Ιωσήφ Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ignoto (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{Πηγές|23|06|2012}}
{{Πηγές|23|06|2012}}
{{πληροφορίες προσώπου}}
{{πληροφορίες προσώπου}}
'''Ιωσήφ Β΄ των Αψβούργων''' ([[Βιέννη]] [[13 Μαρτίου]] [[1741]] - [[20 Φεβρουαρίου]] [[1790]]) αυτοκράτορας της [[Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία|Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας]] ([[1765]] - [[1790]]), και μόνος αυτοκράτορας μετά τον θάνατο της μητέρας του Μαρίας Θηρεσίας ([[1780]] - [[1790]]).
Ο '''Ιωσήφ Β΄''' (Joseph Benedikt Anton Michael Adam, [[Βιέννη]] [[13 Μαρτίου]] [[1741]] - [[20 Φεβρουαρίου]] [[1790]]) ήταν αυτοκράτορας της [[Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία|Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας]] ([[1765]] - [[1790]]), και ηγεμόνας των κτήσεων των Αψβούργων (με την μητέρα του από το 1765 και μόνος από το 1780).


Μεγαλύτερος γιος του αυτοκράτορα [[Φραγκίσκος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας|Φραγκίσκου Α΄]] και της [[Μαρία Θηρεσία|Μαρίας Θηρεσίας]], ο 1ος αυτοκράτορας της Αυστρίας από τον κλάδο της Λωρραίνης του [[Οίκος των Αψβούργων|Οίκου των Αψβούργων]] ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της '''πεφωτισμένης μοναρχίας''' στην [[Ευρώπη]] μαζί με τη [[Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας|Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας]] και του [[Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας|Φρειδερίκου Β΄ της Πρωσίας]]. Αλλά οι τεράστιες μεταρρυθμίσεις για την εποχή του που είχε σκοπό να πάρει τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσαν αλλά και λόγω της κλονισμένης του υγείας πολλά χρόνια πριν τον θάνατο του. Παντρεύτηκε την [[Ισαβέλλα της Πάρμας]] τον Οκτώβριο του [[1760]] αλλά πέθανε σύντομα ([[1763]]) ενώ το μοναδικό παιδί που απέκτησαν η Μαρία Θηρεσία πέθανε το [[1767]]. Στη συνέχεια ([[1765]]) παντρεύτηκε την [[Μαρία Ιωσηφίνα]] αλλά και αυτή πέθανε σύντομα ([[1767]]) από ευλογιά, ο αυτοκράτορας Ιωσήφ απογοητευμένος αποφάσισε να μην ξαναπαντρευτεί.
Μεγαλύτερος γιος του αυτοκράτορα [[Φραγκίσκος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας|Φραγκίσκου Α΄]] και της [[Μαρία Θηρεσία|Μαρίας Θηρεσίας]], αδελφός της [[Μαρία Αντουανέτα|Μαρίας Αντουανέτας]], ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της Αυστρίας από τον [[Οίκος των Αψβούργων|Οίκο των Αψβούργων]]-Λωρραίνης. Υπήρξε ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της [[Πεφωτισμένη δεσποτεία|πεφωτισμένης δεσποτείας]] στην [[Ευρώπη]] μαζί με τη [[Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας|Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας]] και του [[Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας|Φρειδερίκου Β΄ της Πρωσίας]]. Αλλά οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είχε σκοπό να πάρει τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν σε όλη τους την έκταση λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσαν και του πρόωρου θανάτου του. Η πολιτική του έμεινε γνωστή ως Ιωσηφινισμός.


==Εκπαίδευση και οικογενειακή ζωή==
Ο [[Βολταίρος]] και οι Εγκυκλοπαιδιστές ήταν αυτοί που διαμόρφωσαν τις αντιλήψεις και ενέπνευσαν τις μεταρρυθμιστικές τάσεις του Ιωσήφ. Υπόδειγμά του υπήρξε επίσης ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας μολονότι κατά διαστήματα υπήρξαν αντίπαλοι.

Ο Ιωσήφ παντρεύτηκε την [[Ισαβέλλα της Πάρμας]] τον Οκτώβριο του [[1760]] η οποία όμως πέθανε σύντομα ([[1763]]) ενώ το μοναδικό παιδί που απέκτησαν, η Μαρία Θηρεσία, πέθανε το [[1770]]. Το ([[1765]]) ο Ιωσήφ παντρεύτηκε την [[Μαρία Ιωσηφίνα]] της Βαυαρίας αλλά και αυτή πέθανε σύντομα ([[1767]]) από ευλογιά. Ο Ιωσήφ δεν ξαναπαντρεύτηκε.


== Αποτυχημένες προσπάθειες για ριζικές μεταρρυθμίσεις ==
== Αποτυχημένες προσπάθειες για ριζικές μεταρρυθμίσεις ==

Έκδοση από την 16:03, 15 Ιουλίου 2017

Ιωσήφ Β΄ των Αψβούργων
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Joseph II (Γερμανικά)
Γέννηση13  Μαρτίου 1741[1][2][3]
Χίτσινγκ[4] ή Βιέννη[5]
Θάνατος20  Φεβρουαρίου 1790[1][2][3]
Βιέννη[6][5]
Τόπος ταφήςΑυτοκρατορική Κρύπτη της Βιέννης
ΚατοικίαΧόφμπουργκ
Χώρα πολιτογράφησηςΑγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά[7][8]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός ηγέτης[9]
μονάρχης
Αξιοσημείωτο έργοCatalogue des tableaux de la Galerie impériale et royale de Vienne
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙσαβέλλα της Πάρμα (από 1760)[10]
Μαρία Ζωσέφα της Βαυαρίας (από 1765)[10]
ΤέκναΜαρία Θηρεσία της Αυστρίας[11]
Archduchess Marie Christine of Austria[11]
ΓονείςΦραγκίσκος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Μαρία Θηρεσία
ΑδέλφιαΑρχιδούκισσα Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας
Αρχιδούκισσα Μαρία Ελισάβετ της Αυστρίας
Μαρία Ιωσηφίνα της Αυστρίας
Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας
Μαρία Χριστίνα της Αυστρίας
Μαρία Άννα της Αυστρίας
Μαρία Αντουανέττα
Αρχιδούκισσα Μαρία Αμαλία της Αυστρίας
Μαρία Ελισάβετ της Αυστρίας
Ιωάννα Γαβριέλλα της Αυστρίας
Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας
Λεοπόλδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Κάρολος Ιωσήφ της Αυστρίας
Μαξιμιλιανός Φραγκίσκος, αρχιδούκας της Αυστρίας
Φερδινάνδος Κάρολος της Αυστρίας-Έστε
ΟικογένειαΟίκος των Αψβούργων-Λωρραίνης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (1765–1790)
πρίγκιπας-εκλέκτορας
King of Bohemia (1780–1790)
βασιλιάς της Ουγγαρίας (1780–1790)
ΒραβεύσειςΙππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Μαρίας Θηρεσίας
Υπογραφή
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιωσήφ Β΄ (Joseph Benedikt Anton Michael Adam, Βιέννη 13 Μαρτίου 1741 - 20 Φεβρουαρίου 1790) ήταν αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (1765 - 1790), και ηγεμόνας των κτήσεων των Αψβούργων (με την μητέρα του από το 1765 και μόνος από το 1780).

Μεγαλύτερος γιος του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α΄ και της Μαρίας Θηρεσίας, αδελφός της Μαρίας Αντουανέτας, ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της Αυστρίας από τον Οίκο των Αψβούργων-Λωρραίνης. Υπήρξε ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της πεφωτισμένης δεσποτείας στην Ευρώπη μαζί με τη Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας και του Φρειδερίκου Β΄ της Πρωσίας. Αλλά οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είχε σκοπό να πάρει τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν σε όλη τους την έκταση λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσαν και του πρόωρου θανάτου του. Η πολιτική του έμεινε γνωστή ως Ιωσηφινισμός.


Εκπαίδευση και οικογενειακή ζωή

Ο Βολταίρος και οι Εγκυκλοπαιδιστές ήταν αυτοί που διαμόρφωσαν τις αντιλήψεις και ενέπνευσαν τις μεταρρυθμιστικές τάσεις του Ιωσήφ. Υπόδειγμά του υπήρξε επίσης ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας μολονότι κατά διαστήματα υπήρξαν αντίπαλοι.

Ο Ιωσήφ παντρεύτηκε την Ισαβέλλα της Πάρμας τον Οκτώβριο του 1760 η οποία όμως πέθανε σύντομα (1763) ενώ το μοναδικό παιδί που απέκτησαν, η Μαρία Θηρεσία, πέθανε το 1770. Το (1765) ο Ιωσήφ παντρεύτηκε την Μαρία Ιωσηφίνα της Βαυαρίας αλλά και αυτή πέθανε σύντομα (1767) από ευλογιά. Ο Ιωσήφ δεν ξαναπαντρεύτηκε.

Αποτυχημένες προσπάθειες για ριζικές μεταρρυθμίσεις

Ο Ιωσήφ Β΄ των Αψβούργων

Προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νέο δικαιότερο σύστημα φορολόγησης να ισχυροποιήσει την κεντρική εξουσία στην Βιέννη πλήττοντας τους τοπικούς γαιοκτήμονες με αποτέλεσμα να συναντήσει από αυτούς σκληρές αντιδράσεις. Ξέσπασαν επαναστάσεις στο Βέλγιο και την Ολλανδία εξαιτίας της προσπάθειας του να μειώσει την εξουσία των τοπικών κυβερνήσεων, ενώ προσπάθησε να αλλάξει τα έθιμα των τοπικών κοινωνιών κάτι που τον έκανε να συναντήσει αντιδράσεις ακόμα και από τον αγροτικό κόσμο. Ειδικότερα η απόφαση του να πλήξει τις μεγάλες περιουσίες των γαιοκτημόνων χωρίς να τις παραχωρήσει στους ακτήμονες συνάντησε σκληρές αντιδράσεις από τους πρώτους χωρίς να βρει υποστήριξη από τους δεύτερους. Ειδικότερα στην Ουγγαρία υπήρχαν 40.000 ευγενείς που αντέδρασαν σκληρά γιατί είδαν να πλήττεται η προσωπική τους περιουσία. Στο θέμα της εκπαίδευσης προσπάθησε να καταργήσει την επίσημη γλώσσα ώς τότε, την Λατινική επιβάλλοντας τα Γερμανικά που ήταν άγνωστα σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, καθιέρωσε υποχρεωτική την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ έδωσε πολλές υποτροφίες σε άπορους φοιτητές. Σημαντικότερη μεταρρύθμιση ήταν η απαγόρευση των βασανιστηρίων και της θανατικής ποινής (1787) η οποία επανήλθε τελικά το 1795. Στο θέμα της υγείας κατασκεύασε μεγάλο νοσοκομείο στην Βιέννη αποδυναμώνοντας πάλι τις τοπικές ιατρικές υπηρεσίες.

Αντιδράσεις στις θρησκευτικές του μεταρρυθμίσεις

Ο αυτοκράτορας Ιωσήφ σχετικά χαμηλής θρησκευτικής συνείδησης προσπάθησε να πλήξει την ισχυρή ώς τότε επιρροή της Ρώμης στα εδάφη της αυτοκρατορίας του. Προσπάθησε να ελέγξει ο ίδιος την εκλογή των ιερέων και επισκόπων σπάζοντας τους ισχυρότατους δεσμούς που είχαν ώς τότε με τον πάπα κάτι που προκάλεσε τις ισχυρότερες αντιδράσεις. Οι κληρικοί έπρεπε να δίνουν πλέον όρκο πίστης στον αυτοκράτορα αντί για τον πάπα με αποτέλεσμα 700 μοναστήρια να κλείσουν και ο αριθμός των μοναχών να μειωθεί από 65.000 σε 27.000. Έδειξε μεγάλη θρησκευτική ανοχή σε όλες τις μη Καθολικές θρησκευτικές μειονότητες δίνοντας περίπου ίδια προνόμια στους διαμαρτυρόμενους και τους Εβραίους. O πάπας Πίος ΣΤ΄, αρκετά ενοχλημένος από την στάση του, τον ανάγκασε να πληρώσει σε μια επίσκεψή του τον Ιούλιο του 1782.

Αποτυχημένη εξωτερική πολιτική

Ο αυτοκράτορας Ιωσήφ Β΄ (αριστερά) με τον αδελφό του μελλοντικό αυτοκράτορα Λεοπόλδο Β΄ (δεξιά)

Η εξωτερική του πολιτική ήταν ο περισσότερο αποτυχημένος του τομέας. Μεγαλομανής ήθελε απροετοίμαστος χωρίς ισχυρό στρατό να εμπλακεί σε πολέμους προκειμένου να κάνει την δική του αυτοκρατορία την ισχυρότερη στην Ευρώπη. Αποτέλεσμα να αποκρουσθεί δύο φορές από τον Φρειδερίκο Β΄ της Πρωσίας (1778, 1785) που είχε τον ισχυρότερο στρατό εκείνη την εποχή. Στη συνέχεια ήρθε σε πόλεμο με τους Τούρκους στα Βαλκάνια (1787 - 1791) προκειμένου να κερδίσει την συμπαράσταση της Ρωσίας. Τελικά ενώθηκε με τους Ρώσους εναντίον των Τούρκων αλλά ακολούθησαν νέες στρατιωτικές αποτυχίες στο Βελιγράδι που έδειξαν τη μεγάλη ανικανότητα του Ιωσήφ στον στρατιωτικό τομέα. Επέστρεψε στην Βιέννη με βαριά επιδεινωμένη την υγεία (1789), από τότε βρισκόταν μέχρι τον θάνατο του σε κωματώδη κατάσταση.

Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Λεοπόλδος Β΄.

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Joseph-II. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 3,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 7178. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 10  Δεκεμβρίου 2014.
  5. 5,0 5,1 «Habsburg, Joseph II.» (Γερμανικά) σελ. 296.
  6. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 30  Δεκεμβρίου 2014.
  7. plus.si.cobiss.net/opac7/conor/71891811.
  8. CONOR.SI. 71891811.
  9. The Fine Art Archive. cs.isabart.org/person/61609. Ανακτήθηκε στις 1  Απριλίου 2021.
  10. 10,0 10,1 p10308.htm#i103074. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  11. 11,0 11,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Joseph II, Holy Roman Emperor της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).