Κολχίδα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Αντικατάσταση παρωχημένου προτύπου με references tag
Γραμμή 10: Γραμμή 10:


==Σημειώσεις==
==Σημειώσεις==
<references />
{{παραπομπές}}


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==

Έκδοση από την 07:15, 6 Μαΐου 2017

Η Κολχίδα (γεωργικά: კოლხეთი, αρχ.: Κολχίς) ήταν αρχαίο βασίλειο της Γεωργίας στη Δυτική Γεωργία, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εθνοτική και πολιτισμική διαμόρφωση του γεωργιανού έθνους. Κατά την αρχαία γεωγραφία ήταν ένα βασίλειο και περιοχή στην σημερινή Γεωργία, στα παράλια του Ευξείνου Πόντου. Το αρχαίο βασίλειο της Κολχίδας είχε συνεχείς εμπορικές επαφές με τον ελληνικό κόσμο και υπήρξε κοιτίδα πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή της Γεωργίας και της Υπερκαυκασίας. Η περιοχή ανάμεσα στους ποταμούς Πσου και Μπζίφι, κοντά στη σημερινή πόλη Γκάγκρα φαίνεται ότι αποτελούσε το κύριο τμήμα του Βασιλείου.[1]

Κατά την ελληνική μυθολογία, μυθικός βασιλιάς της Κολχίδας ήταν ο Αιήτης, ο οποίος είχε υπό την κατοχή του το Χρυσόμαλλο δέρας. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ιάσονας με τους Αργοναύτες έφτασε στην περιοχή, όπου αφού το απέσπασε πήρε μαζί του και την κόρη του Αιήτη, Μήδεια. Η Κολχίδα έχει προταθεί και ως πατρίδα των Αμαζόνων.

Κατά τη μεσαιωνική περίοδο, το βασίλειο της Κολχίδας συνενώθηκε με γεωργιανά βασίλεια της ενδοχώρας, αποτελώντας τον πυρήνα του μετέπειτα βασιλείου της Γεωργίας.

Γεωγραφικά, η περιοχή περιλαμβάνει τις περιοχές της σημερινής Αμπχαζίας και του Μπατούμι (αρχ.: Βάθυς) στη δυτική Γεωργία και της Ριζούντας στην Τουρκία.

Σημειώσεις

Παραπομπές