Τούτσι (ταινία): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Αντικατάσταση παρωχημένου προτύπου με references tag
Γραμμή 84: Γραμμή 84:


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==
<references />
{{παραπομπές}}


== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==

Έκδοση από την 11:04, 6 Μαΐου 2017

Τούτσι
ΣκηνοθεσίαΣίντνεϊ Πόλακ
ΠαραγωγήΤσαρλς Έβανς
Σίντνεϊ Πόλακ
Ρόναλντ Λ. Σβάρι
Ντίκ Ρίτσαρντς
ΣενάριοΜάρεϊ Σίσγκαλ
Μπάρι Λέβινσον
Ιλέιν Μέι
Ρόμπερτ Γκάρλαντ
ΠρωταγωνιστέςΝτάστιν Χόφμαν
Τζέσικα Λανγκ
Τέρι Γκαρ
Μπιλ Μαρεϊ
Τσαρλς Ντέρνινγκ
ΜουσικήΝτέιβ Γκράσιν
ΦωτογραφίαΌουεν Ρόισμαν
ΜοντάζΦρέντρικ Στάινκαμπ
Εταιρεία παραγωγήςMirage Enterprises και Columbia Pictures
ΔιανομήColumbia Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 17/12/1982
Κυκλοφορία1982
Διάρκεια116 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαAγγλικά

Η ταινία Τούτσι (Αγγλ. Tootsie) είναι κωμωδία παραγωγής 1982, σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Πόλακ που αφηγείται την ιστορία ενός ταλαντούχου, αλλά οξύθυμου ηθοποιού, του οποίου η φήμη ότι είναι δύστροπος τον αφήνει άνεργο και τον αναγκάζει να μεταμφιεστεί σε γυναίκα για να βρει δουλειά. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Ντάστιν Χόφμαν, η Τζέσικα Λανγκ, η Τέρι Γκαρ, ο Ντάμπνεϊ Κόλμαν, ο Τσαρλς Ντέρνινγκ, η Τζίνα Ντέιβις, ο Μπιλ Μάρεϊ και ο παραγωγός και σκηνοθέτης Σίντνεϊ Πόλακ. Η ταινία βασίζεται σε ιστορία του Λάρι Γκελμπάρτ και διασκευάστηκε για τη μεγάλη οθόνη από τον ίδιο τον Γκελμπάρτ και τους Μάρεϊ Σίσγκαλ, Ιλέιν Έβανς και Μπάρι Λέβινσον.

Το 1998 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου, ενώ το 2000 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 2η θέση στη λίστα με τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών[1][2]. Η ταινία χάρισε στη Τζέσικα Λανγκ το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου.

Υπόθεση

Ο Μάικλ Ντόρσι (Ντάστιν Χόφμαν) είναι άνεργος ηθοποιός με κακή φήμη. Έχοντας σκοπό να βρει τα χρήματα ώστε να βοηθήσει τον φίλο του Τζεφ (Μπιλ Μάρεϊ) να ανεβάσει το θεατρικό του έργο, μεταμφιέζεται σε γυναίκα με το όνομα Ντόροθι Μάικλς και πιάνει δουλειά σε μια σαπουνόπερα, χωρίς κανείς να ξέρει ότι είναι άνδρας. Ο ρόλος που ερμηνεύει ο Μάικλ στη σαπουνόπερα γίνεται σύμβολο για όλες τις γυναίκες των Η.Π.Α., καθώς αποτελεί φωνή διαμαρτυρίας κατά την τυραννία των ανδρών και κατά του φαινόμενου του σεξισμού που πλήττει τις σύγχρονες κοινωνίες. Η δημοτικότητα του χαρακτήρα που ερμηνεύει σύντομα πρόκειται να του δημιουργήσει προβλήματα καθώς ερωτεύεται την συμπρωταγωνίστριά του Τζούλι (Τζέσικα Λανγκ) και ξυπνά ερωτικό πόθο στον ηθοποιό που υποδύεται τον φιλήδονο γιατρό Τζον Βαν Χορν (Τζορτζ Γκέινς).

Πληροφορίες παραγωγής

Το 1970, ο Τσαρλς Έβανς, διευθυντής μιας εταιρίας μόδας, αποφάσισε να αναλάβει την παραγωγή ταινιών. Ο αδελφός του, Ρόμπερτ Έβανς, ήταν επιτυχημένος ηθοποιός και παραγωγός ταινιών. Ο Έβανς δήλωσε στην εφημερίδα Los Angeles Times το 1995, ότι αποφάσισε να γίνει παραγωγός ταινιών επειδή του αρέσουν οι ταινίες κι επειδή πιστεύει ότι αν κανείς πράξει έξυπνα μπορούν να αποφέρουν πολλά κέρδη[3]. Η πρώτη του προσπάθεια στο χώρο της παραγωγής ταινιών στέφθηκε με τεράστια επιτυχία. Ο δραματουργός Ντον ΜακΓκουάιρ είχε γράψει στις αρχές της δεκαετίας του '70, ένα θεατρικό έργο με τίτλο Would I Lie to You? για έναν άνεργο ηθοποιό που μεταμφιέζεται σε γυναίκα για να βρει δουλειά. Το έργο βρισκόταν στα συρτάρια παραγωγών του Χόλιγουντ επί σειρά ετών, χωρίς όμως κανείς να δείξει ενδιαφέρον για την πραγματοποίησή του. Το 1978 ο κωμικός ηθοποιός Μπάντι Χάκετ έτυχε να το διαβάσει κι ενδιαφερόμενος για το ρόλο του μάνατζερ ταλέντων το έδειξε στον Έβανς. Ο Έβανς έκλεισε συμφωνία με την Columbia, αλλά οι προετοιμασίες της παραγωγής καθυστερούσαν[4]. Κατά το 1979, ο Έβανς έγραψε ένα σενάριο βασισμένο στο θεατρικό μαζί με τους Ντικ Ρίτσαρντς και Μπομπ Κάουφμαν[5]. Ο Ρίτσαρντς έδειξε το σενάριο στον Ντάστιν Χόφμαν, ο οποίος ενδιαφερόταν για τον κεντρικό ρόλο. Ο ηθοποιός ήθελε επίσης να έχει τον έλεγχο πάνω στη συγγραφή του σεναρίου κι ο Έβανς συμφώνησε να αποχωρήσει από την ομάδα των σεναριογράφων, αναλαμβάνοντας μόνο το ρόλο του παραγωγού. Τότε η ταινία μετονομάστηκε σε Τούτσι[4].

Ο Ντάστιν Χόφμαν είχε επίσης την ιδέα της ανάθεσης του ρόλου, το μάνατζερ ταλέντων, Τζορτζ Φιλντς, στο σκηνοθέτη της ταινίας, Σίντνεϊ Πόλακ. Ο Πόλακ ήταν αρχικά διστακτικός να τον αναλάβει, αλλά ο Χόφμαν τον έπεισε. Αρχικά ο ρόλος του Φιλντς προοριζόταν για τον Ντάμπνεϊ Κόλμαν, τον οποίο ο Πόλακ αποφάσισε να κρατήσει στο καστ, αναθέτοντάς του το ρόλο του σεξιστή και υπερόπτη σκηνοθέτη σαπουνόπερας Ρον Καρλάιλ[6].

Για να προετοιμαστεί για το ρόλο ο Χόφμαν παρακολούθησε πολλές φορές την ταινία του Εντουάρντο Μολινάρο Το Κλουβί με τις Τρελές (La Cage aux Folles, 1978) επίσης επισκέφτηκε τα πλατό των γυρισμάτων της σαπουνόπερας Γενικό Νοσοκομείο (General Hospital) για έρευνα[7].

Μουσική επένδυση

Η μουσική επένδυση τηε ταινίας έγινε από τον Ντέιβ Γκράσιν. Το τραγούδι It Might Be You που συνέθεσε ο Ντέιβ Γκράσιν μαζί με τη Μέριλιν και τον Άλαν Μπέργκμαν σε ερμηνεία του Στίβεν Μπίσοπ έκανε επιτυχία καταφέρνοντας να μπει στις λίστα των 40 εμπρορικότερων τραγουδιών στις Η.Π.Α..

Υποδοχή

Ο κριτικός κινηματογράφου Ρότζερ Έμπερτ έδωσε στην ταινία βαθμολογία τεσσάρων αστεριων στα τέσσερα παρατηρώντας ότι: Η ταινία πλησιάζει το είδος των κωμωδιών που γυρίζονταν κατά τη δεκαετία του '40. Όταν δεν υπήρχε φόβος της ανάμειξης του παραλόγου με την σοβαρότητα και το κοινωνικό σχόλιο με τη φάρσα και την ευαισθησία για να προκαλέσουν γέλιο στο κοινό. Σε κατακτά αμέσως κι επίσης κάνει μερικά πολύ εύστοχα σχόλια πάνω στο σεξισμό. Επίσης διακωμωδεί τις σαπουνόπερες, τους ατζέντες του χώρου του θεάματος και την καλή κοινωνία του Μανχάταν[8].

Η ιστοσελίδα των κριτικών Rotten Tomatoes χαρακτηρίζει την ταινία επίκαιρη με βαθμολογία 88%[9].

Η ταινία έκανε άνοιγμα εβδομάδας 5.540.470 δολαρίων κι είχε συνολικές εισπράξεις 177.200.000 δολαρίων μόνο στις Η.Π.Α.. Ήταν η δεύτερη εμπορικότερη ταινία της χρονιάς μετά την ταινία Ε.Τ. ο Εξωγήινος (E.T. the Extra-Terrestrial)[10]. Παραμένει μέχρι και σήμερα μια από τις εμπορικότερες κωμωδίες όλων των εποχών.

Βραβεία

Η ταινία έλαβε συνολικά 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το οποίο έχασε από την ταινία Γκάντι (Gandhi, 1982)[11]. Η Τζέσικα Λανγκ κέρδισε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου, σε μια χρονιά στην οποία ήταν επίσης υποψηφία για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Φράνσις, μια Αδέσμευτη Γυναίκα (Frances, 1982). Ο Χόφμαν έχασε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου από τον Μπεν Κίνγκσλεϊ που κέρδισε για την ταινία Γκάντι κι ο Σίντνεϊ Πόλακ έχασε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας από τον Ρίτσαρντ Ατένμπορο που κέρδισε για την ταινία Γκάντι.

Βράβευση

  • Β' Γυναικείου Ρόλου - Τζέσικα Λανγκ

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ταινίας – Σίντνεϊ Πόλακ, Ντικ Ρίτσαρντς & Τσαρλς Έβανς
  • Σκηνοθεσίας - Σίντνεϊ Πόλακ
  • Α’ Ανδρικού Ρόλου – Ντάστιν Χόφμαν
  • Β’ Γυναικείου Ρόλου – Τέρι Γκαρ
  • Πρωτότυπου Σεναρίου – Λάρι Γκέλμπαρτ, Μάρεϊ Σίσγκαλ & Ντον ΜακΓκουάιρ
  • Φωτογραφίας - Όουεν Ρόιζμαν
  • Μοντάζ - Φρέντρικ Στάινκαμπ & Γουίλιαμ Στάινκαμπ
  • Ήχου - Άρθουρ Πιανταντόζι, Λες Φρέσχολτς, Ντικ Αλεξάντερ & Λες Λαζάροβιτς
  • Πρωτότυπου Τραγουδιού - Ντέιβ Γκράσιν, Άλαν Μπέργκμαν & Μέριλιν Μπέργκαμ (για το τραγούδι It Might Be You

Άλλα Βραβεία:

  • Καλύτερη Ταινία (Κωμωδία ή Μιούζικαλ) - Ντάστιν Χόφμαν
  • Καλύτερος Ηθοποιός σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ - Ντάστιν Χόφμαν
  • Β' Γυναικείου Ρόλου - Τζέσικα Λανγκ
  • Καλύτερος Ηθοποιός - Ντάστιν Χόφμαν
  • Μακιγιάζ - Ντόροθι Τ. Περλ & Τζορτζ Μάστερς

Παραπομπές

  1. http://www.afi.com/100years/laughs.aspx
  2. http://www.imdb.com/list/GSHORlYet9w/
  3. Eller, Claudia. "Real Key Is How Goldwyn Is Treated." Los Angeles Times. July 28, 1995.
  4. 4,0 4,1 Cook, Gomery, and Lichty, p. 95.
  5. Thompson, p. 75.
  6. Joe Morgenstern (8 Φεβρουαρίου 2008). «Sketches of Sydney Pollack». wsj.net. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2008. 
  7. Beck, Marilyn (1980-04-03). «Marilyn Beck's Hollywood: Producers Finding Financing Rough». The Victoria Advocate (Victoria, Texas): σελ. 11D. http://news.google.com/newspapers?id=2yMNAAAAIBAJ&sjid=QmsDAAAAIBAJ&pg=6955,608630&dq=adam+and+yves+danny-arnold&hl=en. Ανακτήθηκε στις 2010-09-02. 
  8. Roger Ebert (17 Δεκεμβρίου 1982). «Tootsie». Chicago Sun-Times. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2007. 
  9. «Tootsie (1982)». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2007. 
  10. «Tootsie (1982) > Summary > Production Budget > Domestic Total Gross». Box Office Mojo. IMDb. boxofficemojo.com. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2012. 
  11. «The 55th Academy Awards (1983) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι