Άγγελος Προκοπίου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{Πληροφορίες προσώπου}}
{{Πληροφορίες προσώπου}}
Ο '''Άγγελος Προκοπίου''' ([[Αλεξάνδρεια]], [[Αίγυπτος]], [[Αύγουστος]] [[1909]] – [[Αθήνα]], [[13 Μαΐου]] [[1967]]) ήταν [[Έλληνας]] νομικός, κριτικός τέχνης και συγγραφέας .
Ο '''Άγγελος Προκοπίου''' ([[Αλεξάνδρεια]], [[Αίγυπτος]], [[Αύγουστος]] [[1909]] – [[Αθήνα]], [[13 Μαΐου]] [[1967]]) ήταν [[Έλληνας]] νομικός, κριτικός τέχνης και συγγραφέας .
Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του [[Παρίσι|Παρισιού]]. Αρχικά εργάσθηκε ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω ([[1934]] – [[1939]]). Εν συνεχεία υπηρέτησε σαν καθηγητής της Γενικής Ιστορίας και Τέχνης ([[1940]] – [[1947]]) και από το [[1959]] έως το θάνατό του δίδαξε Ιστορία Τέχνης στο [[Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο]]. Από το [[1948]] διορίσθηκε σχολιαστής και διευθυντής προγράμματος στο [[Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας]] με αντικείμενο τα καλλιτεχνικά θέματα. Προσκλήθηκε επανειλημμένως από ξένες κυβερνήσεις και πανεπιστημιακά ιδρύματα ως επισκέπτης καθηγητής και ομιλητής, ενώ διακρίθηκε επίσης ως συγγραφέας με τα πονήματα «Αισθητική και Τέχνη στην Ευρώπη», «Το 21 στη λαϊκή ζωγραφική του», «Το Μακεδονικό ζήτημα στη Βυζαντινή ζωγραφική», «Ο Λαός της Βίβλου» και «Η ιστορίας της τέχνης» το οποίο εκδόθηκε μετά το θάνατό του.
Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του [[Παρίσι|Παρισιού]]. Αρχικά εργάσθηκε ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω ([[1934]] – [[1939]]). Εν συνεχεία υπηρέτησε σαν καθηγητής της Γενικής Ιστορίας και Τέχνης ([[1940]] – [[1947]]) και από το [[1959]] έως τον θάνατό του δίδαξε Ιστορία Τέχνης στο [[Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο]]. Από το [[1948]] διορίσθηκε σχολιαστής και διευθυντής προγράμματος στο [[Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας]] με αντικείμενο τα καλλιτεχνικά θέματα. Προσκλήθηκε επανειλημμένως από ξένες κυβερνήσεις και πανεπιστημιακά ιδρύματα ως επισκέπτης καθηγητής και ομιλητής, ενώ διακρίθηκε επίσης ως συγγραφέας με τα πονήματα «Αισθητική και Τέχνη στην Ευρώπη», «Το 21 στη λαϊκή ζωγραφική του», «Το Μακεδονικό ζήτημα στη Βυζαντινή ζωγραφική», «Ο Λαός της Βίβλου» και «Η ιστορία της τέχνης»ν το οποίο εκδόθηκε μετά τον θάνατό του.


==Εργογραφία==
==Εργογραφία==

Έκδοση από την 12:37, 10 Μαΐου 2017

Άγγελος Προκοπίου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Άγγελος Προκοπίου (Ελληνικά)
ΓέννησηΑύγουστος 1909
Αλεξάνδρεια
Θάνατος13  Μαΐου 1967
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητανομικός
κριτικός τέχνης
συγγραφέας
διδάσκων πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΕθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας

Ο Άγγελος Προκοπίου (Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος, Αύγουστος 1909Αθήνα, 13 Μαΐου 1967) ήταν Έλληνας νομικός, κριτικός τέχνης και συγγραφέας . Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Αρχικά εργάσθηκε ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω (19341939). Εν συνεχεία υπηρέτησε σαν καθηγητής της Γενικής Ιστορίας και Τέχνης (19401947) και από το 1959 έως τον θάνατό του δίδαξε Ιστορία Τέχνης στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Από το 1948 διορίσθηκε σχολιαστής και διευθυντής προγράμματος στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας με αντικείμενο τα καλλιτεχνικά θέματα. Προσκλήθηκε επανειλημμένως από ξένες κυβερνήσεις και πανεπιστημιακά ιδρύματα ως επισκέπτης καθηγητής και ομιλητής, ενώ διακρίθηκε επίσης ως συγγραφέας με τα πονήματα «Αισθητική και Τέχνη στην Ευρώπη», «Το 21 στη λαϊκή ζωγραφική του», «Το Μακεδονικό ζήτημα στη Βυζαντινή ζωγραφική», «Ο Λαός της Βίβλου» και «Η ιστορία της τέχνης»ν το οποίο εκδόθηκε μετά τον θάνατό του.

Εργογραφία

  • (1998) Εστίες ελληνικού πολιτισμού στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, Αθήνα: Πύρινος Κόσμος
  • (1994) Εστίες ελληνικού πολιτισμού στο Βυζάντιο, Αθήνα: Πύρινος Κόσμος
  • (1993) Εστίες ελληνικού πολιτισμού στην αρχαιότητα, Αθήνα: Πύρινος Κόσμος
  • (1993) Φαραώ Αχενατόν, Αθήνα: Πύρινος Κόσμος

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

(2002) 57 κείμενα για τη Νίκη Καραγάτση, Αθήνα: Άγρα[1]

Παραπομπές - σημειώσεις

  1. «Προκοπίου, Άγγελος Γ». BiblioNet. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2017. 

Πηγή

  • Εφημερίδα «Έθνος», φύλλο της 15 Μαΐου 1967, σελ. 2 : «Ο Άγγελος Προκοπίου πέθανε».