Οίκος του Σβέρε: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Ετικέτα: IP σχολείου
Ετικέτα: IP σχολείου
Γραμμή 2: Γραμμή 2:


==Ιστορία==
==Ιστορία==
Η προηγούμενη δυναστεία της Νορβηγίας ήταν [[Οίκος του Γκίλλε|αυτή του Γκίλλε]], που αξίωνε ότι ήταν απόγονοι εξ αρρενογονίας του πρώτου της Νορβηγίας [[Οίκος των Χαρντραντα|Οίκου του Χάρνραντα]]. Αρχηγέτης του νέου Οίκου είναι ο Σβέρε Σίγκουρντσον, που το 1184 έγινε βασιλιάς της Νορβηγίας. Ο Σβέρε ισχυριζόταν ότι ήταν γιος του Σίγκουρντ Β΄ των Γκίλλε. Στην εποχή του εγγονού του Σβέρε, του Χαάκωνος Δ΄, η χώρα έφθασε στην ακμή της. Εγγονός αυτού ήταν ο Χάακων Ε΄, που βασίλευσε ως το 1319, τελευταίο άρρεν μέλος του Οίκου. Η ανιψιά του Μαργαρίτα έγινε βασίλισσα της Σκωτίας. Έπειτα έγιναν βασιλείς στη Νορβηγία τρεις βασιλείς της Σουηδίας, από τον [[Οίκος του Μπγιέλμπο|Οίκο των Μπγιέλμπο]] και μετά από τον [[Οίκος του Ολδεμβούργου|Οίκο του Ολδεμβούργου]].
Η προηγούμενη δυναστεία της Νορβηγίας ήταν [[Οίκος του Γκίλλε|αυτή του Γκίλλε]], που αξίωνε ότι ήταν απόγονοι εξ αρρενογονίας του πρώτου της Νορβηγίας [[Οίκος του Χάρντραντα|Οίκου του Χάρντραντα]]. Αρχηγέτης του νέου Οίκου είναι ο Σβέρε Σίγκουρντσον, που το 1184 έγινε βασιλιάς της Νορβηγίας. Ο Σβέρε ισχυριζόταν ότι ήταν γιος του Σίγκουρντ Β΄ των Γκίλλε. Στην εποχή του εγγονού του Σβέρε, του Χαάκωνος Δ΄, η χώρα έφθασε στην ακμή της. Εγγονός αυτού ήταν ο Χάακων Ε΄, που βασίλευσε ως το 1319, τελευταίο άρρεν μέλος του Οίκου. Η ανιψιά του Μαργαρίτα έγινε βασίλισσα της Σκωτίας. Έπειτα έγιναν βασιλείς στη Νορβηγία τρεις βασιλείς της Σουηδίας, από τον [[Οίκος του Μπγιέλμπο|Οίκο των Μπγιέλμπο]] και μετά από τον [[Οίκος του Ολδεμβούργου|Οίκο του Ολδεμβούργου]].


Βασιλείς από τον Οίκο του Σβέρρε:
Βασιλείς από τον Οίκο του Σβέρρε:

Έκδοση από την 09:03, 29 Ιουνίου 2017

O Οίκος του Σβέρρε, νορβηγ. Sverre aetten, είναι ένας δυναστικός Οίκος της Βόρειας Ευρώπης, που επτά μέλη του έγιναν βασιλείς της Νορβηγίας που ένα μέλος του της Σκωτίας. Τα μέλη του δραστηριοποιήθηκαν από τον 12ο ως τον 14ο αι.

Ιστορία

Η προηγούμενη δυναστεία της Νορβηγίας ήταν αυτή του Γκίλλε, που αξίωνε ότι ήταν απόγονοι εξ αρρενογονίας του πρώτου της Νορβηγίας Οίκου του Χάρντραντα. Αρχηγέτης του νέου Οίκου είναι ο Σβέρε Σίγκουρντσον, που το 1184 έγινε βασιλιάς της Νορβηγίας. Ο Σβέρε ισχυριζόταν ότι ήταν γιος του Σίγκουρντ Β΄ των Γκίλλε. Στην εποχή του εγγονού του Σβέρε, του Χαάκωνος Δ΄, η χώρα έφθασε στην ακμή της. Εγγονός αυτού ήταν ο Χάακων Ε΄, που βασίλευσε ως το 1319, τελευταίο άρρεν μέλος του Οίκου. Η ανιψιά του Μαργαρίτα έγινε βασίλισσα της Σκωτίας. Έπειτα έγιναν βασιλείς στη Νορβηγία τρεις βασιλείς της Σουηδίας, από τον Οίκο των Μπγιέλμπο και μετά από τον Οίκο του Ολδεμβούργου.

Βασιλείς από τον Οίκο του Σβέρρε: Σβέρε της Νορβηγίας

Γενεαλογία των Σβέρρε της Νορβηγίας

 
 
 
 
Σβέρε
βασ. της Νορβηγίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σίγκουρντ Λαβάρντ
 
Χάακον Γ΄
βασ. της Νορβηγίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Χάακον Δ΄
βασ. της Νορβηγίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Χάακον ο Νεότερος
βασ. της Νορβηγίας
 
Μάγκνους ΣΤ΄
βασ. της Νορβηγίας
σύζ. Ίνγκεμποργκ Έστριντσεν
(κόρη του Έρικ Δ΄ της Δανίας)
 
Χριστίνα
σύζ. Φίλιππος των Ιβρέα
διάδοχος της Καστίλλης
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Έρικ Β΄
βασ. της Νορβηγίας
σύζ. 1.Μαργαρίτα Ντάνκελντ
(κόρη του Αλεξάνδρου Γ΄ της Σκωτίας)
2.Ίζαμπελ Μπρους
(κόρη του Ροβέρτου του Αναντέιλ)
 
Χάακον Ε΄
βασ. της Νορβηγίας
 
Μάγκνους Γ΄
βασ. της Σουηδίας
ΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΜΠΓΙΕΛΜΠΟ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μαργαρίτα
βασ. της Σκωτίας
 
Ίνγκεμποργκ
σύζ. Βαλντεμάρ Μπγιέλμπο
δούκας της Φινλανδίας
 
Ίνγκεμποργκ
 
Έρικ Μπγιέλμπο
δούκας του Σόντερμανλαντ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μάγκνους Ζ΄
βασ. της Νορβηγίας, Δ΄ της Σουηδίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Χάακον ΣΤ΄
βασ. της Νορβηγίας, Α΄ της Σουηδίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Όλαφ Δ΄
βασ. της Νορβηγίας, Β΄ της Δανίας
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα House of Sverre της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).