Φραντσέσκο Μαρία των Έστε: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Αντικατάσταση παρωχημένου προτύπου με references tag
 
Γραμμή 36: Γραμμή 36:


==Αναφορές==
==Αναφορές==
<references />
{{παραπομπές}}


==Πηγές==
==Πηγές==

Τρέχουσα έκδοση από την 06:58, 7 Μαΐου 2017

Φραντσέσκο-Μαρία
Γέννηση1698
Άλμπα, Πεδεμόντιο
Θάνατος1787
Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ
ΟίκοςΈστε-Μόντενα
ΠατέραςΡινάλντο
ΜητέραΦελισιτέ ντε Καναπάν
δεδομένα (π  σ  ε )

O Φραντσέσκο-Μαρία, ιταλ. Francesco-Mario, γαλλ. François-Marie[1] (1698 - 1787) από τον Οίκο των Έστε, ήταν ιππότης του Ρέτζο[2]. Συμμετείχε στον Πόλεμο για την Αυστριακή Διαδοχή. Ήταν ένας ισχυρός αξιωματούχος στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Άλμπα του Πεδεμοντίου και ήταν γιος του Ρινάλντο, ιππότη του Ρέτζο και της Φελισιτέ ντε Καναπάν. Ο πατέρας του ήταν νόθος γιος του Ρινάλντο δούκα της Μόντενα και του Ρέτζο και αδελφός του Φραγκίσκου Γ΄.

Όταν απεβίωσε ο πατέρας του, έγινε ο ίδιος ιππότης του Ρέτζο. Διοικούσε τα εδάφη του με αποφασιστικότητα, αλλά έπληξε από ανία και αναζητώντας την περιπέτεια, μετέβη στη Γαλλία και προσχώρησε στον στρατό της. Συμμετείχε στον Πόλεμο της Αυστριακής Διαδοχής με τον καλό φίλο του καρδινάλιο Ρισελιέ. Επέδειξε ζήλο και διακρίθηκε στην πολιορκία του Μπέργκεν οπ Τσουμ. Ο Λουδοβίκος ΙΕ΄ της Γαλλίας εντυπωσιάστηκε και το 1747 τον έκανε γενικό διοικητή επαρχίας. Λίγο αργότερα τον έστειλε στη Γαλλική αποικία της Λουιζιάνα στον Νέο Κόσμο.

Το 1763 κατέλαβαν την αποικία οι Ισπανοί, που τους άρεσε ο Φραντσέσκο-Μαρία και τον κράτησαν με τον νέο τίτλο του κριτή της Ιδιοκτησίας του Στέμματος. Τότε γνώρισε τη σύζυγό του Φλεριώ. Όταν προχώρησε η ηλικία του, αποσύρθηκε στη Νέα Ορλεάνη και απεβίωσε το 1787.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Φλεριώ και είχαν πολλά παιδιά. Εγγονή του ήταν η Ελένη-Ιουδήθ ντε Ρέτζο, μητέρα του Πιέρ-Γκουστάβ Τουτάν-Μπωρεγκάρ (1818-1893) του πιο διάσημου στρατηγού του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου[3]. Απόγονός του είναι ο σκηνοθέτης Γκόντφρεϋ Ρέτζιο (γενν. 1940).

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. D. Maselli Italians in New Orleans
  2. Old Families of Louisiana Stanley Clisby Arthur - 1999 p230 "signed and sworn to by the Sieurs Nicolas Forstall, Francois Marie de Reggio and the Chevalier Charles Frederick d’Arensbourg"
  3. Old Families of Louisiana - Page 412 Stanley Clisby Arthur - 1999 "She married first Daniel Fagot de la Garcinière (q. v.), and at his death in 1776, married a second time Charles Antoine de Reggio, son of François Marie de Reggio and Helene Fleuriau"

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Reggio Ancestor Report Page: kjunkutie.tripod.com/reggio.htm
  • files.usgwaracrchives.net/la/stbernard/bios/beaurega.txt
  • The military operations of General Beauregard in the war between the states by Alfred Roman
  • http://www.lagenealogy.net/Pages/Beauregard.aspx
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα François Marie, Chevalier de Reggio της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).