

Οικογένεια

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1740 τη Μαρία των Γουέλφων, κόρη του Γεωργίου Β΄ της Βρετανίας και είχε τέκνα:

Το 1772 απεβίωσε η Μαρία και ο Φρειδερίκος Β΄ έκανε δεύτερο γάμο το επόμενο έτος με τη Φιλιππίνα των Χοεντσόλερν, κόρη του Φρειδερίκου-Γουλιέλμου μαργράβου του Βρανδεμβύργου-Σβέτ· δεν απέκτησαν απογόνους.

Αναφορές

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 29  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p10225.htm#i102246. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 3,2 Marburger Professorenkatalog. 6360. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 p10225.htm#i102246. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  5. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  6. Charles W. Ingrao, The Hessian Mercenary State: Ideas, Institutions, and Reform under Frederick II, 1760-1785 (2003)
  7. Tilly, Charles "Coercion, Capital, and European States."

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Frederick II, Landgrave of Hesse-Kassel της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).