Μαλγασική γλώσσα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Johny-jean87 (συζήτηση | συνεισφορές)
Νέα σελίδα: Η Μαλαγασική γλώσσα ανήκει στην Αυστρονησιακή ομάδα γλωσσών.Είναι η εθνική γλώσσα της Μαδ...
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 11:10, 12 Σεπτεμβρίου 2017

    Η Μαλαγασική γλώσσα ανήκει στην Αυστρονησιακή ομάδα γλωσσών.Είναι η εθνική γλώσσα της Μαδαγασκάρης. Είναι το πιο δυτικό μέλος της υποομάδας Μαλάϊ- Πολυνησία που ανήκει στην αυστρονησιακή ομάδα.Η διαφορετικότητα της γλώσσας από τις γειτονικές αφρικάνικες γλώσσες επισημάνθηκε το 1708 από τον ολλανδό λόγιο Άνδριαν Ρέλαντ (Adriaan Reland). Σχετίζεται πολύ με την ινδονησιακή γλώσσα, την μαλαϊζική και την φιλιππινέζικη και πιο στενά με τις ανατολικές γλώσσες Μπαρίτο που μιλιούνται στον νησί Βόρνεο με εξαίρεση κάποιες πολυνησιακές  μορφοφωνητικές διαφορές που εχουνε. Σύμφωνα  με τον Ρότζερ Μπλεντς (Roger Blench) μια πρώιμη μορφή της γλώσσας που μιλιότανε στην Μαδαγασκάρη που να μην είχε αυστρονησιακό υπόβαθρο.
 ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Μαδαγασκάρη κατοικήθηκε πρώτη φορά από ανθρώπους της νοτιοανατολικής θαλάσσιας Ασίας που περάσανε μέσα από το νησί Βόρνεο. Οι μεταναστεύσεις συνεχίστηκαν κατα τη διάρκεια της πρώτης χιλιετίας όπως επιβεβαιώθηκε από ερευνητές γλωσσολόγους που κατέδειξαν την κοντινή σχέση μεταξύ της μαλαϊζικής γλώσσας με την παλιά γλώσαα Μαλάϊ και την παλιά Ιαβατική εκείνης της περιόδου. Αρκετά αργότερα περίπου το 1000 οι αρχικοί κάτοικοι αυστρονησιακής καταγωγής αναμίχθηκαν με κατοίκους αραβικής και μπαντού καταγωγής. Υπάρχει ένδειξη ότι οι κάτοχοι μαλαγασικών διαλέκτων έφτασαν πρώτη φορά στο νότιο πέρασμα ανατολική ακτογραμμή της Μαδαγασκάρης.

Η Μαλαγασική γλώσσα έχει παράδοση στις προφορικές τέχνες, τις ποιητικές ιστορίες και τους μύθους. Η πιο γνωστή ιστορία είναι το εθνικό έπος που λέγεται Ιμπόνια και μιλά για εναν παραδοσιακό ήρωα μαλαγασικής καταγωγής με το ίδιο όνομα.