PlayStation: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
|όνομα εταιρίας =PlayStation
|όνομα εταιρίας =PlayStation
|εικόνα = [[Αρχείο:PlayStation logo.svg|150px]]
|εικόνα = [[Αρχείο:PlayStation logo.svg|150px]]
[[Αρχείο:Playstation logo colour.svg|150px]]
[[Αρχείο:PlayStation logo wordmark 1994to2009.svg|150px]]
|είδος = [[Κονσόλα βιντεοπαιχνιδιού|Κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών]] (Οικιακή κονσόλα βιντεοπαιχνιδιού|οικιακές]], [[φορητή κονσόλα βιντεοπαιχνιδιού|φορητές]])
|είδος = [[Κονσόλα βιντεοπαιχνιδιού|Κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών]] (Οικιακή κονσόλα βιντεοπαιχνιδιού|οικιακές]], [[φορητή κονσόλα βιντεοπαιχνιδιού|φορητές]])
|ίδρυση = [[1994]]
|ίδρυση = [[1994]]
Γραμμή 13: Γραμμή 15:
== Ιστορία ==
== Ιστορία ==


Το 1991, η [[Nintendo]] ζήτησε από την [[Sony]] να κατασκευάσει ένα πρόσθετο [[CD-ROM]] για την κονσόλα [[SNES]] με την ονομασία PlayStation. Επειδή η Sony ζήτησε να έχει το 25% των κερδών του Playstation και των παιχνιδιών του, καθώς και επειδή αποκάλυψε ότι δούλευε πάνω σε αυτό το πρόσθετο, η Nintendo στράφηκε στην [[Philips]], η οποία τελικά έφτιαξε την εμπορικά αποτυχημένη κονσόλα [[CD-I]]. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Sony να σκέφτεται να εγκαταλείψει το όλο εγχείρημα, ωστόσο χρησιμοποίησε αυτά που είχε ήδη αναπτύξει, για να δημιουργήσει μια νέα ισχυρή κονσόλα. Αυτό οδήγησε την Nintendo στο να καταθέτει μήνυση, ισχυριζόμενη παραβίαση της σύμβασης και στόχευσε, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, την απόκτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της κυκλοφορίας του PlayStation, με την αιτιολογία ότι το όνομα ανήκει στη Nintendo. Ο ομοσπονδιακός δικαστής που προέδρευε στην υπόθεση αρνήθηκε τον ισχυρισμό.
===Γέννηση===
Όλα ξεκίνησαν το 1991,όταν η [[Nintendo]] ζήτησε από την [[Sony]] να κατασκευάσει ένα πρόσθετο [[CD-ROM]] για την κονσόλα [[SNES]] με την ονομασία PlayStation. Επειδή η Sony ζήτησε να έχει το 25% των κερδών του Playstation και των παιχνιδιών του, καθώς και επειδή αποκάλυψε ότι δούλευε πάνω σε αυτό το πρόσθετο, η Nintendo στράφηκε στην [[Philips]],που τελικά έφτιαξαν την αποτυχημένη κονσόλα CD-I. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στη Sony να σκέφτονται να εγκαταλείψουν το όλο εγχείρημα, ωστόσο χρησιμοποίησαν αυτά που είχαν ήδη αναπτύξει για να δημιουργήσουν μια νέα ισχυρή κονσόλα. Αυτό οδήγησε την Nintendo στο να καταθέτει μήνυση ισχυριζόμενη παραβίαση της σύμβασης και προσπάθησε, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, για την απόκτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της κυκλοφορίας του PlayStation με την αιτιολογία ότι το όνομα ανήκει στη Nintendo. Ο ομοσπονδιακός δικαστής που προέδρευε στην υπόθεση αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

===PlayStation ===
{{Κύριο|PlayStation|}}

Το Playstation ή PSone παρουσιάστηκε στην αγορά το Δεκέμβριο του 1994 στην Ιαπωνία και το Σεπτέμβριο του 1995 σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, στην ουσία από το πουθενά, αφήνοντάς τους ανταγωνιστές παγωμένους. Αίσθηση έκαναν οι απίστευτες δυνατότητες της κονσόλας για την εποχή της και οι δυνατοί τίτλοι που το συνόδευαν. Έτσι το hardware, σε συνδυασμό με τίτλους, όπως τους Crash Bandicoot, Wipeout, Tomb Raider και Resident Evil, καθώς και μεταφορές από τα arcade, όπως τα Tekken και Ridge Racer της Namco, δεν άργησαν να φέρουν την κονσόλα στην κορυφή. Σ’ αυτό συνέβαλλε βέβαια και η πτώση που είχαν εκείνο τον καιρό οι 2 μεγάλες εταιρείες Nintendo και Sega και κατ’ επέκταση οι βιντεοκονσόλες, αφού οι 2 εταιρίες αδυνατούσαν να δουν ότι έπρεπε να κάνουν το επόμενο βήμα, για να ξανακερδίσουν το χαμένο έδαφος (μάλιστα η Sega δεν ανέκαμψε ποτέ και τελικώς αποσύρθηκε από τον χώρο). Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μία «φρενίτιδα» γύρω από τη νέα κονσόλα της Sony, η οποία πούλησε 102,49 εκατομμύρια αντίτυπα, μέχρι τη διακοπή της, κυριολεκτικά σε βαθιά γεράματα, στις 23 Μαρτίου 2006. Το πρώτο Playstation γνώρισε και πολλές παραλλαγές. Πέρα από την κλασσική έκδοση, κυκλοφόρησε μία slim (το PSone), με ενσωματωμένη LCD οθόνη, καθώς και ενσωματωμένη σε ηχοσύστημα, αλλά και πολλές άλλες μικρές παραλλαγές, κυρίως στην Ιαπωνία.

===PlayStation 2===
{{Κύριο|PlayStation 2|}}

Το Μάρτιο του 1999, η Sony ανακοίνωσε την κυκλοφορία του PlayStation 2. Η έλευση της κονσόλας αυτής δημιούργησε για πρώτη φορά το εξής φαινόμενο: Να δημιουργηθούν ουρές έξω από τα καταστήματα, για την αγορά του, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μην φτάνει την κατανάλωση. Είναι η κονσόλα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις που έγιναν ποτέ, πουλώντας 130 εκατομμύρια κονσόλες, μέχρι το Δεκέμβριο του 2007. Ήταν η πρώτη κονσόλα που ενσωμάτωνε [[DVD|DVD-ROM]], δίνοντας του τη δυνατότητα για ακόμα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια και για αναπαραγωγή ταινιών σε DVD. Επίσης ήταν η πρώτη κονσόλα που μπορούσε να τοποθετηθεί οριζόντια και κάθετα, κάνοντάς την πολύ βολική ως προς την τοποθέτηση.
Το Σεπτέμβριο του 2004 η Sony προχώρησε σε σημαντική αισθητική αναβάθμιση του PS2. Έτσι κυκλοφόρησε το PS2 Slim, μία έκδοση του PS2 με τις ίδιες δυνατότητες, αλλά σημαντικά μικρότερη και λεπτότερη από τον προκάτοχό της. Για να το καταφέρει αυτό, η Sony επανασχεδίασε την μητρική από την αρχή, ενσωμάτωσε ένα νέου τύπου Slim Type DVD Drive και έβγαλε έξω το τροφοδοτικό.


== Κονσόλες ==
== Κονσόλες ==

Έκδοση από την 00:40, 27 Ιουλίου 2017

PlayStation
Νομική μορφήΚονσόλες βιντεοπαιχνιδιών (Οικιακή κονσόλα βιντεοπαιχνιδιού
Ίδρυση1994
ΈδραΤόκιο, Ιαπωνία , Ιαπωνία
Σημαντικά πρόσωπαΚάζουο Χιράι (ιδρυτής)
ΙδιοκτήτηςSony Interactive Entertainment
Ιστότοποςhttp://www.playstation.com/en-us/
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Το PlayStation (ιαπωνικά: プレイステーション, Χέπμπορν: Pureisutēshon) είναι σειρά παιχνιδομηχανών η οποία λανσαρίστηκε το Δεκέμβριο του 1994 από τη Sony Interactive Entertainment, με αρχική κυκλοφορία το πρώτο PlayStation.

Ιστορία

Το 1991, η Nintendo ζήτησε από την Sony να κατασκευάσει ένα πρόσθετο CD-ROM για την κονσόλα SNES με την ονομασία PlayStation. Επειδή η Sony ζήτησε να έχει το 25% των κερδών του Playstation και των παιχνιδιών του, καθώς και επειδή αποκάλυψε ότι δούλευε πάνω σε αυτό το πρόσθετο, η Nintendo στράφηκε στην Philips, η οποία τελικά έφτιαξε την εμπορικά αποτυχημένη κονσόλα CD-I. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Sony να σκέφτεται να εγκαταλείψει το όλο εγχείρημα, ωστόσο χρησιμοποίησε αυτά που είχε ήδη αναπτύξει, για να δημιουργήσει μια νέα ισχυρή κονσόλα. Αυτό οδήγησε την Nintendo στο να καταθέτει μήνυση, ισχυριζόμενη παραβίαση της σύμβασης και στόχευσε, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, την απόκτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της κυκλοφορίας του PlayStation, με την αιτιολογία ότι το όνομα ανήκει στη Nintendo. Ο ομοσπονδιακός δικαστής που προέδρευε στην υπόθεση αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

Κονσόλες

PlayStation

Το PlayStation μαζί με το πρώτο χειριστήριο DualShock.
Κύριο λήμμα: PlayStation

Το PlayStation, PS, PSone, PS1 ή PSX είναι 32-bit κονσόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών πέμπτης γενιάς, η οποία κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1994 στην Ιαπωνία και τον επόμενο χρόνο σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Είναι μία από τις πιο επιτυχημένες κονσόλες όλων των εποχών.

To PlayStation 2 Slim με το χειριστήριο Dualshock 2.

PlayStation 2

Κύριο λήμμα: PlayStation 2

Το PlayStation 2 ή PS2 είναι ο διάδοχος του PlayStation. Διαθέτει τον αρχικό επεξεργαστή του PlayStation, και μπορεί να παίξει τα τα παιχνίδια του. Ο επεξεργαστής του PlayStation 2, ονόματι IOP, χρησιμοποιείται για δευτερεύουσες λειτουργίες (κάρτες μνήμης, λειτουργία του DVD, δίκτυο). Το PlayStation 2 είναι η πιο πετυχημένη κονσόλα όλων των εποχών, καθώς σημείωσε με 155 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως.[1]

To PlayStation 3 Slim με το χειριστήριο DualShock 3.

PlayStation 3

Κύριο λήμμα: PlayStation 3

Το PlayStation 3 ή PS3 ανήκει στην τρίτη γενιά κονσολών βιντεοπαιχνιδιών. Η κυκλοφορία του ανακοινώθηκε στις 30 Μαΐου του 2005. Κυκλοφόρησε στις 11 Νοεμβρίου 2006 στην Ιαπωνία, στις 17 Νοεμβρίου 2006 στη Βόρεια Αμερική και στις 23 Μαρτίου 2007 στην Ευρώπη. Το PlayStation 3 διαθέτει επεξεργαστή cell, ενσωματωμένο blu-ray drive, HDMI, wi-fi και καλωδιακή δικτύωση, ασύρματο χειριστήριο και ενσωματωμένο σκληρό δίσκο. Το PlayStation 3 ήταν αρχικά συμβατό με όλα τα παιχνίδια του πρώτου PlayStation και του PlayStation 2, χάρη στην προσθήκη του επεξεργαστή Emotion Engine Chip. Από το PlayStation 3 Slim, τη νεότερη και λεπτότερη εκδοχή του PlayStation 3, αφαιρέθηκε η λειτουργία τρεξίματος παιχνιδιών του PlayStation 2.

Το PlayStation Portable 1000.

PlayStation Portable

Κύριο λήμμα: PlayStation Portable

Το PlayStation Portable ή PSP είναι φορητή παιχνιδομηχανή η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 16 Δεκεμβρίου του 2004 στην Ιαπωνία. Παρουσιάστηκε στην E3 του 2004. Κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2004 στην Ιαπωνία και το Μάρτιο και Σεπτέμβριο 2005 σε Αμερική και Ευρώπη, αντίστοιχα. Βασικά της χαρακτηριστικά είναι η μεγάλη ευρεία οθόνη με την πολύ καλή ανάλυση και η χρήση οπτικού μέσου για τα παιχνίδια, το UMD, αντί του παραδοσιακών κασετών άλλων φορητών κονσολών, κρατώντας παράλληλα την αυτονομία της μπαταρίας σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το PSP είναι επιπλέον εξοπλισμένο με wi-fi, για ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο. To Σεπτέμβριο του 2007, κυκλοφόρησε η Slim εκδοχή του, με την οποία έγινε μικρότερο κατά 20%, διέθετε μεγαλύτερη αυτονομία μπαταρίας, μεγαλύτερη βασική μνήμη και υποδοχή καλωδίου εξόδου τηλεόρασης. Τον Νοέμβριο του 2008, κυκλοφόρησε Slim and Lite εκδοχή του, η οποία διέθετε καλύτερη οθόνη και ενσωματωμένο μικρόφωνο.

Τον Οκτώβριο του 2009, κυκλοφόρησε το PSP Go, ως επανασχεδιασμός του PSP. Από την κονσόλα έχει αφαιρεθεί η υποδοχή τοποθέτησης δίσκων UMD.

Τον Απρίλιο του 2011 κυκλοφόρησε η τελευταία έκδοση του PSP ονόματι Street, από την οποία αφαιρέθηκε η λειτουργία wifi και τα κάτω κουμπιά. Το 2012, το PlayStation Portable αντικαταστάθηκε από το PlayStation Vita.

Το PlayStation Vita.

PlayStation Vita

Κύριο λήμμα: PlayStation Vita

Το PlayStation Vita ή PS VITA είναι φορητή κονσόλα, διάδοχος του PlayStation Portable. Κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία και τμήματα της Ασίας στις 17 Δεκεμβρίου του 2011, στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική στις 22 Φεβρουαρίου του 2012, και στην Αυστραλία στις 23 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους. Περιλαμβάνει δύο αναλογικούς μοχλούς, διαθέτει bluetooth, WiFi και οθόνη αφής 5 ιντσών. Επίσης, προαιρετικά διαθέτει 3G.

Το PlayStation 4.

PlayStation 4

Κύριο λήμμα: PlayStation 4

Το PlayStation 4 ή PS4 ανήκει στην όγδοη γενιά κονσολών βιντεοπαιχνιδιών, και είναι ο διάδοχος του PlayStation 3. Κυκλοφόρησε στην Ευρώπη στις 29 Νοεμβρίου του 2013.

Παραπομπές