Σουλτανάτο του Δελχί: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 30: Γραμμή 30:


Κατά την δυναστεία των Τουγκλάκ, το σουλτανάτο καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Ινδίας, αλλά οδηγήθηκε στην παρακμή μετά από συνεχείς ινδομουσουλμανικούς πολέμους.
Κατά την δυναστεία των Τουγκλάκ, το σουλτανάτο καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Ινδίας, αλλά οδηγήθηκε στην παρακμή μετά από συνεχείς ινδομουσουλμανικούς πολέμους.

==Υπόβαθρο==
Το 962 μ.Χ.,τα [[Ινδουισμός|ινδουιστικά]] και [[Βουδισμός|βουδιστικά]] βασίλεια στη [[Νότια Ασία]] βρίσκονταν υπό ένα κύμα επιδρομών από [[Ισλάμ|μουσουλμανικούς]] στρατούς από την [[Κεντρική Ασία]]. Μεταξύ αυτών ήταν και ο στρατός του εμίρη Μαχμούντ του [[Γκάζνι]], που εισέβαλε και λεηλάτησε τα βασίλεια στη βόρεια Ινδία ανατολικά του ποταμού Ινδού έως δυτικά του ποταμού Γιαμούνα 17 φορές μεταξύ των ετών 997 και 1030. Ο Μαχμούντ του Γκάζνι λεηλατούσε και αποσπούσε τους διάφορους θησαυρούς αλλά αποσυρόταν κάθε φορά, απλώς επεκτείνοντας την ισλαμική εξουσία στο [[Παντζάμπ]].

Το κύμα επιδρομών στη βόρεια Ινδία και τα δυτικά ινδικά βασίλεια από μουσουλμάνους πολέμαρχους συνεχίστηκε μετά τον Μαχμούντ. Οι επιδρομές δεν εγκαθίδρυσαν ή επέκτειναν τα σύνορα των ισλαμικών τους βασιλείων. Ο σουλτάνος των [[Γκουρίδες|Γκουριδών]] Μουίζ αντ-Ντιν Μουχάμμαντ Γκόρι, γνωστός ως Μουχάμμαντ της Γκουρ, ξεκίνησε ένα συστηματικό πόλεμο επέκτασης στη βόρεια Ινδία το 1173. Αναζητούσε να ιδρύσει μια ηγεμονία για τον εαυτό του επεκτείνοντας τον ισλαμικό κόσμο. Ειδικότερα, επιδίωκε ένα [[σουνίτες|σουνιτικό]] ισλαμικό βασίλειο ανατολικά του [[Ινδός|Ινδού]] ποταμού, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για την ίδρυση του μουσουλμανικού βασιλείου που ονομάστηκε "Σουλτανάτο του Δελχί". Κάποιοι ιστορικοί χρονολογούν το σουλτανάτο από το 1192 εξαιτίας της παρουσίας και γεωγραφικών διεκδικήσεων του Μουχάμμαντ Γκόρι στη Νότια Ασία εκείνο τον καιρό.
Ο Γκόρι δολοφονήθηκε το 1206, από [[Ισμαηλισμός|ισμαηλίτες]] [[σιίτες]] μουσουλμάνους σύμφωνα με κάποιες ιστορικές αναφορές, ή από [[Ινδουισμός|ινδουιστές]] Χοχάρους σύμφωνα με κάποιες άλλες. Μετά τη δολοφονία, ένας από τους [[Μαμελούκοι|μαμελούκους]] του Γκόρι, ο [[Τουρκικά φύλα|Τούρκος]] Κουτμπ αντ-Ντιν Αϊμπάκ, κατέλαβε την εξουσία, και έγινε ο πρώτος σουλτάνος του [[Δελχί]].









==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 13:40, 12 Ιουνίου 2017

Error: No name(s) given
Διάρκεια;
Πρωτεύουσα Δελχί
(1206–1327)
Νταουλαταμπάντ
(1327–1334)
Δελχί
(1334–1506)
Άγκρα
(1506–1526)
Θρησκεία Ισλαμισμός (Σουνιτισμός)
Πολίτευμα Αδιευκρίνιστο
Ιστορία
 -  Ίδρυση
 -  Κατάλυση

Το Σουλτανάτο του Δελχί είναι όρος που καλύπτει πέντε μικρής διάρκειας δυναστείες στο Μεσαίωνα, κυρίαρχες βασιλείων με έδρα το Δελχί της Ινδίας. Οι δυναστείες αυτές ήταν τουρκικής ή αφγανικής προέλευσης. Το Σουλτανάτο του Δελχί υπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος από το 1206 έως το 1526, οπότε και προσαρτήθηκε βιαίως στην Αυτοκρατορία των Μουγκάλ.

Οι πέντε δυναστείες ήταν η Μαμελουκική δυναστεία ή δυναστεία Γκουλάμ (1206-1290), η τουρκική Χιλτζί (1290–1320), η τουρκική Τουγκλάκ (1320–1414), η τουρκική Σαγίντ (1414–51) και η αφγανική Λόντι (1451–1526).

Ο Κουτμπ αντ-Ντιν Αϊμπάκ υπήρξε ο πρώτος σουλτάνος του Δελχί και η δυναστεία του περιελάμβανε περιοχές της βόρειας Ινδίας. Η δυναστεία των Χιλτζί κατέλαβε και περιοχές της κεντρικής Ινδίας, χωρίς όμως να καταφέρει μία ολοκληρωτική κατάληψη της.

Το σουλτανάτο ξεχώρισε γιατί κατάφερε να αποκρούσει την επίθεση της Μογγολικής Αυτοκρατορίας, όπως και να ενθρονίσει μία από τις ελάχιστες γυναίκες ηγεμόνες στην ιστορία του Ισλάμ, την Ράζια Σουλτάνα από το 1236 ως το 1240.

Κατά την δυναστεία των Τουγκλάκ, το σουλτανάτο καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Ινδίας, αλλά οδηγήθηκε στην παρακμή μετά από συνεχείς ινδομουσουλμανικούς πολέμους.

Υπόβαθρο

Το 962 μ.Χ.,τα ινδουιστικά και βουδιστικά βασίλεια στη Νότια Ασία βρίσκονταν υπό ένα κύμα επιδρομών από μουσουλμανικούς στρατούς από την Κεντρική Ασία. Μεταξύ αυτών ήταν και ο στρατός του εμίρη Μαχμούντ του Γκάζνι, που εισέβαλε και λεηλάτησε τα βασίλεια στη βόρεια Ινδία ανατολικά του ποταμού Ινδού έως δυτικά του ποταμού Γιαμούνα 17 φορές μεταξύ των ετών 997 και 1030. Ο Μαχμούντ του Γκάζνι λεηλατούσε και αποσπούσε τους διάφορους θησαυρούς αλλά αποσυρόταν κάθε φορά, απλώς επεκτείνοντας την ισλαμική εξουσία στο Παντζάμπ.

Το κύμα επιδρομών στη βόρεια Ινδία και τα δυτικά ινδικά βασίλεια από μουσουλμάνους πολέμαρχους συνεχίστηκε μετά τον Μαχμούντ. Οι επιδρομές δεν εγκαθίδρυσαν ή επέκτειναν τα σύνορα των ισλαμικών τους βασιλείων. Ο σουλτάνος των Γκουριδών Μουίζ αντ-Ντιν Μουχάμμαντ Γκόρι, γνωστός ως Μουχάμμαντ της Γκουρ, ξεκίνησε ένα συστηματικό πόλεμο επέκτασης στη βόρεια Ινδία το 1173. Αναζητούσε να ιδρύσει μια ηγεμονία για τον εαυτό του επεκτείνοντας τον ισλαμικό κόσμο. Ειδικότερα, επιδίωκε ένα σουνιτικό ισλαμικό βασίλειο ανατολικά του Ινδού ποταμού, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για την ίδρυση του μουσουλμανικού βασιλείου που ονομάστηκε "Σουλτανάτο του Δελχί". Κάποιοι ιστορικοί χρονολογούν το σουλτανάτο από το 1192 εξαιτίας της παρουσίας και γεωγραφικών διεκδικήσεων του Μουχάμμαντ Γκόρι στη Νότια Ασία εκείνο τον καιρό.

Ο Γκόρι δολοφονήθηκε το 1206, από ισμαηλίτες σιίτες μουσουλμάνους σύμφωνα με κάποιες ιστορικές αναφορές, ή από ινδουιστές Χοχάρους σύμφωνα με κάποιες άλλες. Μετά τη δολοφονία, ένας από τους μαμελούκους του Γκόρι, ο Τούρκος Κουτμπ αντ-Ντιν Αϊμπάκ, κατέλαβε την εξουσία, και έγινε ο πρώτος σουλτάνος του Δελχί.





Πηγές