Η Ελλάδα (τραγούδι): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: {{Κουτί πληροφοριών τραγουδιού | Όνομα =Η Ελλάδα | Είδος = Τραγούδι | Καλλιτέχνης = Γιάννης Μαρ...
 
Γραμμή 34: Γραμμή 34:
{{Portal bar|Μουσική}}
{{Portal bar|Μουσική}}
{{DEFAULTSORT:Ελλαδα, Η}}
{{DEFAULTSORT:Ελλαδα, Η}}

[[Κατηγορία:Τραγούδια του 1975]]
[[Κατηγορία:Τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου]]

Έκδοση από την 22:36, 28 Αυγούστου 2017

"Η Ελλάδα"
Τραγούδι από Γιάννης Μαρκόπουλος
από το άλμπουμ Ανεξάρτητα
Κυκλοφόρησε1975
FormatΒινύλιο
ΕίδοςΈντεχνη μουσική
Διάρκεια6.24
ΔισκογραφικήColumbia
ΣτιχουργόςΓιάννης Μαρκόπουλος
ΣυνθέτηςΓιάννης Μαρκόπουλος
Cover versions
Χάρις Αλεξίου
Ανεξάρτητα σειρά τραγουδιών
Αλεξάνδρεια
(10)
"Η Ελλάδα"
(11)
Η Ζωή
(12)

Το Η Ελλάδα (γνωστό και ως Ελλάδα (Λένγκω) ή Λένγκω ή και Ελλάδα (Λένγκω Λένγκω)) είναι ένα τραγούδι σε μουσική και στίχους Γιάννη Μαρκόπουλου, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1975, στον δίσκο Ανεξάρτητα, ερμηνευμένο από τον ίδιο.[1] Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε, κυκλοφόρησε ξανά στον δίσκο 12 Λαϊκά Τραγούδια,[2] ερμηνευμένο από την Χάρις Αλεξίου, με την οποία έγινε και περισσότερο γνωστό. Το κομμάτι έχει συμπεριληφθεί σε αρκετές επανακυκλοφορίες και compilation των παραπάνω καλλιτεχνών.[3]

Το κομμάτι αυτό γράφτηκε κατά την περίοδο της Χούντας, κι έτσι κυκλοφόρησε μετά το τέλος της. Το όνομα Λένγκω είναι υποκοριστικό της Ελένης[4] και το οποίο αναφέρεται στην Ελλάδα, σε αυτό εδώ το τραγούδι. Το κομμάτι είναι γραμμένο σε ελάσσονα κλίμακα, ενώ το πρωτότυπο είναι παιγμένο όλο σε πιάνο. Πλέον είναι ένα από τα γνωστότερα του κρητικού συνθέτη, Γιάννη Μαρκόπουλου.

Παραπομπές

  1. «Γιάννης Μαρκόπουλος ‎– Ανεξάρτητα». Discogs.com. Ανακτήθηκε στις 29.8.2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  2. «Χάρις Αλεξίου ‎– 12 Λαϊκά Τραγούδια». Discogs.com. Ανακτήθηκε στις 29.8.2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  3. «Η Ελλάδα (Λένγκω)». Discogs.com. Ανακτήθηκε στις 29.8.2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  4. «Πότε γιορτάζει: Λένγκω». Eortologio.net. Ανακτήθηκε στις 29.8.2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι