Μυζήθρα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ →‎Παρασκευή μυζήθρας: μικροβελτιώσεις
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{Πηγές|20|05|2010}}<br>
{{Πηγές|20|05|2010}}<br>
[[File:Homemade Mizithra.jpg|thumb|Μυζήθρα]]
[[File:Homemade Mizithra.jpg|thumb|Μυζήθρα]]
Η '''μυζήθρα''' είναι παραδοσιακό είδος [[τυρί|τυριού]] με διάφορες μορφές. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα, [[τυρόγαλο]] με πρόσθήκη [[γάλα|γάλακτος]].<ref name="barron">[[Rosemary Barron|Barron, Rosemary]] (1991). ''Flavors of Greece.'' William Morrow, ISBN 978-0-688-07087-8</ref> Η γεύση της είναι παρόμοια με αυτή που έχει το [[μανούρι]], συνήθως υφάλμυρη, υπάρχουν όμως και γλυκές ποικιλίες όπως η κρητική μυζήθρα. Συνήθως, για να πήξει, το μείγμα μπαίνει μέσα σε ένα ειδικό πανί (''τσαντίλα'') που κρεμιέται από ψηλό σημείο από τις τέσσερις άκρες του. Έτσι συνήθως τα κεφάλια μυζήθρας έχουν ένα απιοειδές σχήμα (σχήμα αχλαδιού). Οι δύο κύριες μορφές της είναι η χλωρή (μαλακιά) και η σκληρή. Παραλλαγές της υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα (π.χ. [[ξινομυζήθρα]]<ref>Facaros, Dana; Pauls, Michael (2003). ''Cadogan Guide: Crete.'' New Holland Publishers, ISBN 978-1-86011-106-8</ref> στην [[Κρήτη]] και «αναρή» στην Κύπρο).
Η '''μυζήθρα''' είναι παραδοσιακό είδος [[τυρί|τυριού]] με διάφορες μορφές. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα, [[τυρόγαλο]] με πρόσθήκη [[γάλα|γάλακτος]].<ref name="barron">[[Rosemary Barron|Barron, Rosemary]] (1991). ''Flavors of Greece.'' William Morrow, ISBN 978-0-688-07087-8</ref> Η γεύση της είναι παρόμοια με αυτή που έχει το [[μανούρι]], όταν είναι φρέκια και με του ανθότυρου όταν είναι ξερή. Είναι συνήθως υφάλμυρη, υπάρχουν όμως και γλυκές ποικιλίες όπως η κρητική μυζήθρα. Συνήθως, για να πήξει, το μείγμα μπαίνει μέσα σε ένα ειδικό πανί (''τσαντίλα'') που κρεμιέται από ψηλό σημείο από τις τέσσερις άκρες του. Έτσι συνήθως τα κεφάλια μυζήθρας έχουν ένα απιοειδές σχήμα (σχήμα αχλαδιού). Οι δύο κύριες μορφές της είναι η χλωρή (μαλακιά) και η σκληρή. Παραλλαγές της υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα (π.χ. [[ξινομυζήθρα]]<ref>Facaros, Dana; Pauls, Michael (2003). ''Cadogan Guide: Crete.'' New Holland Publishers, ISBN 978-1-86011-106-8</ref> στην [[Κρήτη]] και «αναρή» στην Κύπρο).


Για την παρασκευή της μυζήθρας σε κάποια μέρη της Ελλάδας αντί για [[πυτιά]] χρησιμοποιείται χυμός λεμονιού.
Για την παρασκευή της μυζήθρας σε κάποια μέρη της Ελλάδας αντί για [[πυτιά]] χρησιμοποιείται χυμός λεμονιού.


Η σκληρή μυζήθρα συνήθως είναι πολύ αλμυρή, τρίβεται με ειδικές συσκευές (τρίφτης) και πασπαλίζεται στα μακαρόνια. Έχει ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά.
Η σκληρή μυζήθρα μοιάζει ακριβώς όπως και ο σκληρός ανθότυρος , συνήθως είναι πολύ αλμυρή, και γίνετε με προσθήκη αλατιού στην φρέσκια μυζήθρα τρίβεται με ειδικές συσκευές (τρίφτης) και πασπαλίζεται στα μακαρόνια. Έχει ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά και θυμίζει στην γεύση ξερό ανθότυρο .


==Παρασκευή μυζήθρας==
==Παρασκευή μυζήθρας==

Έκδοση από την 07:32, 11 Ιουλίου 2017


Μυζήθρα

Η μυζήθρα είναι παραδοσιακό είδος τυριού με διάφορες μορφές. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα, τυρόγαλο με πρόσθήκη γάλακτος.[1] Η γεύση της είναι παρόμοια με αυτή που έχει το μανούρι, όταν είναι φρέκια και με του ανθότυρου όταν είναι ξερή. Είναι συνήθως υφάλμυρη, υπάρχουν όμως και γλυκές ποικιλίες όπως η κρητική μυζήθρα. Συνήθως, για να πήξει, το μείγμα μπαίνει μέσα σε ένα ειδικό πανί (τσαντίλα) που κρεμιέται από ψηλό σημείο από τις τέσσερις άκρες του. Έτσι συνήθως τα κεφάλια μυζήθρας έχουν ένα απιοειδές σχήμα (σχήμα αχλαδιού). Οι δύο κύριες μορφές της είναι η χλωρή (μαλακιά) και η σκληρή. Παραλλαγές της υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα (π.χ. ξινομυζήθρα[2] στην Κρήτη και «αναρή» στην Κύπρο).

Για την παρασκευή της μυζήθρας σε κάποια μέρη της Ελλάδας αντί για πυτιά χρησιμοποιείται χυμός λεμονιού.

Η σκληρή μυζήθρα μοιάζει ακριβώς όπως και ο σκληρός ανθότυρος , συνήθως είναι πολύ αλμυρή, και γίνετε με προσθήκη αλατιού στην φρέσκια μυζήθρα τρίβεται με ειδικές συσκευές (τρίφτης) και πασπαλίζεται στα μακαρόνια. Έχει ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά και θυμίζει στην γεύση ξερό ανθότυρο .

Παρασκευή μυζήθρας

Μια απλή εκδοχή συνταγής για παρασκευή μυζήθρας είναι η εξής: Παίρνουμε τρία κιλά φρέσκο γάλα, το βάζουμε να βράσει, μόλις πάρει βράση και φουσκώσει ρίχνουμε 1 14 ποτήρι του κρασιού ξύδι[εκκρεμεί παραπομπή] (αντί για ζωική πυτιά), ανακατεύουμε και το αφήνουμε περίπου πέντε λεπτά για να κόψει. Κατόπιν το χύνουμε σε ένα τουλπάνι (είδος υφάσματος), δένουμε τις τέσσερις πλευρές του και την αφήνουμε να στραγγίξει. Όταν στερεοποιηθεί τη βγάζουμε από το τουλπάνι και την αλείφουμε με χονδρό αλάτι.

Πάντως, η πιο γνωστή εκδοχή είναι με χρήση του τυρόγαλου, που μένει από την αποστράγγιση κατά την παρασκευή άλλων τυριών.[3]

Παραπομπές

  1. Barron, Rosemary (1991). Flavors of Greece. William Morrow, ISBN 978-0-688-07087-8
  2. Facaros, Dana; Pauls, Michael (2003). Cadogan Guide: Crete. New Holland Publishers, ISBN 978-1-86011-106-8
  3. www.moa.gov.cy παρασκευή τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mizithra της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).