Άντζεϊ Ίβαν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Robot: Αφαίρεση κατηγοριών έτους γέννησης/θανάτου
Γραμμή 18: Γραμμή 18:
[[Κατηγορία:Επιθετικοί ποδοσφαιριστές]]
[[Κατηγορία:Επιθετικοί ποδοσφαιριστές]]
[[Κατηγορία:Ποδοσφαιριστές Άρη Θεσσαλονίκης]]
[[Κατηγορία:Ποδοσφαιριστές Άρη Θεσσαλονίκης]]
[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1959]]
[[Κατηγορία:Ποδοσφαιριστές Εθνικής Πολωνίας]]
[[Κατηγορία:Ποδοσφαιριστές Εθνικής Πολωνίας]]
[[Κατηγορία:Ποδοσφαιριστές παγκοσμίου κυπέλλου 1982]]
[[Κατηγορία:Ποδοσφαιριστές παγκοσμίου κυπέλλου 1982]]

Έκδοση από την 01:03, 12 Μαΐου 2017

Αντρέι Ιβάν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Andrzej Iwan (Πολωνικά)
Γέννηση10  Νοεμβρίου 1959[1]
Κρακοβία[2]
Θάνατος27  Δεκεμβρίου 2022[3]
Κρακοβία
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία
Ύψος175 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής[2]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςPiłka nożna magazine plebiscite (1987)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αντρέι Ιβάν είναι Πολωνός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ο οποίος γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1959 στην Κρακοβία.

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο ως επιθετικός από τα τμήματα υποδομής της Βάντα (Wanda) Κρακοβίας αλλά σε ηλικία 17 ετών (1976) μετακόμισε στην μεγάλη ομάδα της πόλης, την Βίσλα Κρακοβίας (συνολικά 198 συμμετοχές και 69 γκολ) όπου και παρέμεινε μέχρι την περίοδο 1984/85. Με τα χρώματα της Βίσλα πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις, κατέκτησε το πρωτάθλημα και στο τέλος της πρώτης του κιόλας χρονιάς (1977/78) κλήθηκε από τον προπονητή της Εθνικής Πολωνίας, τον Γιάτσεκ Γκμοχ (Jacek Gmoch) στην αποστολή που ταξίδεψε στην Αργεντινή για το Μουντιάλ του 1978. Εκείνη την περίοδο θεωρούνταν ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο Μουντιάλ της Αργεντινής (1978) στον αγώνα με την Τυνησία ενώ αγωνίστηκε και στο αγώνα με το Μεξικό. Με την Εθνική ομάδα συμμετείχε στο Μουντιάλ της Ισπανίας (1982), οδηγώντας την Πολωνία στην τρίτη θέση της διοργάνωσης. Ωστόσο, το τρομερό αυτό ξεκίνημα στην καριέρα του δεν είχε την ανάλογη συνέχεια καθώς παρέμεινε στάσιμος αγωνιστικά τα επόμενα χρόνια και με πληθώρα εξωγηπεδικών προβλημάτων κυρίως λόγω αλκοολισμού και συμμετοχής σε φασαρίες σε διάφορα μπαρ της Κρακοβίας που τον οδήγησαν στην έξοδο τόσο από την Εθνική ομάδα όσο και από την Βίσλα. Ολοκλήρωσε την παρουσία του με το Πολωνικό Εθνικό συγκρότημα με 29 διεθνείς συμμετοχές και 11 γκολ καθώς ένας τραυματισμός δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει στο Μουντιάλ του 1986.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του, η Γκόρνικ Ζάμπρζε (Górnik Zabrze) , όπου πλέον άλλαξε αγωνιστικό προφίλ και από καθαρόαιμος επιθετικός μετατράπηκε σε επιτελικό μέσο. Με την Γκόρνικ κατέκτησε 2 ακόμη πρωταθλήματα Πολωνίας. Το 1987 μεταγράφηκε στην Γερμανική Μπόχουμ (VfL Bochum), όπου αγωνίστηκε για 2 χρόνια έχοντας 30 συμμετοχές και 2 γκολ. Σπουδαιότερη επιτυχία του με την Μπόχουμ ήταν η συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας του 1988. Συνέχισε την καριέρα του στον Άρη Θεσσαλονίκης όπου έπαιξε για ενάμιση χρόνο με καλές και κακές στιγμές. Γύρισε για λίγο στην Γκόρνικ αλλά ήταν σαφές ότι είχε χάσει την λάμψη του παρελθόντος. Πήγε για 2 σεζόν στην Ελβετία όπου αγωνίστηκε σε FC Azzurri και FC Pully αντίστοιχα και επέστρεψε στην Πολωνία όπου και ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα (1995) στην μικρή και άσημη Kuchnie Izdebnik.

Συνολικά κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Πολωνίας, ένα με την Βίσλα και 2 με την Γκόρνικ. Σήμερα, εργάζεται ως μάνατζερ παικτών. Ο γιος του, Bartosz, είναι και αυτός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και αγωνίζεται στην Βίτζεβ Λόντζ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

  1. 1,0 1,1 (πολλαπλές γλώσσες) Transfermarkt. 84201. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 (Πολωνικά) 90minut.pl. 649. Ανακτήθηκε στις 23  Σεπτεμβρίου 2022.
  3. «Zmarł Andrzej Iwan». (Πολωνικά)