Μαρία Ταμάρα Χατούν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: {{Infobox Royalty |όνομα = Μαρία Ταμάρα Χατούν<br />ماريا تمارا خاتون |τίτλος_ευγένειας = Πριγκίπισσ...
 
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 30: Γραμμή 30:


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==
<reference/>
{{παραπομπές}}


== Πηγές ==
== Πηγές ==

Έκδοση από την 09:55, 14 Ιουλίου 2017

Μαρία Ταμάρα Χατούν
ماريا تمارا خاتون
Πριγκίπισσα της Βουλγαρίας
Χειρόγραφη μικρογραφία της Μαρίας Ταμάρας Χατούν
ΓέννησηΒουλγαρία
ΘάνατοςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΠρούσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΔεσπότης Κωνσταντίνος
Μουράτ Α΄
ΟίκοςΣισμάν (από την γέννηση)
Οσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΙβάν Αλεξάνταρ
ΜητέραΣάρα-Θεοδώρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μαρία Ταμάρα Χατούν (Οθ. Τούρκικα:ماريا تمارا خاتون) (Τούρκικα: Mara Tamara Hatun, γνωστή και ως Κέρα Ταμάρα) ήταν η σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Mara Tamara Hatun Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Η Μαρία Ταμάρα γεννήθηκε στην Βουλγαρία, και ήταν κόρη του τσάρου της Βουλγαρίας Ιβάν Αλεξάνταρ και της συζύγου του Σάρας-Θεοδώρας. Ο Πρώτος σύζυγος της Μαρίας Ταμάρα ήταν Δεσπότης Κωνσταντίνος. Υπάρχουν θεωρίες ότι ο Δεσπότης Κωνσταντίνος ήταν ο Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς αδελφός του Γιόβαν Ντράγκας του Σέρβου δεσπότη της οικογένειας Ντεγιάνοβιτς. Ωστόσο, αυτή η θεωρία έχει απορριφθεί από τους ιστορικούς επειδή το 1371 η Μαρία Ταμάρα ήταν ήδη χήρα ενώ ο Κονσταντίν Ντράγκας πέθανε το 1395.

Το 1371 όταν ο Ιβάν Αλεξάνταρ πέθανε και ο Ιβάν Σισμάν κληρονόμησε το θρόνο, στην πρωτεύουσα Τάρνοβο έφθασαν πρεσβευτές από τον οθωμανό σουλτάνο Μουράτ Α΄ για να κανονίσουν τις σχέσεις του με το νέο αυτοκράτορα της Βουλγαρίας. Ο Σουλτάνος, ο οποίος ήταν προφανώς οικείος με την ομορφιά της Μαρίας Ταμάρας και το γεγονός ότι ήταν χήρα, απαίτησε να γίνει η σύζυγός του ως εγγύηση για την ειρήνη μεταξύ των δύο επαρχιών.

Ωστόσο, το 1378, όταν απέτυχαν οι προσπάθειές του να σταματήσει τους Τούρκους, ο Ιβάν Σισμάν έστειλε απρόθυμα την Μαρία Ταμάρα στο χαρέμι του σουλτάνου στην οθωμανική πρωτεύουσα την Προύσα. Η Μαρία Ταμάρα παρέμεινε στην χριστιανική της πίστη.

Ο τάφος της Μαρίας Ταμάρας είναι στην Προύσα στον οικογενειακό τάφο της οθωμανικής δυναστείας δίπλα στον τάφο του Μουράτ Α΄ και ο επισκέπτης το γνωρίζει ως το μέρος της «Βουλγαρικής Αυτοκράτειρας Μαρίας».

Παραπομπές

<reference/>

Πηγές

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kera Tamara της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).