Citroën C-Airplay: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 6: Γραμμή 6:
[[Αρχείο:CitroenC-Airplay2.JPG|300px|thumb|right|Το ίδιο Citroën C-Airplay, από εμπρός.]]
[[Αρχείο:CitroenC-Airplay2.JPG|300px|thumb|right|Το ίδιο Citroën C-Airplay, από εμπρός.]]


Το ιδιαίτερα συμπαγές C-Airplay ήταν ένα αυστηρά διθέσιο όχημα πόλης, μήκους μόλις 3,30 μέτρων, δηλαδή ήταν 13,5 εκατοστά κοντύτερο από το [[Citroën C1#Πρώτη γενιά|Citroën C1 πρώτης γενιάς]], του [[2005]] - [[2014]], ενώ είχε και έντονα καμπυλωτό σχήμα, παρόμοιο με αυτό του [[Fiat 500 (2007)|Fiat 500]] του [[2007]]. Έφερε έναν 4-κύλινδρο κινητήρα βενζίνης, ισχύος 110 ίππων, σε συνδυασμό με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων SensoDrive, που διέθετε και χειροκίνητη λειτουργία tiptronic, με έλεγχο μέσω μοχλών paddles πάνω στο τιμόνι.
Το ιδιαίτερα συμπαγές C-Airplay ήταν ένα αυστηρά διθέσιο όχημα πόλης, μήκους μόλις 3,30 μέτρων, δηλαδή ήταν 13,5 εκατοστά κοντύτερο από το [[Citroën C1#Πρώτη γενιά|Citroën C1 πρώτης γενιάς]], του [[2005]] - [[2014]], ενώ είχε και έντονα καμπυλωτό σχήμα, που θύμιζε κάπως το ντιζάιν του [[Fiat 500 (2007)|Fiat 500]] του [[2007]]. Επίσης, το C-Airplay έφερε έναν 4-κύλινδρο κινητήρα βενζίνης, ισχύος 110 ίππων, σε συνδυασμό με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων SensoDrive, που διέθετε και χειροκίνητη λειτουργία, με έλεγχο μέσω μοχλών paddles πάνω στο τιμόνι.


Επιπλέον, το C-AirPlay διέθετε την τεχνολογία Stop & Start για μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών καυσαερίων, μια τεχνολογία γνωστή και από τα [[Citroën C2]] και [[Citroën C3]].
Επιπλέον, το C-AirPlay διέθετε την τεχνολογία Stop & Start για μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών καυσαερίων, μια τεχνολογία γνωστή και από τα [[Citroën C2]] και [[Citroën C3]].

Έκδοση από την 22:33, 3 Ιουνίου 2017

Citroën C-Airplay στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού το 2006. Φαίνεται το γυάλινο κάτω μέρος των θυρών.

Το Citroën C-Airplay ήταν ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο (concept car) από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Citroën. Παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Μπολόνια τον Δεκέμβριο του 2005, ως μια σχεδιαστική σπουδή για ιδέες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε κάποιο μελλοντικό αυτοκίνητο πόλης.

Tεχνικά χαρακτηριστικά

Το ίδιο Citroën C-Airplay, από εμπρός.

Το ιδιαίτερα συμπαγές C-Airplay ήταν ένα αυστηρά διθέσιο όχημα πόλης, μήκους μόλις 3,30 μέτρων, δηλαδή ήταν 13,5 εκατοστά κοντύτερο από το Citroën C1 πρώτης γενιάς, του 2005 - 2014, ενώ είχε και έντονα καμπυλωτό σχήμα, που θύμιζε κάπως το ντιζάιν του Fiat 500 του 2007. Επίσης, το C-Airplay έφερε έναν 4-κύλινδρο κινητήρα βενζίνης, ισχύος 110 ίππων, σε συνδυασμό με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων SensoDrive, που διέθετε και χειροκίνητη λειτουργία, με έλεγχο μέσω μοχλών paddles πάνω στο τιμόνι.

Επιπλέον, το C-AirPlay διέθετε την τεχνολογία Stop & Start για μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών καυσαερίων, μια τεχνολογία γνωστή και από τα Citroën C2 και Citroën C3.

Σχεδιαστικές ιδέες

Το ίδιο Citroën C-Airplay, από πίσω.

Πρωτίστως, ωστόσο, είχε ως στόχο να παρέχει στον οδηγό και στον συνοδηγό μια διαφορετική αντίληψη του περιβάλλοντός τους, με μια αίσθηση ελευθερίας, καθώς:

  • Το εσωτερικό του C-Airplay ήταν πολύ φωτεινό, λόγω της ημιανοιχτής οροφής του.
  • Το κάτω μισό τμήμα των 2 θυρών του ήταν από γυαλί, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της άμεσης αίσθησης της ταχύτητας και παρέχοντας στους επιβάτες και μια «διαφάνεια» προς τον δρόμο.
  • Επιπρόσθετα, ένα σύστημα εξαερισμού επέτρεπε στους επιβάτες να αισθάνονται τον αέρα γύρω τους.
  • Τέλος, το μοντέλο διέθετε ιδιαίτερα ελκυστικά και φωτεινά χρώματα, μέσα και έξω.

Μελλοντικές εφαρμογές

Επισήμως ανακοινώθηκε τότε ότι αυτό το αυτοκίνητο δεν επρόκειτο να περάσει στην παραγωγή στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, πολλά σχεδιαστικά στοιχεία του C-Airplay θα έχουν άμεση εφαρμογή σύντομα. Γενικότερα, η έντονα καμπυλωτή εμφάνιση και η γενικότερη σχεδιαστική φιλοσοφία του C-Airplay φαίνεται να παραπέμπουν κάπως στο μεταγενέστερο πρωτότυπο Citroën DS Revolte του 2009, το οποίο αναμένεται να φτάσει στην παραγωγή μελλοντικά, με τελική ονομασία Citroën DS2.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι