Πάπας Βενέδικτος ΙΔ΄: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
σήμανση έλλειψης πηγών
μ {{Authority control}}
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Pope Benedict XIV}}
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Pope Benedict XIV}}
{{Πάπες Ρώμης}}
{{Πάπες Ρώμης}}

{{Authority control}}

{{DEFAULTSORT:Βενεδικτος 14}}
{{DEFAULTSORT:Βενεδικτος 14}}



Έκδοση από την 09:58, 22 Μαΐου 2017

επίσκοπος της Ρώμης
Βενέδικτος ΙΔ΄
Από17 Αυγούστου 1740
Έως3 Μαΐου 1758
ΠροκάτοχοςΚλήμης ΙΒ΄
ΔιάδοχοςΚλήμης ΙΓ΄
Προσωπικά στοιχεία
Θυρεός{{{θυρεός_alt}}}

Ο πάπας Βενέδικτος ΙΔ΄, λατ. Benedictus XIV (31 Μαρτίου 1675 - 3 Μαΐου 1758), που γεννήθηκε ως Πρόσπερο-Λορέντσο Λαμπερτίνι, ήταν ποντίφικας από τις 17 Αυγούστου 1740 ως το 1758 που απεβίωσε.

Αρχιεράτευσε για 17 έτη, 8 μήνες και 17 ημέρες.

Είναι ίσως ένας από τους μεγαλύτερους λογίους του Καθολικισμού, που όμως συχνά παραβλέπεται. Προώθησε την επιστημονική εκπαίδευση, την τέχνη Μπαρόκ, αναζωογόνησε τον Θωμισμό και τη μελέτη της ανθρώπινης μορφής. Ήταν προσηλωμένος σταθερά και με μεγάλη αφοσίωση στην Αντιμεταρρύθμιση, όπως διατυπώθηκε στη Σύνοδο του Τρέντο και στην αυθεντικά Καθολική διδασκαλία. Ο Βενέδικτος αφαίρεσε αλλαγές που είχαν γίνει στη Σύνοψη, ζήτησε ειρηνικά να αντιστρέψει την εκκοσμίκευση σε ορισμένες Ευρωπαϊκές Αυλές, αναβίωσε τελετές με μεγάλη λαμπρότητα και δημοσίευσε πολλές πραγματείες.

Στη διακυβέρνηση του Παπικού κράτους μείωσε τη φορολογία και ενθάρρυνε τη γεωργία. Υποστήριξε το ελεύθερο εμπόριο. Ως μελετητής έθεσε τις βάσεις του παρόντος Μουσείου του Βατικανού. Ο Βενέδικτος ΙΔ΄ μπορεί να θεωρηθεί πολυμαθής, λόγω του πλήθους μελετών του στην αρχαία Λογοτεχνία, τη δημοσίευση εκκλησιαστικών βιβλίων και εγγράφων, τη σπουδή του ανθρώπινου σώματος και τη μεγάλη αφοσίωσή του στην Τέχνη και τη θεολογία. Ο Οράτιος Γουόλπολ τον περιέγραψε ως "ιερέα χωρίς έπαρση, πρίγκιπα χωρίς ευνούμενους και πάπα χωρίς ανψιούς".

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pope Benedict XIV της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).