Γιώργος Δαμασιώτης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
|βραβεύσεις =
|βραβεύσεις =
}}
}}
Ο '''Γιώργος Δαμασιώτης''' (Βόλος [[1 Ιανουαρίου]] [[1900]]-[[30 Δεκεμβρίου]] [[1963]]) ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και τραγουδιστής της όπερας. Διακρίθηκε σε ρόλους καρατερίστα.
Ο '''Γιώργος Δαμασιώτης''' ([[Βόλος]] [[1 Ιανουαρίου]] [[1900]]-[[30 Δεκεμβρίου]] [[1963]]) ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και τραγουδιστής της όπερας. Διακρίθηκε σε ρόλους καρατερίστα.


== Βιογραφία ==
== Βιογραφία ==

Έκδοση από την 07:55, 3 Ιουνίου 2017

Γιώργος Δαμασιώτης
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γιώργος Δαμασιώτης (Ελληνικά)
Γέννηση1 Ιανουαρίου 1900
Βόλος
Θάνατος30 Δεκεμβρίου 1963 (63 ετών)
Θεσσαλονίκη
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότητατραγουδιστής και ηθοποιός
ΣύζυγοςΚίτσα Δαμασιώτου (έως 1963)
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςηθοποιός

Ο Γιώργος Δαμασιώτης (Βόλος 1 Ιανουαρίου 1900-30 Δεκεμβρίου 1963) ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και τραγουδιστής της όπερας. Διακρίθηκε σε ρόλους καρατερίστα.

Βιογραφία

Τον σαγήνευσε η γοητεία του λυρικού θεάτρου και σπούδασε στις Μουσικές Ακαδημίες του Παρισιού, της Ρώμης και του Μονάχου. Σε ηλικία 25 ετών βρέθηκε στην Αθήνα και έδωσε εξετάσεις μαζί με άλλους ως σπουδαστής της Επαγελματικής Σχόλης Θεάτρου : ενώπιον της επιτροπής έπαιξαν το "Βασιλικό" του Μάτεση σε σκηνοθεσία του Φώτου Πολίτη.

Την ίδια χρονιά, ως επαγγελματίας πια, έπαιξε στο "Φάουστ" του Γκαίτε, στο ρόλο του Βαλεντίνο στο θέατρο "Ολύμπια", ενώ στα τριάντα δυο του υποδύθηκε τον Σάιλοκ στον "Έμπορο Της Βενετίας" στο Εθνικό Θέατρο. Αυτός ήταν και ο ρόλος που του άνοιξε τις πόρτες και τον καθιέρωσε σαν κωμικός ηθοποιός.

Μπήκε στο θίασο της Αλίκης Θεοδωρίδου και του Κώστα Μουσούρη, στο θίασο της Κατερίνας και στη Λυρική Σκηνή και ερμήνευσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Φίγκαρο στον "Κουρέα Της Σεβίλλης".

Επέστρεψε στην πρόζα και πέρασε στο μουσικό θέατρο. Κατά την κατοχή βρέθηκε στο Θέατρο "Γκλόρια" με τις Αδερφές Καλουτά σε οπερέτα, αφού οι επιθεωρήσεις είχαν μπει στο περιθώριο λόγο λογοκρισίας. Ανέβασε οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη μαζί με τους Μίμη Κοκκίνη, Πέτρο Κυριακό κ.ά.

Έλαβε επίσης μέρος στην περίοδο της Κατοχής και στην Αντίσταση της εποχής και ήταν από τα πιο ενεργά μέλη. Είχε παίξει τον ρόλο του δημάρχου στην ταινία Η κυρά μας η μαμή.

Πήρε μέρος σε πολλους επιθεωρησιακούς θιάσους και κυρίως στο Ακροπόλ και Βέμπο. Το καλοκαίρι του 1954 πήρε μέρος στο βραβευμένο έργο των Μίμη Τραϊφόρου και Χρήστου Γιανακόπουλου "Τρόλεϊ μπας" μαζί με άλλους ηθοποιούς, όπως οι : Λάμπρος Κωνσταντάρας, Χρήστος Τσαγανέας, Ραφαήλ Ντενόγιας, Νάσος Κεδράκας και Νίκος Φιλιππόπουλος. Στο σκετς "Οι Παλιοί Και Οι Σύγχρονοι Υπάλληλοι" έκανε επιτυχία με το ρόλο του Μενιδιάτη.

Θάνατος

Το 1961, όταν διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έγινε ο Σωκράτης Καραντινός, αποφάσισε να τα εγκαταλείψει όλα και να εγκατασταθεί στην Θεσσαλονίκη με την μεσόφωνο γυναίκα του, Κίτσα Δαμασιώτου. Με το ΚΘΒΕ έπαιξε τον "Αρχοντοχωριάτη" του Μολιέρου. Κάποια στιγμή ανέβασαν το έργο "Ο Επιθεωρητής έρχεται" σε σκηνοθεσία Μήτσου Λυγίζου.

Οι πρόβες για το έργο ήταν κοπιαστικές, και ειδικά για τον Δαμασιώτη. Η πρεμιέρα είχε οριστεί για την Πρωτοχρονιά. Δυο μέρες νωρίτερα, στην πρόβα τζενεράλε, ο Δαμασιώτης λιποθύμησε και τον πήγαν στο νοσοκομείο, όπου μετα από λίγες ώρες πέθανε.

Η πρεμιέρα του έργου έγινε τελικά την 1η Ιανουαρίου 1964 με αντικαταστάτη του στο ρόλο του έπαρχου τον γνωστό ηθοποιό Χρήστο Ευθυμίου. Το έργο προχώρησε σε περιοδεία και τον ίδιο ρόλο έκανε ο Αθηνόδωρος Προύσαλης, αφού ο Χρήστος Ευθυμίου είχε διαφωνήσει στη χρηματική αμοιβή.

Στο φουαγιέ του Κ.Θ.Β.Ε. υπάρχει ακόμα η κουνημένη φωτογραφία από την γενική πρόβα, κατά την οποία έγινε το επεισόδιο με το Δαμασιώτη.

Χαρακτηριστική σκηνή

Από την ταινία "Η κυρά μας η μαμή"

-"Αμάν βρε γυναίκα στα ουράνια με πήγες!" (κι όταν εκείνη το διορθώνει)
-"Αμάν βρε γυναίκα στα τάρταρα με πήγες!".

Σκηνή από το τέλος της ίδιας ταινίας
-(Γ.Δαμασιώτης): Για να δώ κι εγώ το αγγονάκι!
-(Γ.Βασιλειάδου): Φτύστο κύριε Δήμαρχε να μη μας το ματιάσεις!
-(Ο.Μακρής): Στάσου, τι πας να κάνεις κύριε Δήμαρχε; Άκου φτύστο! Άμα θες κύριε Δήμαρχε να φτύσεις νά από δω ...τη γιαγιά! Κι άμα δεν δροσιστεί με το δικό σου, τη φτύνω κι εγώ!

Από την ταινία "Η Καφετζού"

Απόβραδο και καταφτάνει μεθυσμένος στο καφενείο του Φωτόπουλου που βιάζεται να κλείσει και με τα χίλια ζόρια τον διώχνει από το μαγαζί. Την φασαρία ακούει και ένας αστυνομικός, ο οποίος καταφθάνει για να τους ηρεμήσει:

Δαμασιώτης: Γιατί να μου το πει αυτό κύριε πόλιτσμαν?...Γιατί να μου το πει αυτό;

Πόλιτσμαν: Τι σου είπε δηλαδή;

Δαμασιώτης: Δεν θυμάμαι αλλά γιατί να μου το πει; Έτσι;

Φιλμογραφία

Έτος Τίτλος
1948 100.000 λίρες
1954 Χαρούμενο ξεκίνημα
1955 Τζο ο τρομερός

Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας

1956 Η καφετζού
1958 Ο μισογύνης

Η κυρά μας η μαμή

Μια ζωή την έχουμε

Κάθε εμπόδιο για καλό

1959 Αστέρω

Αμαρυλλίς

Γαμήλιες περιπέτειες

1960 Μανταλένα

Σταχτοπούτα

Έγκλημα στα παρασκήνια

Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα

1961 Χαμένα όνειρα

Το παιδί του μεθύστακα

Πηγές

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.Β΄ (συμπλήρωμα), σελ. 583.