Ραβδωτός κώδικας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μεταφραστικά του barcode
μ δεν υπάρχει ο ιστότοπος
Γραμμή 7: Γραμμή 7:
<references />
<references />
{{commonscat}}
{{commonscat}}
* [http://www.go-online.gr/ebusiness/specials/article.html?article_id=788 Η τεχνολογία του barcode]


{{επέκταση}}
{{επέκταση}}

Έκδοση από την 09:32, 19 Αυγούστου 2017

UPC-A Γραμμωτός Κώδικας

Ραβδωτός κώδικας,[εκκρεμεί παραπομπή] ή γραμμωτός κώδικας, ή γραμμικός κώδικας[1] (επίσης, με μια λέξη: ραβδοκώδικας και γραμμοκώδικας), εκ του αγγλ. barcode,[2] ονομάζεται η εφαρμογή οπτικής αναγνώρισης, η οποία αποτελείται από ένα σύνολο παράλληλων ανισόπαχων γραμμών και η οποία περιέχει πληροφορίες που αφορούν στο προϊόν στο οποίο αναγράφεται. Συγκεκριμένα, αποτελείται από μια σειρά γραμμών και ανάλογων αριθμών που αντιστοιχεί στην περιγραφή και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος: την τιμή, την ημερομηνία λήξης αλλά και το υπόλοιπο σε μια αποθήκη ή τον κωδικό παρτίδας κ.άλ.

Παραπομπές

  1. Βλ. αποτελέσματα αναζήτησης μετάφρασης για το αγγλικό «barcode» στα ελληνικά, στο IATE - The EU's multilingual term base. Σε χρήση είναι και οι όροι που αντί για «κώδικας» περιέχουν ως δεύτερο συνθετικό το «κωδικός»: γραμμωτός κωδικός, γραμμικός κωδικός, ραβδωτός κωδικός.
  2. Αλλά και γραμμοκωδικός, ραβδοκωδικός. Ο φορέας GS1 Association Greece (Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για τη Διαχείριση των Διεθνών Προτύπων GS1), o οποίος εκδίδει και διαχειρίζεται τα ελληνικά «barcodes με προθέματα 520 και 521», αφήνει τον αγγλικό όρο barcode αμετάφραστο, ωστόσο κάνει λόγο για έκδοση «κωδικών» και όχι «κωδίκων».