Ελληνικό Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 29: Γραμμή 29:
Το '''Ελληνικό Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα''' ήταν ένα μικρό [[εθνικισμός|εθνικιστικό]] πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε στην [[Ελλάδα]] το [[1932]] από τον πρώην υπουργό [[Γεώργιος Μερκούρης|Γεώργιο Μερκούρη]].
Το '''Ελληνικό Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα''' ήταν ένα μικρό [[εθνικισμός|εθνικιστικό]] πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε στην [[Ελλάδα]] το [[1932]] από τον πρώην υπουργό [[Γεώργιος Μερκούρης|Γεώργιο Μερκούρη]].


Ιδρυμένο στην [[Αθήνα]] τον [[Δεκέμβριος|Δεκέμβριο]] του [[1932]], το Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν μία από τις διάφορες ακροδεξιές ομάδες που δρούσαν στη χώρα εκείνο τον καιρό <ref>Άλλες ομάδες ήταν η [[Εθνική Ενωση Ελλάδος]], η [[Σιδηρά Ειρήνη]], η [[Τρίαινα (πολιτική οργάνωση)|Τρίαινα]] και το [[Εθνικό Κυρίαρχο Κράτος]] του Σκυλακάκη</ref>, αλλά ήταν αυτό που διακρίθηκε περισσότερο για την ισχυρή του υποστήριξη προς τον [[Αδόλφος Χίτλερ|Αδόλφο Χίτλερ]] και την επιδίωξη του να αντιγράψει το [[Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα|Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Γερμανών Εργατών]] στους οργανωτικούς και του πολιτικούς όρους. Το Ελληνικό κόμμα, εντούτοις, απέτυχε να γίνει κάτι παραπάνω από ένα μειοψηφικό κίνημα και δεν συνεργάστηκε με το καθεστώς του [[Ιωάννης Μεταξάς|Ιωάννη Μεταξά]], αν και πολλοί από τους οπαδούς του συμφιλιώθηκαν με τη νέα κυβέρνηση. Μετά το τέλος του [[Β' Παγκόσμιος Πόλεμος|Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου]] και την απελευθέρωση της Ελλάδας, το κόμμα διαλύθηκε οριστικά.
Ιδρυμένο στην [[Αθήνα]] τον [[Δεκέμβριος|Δεκέμβριο]] του [[1932]], το Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν μία από τις διάφορες ακροδεξιές ομάδες που δρούσαν στη χώρα εκείνο τον καιρό <ref>Άλλες ομάδες ήταν η [[Εθνική Ενωση Ελλάδος]], η [[Σιδηρά Ειρήνη]], η [[Τρίαινα (πολιτική οργάνωση)|Τρίαινα]] και το [[Εθνικό Κυρίαρχο Κράτος]] του Σκυλακάκη, η [[Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση]] και η Οργάνωσις Εθνικών Δυνάμεων Ελλάδος (ΟΕΔΕ)</ref>, αλλά ήταν αυτό που διακρίθηκε περισσότερο για την ισχυρή του υποστήριξη προς τον [[Αδόλφος Χίτλερ|Αδόλφο Χίτλερ]] και την επιδίωξη του να αντιγράψει το [[Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα|Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Γερμανών Εργατών]] στους οργανωτικούς και του πολιτικούς όρους. Το Ελληνικό κόμμα, εντούτοις, απέτυχε να γίνει κάτι παραπάνω από ένα μειοψηφικό κίνημα και δεν συνεργάστηκε με το καθεστώς του [[Ιωάννης Μεταξάς|Ιωάννη Μεταξά]], αν και πολλοί από τους οπαδούς του συμφιλιώθηκαν με τη νέα κυβέρνηση. Μετά το τέλος του [[Β' Παγκόσμιος Πόλεμος|Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου]] και την απελευθέρωση της Ελλάδας, το κόμμα διαλύθηκε οριστικά.


==Υποσημειώσεις==
==Υποσημειώσεις==

Έκδοση από την 13:00, 23 Μαΐου 2017

Ελληνικό Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
ΙδρυτήςΓεώργιος Μερκούρης
Ίδρυση1932
Διάλυση1944
ΙδεολογίαΣυντηρητισμός, Εθνικοσοσιαλισμός, Εθνικισμός, Αντικομμουνισμός, Αντι-βενιζελισμός
Πολιτικό φάσμαΑκροδεξιά
Πολιτικό σύστημα της Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Ελληνικό Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν ένα μικρό εθνικιστικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1932 από τον πρώην υπουργό Γεώργιο Μερκούρη.

Ιδρυμένο στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1932, το Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν μία από τις διάφορες ακροδεξιές ομάδες που δρούσαν στη χώρα εκείνο τον καιρό [1], αλλά ήταν αυτό που διακρίθηκε περισσότερο για την ισχυρή του υποστήριξη προς τον Αδόλφο Χίτλερ και την επιδίωξη του να αντιγράψει το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Γερμανών Εργατών στους οργανωτικούς και του πολιτικούς όρους. Το Ελληνικό κόμμα, εντούτοις, απέτυχε να γίνει κάτι παραπάνω από ένα μειοψηφικό κίνημα και δεν συνεργάστηκε με το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά, αν και πολλοί από τους οπαδούς του συμφιλιώθηκαν με τη νέα κυβέρνηση. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και την απελευθέρωση της Ελλάδας, το κόμμα διαλύθηκε οριστικά.

Υποσημειώσεις

  1. Άλλες ομάδες ήταν η Εθνική Ενωση Ελλάδος, η Σιδηρά Ειρήνη, η Τρίαινα και το Εθνικό Κυρίαρχο Κράτος του Σκυλακάκη, η Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση και η Οργάνωσις Εθνικών Δυνάμεων Ελλάδος (ΟΕΔΕ)

Βλέπε επίσης