Τιγκράν Πετροσιάν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: sv:Tigran Petrosian
Γραμμή 39: Γραμμή 39:
[[sl:Tigran Petrosjan]]
[[sl:Tigran Petrosjan]]
[[sr:Тигран Петросјан]]
[[sr:Тигран Петросјан]]
[[sv:Tigran Petrosjan]]
[[sv:Tigran Petrosian]]
[[tr:Tigran Petrosian]]
[[tr:Tigran Petrosian]]

Έκδοση από την 14:50, 29 Αυγούστου 2007

Ο Τίγκραν Βαρτάνοβιτς Πετροσιάν (Тигран Вартанович Петросян) (17 Ιουνίου 192913 Αυγούστου 1984) γεννήθηκε στο χωριό Μούλκι της περιοχής Αραγκατσότν της Αρμενίας και ήταν ο ένατος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι.

Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Τιφλίδα (Τμπίλισι) της Γεωργίας. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Μόσχα. Η πρώτη του επαφή με το σκάκι έγινε όταν ήταν οκτώ ετών. Αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξή του ως σκακιστή ήταν η μετακίνησή του στη Μόσχα το 1949, οπότε και άρχισε να παίζει και να κερδίζει σε διάφορα σκακιστικά τουρνουά.

Το 1963 ο Πετροσιάν κέρδισε τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Μιχαήλ Μποτβίννικ 12,5–9,5 και κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο. Το υπομονετικό και αμυντικό του στυλ ήταν αρκετό για να καταβάλλει τον Μποτβίννικ· μία και μοναδική παρακινδυνευμένη κίνηση του τελευταίου ήταν αρκετή να την εκμεταλλευτεί ο Πετροσιάν και να τον νικήσει.

Ο Πετροσιάν υπερασπίστηκε τον τίτλο του το 1966 νικώντας τον Μπόρις Σπάσκυ 12,5–11,5, αλλά το 1969 ο Σπάσκυ "πήρε το αίμα του πίσω" νικώντας 12,5–10,5 και κερδίζοντας τον τίτλο.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι


Πρότυπο:Σκακιστικοί Πρωταθλητές