Αλφόνσος Β΄ της Πορτογαλίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 49: Γραμμή 49:
== Κληρονόμοι ==
== Κληρονόμοι ==
Με την σύζυγό του (από το [[1206]]) Ουρράκα της Καστίλης, κόρη του βασιλιά της Καστίλης Αλφόνσου Η΄ και της Λεονώρας της Ακουιτανίας, παιδιά του ήταν:
Με την σύζυγό του (από το [[1206]]) Ουρράκα της Καστίλης, κόρη του βασιλιά της Καστίλης Αλφόνσου Η΄ και της Λεονώρας της Ακουιτανίας, παιδιά του ήταν:
* [[Σάντσο Β΄ της Πορτογαλίας]]
*[[Σάντσο Β΄ της Πορτογαλίας]]
* [[Αλφόνσος Γ΄ της Πορτογαλίας]]
*[[Αλφόνσος Γ΄ της Πορτογαλίας]]
*[[Ελεονόρα της Πορτογαλίας, βασίλισσα της Δανίας]]
* Ινφάντα Λεονώρα ([[1211]] – [[1231]])
* Ινφάντης Φερδινάνδος ([[1217]] – [[1243]]) κύριος της Σιέννα
*Ινφάντης Φερδινάνδος ([[1217]] – [[1243]]) κύριος της Σιέννα


{{Μονάρχες της Πορτογαλίας}}
{{Μονάρχες της Πορτογαλίας}}

Έκδοση από την 17:26, 28 Μαΐου 2017

Αλφόνσος Β'
Περίοδος26 Μαρτίου 121125 Μαρτίου 1223
ΠροκάτοχοςΣάντσο Α΄ της Πορτογαλίας
ΔιάδοχοςΣάντσο Β΄ της Πορτογαλίας
Γέννηση23 Απριλίου 1185
Κοΐμπρα, Πορτογαλία
Θάνατος25 Μαρτίου 1223 (47 ετών)
Κοΐμπρα, Πορτογαλία
Τόπος ταφήςΜονή Σάντα Κρουζ, Κοΐμπρα, Πορτογαλία
ΣύζυγοςΟυρράκα της Καστίλης
ΕπίγονοιΣάντσο Β΄ της Πορτογαλίας
Αλφόνσος Γ΄ της Πορτογαλίας
Λεονώρα της Πορτογαλίας
Φερδινάνδος της Πορτογαλίας
κ.α.
ΟίκοςΠορτογαλικός Οίκος της Βουργουνδίας
ΠατέραςΣάντσο Α΄ της Πορτογαλίας
ΜητέραΝτούλτσε της Αραγωνίας
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αλφόνσος Β΄ της Πορτογαλίας (Afonso II de Portugal, 23 Απριλίου 118525 Μαρτίου 1223), ο αποκαλούμενος "ο Παχύς", ήταν βασιλιάς της Πορτογαλίας. Ήταν ο δεύτερος αλλά μοναδικός επιζήσας γιος του βασιλιά της Πορτογαλίας Σάντσο Α΄ και της Βερεγκαρίας της Βαρκελώνης.

Βιογραφικά στοιχεία

Σε αντίθεση με την πολεμοχαρή φύση του πατέρα του και του παππού του, ο Αλφόνσος προσπάθησε να είναι ειρηνικός βασιλιάς σταματώντας τους πολέμους με τους γείτονές του. Αυτό δεν σημαίνει ότι το έκανε από δειλία, αλλά ήθελε να εξασφαλίσει την θέση του στο εσωτερικό της χώρας του λόγω της διαμάχης που βρισκόταν με τους αδελφούς του.

Μερικά από τα ενδιαφέροντα του Αλφόνσο στην εσωτερική οργάνωση του κράτους του ήταν η δημιουργία κεντρικής διοίκησης και των πρώτων γραπτών νόμων που αφορούσαν την ιδιωτική περιουσία την δικαιοσύνη και την εκπαίδευση. Έστειλε απεσταλμένους σε όλα τα Ευρωπαϊκά βασίλεια της εποχής του προκειμένου να πετύχει την σύναψη εμπορικών σχέσεων μαζί τους. Προσπάθησε τέλος να ρυθμίσει τις σχέσεις του με την εκκλησία που από την εποχή του παππού του Αλφόνσου είχε τεράστια προνόμια που είχαν αποδοθεί από τον παππού του στον πάπα σαν αντάλλαγμα για την αναγνώριση του ως βασιλέα. Η εκκλησία από τότε είχε γίνει τόσο ισχυρή μέσα στην Πορτογαλία που χαρακτηριζόταν ως κράτος εν κράτει. Ο Αλφόνσος Β΄ προσπάθησε να περιορίσει την δύναμη της φορολογώντας την τεράστια περιουσία της, ώστε να εξασφαλίσει χρήματα για τον λαό. Οι προσπάθειες του αυτές εξόργισαν τον πάπα Ονώριο Β΄ που τον αφόρισε. Ο Αλφόνσο προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την εκκλησία αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος.

Κληρονόμοι

Με την σύζυγό του (από το 1206) Ουρράκα της Καστίλης, κόρη του βασιλιά της Καστίλης Αλφόνσου Η΄ και της Λεονώρας της Ακουιτανίας, παιδιά του ήταν:

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Afonso II of Portugal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).