Θιβετιανοί: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Οι '''Θιβετιανοί''' είναι η ιθαγενής κυρίαρχη εθνότητα του [[Θιβέτ]]. Αριθμεί περίπου 7,8 εκατομμύρια. Σημαντικές θιβετιανές μειονότητες ζουν εκτός της Αυτόνομης Περιοχής του Θιβέτ στην Κίνα, και ειδικώς στην [[Ινδία]], το [[Νεπάλ]] και το [[Μπουτάν]].
Οι '''Θιβετιανοί''' είναι η ιθαγενής κυρίαρχη εθνότητα του [[Θιβέτ]]. Αριθμεί περίπου 7,8 εκατομμύρια. Σημαντικές θιβετιανές μειονότητες ζουν εκτός της Αυτόνομης Περιοχής του Θιβέτ στην Κίνα, και ειδικώς στην [[Ινδία]], το [[Νεπάλ]] και το [[Μπουτάν]].


Οι Θιβετιανοί ομιλούν τις θιβετιανές γλώσσες, πολλές εκ των οποίων δεν είναι αμοιβαία κατανοητές. Οι θιβετιανές γλώσσες ανήκουν στη Θιβετο-βιρμανική οικογένεια γλωσσών. Οι περισσότεροι Θιβετιανοί εξασκούν το θιβετιανό Βουδισμό, παρότι κάποιοι ακολουθούν την ιθαγενή θρησκεία [[Μπον]], ενώ υπάρχει και μια μικρή [[Ισλάμ|μουσουλμανική]] μειονότητα. Ο θιβετιανός Βουδισμός επηρεάζει τις θιβετιανές τέχνες και αρχιτεκτονική, ενώ η σκληρή γεωγραφία του Θιβέτ έχει ως αποτέλεσμα μια κουλτούρα προσαρμογής όσον αφορά τη θιβετιανή ιατρική και κουζίνα.
Οι Θιβετιανοί ομιλούν τις θιβετιανές γλώσσες, πολλές εκ των οποίων δεν είναι αμοιβαία κατανοητές. Οι θιβετιανές γλώσσες ανήκουν στο θιβετοβιρμανικό κλάδο, τμήμα της σινοθιβετιανής οικογένειας γλωσσών. Οι περισσότεροι Θιβετιανοί εξασκούν το θιβετιανό Βουδισμό, παρότι κάποιοι ακολουθούν την ιθαγενή θρησκεία [[Μπον]], ενώ υπάρχει και μια μικρή [[Ισλάμ|μουσουλμανική]] μειονότητα. Ο θιβετιανός Βουδισμός επηρεάζει τις θιβετιανές τέχνες και αρχιτεκτονική, ενώ η σκληρή γεωγραφία του Θιβέτ έχει ως αποτέλεσμα μια κουλτούρα προσαρμογής όσον αφορά τη θιβετιανή ιατρική και κουζίνα.


==Προϊστορία==
==Προϊστορία==

Έκδοση από την 16:29, 16 Απριλίου 2017

Οι Θιβετιανοί είναι η ιθαγενής κυρίαρχη εθνότητα του Θιβέτ. Αριθμεί περίπου 7,8 εκατομμύρια. Σημαντικές θιβετιανές μειονότητες ζουν εκτός της Αυτόνομης Περιοχής του Θιβέτ στην Κίνα, και ειδικώς στην Ινδία, το Νεπάλ και το Μπουτάν.

Οι Θιβετιανοί ομιλούν τις θιβετιανές γλώσσες, πολλές εκ των οποίων δεν είναι αμοιβαία κατανοητές. Οι θιβετιανές γλώσσες ανήκουν στο θιβετοβιρμανικό κλάδο, τμήμα της σινοθιβετιανής οικογένειας γλωσσών. Οι περισσότεροι Θιβετιανοί εξασκούν το θιβετιανό Βουδισμό, παρότι κάποιοι ακολουθούν την ιθαγενή θρησκεία Μπον, ενώ υπάρχει και μια μικρή μουσουλμανική μειονότητα. Ο θιβετιανός Βουδισμός επηρεάζει τις θιβετιανές τέχνες και αρχιτεκτονική, ενώ η σκληρή γεωγραφία του Θιβέτ έχει ως αποτέλεσμα μια κουλτούρα προσαρμογής όσον αφορά τη θιβετιανή ιατρική και κουζίνα.

Προϊστορία

Αρχαιολογικές ενδείξεις μαρτυρούν την παρουσία παλαιότερων ανθρωποειδών, τον καιρό που η Ινδία πρωτοκατοικήθηκε, 500.000 χρόνια πριν. Οι σύγχρονοι άνθρωποι κατοίκησαν το οροπέδιο του Θιβέτ το αργότερο 21.000 χρόνια πριν. Ο πληθυσμός αυτός αντικαταστάθηκε στο μεγαλύτερο τμήμα του γύρω στο 3.000 π.Χ. από μετανάστες από τη βόρεια Κίνα. Παρ' όλα αυτά, υφίσταται μια μερική γενετική συνέχεια ανάμεσα στους παλαιολιθικούς πληθυσμούς και τους σύγχρονους Θιβετιανούς.

Μεγαλιθικά μνημεία είναι διασκορπισμένα στο οροπέδιο του Θιβέτ, τα οποία μάλλον χρησιμοποιούντο σε αρχαίες θρησκευτικές λατρείες. Προϊστορικά οχυρά σε λόφους και ταφικά συγκροτήματα έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα στο οροπέδιο, αλλά η γεωγραφία και οι δύσκολες συνθήκες της περιοχής δυσκολεύουν τις αρχαιολογικές έρευνες σε μεγαλύτερο υψόμετρο.