Ρατζαστάν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Spiros790 (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Αντικατάσταση παρωχημένου προτύπου με references tag
Γραμμή 28: Γραμμή 28:
{{commons|category:Rajasthan}}
{{commons|category:Rajasthan}}
{{Wikivoyage|Rajasthan}}
{{Wikivoyage|Rajasthan}}
<references />
{{παραπομπές|2}}


== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==

Έκδοση από την 08:37, 6 Μαΐου 2017

Η Ομόσπονδη Πολιτεία Ρατζαστάν

Η Ρατζαστάν είναι μία από τις 28 Ομόσπονδες Πολιτείες που συγκροτούν σήμερα την Ινδία. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Πακιστάν. Η συνολική της έκταση είναι 342.269 τ.χλμ., η μεγαλύτερη σε έκταση Ομόσποδη Πολιτεία της Ινδίας, ενώ ο πληθυσμός της είναι περίπου 56.473.700. Πρωτεύουσά της είναι η πόλη Τζαϊπούρ.[1][2]

Ιστορία

Η Ρατζαστάν θεωρείται ως η χώρα των πριγκίπων μιας και εκεί υπήρξε η δυναστεία των Ρατζπούτς (ρατζ=πρίγκιπας). Κατά το Μεσαίωνα ανοικοδομήθηκαν κάστρα και παλάτια τα οποία σήμερα έχουν μετατραπεί σε μουσεία αλλά και σε ξενοδοχεία.[3] Οι Ραζπούτς ήταν μια φυλή πολεμιστών η οποία εμφανίστηκε τον 6ο και 7ο αιώνα και αποτελούνταν από ιθαγενείς αλλά και ξένους κατακτητές (όπως οι Χούνοι). Η λέξη Ραζπούτς είναι παραλλαγή της λέξης Ραζ Πούτρα που σημαίνει οι υιοί των πριγκίπων. Η φυλή των Ραζπούτς δεν διατήρησε αδελφικές σχέσεις και ο κάθε αρχηγός διατηρούσε διαφορετική πολιτική στην περιοχή που διοικούσε. Αυτό οδήγησε σε πολλές εμφύλιες διαμάχες.

Οι ινδικής καταγωγής Ραζπούτς αμύνθηκαν στις επιδρομές των μωαμεθανών κατακτητών Μουγκάλ από δυτικά και των Ινδών Μαράτα από το νότο. Οι σχέσεις των Ραζπούτς με τους Μουγκάλ άλλαξαν όταν ο Μουγκάλ κατακτητής Ακμπάρ παντρεύτηκε την Τζοντχαμπάι, κόρη του διοικητή της περιοχής του Τζαϊπούρ Ράτζα Μπιχάρ Μαλ (πριγκίπισσα Κατστσβάχα Ρατζπούτ) με την οποία έκανε τον πρώτο υιό του τον Τζαχανγκίρ. Στην συνέχεια ο Τζαχανγκίρ έγινε αυτοκράτορας των Μουγκάλ και πήρε άλλη μια νύφη, την Κατστσβάχα Ρατζπούτ. Αυτοί οι γάμοι οδήγησαν σε ειρήνη και ευημερία την περιοχή.

Πολλοί Ραζπούτς από την περιοχή Μεβάρ φοβήθηκαν με τους γάμους αυτούς, και το είδαν ως ένας είδος συνθηκολόγησης στον ιμπεριαλισμό των Μουγκάλ. Οι Άγγλοι αυτό το εκμεταλλεύτηκαν και πρότειναν μια συνθήκη με την οποία εδραιώθηκε ο βρετανικός έλεγχος στη Ρατζαστάν.[4]

Εικόνες

Παραπομπές

  1. "Stateman΄s Year-Book 1987-88" σελ.657-658.
  2. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα
  3. Lindsay Brown (2011). Rajastan Delhi & Agra. Lonely Planet. σελ. 3. ISBN 978-1-74179-460-1. 
  4. Pippa de Bruyn,Keith Bain,David Allardice,Shonar Joshi (2010). Frommer's India. Wiley. σελίδες 509–511. ISBN 978-0-470-55610-8. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι