Σκηνή του Μαρτυρίου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 36: Γραμμή 36:
==''Η εντολή''==
==''Η εντολή''==


Σύμφωνα με το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης "[[Έξοδος (βιβλίο)|Έξοδος]]" και με τον Εβραίο ιστορικό [[Ιώσηπος|Ιώσηπο]] την εντολή με τις λεπτομερείς οδηγίες για την κατασκευή της σκηνής του Μαρτυρίου την έλαβε ο [[Μωυσής]] στο όρος [[Όρος Σινάι|Σινά]] κατά την διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον Θεό από τον οποίο παρέλαβε ταυτόχρονα και τον Δεκάλογο<ref group="Σημ"> ΕΞΟΔΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 26- ΕΝΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ. Εξ. 26,1 Καὶ τὴν σκηνὴν ποιήσεις δέκα αὐλαίας ἐκ βύσσου κεκλωσμένης καὶ ὑακίνθου καὶ πορφύρας καὶ κοκκίνου κεκλωσμένου· Χερουβὶμ ἐργασίᾳ ὑφάντου ποιήσεις αὐτάς.- μέχρι και Εξ. 26,37 καὶ ποιήσεις τῷ καταπετάσματι πέντε στύλους καὶ χρυσώσεις αὐτοὺς χρυσίῳ, καὶ αἱ κεφαλίδες αὐτῶν χρυσαῖ, καὶ χωνεύσεις αὐτοῖς πέντε βάσεις χαλκᾶς. </ref>. <ref group="Σημ"> Ιώσηπος
Σύμφωνα με το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης "[[Έξοδος (βιβλίο)|Έξοδος]]" και με τον Εβραίο ιστορικό [[Ιώσηπος|Ιώσηπο]] την εντολή με τις λεπτομερείς οδηγίες για την κατασκευή της σκηνής του Μαρτυρίου την έλαβε ο [[Μωυσής]] στο όρος [[Όρος Σινάι|Σινά]] κατά την διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον Θεό από τον οποίο παρέλαβε ταυτόχρονα και τον [[Δέκα εντολές|Δεκάλογο]]<ref group="Σημ"> ΕΞΟΔΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 26- ΕΝΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ. Εξ. 26,1 Καὶ τὴν σκηνὴν ποιήσεις δέκα αὐλαίας ἐκ βύσσου κεκλωσμένης καὶ ὑακίνθου καὶ πορφύρας καὶ κοκκίνου κεκλωσμένου· Χερουβὶμ ἐργασίᾳ ὑφάντου ποιήσεις αὐτάς.- μέχρι και Εξ. 26,37 καὶ ποιήσεις τῷ καταπετάσματι πέντε στύλους καὶ χρυσώσεις αὐτοὺς χρυσίῳ, καὶ αἱ κεφαλίδες αὐτῶν χρυσαῖ, καὶ χωνεύσεις αὐτοῖς πέντε βάσεις χαλκᾶς. </ref>. <ref group="Σημ"> Ιώσηπος
Ἰουδαϊκὴ ἀρχαιολογία, Βιβλίο Γ "Τάδε ἔνεστιν ἐν τῇ τρίτῃ τῶν Ἰωσήπου ἱστοριῶν τῆς Ἰουδαϊκῆς ἀρχαιολογίας: ς.
Ἰουδαϊκὴ ἀρχαιολογία, Βιβλίο Γ "Τάδε ἔνεστιν ἐν τῇ τρίτῃ τῶν Ἰωσήπου ἱστοριῶν τῆς Ἰουδαϊκῆς ἀρχαιολογίας: ς.
περὶ τῆς σκηνῆς ἣν κατεσκεύασε Μωυσῆς ἐν τῇ ἐρημίᾳ εἰς τιμὴν τοῦ θεοῦ, ὥστε ναὸν εἶναι δοκεῖν. </ref> .
περὶ τῆς σκηνῆς ἣν κατεσκεύασε Μωυσῆς ἐν τῇ ἐρημίᾳ εἰς τιμὴν τοῦ θεοῦ, ὥστε ναὸν εἶναι δοκεῖν. </ref> .

Έκδοση από την 20:10, 17 Ιουλίου 2017

Μοντέλο της σκηνής, όπως φαίνεται στο Ισραήλ στο πάρκο Timna

Η Σκηνή του Μαρτυρίου σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη ήταν ένα ιδιότυπο φορητό ιερό οίκημα των Ισραηλιτών το οποίο κατασκευάστηκε με εντολή του Θεού προς τον Μωυσή. Θεωρήθηκε η κατοικία του Θεού ή το σημείο συνάντησης του θεού με τα τέκνα του Ισραήλ[1].

Η ονομασία

Μόλις ο Μωυσής έμπαινε στην σκηνή, ένα σύννεφο (νεφέλη) κάλυπτε την είσοδο. Με αυτόν τον τρόπο ο Θεός εκεί «μαρτυρούσε» φανέρωνε δηλαδή την παρουσία του και συνομιλούσε με τον Μωυσή[Σημ 1]. Ο λαός σε ένδειξη σεβασμού την ονόμασε « Σκηνή του Μαρτυρίου»[2].


Η εντολή

Σύμφωνα με το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης "Έξοδος" και με τον Εβραίο ιστορικό Ιώσηπο την εντολή με τις λεπτομερείς οδηγίες για την κατασκευή της σκηνής του Μαρτυρίου την έλαβε ο Μωυσής στο όρος Σινά κατά την διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον Θεό από τον οποίο παρέλαβε ταυτόχρονα και τον Δεκάλογο[Σημ 2]. [Σημ 3] . Ο Μωυσής κατόπιν εντολής του Κυρίου κάλεσε ονομαστικά τους δύο τεχνίτες τους υπεύθυνους για την κατασκευή της σκηνής. Επρόκειτο για τους Βεσελεήλ ο οποίος ήταν λιθουργός και ξυλουργός, γιός του Ουρία και εγγονός του Ώρ από την φυλή του Ιούδα και τον βοηθό του Ελιάβ, υφαντουργό, γιο του Αχισαμάχ από την φυλή του Δαν[Σημ 4]. Άρχισε να κατασκευάζεται κατά τους τελευταίους μήνες του πρώτου χρόνου της Εξόδου των ισραηλιτών από την Αίγυπτο[3].

Περιγραφή

Στο βιβλίο της Εξόδου από το κεφάλαιο 26 μέχρι το κεφάλαιο 40, αναφέρονται λεπτομερώς οι οδηγίες για την κατασκευή το στήσιμο και τον καθαγιασμό της σκηνής καθώς και των αντικειμένων που φυλάσσονταν σε αυτή. Επρόκειτο για ξύλινο παράπηγμα σχήματος «Π» διαστάσεων 5x15 μέτρων περίπου, του οποίου ο σκελετός ήταν από επιχρυσωμένα ξύλινα δοκάρια ακακίας. Το στέγαστρο της σκηνής ήταν από στρώσεις ταπήτων[4]. Τοποθετημένη σε μια μεγάλη αυλή χωριζόταν από το στρατόπεδο των Ισραηλιτών με παραπετάσματα από λινό ύφασμα. Μπροστά από την σκηνή ευρίσκοντο χάλκινος λουτήρας και το θυσιαστήριο των ολοκαυτωμάτων. Εσωτερικά ένα καταπέτασμα από ανθεκτικό λινό ύφασμα με κεντημένα Χερουβείμ χώριζε τη σκηνή σε δύο μέρη:

1. Άγια των Αγίων. Εκεί μακριά από τα μάτια των ανθρώπων ήταν τοποθετημένη η Κιβωτός της Διαθήκης και μόνο ο αρχιερέας έμπαινε μία φορά το χρόνο.

2. Τα Άγια. Εκεί όπου ήταν τοποθετημένα η τράπεζα των Άρτων της προθέσεως, η επτάφωτη λυχνία και το θυσιαστήριο του θυμιάματος.

Ιστορικό

Στην Έξοδο αναφέρεται ότι ως πρώτους υπηρέτες της σκηνής έχρισε ο Μωυσής τον Ααρών και τους γιους του [Σημ 5].

Παραπομπές

  1. Νέα Δομή. «Τόμος 25, σελίδα 135». Σκηνή του μαρτυρίου. Αθήνα: Εκδόσεις Δομή. 
  2. Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια. «Τόμος 21, σελίδα 919». Σκηνή του μαρτυρίου. Αθήνα: Ο Φοίνιξ ΕΠΕ. 
  3. Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα (1990). «Τόμος 40, σελίδα 416». Μαρτυρίου, Σκηνή. Αθήνα: Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος. 
  4. Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια (1967). «Τόμος 11, σελίδα 222». Σκηνή του Μαρτυρίου. Αθήνα: Α. Μαρτίνος. 


Σημειώσεις

  1. ΕΞΟΔΟΣ. 33,9 ὡς δ᾿ ἂν εἰσῆλθε Μωυσῆς εἰς τὴν σκηνήν, κατέβαινεν ὁ στῦλος τῆς νεφέλης, καὶ ἵστατο ἐπὶ τὴν θύραν τῆς σκηνῆς, καὶ ἐλάλει Μωυσῇ·
  2. ΕΞΟΔΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 26- ΕΝΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ. Εξ. 26,1 Καὶ τὴν σκηνὴν ποιήσεις δέκα αὐλαίας ἐκ βύσσου κεκλωσμένης καὶ ὑακίνθου καὶ πορφύρας καὶ κοκκίνου κεκλωσμένου· Χερουβὶμ ἐργασίᾳ ὑφάντου ποιήσεις αὐτάς.- μέχρι και Εξ. 26,37 καὶ ποιήσεις τῷ καταπετάσματι πέντε στύλους καὶ χρυσώσεις αὐτοὺς χρυσίῳ, καὶ αἱ κεφαλίδες αὐτῶν χρυσαῖ, καὶ χωνεύσεις αὐτοῖς πέντε βάσεις χαλκᾶς.
  3. Ιώσηπος Ἰουδαϊκὴ ἀρχαιολογία, Βιβλίο Γ "Τάδε ἔνεστιν ἐν τῇ τρίτῃ τῶν Ἰωσήπου ἱστοριῶν τῆς Ἰουδαϊκῆς ἀρχαιολογίας: ς. περὶ τῆς σκηνῆς ἣν κατεσκεύασε Μωυσῆς ἐν τῇ ἐρημίᾳ εἰς τιμὴν τοῦ θεοῦ, ὥστε ναὸν εἶναι δοκεῖν.
  4. ΕΞΟΔΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 31- ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ: Εξ. 31,2 ἰδοὺ ἀνακέκλημαι ἐξ ὀνόματος τὸν Βεσελεὴλ τὸν τοῦ Οὐρείου τὸν Ὤρ, ἐκ τῆς φυλῆς Ἰούδα, Εξ. 31,6 Εγώ έδωκα εις αυτόν ως βοηθόν του τον Ελιάβ, υιόν του Αχισαμάχ από την φυλήν του Δαν, και εις πολλούς άλλους βοηθούς του συνετούς κατά την διάνοιαν έδωσα φωτισμόν και ικανότητα, δια να κάμουν όσα σε έχω διατάξει.
  5. Εξ. 40,10 καὶ προσάξεις Ἀαρὼν καὶ τοὺς υἱοὺς αὐτοῦ ἐπὶ τὰς θύρας τῆς σκηνῆς τοῦ μαρτυρίου καὶ λούσεις αὐτοὺς ὕδατι