Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τριπόλεως: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Geilamir (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Αντικατάσταση παρωχημένου προτύπου με references tag
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
==Παραπομπές==
==Παραπομπές==


<references />
{{παραπομπές}}


==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 10:51, 6 Μαΐου 2017

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τριπόλεως ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1929, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από το οποίο και χρηματοδοτείται. Απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της Τρίπολης και της περιφέρειας καθώς και σε οποιοδήποτε επισκέπτη της. Σκοπός της είναι να προωθεί χωρίς διακρίσεις τη γνώση, την πληροφορία και την μελέτη, να αποτελεί πολιτιστικό κέντρο για τους κατοίκους του τόπου και της περιφέρειας και να εξυπηρετεί τις ερευνητικές και πληροφοριακές τους ανάγκες μέσα από συλλογές, υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που τους παρέχει. Η συλλογή της αποτελείται από περίπου 40.000 βιβλία, καλύπτει όλες τις θεματικές κατηγορίες και το φάσμα της γνώσης καθώς και θέματα που αφορούν τον τόπο και φιλοξενείται στην αίθουσα του βιβλιοστασίου που διαθέτει η βιβλιοθήκη.

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, δημιουργήθηκε από τους αδερφούς Μαντζούνη και πήρε το όνομα τους. Το κτίριο του Μαντζουνείου πριν χτιστεί ήταν Καθολική εκκλησία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και το 1859 μεταφέρθηκε εκεί η σχολή των κορασίδων και αργότερα το Β΄ Δημοτικό Σχολείο των αρρένων. Όταν καταστράφηκε, ανήκε στο Δήμο και κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας το ερειπωμένο κτίριο περιήλθε το 1927 στον Ανδρέα Μαντζούνη αντί 445.500δρχ. Έπειτα δημιουργήθηκε η βιβλιοθήκης του “Πανός” με 4.000 περίπου τόμους διαφόρων θεμάτων, που αποτελούσαν το ξεκίνημα και τον πυρήνα της συλλογής της. Συνέχισε τη λειτουργία της μέχρι και της κηρύξεως του Ελληνοϊταλικού πολέμου 1940 - 1941, ενώ την περίοδο αυτή, πολλά από τα βιβλία καταστράφηκαν λόγω της καταλήψεως του κτιρίου από τους κατακτητές. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε ανασυγκρότηση από το κράτος όλων των Βιβλιοθηκών της χώρας και από το Σεπτέμβριο του 2009 έως σήμερα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης λειτουργεί σε νέο κτίριο επί της οδού Δολιανών 1, στα Κλωνατζίδικα, σε 4όροφο κτίριο.

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης

Η βιβλιοθήκη καλείται να εξυπηρετήσει τις ερευνητικές ανάγκες των χρηστών της μέσα από τις εξής υπηρεσίες:

  • Δανεισμός. Δανείζει το υλικό της στα μέλη της, με την προσκόμιση της αστυνομικής τους ταυτότητας (ή το διαβατήριο) ενώ για τους αλλοδαπούς κατοίκους, ο δανεισμός γίνεται εφόσον προσκομίσουν την άδεια παραμονής τους ή το διαβατήριό τους.
  • Αναγνωστήριο. Το αναγνωστήριο βρίσκεται στη διάθεση των επισκεπτών της που επιθυμούν μελέτη και ανάγνωση κάποιου τεκμηρίου από τη συλλογή.
  • Κατάλογος της βιβλιοθήκης (OPAC)[1]. Πρόκειται για τον ηλεκτρονικό της κατάλογο μέσω του οποίου μπορεί να γίνει η αναζήτηση στο υλικό της και να εντοπιστεί το βιβλίο που επιθυμεί ο χρήστης. Διατηρεί, επίσης, καταλόγους βιβλίων σε pdf μορφή.
  • Κινητή Βιβλιοθήκη. Διαθέτει κινητή μονάδα (βιβλιοαυτοκίνητο) η οποία ταξιδεύει στους χρήστες που δεν μπορούν να επισκεφτούν την βιβλιοθήκη γιατί βρίσκονται σε απομακρυσμένη περιοχή και στους μαθητές που τα σχολεία τους δεν έχουν σχολικές βιβλιοθήκες. Με αυτή την υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να καλύψουν τις πληροφοριακές τους ανάγκες και να εξοικειωθούν με την αναζήτηση και τη χρησιμοποίηση πληροφοριών από κάθε έντυπη και ηλεκτρονική πηγή που μπορεί να είναι διαθέσιμη.
  • Προσφορά εργασίας από εθελοντές και φοιτητές. Η προσφορά εργασίας από εθελοντές οργανώνεται από το προσωπικό, βάσει κανονισμών και η προσφορά από φοιτητές που θέλουν να κάνουν πρακτική στην ειδικότητα τους, γίνεται δεκτή για ειδικότητες που εντάσσονται στις δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης. Είτε το ένα είτε το άλλο, εγκρίνονται και αποδέχονται από το Εφορευτικό Συμβούλιο.
  • Αίθουσα διαλέξεων. Στον πάνω όροφο της, λειτουργεί μία αίθουσα για εκδηλώσεις και διαλέξεις.
  • Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες. Διαθέτει εξοπλισμό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Α.Μ.Ε.Α. ώστε να έχουν ισότητα στην αναζήτηση και την χρήση της πληροφορίας.
  • Θέσεις εργασίας. Παρέχονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές με σύνδεση στο Διαδίκτυο για την αναζήτηση σε ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης.
  • Παιδικό Τμήμα. Λειτουργεί παιδικό τμήμα το οποίο είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για παιδιά και εφήβους με υλικό της αρέσκειας τους, με σκοπό την εκπαίδευση και ψυχαγωγία τους από τη νεαρή ηλικία.

Ωράριο λειτουργίας

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή και μπορείτε να την επισκεφθείτε τις ώρες 08:00-14:00.

Παραπομπές

Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης.

2. Δημόσιες Βιβλιοθήκες - Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τριπόλεως.