Αγέμαχος ο Κυζικινός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ +αλφαβητ.σειρά στην κατηγ.
Gts-tg (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες Ολυμπιονίκες|Αγεμαχος]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες Ολυμπιονίκες|Αγεμαχος]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Βοιωτοί|Αγεμαχος]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Βοιωτοί|Αγεμαχος]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι ολυμπιονίκες του σταδίου]]

Έκδοση από την 12:20, 9 Απριλίου 2017

Ο Αγέμαχος ο Κυζικινός (3ος/2ος αιώνας π.Χ.), ήταν αρχαίος Έλληνας αθλητής με καταγωγή από την Κύζικο, ο οποίος αναφέρεται από τον Ευσέβιο της Καισαρείας στο σύγγραμμά του με τίτλο Παντοδαπή ιστορία πως στέφθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου κατά τους 147ους (192 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Αναφέρεται επίσης και από τον περιηγητή του 2ου αιώνα μ.Χ. Παυσανία στο έργο Ελλάδος περιήγησις. Εκεί σχολιάζει πως είχε δει τον ανδριάντα του Αγέμαχου στην Ολυμπία και πως η επιγραφή του ανδριάντα, ενώ τον προσδιόριζε ως Κυζικηνό, ανέφερε πως είχε γεννηθεί στο Άργος.[1][2][3]

Παραπομπές

  1. Moretti, Luigi (2014). Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai. Testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C.). Maria Elisa Garcia Barraco (στα Ιταλικά). AM; 7 - Arbor Sapientiae Editore S.r.l. ISBN 978-88-97805-32-8.  (καταχώριση 606)
  2. (Αγγλικά) Ευσέβιος της Καισαρείας. «Παντοδαπή Ιστορία». attalus.org. σελ. 209.  (δεν διασώζεται το ελληνικό κείμενο, και οι πληροφορίες του Ευσέβιου για τους ολυμπιονίκες προέρχονται από τον Ιούλιο Αφρικανό)
  3. Παυσανίας. «Ἐλλάδος περιήγησης». perseus.tufts.edu. σελ. 6.13.7.