Αλεξάνδρα Μακκαβαία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
{{πληροφορίες προσώπου}}
μ Αντικατάσταση παρωχημένου προτύπου με references tag
Γραμμή 15: Γραμμή 15:


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==
<references />
{{Παραπομπές}}


== Πηγές ==
== Πηγές ==

Έκδοση από την 11:07, 6 Μαΐου 2017

Αλεξάνδρα Μακκαβαία
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος29 π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑλέξανδρος της Ιουδαίας[1]
ΤέκναΜαριάμνη Α΄[2][1]
Αριστόβουλος Γ΄
ΓονείςΥρκανός Β΄
Commons page Σχετικά πολυμέσα

H Αλεξάνδρα Μακκαβαία, κόρη του Υρκανού ΙΙ ήταν σύζυγος του Αλεξάνδρου της Ιουδαίας. Ήταν μητέρα της συζύγου του Ηρώδη του Μεγάλου Μαριάμης και του νεαρού αρχιερέα Αριστόβουλου.[3].

Δολοφονίες των παιδιών της Αλεξάνδρας

Η Αλεξάνδρα είχε καταφέρει να επιβάλει μέσω της φιλίας της με την Κλεοπάτρας Ζ΄ που μισούσε τον Ηρώδη την εκλογή του νεαρού γιου της ως αρχιερέα . Η εκλογή αυτή υπήρξε μοιραία για τον Αριστόβουλο καθώς δολοφονήθηκε το 35 π.Χ. στην Ιεριχώ .[4].

Η Αλεξάνδρα είχε ζητήσει εκδίκηση για τον φόνο του γιου της από την Κλεοπάτρα και τον Μάρκο Αντώνιο. Πράγματι ο Μάρκος Αντώνιος συνάντησε τον Ηρώδη στην Λαοδίκεια της Συρίας (34 π.Χ.) ενώ επέστρεφε από την αποτυχημένη εκστρατεία του εναντίον των Πάρθων που αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για το γόητρό του. Ο Μάρκος Αντώνιος για να μην δημιουργηθεί νέα πολιτική αναστάτωση στην περιοχή εκείνη την κρίσιμη στιγμή δεν έλαβε κανένα μέτρο εναντίον του και ο Ηρώδης επέστρεψε στο βασίλειο του[4].

Εκεί ξέσπασε σκάνδαλο όταν η αδελφή του Σαλώμη του αποκάλυψε ότι ο σύζυγος της Ιώσηπος που είχε λάβει μυστική εντολή από τον Ηρώδη να δολοφονήσει την Μαριάμη αν δεν επέστρεφε από την Λαοδίκεια της είχε αποκαλύψει την αποστολή του. Ο Ηρώδης συγχώρησε τελικά την Μαριάμη, η Αλεξάνδρα όμως φυλακίστηκε προσωρινά καθώς την θεώρησε υπεύθυνη για το σκάνδαλο αυτό[5].

Η Αλεξάνδρα στράφηκε εναντίον της κόρης της όταν ένα νέο παρόμοιο σκάνδαλο ξέσπασε την εποχή που ο Ηρώδης γύρισε από την Ρόδο (30 π.Χ.) όπου είχε συναντηθεί με τον μοναδικό πλέον ισχυρό άνδρα της Ρώμης Οκταβιανό. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε και πάλι από την Σαλώμη. Ο Ηρώδης που ήταν γνωστός πολιτικός φίλος του Μάρκου Αντώνιου είχε ζητήσει τότε από τον αυλικό του Σόαιμο να δολοφονήσει την Αλεξάνδρα και την σύζυγό του αν δεν επέστρεφε από την συνάντηση[6].

Ο Σόαιμος είχε αποκαλύψει όλα αυτά στην Μαριάμη η οποία θα επιχειρούσε να δηλητηριάσει τον Ηρώδη. Η αποκάλυψη στάθηκε μοιραία γι αυτήν καθώς καταδικάστηκε σε θάνατο (29 π.Χ.) [6] .

Το τέλος της Αλεξάνδρας

Το επόμενο έτος ο Ηρώδης βρέθηκε στην Σαμάρεια. Τότε κυκλοφόρησαν φήμες ότι πέθανε. Η Αλεξάνδρα επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία ο Ηρώδης όμως την συνέλαβε και την εκτέλεσε (28 π.Χ.) [6].

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 «Александра, дочь Гиркана II» (Ρωσικά)
  2. «Мариамна» (Ρωσικά)
  3. Jewish Encyclopedia . ALEXANDRA:
  4. 4,0 4,1 Jewish Encyclopedia .HERODES I (surnamed the Great) Enmity of Alexandra.
  5. Jewish Encyclopedia . MARIAMNE: Left in Charge of Joseph
  6. 6,0 6,1 6,2 Jewish Encyclopedia .HERODES I (surnamed the Great) Execution of Mariamne.

Πηγές