Κερύνειο Όρος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μικρή τροποποίηση
Γραμμή 8: Γραμμή 8:
[[Κατηγορία:Βουνά της Αχαΐας]]
[[Κατηγορία:Βουνά της Αχαΐας]]
[[Κατηγορία:Γεωγραφία της αρχαίας Αρκαδίας]]
[[Κατηγορία:Γεωγραφία της αρχαίας Αρκαδίας]]
[[Κατηγορία:Αρχαία Αρκαδία]]
[[Κατηγορία:Αρκαδική Αζανία]]
[[Κατηγορία:Ηρακλής]]
[[Κατηγορία:Ηρακλής]]

Έκδοση από την 20:34, 6 Μαΐου 2017

Το Κερύνειο Όρος βρισκόταν στην βόρεια Αρκαδία και συγκεκριμένα στα σύνορά της με την Αχαΐα, στην ίδια περιοχή που τοποθετείται και η αρκαδική πόλη Κύναιθα, στην επικράτεια της οποίας και πιθανότατα ανήκε[1].

Γνωστό από τη μυθολογία εξαιτίας της σύνδεσής του με ένα από τους 12 άθλους του Ηρακλή, αυτόν της σύλληψης της Κερυνίτιδος ελάφου που ζούσε εκεί. Το ιερό αυτό ελάφι της Αρτέμιδος με τα χρυσά κέρατα και τις χάλκινα πόδια έτρεχε τόσο γρήγορα που κανένας δεν μπορούσε να το φτάσει. Ο Ηρακλής όμως, αφού το κατεδίωξε για έναν ολόκληρο χρόνο, κατάφερε να το πιάσει και να το μεταφέρει ζωντανό στις Μυκήνες[2]. Σύμφωνα με τον Παυσανία από όρος αυτό πήγαζε ο ομώνυμος ποταμός Κερυνίτης που διέσχιζε την Αχαΐα και από τον οποίο πήρε μάλλον το όνομά της η αχαϊκή πόλη Κερύνεια[3].

Παραπομπές

  1. Ιακώβου Ράγκαβη, Τα Ελληνικά, Αθήνα 1853, σελ. 608
  2. Δανιήλου Δημητρίου, Λεξικόν ιστορικομυθικόν και γεωγραφικόν, Βενετία 1834, σελ. 204
  3. "μετὰ δὲ Ἑλίκην ἀποτραπήσῃ τε ἀπὸ θαλάσσης ἐς δεξιὰν καὶ ἥξεις ἐς πόλισμα Κερύνειαν: ᾤκισται δὲ ὑπὲρ τὴν λεωφόρον ἐν ὄρει, καί οἱ τὸ ὄνομα ἢ δυνάστης ἐπιχώριος ἢ ὁ Κερυνίτης ποταμὸς πεποίηκεν, ὃς ἐξ Ἀρκαδίας καὶ ὄρους Κερυνείας ῥέων Ἀχαιοὺς τοὺς ταύτῃ παρέξεισι"Παυσανία Αχαϊκά